Αγορά ηχείων βάσης.

Re: Απάντηση: Αγορά ηχείων βάσης.

Καλά κάνετε.Ούτως η άλλως και εγώ δε ξέρω πως έπαιζε καινούριος.Ηλικιακά είναι αρκετά μεγαλύτερος από μένα!
Ο πατέρας μου τον είχε αγοράσει.Πάντως μέχρι σήμερα δουλεύει χωρίς κανένα πρόβλημα και μετά το φρεσκάρισμα βελτιώθηκε πάρα πολύ.
Ίσως να προσπαθήσω να βρω και κάποιο από τα ηχεία να το ακούσω με τον ενισχυτή πριν την αγορά για να δω πως παίζει.

Αν έχεις το κουράγιο νομίζω πως το καλύτερο είναι να τον πάρεις παραμάσχαλα και να πας... Το να ακούσεις ένα ηχείο με τα τυχαία ενισχυτικά που θα βρεις στο κατάστημα θα έχει ως αποτέλεσμα να πάρεις τελείως διαφορετικό ηχητικό αποτέλεσμα από αυτό που θα ακούς συνήθως.
Ενδιαφέρον επίσης έχουν και τα monitor audio rx 1 και rx2

Οσον αφορα το 705v της Focal που ανεφερε ο φιλος, η εταιρια εχει αυτο το ιδιαιτερο χαρακτηριστικο των τονισμενων υψηλων συχνοτητων, αφου το ακουσες και σου αρεσε βαλτο στη λιστα σου!

Ενας ενισχυτης του 75 δεν μπορει να παιζει σαν καινουριος, δεν σημαινει οτι επειδη αλλαξαμε 20 πυκνωτες και καθαρισαμε την πλακετα ή ειναι στην αρχικη του κατασταση.

Αγαπητε Tyler λιγο την προσοχη σου...δεν αλλαξαμε 20 πυκνωτες ...τους αλλαξαμε ολους ...ξηλωθηκαν ολες οι πλακετες μια μια , ελεγχθηκαν ολα τα εξαρτηματα και οι κολλησεις τους , Εγινε πληρες σετ μετρησεων και ειναι δεδομενο οτι ειναι στην αρχικη του κατασταση ....Το αν η συγκεκριμενη ποιοτητα του συγκεκριμενου μηχανηματος αρκει στον ακροατη αυτη ειναι μια αλλη ερωτηση . Το αν ο ενισχυτης ειναι σε αρχικη η τσπ παρα πολυ καλη κατασταση ειναι δεδομενο .

Δεν εκλαμβανω το σχολιο σου ως προσβολη στην δουλεια μου ομως το εκλαμβανω ως προσβολη στην διαδικασια .....Εννοω οτι οταν αναβθμιζουμε ενα μηχανημα δεν βγαζουμε απο μεσα τα χαλασμενα ...βγαζουμε τα παντα τα οποια μπορει και ακομα να δουλευουν με την προοπτικη να ζησει και να δουλευει το μηχανημα για αλλα 20 χρονια ...

Ειναι αλλο πραγμα μια απλη επισκευη και αλλο το γενικο ξηλωμα ....

Ας μιλησω πιο συγκεκριμμενα. Το κυκλωμα ενος ενισχυτη εχει υλικα που "γερνανε", μιλαμε πχ για ημιαγωγους, τρανζιστορ για παραδειγμα τα εξοδου που εχουν καμπυλη αποδοσης που φθεινει με τα χρονια κλπ. Ο καθαρισμος ενος ενισχυτη και η αναπυκνωση δεν ειναι παρα ενα "φρεσκαρισμα". Τετοια μηχανηματα τα φρεσκαρουμε και τα εχουμε στην κατοχη μας για συναισθηματικους λογους, για να παιζουν ομορφα σε χαμηλες εντασεις με ενα εισαγωγικο ευκολο ηχειακι. Ειναι επικινδυνο να εχεις απαιτησεις απο ενα τετοιο μηχανημα, να οδηγησει σε σταθμες συγχρονα ηχεια σε μουσικες με πλουσιο ρυθμικο περιεχομενο που ειναι απαιτητικες. Πολλοι φιλοι ξεθαρρευουν με τετοια μηχανηματα και πολυ συχνα χωρις να το καταλαβουν κανουν ζημια στα ηχεια τους, ή σε καποιο μεγαφωνο κλπ. Ολα αυτα τα λεω, οχι γιατι θελω να γινω ο κακος του νηματος, αλλα για να προιδεασω τον ενδιαφερομενο για τους κινδυνους που υπαρχουν και για τις απαιτησεις που μπορει να εχει απο τον ενισχυτη αυτον για να μη βρεθει προ δυσαρεστων εκπληξεων. Ο συγκεκριμμενος ηταν σιγουρα πολυ καλος για τα δεδομενα της εποχης του. Τα δεδομενα ομως σημερα εχουν αλλαξει. Αυτα απο μενα. -bye-

Λυπαμαι αλλα εδω εχουμε σαφως πολυ σοβαρο θεμα διαφωνιας ....

---Οι αντιστασεις εαν εκτεθουν σε θερμοκρασια η υγρασια τσουλαει η τιμη τους συνηθως προς τα πανω κυριως σε αντιστασεις ανθρακος .Η κατασταση αυτη αντιμετωπιζεται με δειγματοληψια επειδη η ασθενεια ειναι επδημικια σημαινει οτι εαν τσεκαρεις 5-10 αντιστασεις και ειναι σωστες τοτε κατα κανονα ειναι ολες σωστες ...Επισης ενα μηχανημα που δεν ειναι σχεδιασμενο να δουλευει σε ψηλες θερμοκρασιες ( υψηλες πολωσεις η ταξη Α ) εχει λιγοτερες πιθανοτητες να παρουσιασει τετοια θεματα

---Για τους πυκνωτες εχουμε γραψει μυρριες σελιδες και τα θεματα που τους απασχολουν και με αυτες τις υποψιες τους αλλαζουμε απλα ολους ( και οταν λεμε ολους εννοουμε ολους )

---Οσο για του ημιαγωγους ειναι ολοι μηδενος εξαιρουμενου εξαρτηματα σταθερης καταστασης ...ενα τρανσιστορ που εχει τις Χ προδιαγραφες σημερα θα τις εχει και μετα απο 200 χρονια ....Μοναδικη εξαιρεση ειναι καποιοι κατασκευαστες που "τρεχουν " τους ημιαγωγους τους στο απολυτο οριο με σκοπο τις καλυτερες επιδοσεις και οποτε ειναι απολυτα φυσικο ενα εξαρτημα να παρουσιαζει προβληματα μετα απο 20 χρονια λειτουργιας στους 90 βαθμους . Οι Ιαπωνες εκανα αριστη χρηση των υλικων και πουθενα δεν "ανεβαζαν " θερμοκρασιες αν δεν ηταν απολυτα απαραιτητα και γενικα δεν καταπονουσαν τις πλακετες τους .

---Τελος η περιγραφη¨: για να παιζουν ομορφα σε χαμηλες εντασεις με ενα εισαγωγικο ευκολο ηχειακι. Ειναι επικινδυνο να εχεις απαιτησεις απο ενα τετοιο μηχανημα, να οδηγησει σε σταθμες συγχρονα ηχεια σε μουσικες με πλουσιο ρυθμικο περιεχομενο που ειναι απαιτητικες. Πολλοι φιλοι ξεθαρρευουν με τετοια μηχανηματα και πολυ συχνα χωρις να το καταλαβουν κανουν ζημια στα ηχεια τους, ή σε καποιο μεγαφωνο κλπ. Ολα αυτα τα λεω, οχι γιατι θελω να γινω ο κακος του νηματος, αλλα για να προιδεασω τον ενδιαφερομενο για τους κινδυνους που υπαρχουν και για τις απαιτησεις που μπορει να εχει απο τον ενισχυτη αυτον για να μη βρεθει προ δυσαρεστων εκπληξεων.

δειχνει οτι δεν εχεις απολυτως καμμια γνωση για το τι ειναι το συγκεκριμενο μηχανημα το οποιο ηταν ναυαρχιδα της σειρα και περιεχει μεσα του τεχνολογιες που λογο υψηλου κοστους και μονο δεν εφαρμοζονται στα σημερινα μηχανηματα επιγραμματικα αναφερω

----Ξεχωριστη τροφοδοσια αλλα κοινο μετασχηματιστη
----μεγαλες χωρητικοτητες
----Εξελιγμενη κυψελοειδη ψυξη
----σταθεροπιημενο τροφοδοτικο στα σταδια οδηγησης
----Συστημα servo ( αποκλειει την περιπτωση οφσετ στην εξοδο)
----Εξελιγεμνη προστασια ( ελεγχει dc στην εξοδο , βαραχυκυκλωμα , και υψηλη θερμοκρασια )
----Ελεγχος ασφαλους περιοχης λειοτυργιας μεσω dual slope vi limiter
----Εξαιρετικα σταθερη λειτουργια μια και ολα τα πρωτα σταδια ειναι με καθρεπτες και πηγες ρευματος ......
----Χρηση μεταγωγων αντι για ποτενσιομετρα ....
----Ισχυρος και ταχυτατος

Ενας θα μπορουσε να πει : με αυτη την λογικη ολοι θα πρεπει να πεταξουμε τα μηχανηματα μας και να τρεξουμε να αγορασουμε 9900....Δεν ειναι ακριβως ετσι ...τα μηχανηματα αυτα υποφερουν απο αλλου ειδους θεματα

---οι εισοδοι του μηχανηματος σε επιπεδο line ( +-300mv) δεν ειναι οτι καλυτερο για σημερινες πηγες με σταθμη εξοδου σχεδον 10 φορες απανω και κοντα στα 2 βολτ .
---Τα gain του προενισχυτη ειναι πολλα σε συνδυασμο με τα παραπανω και φυσικα οσο περισσοτερο gain τοσο περισσοτερος θορυβος και παραμορφωσεις
---Το tone control δεν συναδει με τα συχρονα μουσικα ακουσματα ....παρολα αυτα εχει σωστο διακοπτη bypass
---και τελος για να χωρεσουν ολα αυτα μεσα σε αυτο το σασσι η κατασκευη ειναι χαοτικη και σαφως αυτο ειναι στα μειον του μηχνηματος λογο υπερπηδησεων και συνακορασεων

Παρολα αυτα δεν εχει κανενα απολυτως θεμα ασφαλειας και να παιξει με το ακριβοτερο ηχειο της αγορας χωρις κανενα απολυτως προβλημα

Καταρχας φιλε Σακη, δεν ηξερα τι σερβις εχει γινει στο μηχανημα και οτι αυτο το σερβις το ειχες κανει εσυ (αν το ανεφερε καπου ο φιλος, δεν το προσεξα) , που ξερω οτι ασχολεισαι ενδελεχως. Δεν ειχα καμια διαθεση να προσβαλλω τη δουλεια σου σε καμια περιπτωση και δεν ηξερα σε ποια σημεια επενεβης κ σε ποιο βαθμο. Απλα γνωριζοντας τι μηχανηματα αυτης της ηλικιας κυκλοφορουν, και γενικα οτι καποια σερβις που γινονται απο ηλεκτρονικαδικα της γειτονιας ειναι τυπικα, προιδεασα τον κατοχο του μηχανηματος για τυχον εκπληξεις. Ανεφερα καποια σημεια οπως τα τρανζιστορ που συνηθως δεν αλλαζουν και ειναι κομβικο σημειο. Ειχα και μια κουβεντα με συμφορουμιτη ο οποιος με φρεσκαρισμενο vintage ενισχυτη σε ανυποπτο χρονο εστειλε το μεγαφωνο ενος ηχειου του για επισκευη, οποτε το σχολιο μου ηταν καθαρα προληπτικης φυσεως για τον φιλο με τον sansui. Η προσωπικη μου γνωμη ειναι οτι ενα μηχανημα τετοιο ερχεται σε πολυ καλο επιπεδο λειτουργικο, με καλη αποδοση και αξιοπιστια για το μελλον, σε αποδοση ομως δεν επανερχεται ομως στην αρχικη του οταν βγηκε απο το κουτι.

Τες πα, δεν εχει σημασια η γνωμη μου, σημασια εχει οτι ο ενισχυτης εχει διαπιστευμενα απο εσενα την καλη λειτουργια, και το θεμα εαν ηχητικα αρκει στον κατοχο ειναι εντελως δικο του και υποκειμενικο. Το σχολιο μου για την ποιοτητα του ηχου ειχε να κανει με την ερωτηση του εαν μετα απο τα ηχεια αξιζει να παρει dac και αν αξιζει η αγορα σε σχεση με την διαφορα που θα ακουσει στον ηχο. Εκει απαντω οτι για να ειναι ακουστη και να αξιοποιηθει η διαφορα στον ηχο απο ενα dac, καλυτερο θα ηταν πριν απο αυτο να γινει μια αναβαθμιση στο κομματι του ενισχυτη με εναν συγχρονο, με καλυτερα επιπεδα αναλυσης κλπ.

Ζητω συγνωμη εαν αθελα μου προκαλεσα δυσμενη συναισθηματα, ποτε δεν ηταν τετοια η διαθεση μου στον τροπο που λειτουργω στο φορουμ.

Διατιθεμαι να διαβασω ενδελεχως για να συμπληρωσω τις ελλειπεις γνωσεις μου, σας χαιρετω -bye-

Last edited:
Οπως ειπα Φιλε Tyler δεν το εχω εκλαβει ως προσβολη στην δουλεια μου το ειδα ως προσβολη στην διαδικασια αλλα φυσικα ξερεις τωρα με την σχετικη τσαντιλα που τραβαμε εμιες οι τεχνιτες αλλα χωρις καμμια προθεση κακιας ...Ειναι γεγονος οτι αυτα που αναφερεις σε καποια βαθμο ισχυουν στα πολυ μικρα και φτηνα μηχανηματα των Ιαπωνων τα οποια ειναι κατα πολυ χειροτερα και ισως επικυνδυνα αν δεν εχουν συντηρηθει η ειναι κακοσυντηρημενα .

Αν το μηχανημα ηταν δικο μου μπορει και να εκανα τις απαραιτητες επεμβασεις σε οτι αφορα τα gain αλλα και παλι δυσκολα θα μπορουσα να κανω κατι για το χαοτικο της κατασκευης .

Φιλικα ευχαριστω τον φιλο Tyler για την βοηθεια του στο θεμα ( θεωρω φιλους αυτους που εχω συμφαγει μαζι και ολους οσους διατυπωνουν τις αποψεις τους με ευγενεια και σεβασμο στους συμμετεχοντες )

Σακης Πετροπουλος

Μιας και γύρισε εκεί το θέμα, να κάνω μια λίγο offtopic ερώτηση? Την ίδια συντήρηση χρειάζεται και ένα μηχανημα το οποίο είναι σε αχρηστία ή η φθορά σε πυκνωτές κλπ προκαλείται από τις ώρες χρήσης?

Yπαρχουν μηχανακια αρκετων ετων στη πλατη τους που μπορει μετα ενα σχετικο ελεγχο και αναγκαιες αλλαγες να παιξουν αξιοπρεπως

Απάντηση: Re: Αγορά ηχείων βάσης.

Δεν τίθεται θέμα...Δεν υπάρχει μηχάνημα που δεν ανακατασκευάζεται...Το θέμα είναι το κόστος,δεδομένου,ότι επίσης δεν υπάρχει εξάρτημα που δεν γερνάει-χρήζει επισκευής/αντικατάστασης(καλώδια,πυκνωτές,μετασχηματιστές,πλακέττες......).

Καταλήγοντας...Περί κολοκυθόπιττας...

Re: Απάντηση: Re: Αγορά ηχείων βάσης.

Δεν τίθεται θέμα...Δεν υπάρχει μηχάνημα που δεν ανακατασκευάζεται...Το θέμα είναι το κόστος,δεδομένου,ότι επίσης δεν υπάρχει εξάρτημα που δεν γερνάει-χρήζει επισκευής/αντικατάστασης(καλώδια,πυκνωτές,μετασχηματιστές,πλακέττες......).

Καταλήγοντας...Περί κολοκυθόπιττας...

ΙΜΗΟ δεν περιμένω από ένα μηχάνημα 20-30 ετών να παίξει το ίδιο σαν την πρώτη μέρα
αν δεν τα αλλάξει όλα κανείς-μα όλα όμως, πλήν του σασί!

Ολα τα εξαρτήματα γερνάνε και φθείρονται( κατά την γνώμη μου και οι εσωτερικές καλωδιώσεις όπως και οι επαφές)
και όλα ταλαιπωρούνται με τις υψηλές θερμοκρασίες..

Καθαρά προσωπικές απόψεις, όλα τα παραπάνω...

Last edited:
Και βέβαια είμαστε εκτός θέματος!

Συγνώμη για αυτό.

Σε αυτά που έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα δε μπορώ κάτι να πω κάτι γιατί απλά δεν έχω άποψη.Νομίζω είχα αναφέρει ότι τον πήγα στον κ.Σάκη μαζί με το σχετικό link.

Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι μου αρέσει ο ήχος του και πίστευα ότι θα με καλύπτει με αυτά τα ηχεία που είναι και εισαγωγικά μοντέλα.
Ούτως ή άλλος είναι η πρώτη φορά που σκοπεύω να αγοράσω ηχεία και δεν έχω και εμπειρία από καινούρια μηχανήματα.
Προσωπικά αν δεν ακούσω κάτι συγκριτικά με κάτι άλλο δε μπορώ να έχω άποψη ούτε να βγάλω συμπεράσματα.Άρα μου είναι δύσκολο να καταλάβω πως παίζει σε σύγκριση με κάτι καινούριο.Οπότε δεν έχω παρά να προσπαθήσω να ακούσω κάποια ηχεία και το θέμα θα λυθεί.

Σημαντικό είναι αυτό που είπατε για το dac.Η αλήθεια είναι ότι σκεφτόμουνα και εγώ επειδή είναι παλιός αν μπορώ να τον συνδέσω με dac.
Οπότε πρέπει να το ψάξω.Σκέφτομαι το dac γιατί από ότι ακούω και μπορώ να πω το έχω καταλάβει και εγώ, ο ήχος από pc δεν είναι ότι καλύτερο.

Πάντως ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις και τις συμβουλές σας.
Ο χρόνος και μόνο που αφιερώνεται για να μου απαντήσετε δείχνει τις προθέσεις σας.:grinning-smiley-043

Γεια σας και πάλι.

Τελικά κατάφερα να ακούσω κάποια ηχεία μαζί με τον ενισχυτή.Βέβαια ήταν από λίγο ως πολύ πάνω από το μπάτζετ.
Άκουσα τα kef q100, Paradigm Titan monitor και Monitor Audio rx-2(τα rx-1 που είναι πιο φθηνά είχαν κάποιο πρόβλημα και δεν μπόρεσα να τα ακούσω).Από αυτά πιστεύω το monitor audio ήταν μακράν το καλύτερο, αλλά και το ακριβότερο(690ε).Ακόμα και το demo που μου έδινε δύσκολα το φτάνω.Ενώ δεν ήταν τόσο αναλυτικό όσο το paradigm, το οποίο είχε μία έμφαση στο μπάσο που δεν μου άρεσε, έβγαζε πιο πολλές λεπτομέρειες, η σκηνή ήταν πιο ξεκάθαρη και ήταν πιο ξεκούραστο σαν άκουσμα.Ίσως λόγω καλύτερων μεσαιο-υψηλών από ότι μου είπε και ο άνθρωπος στο κατάστημα.Επειδή είναι και εγγλέζικα δεν ξέρω αν έχουν χαρακτηριστικά της "αγγλικής σχολής" που έχετε αναφέρει.To kef ήταν καλό νομίζω αλλά αρκετά μικρότερο και ίσως για αυτό να έχανε από τα άλλα δύο.

Από ότι μου είπε κιόλας δεν υπάρχει λόγος να κάνω κάποια αναβάθμιση σε ενισχυτή γιατί παίζει πολύ καλά.Μάλιστα είπε ότι παίζει καλύτερα από αρκετά καινούρια μηχανήματα όπως κάτι yamaha σειράς AS αν θυμάμαι καλά και marantz που είχε εκεί.Δηλαδή πρέπει να πάω σε κάτι αρκετά καλό καινούριο για να πάρω το κάτι παραπάνω σε ήχο ίσως κάτι αγγλικό ή γαλλικό.Για να μην παρεξηγηθώ μεταφέρω τη γνώμη του κύριου στο μαγαζί.Εγώ δεν τους έχω ακούσει τους ενισχυτές.Αλλά αφού τους πουλάει κιόλας δεν έχω λόγο να μην τον πιστέψω.Και εμένα πάντως, ειδικά με τα monitor audio, μου άρεσε πολύ αυτό που άκουσα.
Τώρα θα προσπαθήσω να ακούσω και άλλα ηχεία!

Ευχαριστώ πολύ όλους για τις προτάσεις σας!!