Αγορά καυσόξυλων βάσει όγκου και όχι βάρους. Γκάφα;

dimitris__

AVClub Addicted Member
23 November 2007
2,012
Γλυκά Νερά Αττικής
Αγόρασε σήμερα η γυναίκα μου ένα σακί ξύλα από τον έμπορα με 8 ευρώ για να παίξουμε με το τζάκι (το δικό μας τζάκι είναι διακοσμητικό δεν προσφέρει θέρμανση, μάλλον αφαιρεί...)

Σαν να λέμε γουρούνι στο σακί... πουθενά δεν αναγράφονταν τίποτα και το βάρος του το ζύγισα 28 κιλά. Πεύκο.

Η τιμή δηλαδή ήταν 0,285 το κιλό, ενώ πριν ένα μήνα που ξαναπήραμε 100 κιλά τα πήραμε με 0,18 το κιλό.

Στον καιρό της κρίσης δηλαδή οι ξυλέμπορες πήρανε 50% αύξηση απο μας...

οσο πιο μικρη συσκευασια τοτο πιο ακριβο.
λογικη τιμη θα ελεγα για σημερινα δεδομενα.
βεβαια με τα ιδια λεφτα θα επαιρνες γυρω στα 22 κιλα μπρικετα εισαγωγης με πολυ καλυτερη θερμαντικη ικανοτητα.

Με τα ίδια λεφτά βρίσκεις εννοείς 40 κιλά ρουμάνικη μπρικέτα (4.10 ευρώ το κιβώτιο των 20 κιλών). Αλλά μυρίζει, μου είπαν.

Θέλω να τονίσω ότι με την αλλαγή του μετρήματος από κιλά σε όγκο φάγαμε καπέλο (άλλο ένα).

Στο συγκεκριμένο έμπορο, είτε 1 κούτσουρο είτε 2 τόνους αγόρασες, κόστιζε 0,18

8 ευρώ τα 50 κιλά ελιά εδώ.
Το πεύκο είναι καλό? έχω ακούσει πως πρέπει να αποφεύγεται (λόγω της ρητίνης) αλλά ίσως και να μην είναι σωστή η πληροφορία.

Επειδή έχω αρκετούς πελάτες ξυλέμπορους να πω μετα βεβαιότητος ότι πάντα παίρνεις λιγότερο από αυτό που πληρώνεις.

defacto.

Στην καλύτερη περίπτωση θα σε κλέψει λίγο, στη χειρότερη... κλάφτα.

Στην προκειμένη περίπτωση πώλησης ξύλων με βάση τον όγκο πιστεύω ότι ήταν μια σωστή απόφαση.

Γιατί οι περισσότεροι αγοράζανε ξύλα με το κιλό.

Όταν ένα φορτίο καθίσει στη μάντρα 1-2 μήνες (δεν το συζητάω για το καλοκαίρι-πολύ χειρότερα) μπορεί να χάσει και το 30% του βάρους του!

Αυτό σημαίνει ότι ο έμπορος πλήρωνε 20τονη νταλίκα και στο τέλος (αν πουλούσε σωστά και τίμια) πουλούσε 15 τόνους!

Οπότε πουλώντας με το κιλό 2 λύσεις υπήρχαν: είτε να κλέψουν στα κιλά, είτε να "ποτίζουν" τα ξύλα για να μη χάσουν το βάρος τους!

Τώρα με την ογκομέτρηση δεν τον νοιάζει τον μάστορα το βάρος τους (οπότε ούτε σε κλέβει στα κιλά, ούτε ποτίζει τα ξύλα) και εσύ βλέπεις και με ένα μέτρο μπορείς να υπολογίσεις με μεγάλη ακρίβεια πόσα κυβικά ξύλα παίρνεις.

Θα μου πεις ότι δεν κυβίζεται το ξύλο, σωστά.

Αλλά όταν τα ξύλα είναι κομμένα και βαλμένα σωστά στην παλέτα τότε η "απώλεια" που θα έχεις θα είναι πολύ μικρότερη από το να πάρεις λιγότερα από αυτά που θα πληρώσεις ή -ακόμα χειρότερα για μένα- βρεγμένα ξύλα!

Για μένα ο υπολογισμός με το κυβικό είναι ότι καλύτερο για τον καταναλωτή, γιατί επιτέλους μπορεί να υπολογίσει τι αγοράζει και δεν κινδυνεύει να τον κλέψουν (τουλάχιστον όχι τόσο πολύ όσο πριν)

Πως το λένε? τζαστ μαη του σεντς...

Το πεύκο είναι καλό? έχω ακούσει πως πρέπει να αποφεύγεται (λόγω της ρητίνης) αλλά ίσως και να μην είναι σωστή η πληροφορία.

Τελειως μαπα το πευκο Χρηστο. Λογο ρετσινιου καιγεται σε dt, μονο φλογα βγαζει και τελειωνει γρηγορα.
Ειναι πολυ πιο ελαφρυ απο την ελια που λες, κατ' εκτιμηση εχει διπλασιο ογκο στο ιδιο βαρος.
Λιγο πευκο (ή οξια) χρειαζεται προκειμενου να πυροδοτησει τα "βαρεα" (ελια, δρυ, πουρναρι)

Απάντηση: Re: Αγορά καυσόξυλων βάσει όγκου και όχι βάρους. Γκάφα;

Τελειως μαπα το πευκο Χρηστο. Λογο ρετσινιου καιγεται σε dt, μονο φλογα βγαζει και τελειωνει γρηγορα.
Ειναι πολυ πιο ελαφρυ απο την ελια που λες, κατ' εκτιμηση εχει διπλασιο ογκο στο ιδιο βαρος.
Λιγο πευκο (ή οξια) χρειαζεται προκειμενου να πυροδοτησει τα "βαρεα" (ελια, δρυ, πουρναρι)

Η ελιά, ειδικώς εάν μιλάμε για ρίζα, καίγεται πιο δύσκολα και πιο αργά από όλα. Μεγάλα κούτσουρα ελιάς αφού έχει κάψει πρώτα το τζάκι με οξιά (ή μπρικέτα) και μετά με συμπλήρωμα λίγο-λίγο με οξιά/μπρικέτα. Δίνουν νομίζω το καλύτερο αποτέλεσμα από όλους τους συνδυασμούς.

H ελιά μου αρέσει και εμένα Τάσο!
Και από ζέστη... θυμάσαι τα Χριστούγεννα. :)

Πότε θα μας έρθεις ρε.... άντε αργείς!

Με τα ίδια λεφτά βρίσκεις εννοείς 40 κιλά ρουμάνικη μπρικέτα (4.10 ευρώ το κιβώτιο των 20 κιλών). Αλλά μυρίζει, μου είπαν.

Μυρίζει μάλλον... (όπως μυρίζουν όλα) αν δεν τραβά καλά το τζακόσομπο...
Την δοκίμασα και είναι τζετ!
Πολύ κάψα η άτιμη.
Μυρωδιές δεν έχω έτσι κι αλλιώς.
Στον "κλίβανο" που έχω κράτησε 40-45 λεπτά (σε φουλ καύση).
Προπέρισυ μια μάπα που πήρα κάηκε σε 20'.
Η RUF μου πήγε 35'
4,24 την πήρα τα 20 κίλος ήτοι 212 ο τόνος.

Last edited:
Re: Απάντηση: Αγορά καυσόξυλων βάσει όγκου και όχι βάρους. Γκάφα;

Για μένα ο υπολογισμός με το κυβικό είναι ότι καλύτερο για τον καταναλωτή, γιατί επιτέλους μπορεί να υπολογίσει τι αγοράζει και δεν κινδυνεύει να τον κλέψουν (τουλάχιστον όχι τόσο πολύ όσο πριν)

Στην πρώτη μου αγορά σε ξύλα όμως έφαγα καπέλο 50% στην τιμή... Ο καταναλωτής είναι απολύτως απροστάτευτος αφού δεν μπορεί να μετρήσει τι παίρνει. Ενώ πρίν μπορούσε να τα ζυγίσει, να δει την ποσότητα της υγρασίας κατά το κάψιμο κλπ.

Στην πρώτη μου αγορά σε ξύλα όμως έφαγα καπέλο 50% στην τιμή... Ο καταναλωτής είναι απολύτως απροστάτευτος αφού δεν μπορεί να μετρήσει τι παίρνει. Ενώ πρίν μπορούσε να τα ζυγίσει, να δει την ποσότητα της υγρασίας κατά το κάψιμο κλπ.

το βαρος του ξυλου δε μας λεει τιποτα απολύτως για την ποιότητα της καύσης που τελικά θα έχουμε.
Πιο εύκολα μπορεί να δει αν είναι κυβικό αυτό που πήρε παρά να μετρήσει την...υγρασία του ξύλου!

Μυρίζει μάλλον... (όπως μυρίζουν όλα) αν δεν τραβά καλά το τζακόσομπο...
Την δοκίμασα και είναι τζετ!
Πολύ κάψα η άτιμη.
Μυρωδιές δεν έχω έτσι κι αλλιώς.
Στον "κλίβανο" που έχω κράτησε 40-45 λεπτά (σε φουλ καύση).
Προπέρισυ μια μάπα που πήρα κάηκε σε 20'.
Η RUF μου πήγε 35'
4,24 την πήρα τα 20 κίλος ήτοι 212 ο τόνος.

λινκ για τις ρουμανικες εχμε;;;

Το πεύκο ξεκινάει να καίγεται πιο γρήγορα.

Mακρυά από πεύκο. Το χειρότερο ξύλο για τα τζάκια. "Πετάει" σπίθες, και λόγω ρετσινιού είναι υπεύθυνο για πάμπολλα βουλώματα καμινάδων.

Χρόνια τώρα καίω μόνο ελιά. Φροντίζω να παίρνω στο τέλος του καλοκαιριού ή το αργότερο μέσα στον Σεπτέμβριο. Τότε βρίσκεις ξερή ελιά στις μάντρες. Και ως γνωστόν δεν υπάρχει καλύτερο ξύλο τόσο για καύση όσο και για ψήσιμο, απ' την ξερή ελιά.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αγορά καυσόξυλων βάσει όγκου και όχι βάρους. Γκάφα;

Εντάξει αυτό που περιγράφεις είναι αγορά ξύλου για "διακοσμητικούς" λόγους. Και σε σουπερ-μάρκετ έχει ξύλα, κάτι κιβώτια που βγαίνουν 25 και 30 λεπτά το κιλό, για εκείνον που θέλει να κάψει καμια 20ρια κιλά για ομορφιά. Άλλο η αγορά ποσοτήτων ξύλου για καύση.

Χρόνια τώρα καίω μόνο ελιά. Φροντίζω να παίρνω στο τέλος του καλοκαιριού ή το αργότερο μέσα στον Σεπτέμβριο. Τότε βρίσκεις ξερή ελιά στις μάντρες. Και ως γνωστόν δεν υπάρχει καλύτερο ξύλο τόσο για καύση όσο και για ψήσιμο, απ' την ξερή ελιά.

Καις ελιά μόνη της; Κρατάει μεν, αλλά μόνη της -τουλάχιστον σε ενεργειακό τζάκι που την καίω- δεν μπορεί να συντηρήσει πάντα φλόγα, σιγοκαίγεται. Αλλά επικουρούμενη από λίγη οξιά ή μπρικέτα, είναι σούπερ. Είχα πάρει πέρισυ μισό τόνο περίπου από ελαιώνα που τον χάλασαν (κυρίως ρίζα και παλιό κορμό), και τον έκαιγα μαζί με οξιά και μεσέ, αλλά μου σώθηκε πριν λίγες μέρες.

λινκ για τις ρουμανικες εχμε;;;

δεν ξέρω ποιες λέει ο τζών αλλά αυτές που σου έδειξα, έχουν και κυλινδρικές με τρύπα και ενώ η εταιρεία είναι αυστριακή, οι οδηγίες είναι στα γερμανικά και αυστριακά
αν λέει κάτι αυτό.
Πάντως είναι όντως τούρμπο στο κάψιμο.
και δεν μυρίζουν.
αλλά γύρω στο 3.5-4 το δεκάκιλο

δεν ξέρω ποιες λέει ο τζών αλλά αυτές που σου έδειξα, έχουν και κυλινδρικές με τρύπα και ενώ η εταιρεία είναι αυστριακή, οι οδηγίες είναι στα γερμανικά και αυστριακά
αν λέει κάτι αυτό.
Πάντως είναι όντως τούρμπο στο κάψιμο.
και δεν μυρίζουν.
αλλά γύρω στο 3.5-4 το δεκάκιλο

Τις έχω δει σε φίλο. Όντως αποδίδουν. 350 ο τόνος, είναι όμως μάλλον πολλά. Αυτές που έγραψε παραπάνω ο Μάριος, τις ρουμάνικες, τις πουλάει σουπερμάρκετ, λέω να δοκιμάσω από εβδομάδα.