ΑΓΟΡΑ ΚΕΡΑΙΑΣ

ilias

Supreme Member
18 June 2006
9,330
Bratislava
Μια κεραία απλή για τηλεοπτικό σήμα θέλω να αγοράσω...υπάρχει κάτι που πρέπει να κοιτάξω (μήκος, σχήμα, ευαισθησία κτλ) ή όλες το ίδιο είναι?

Εγώ έχοντας δοκιμάσει αρκετές κατέληξα στις γνωστές τρίαινες.
Μην καταλήξεις σε μάρκα συγκεκριμένη, κάνε ένα face control και δες ποιότητα (κατασκευής) και διαφορές.
Αν έχεις καλό κοντάρι (και τσέπη) πάρε την μεγαλύτερη.
Αν είσαι μακριά από κέντρο πάρε και ενισχυτή σήματος.

Αυτό είναι το θέμα... τι καθορίζει την..."ποιότητα" μιας κεραίας? Και ποιες είναι αυτές οι "διαφορές"?

Και όταν λές μεγαλύτερη εννοείς όσο πιο... "μακριά" (με το συμπαθειο) γίνεται?

Όταν λέμε ποιότητα κατασκευής εννοώ, όσο το δυνατόν άκαμπτη (λόγω αέρα) και τα πλαστικά να μην είναι ψεύτικα εντελώς (όπως έχουν οι περισσότερες κεραίες).

Όσον αφορά το μέγεθος ναι εννοώ μεγαλύτερη σε μήκος, αλλά προσοχή να έχεις κοντάρι (με το συμπάθειο) άκαμπτο για να μην παλατζάρει η κεραία με τον αέρα και χάνεις το σήμα.

Επίσης ο ενισχυτής σήματος να μην είναι ο πιο φτηνός για θα τον πάρεις στο χέρι από τον 1ο μήνα. Συνήθως με τις υπερτάσεις καίγονται εύκολα και καλό είναι να του βάλεις κανένα υπερτασικό σούκο στην πρίζα ή αν έχεις UPS ακόμα καλύτερα. Όταν λέω καίγονται εννοώ πως λειτουργεί, παίρνει ρεύμα, ανάβει το λαμπάκι αλλά δεν κάνει τίποτα είναι σαν να μην έχεις ενισχυτή καθόλου, προφανώς καίγεται το κύκλωμα μέσα (δεν είμαι ηλεκτρονικός να θέσω ακριβώς τη ζημιά).

Αυτή που έχει παραπάνω ο Νίκος είναι αυτή που έβαλα στον αδερφό μου στο Λουτράκι (δύσκολη περιοχή για σήμα δυστυχώς) και έδειχνε καμπάνα αρκετά από τα δύσκολα κανάλια (ANT1, STAR) για εκεί. Από τα τοπικά δεν το συζητάω μέχρι της Πάτρας έβγαλε !!

Last edited:
Υπολόγισε για κανένα 90 την κεραία παραπάνω μη δώσεις όπως και για τον ενισχυτή σήματος κανένα 30 το πολύ.
Τώρα καλώδιο συνιστώ καινούργιο οπότε με 0,30-0,50 το μέτρο θα είσαι μια χαρά.
Αν είναι να δώσετε σήμα σε περισσότερες από 2 τηλεοράσεις καλό είναι (μετά από άπειρα τεστ & set) να βάλετε 2η κεραία για την 3η & 4η τηλεόραση. Το μόνο πράγμα που δεν έχω καταφέρει να βγάλω στην περιοχή μου (Δ. Προάστια) είναι το είδωλο σε πολλά κανάλια, αλλά ας όψεται το NOVA όπου και βλέπω από εκεί TV οπότε δε με απασχολεί πλέον.

Last edited:
Eγώ έβαλα το Σάββατο, (στην δύσκολη και μακριά του κέντρου περιοχή που μένω), μία ελληνική αντιγραφή της μεγάλης televes, που σε λινκ παρέθεσε ο φίλος Νίκος Μπαβιόλης παραπάνω (ο λόγος ; 117 η ισπανική, 60 η ελληνική, ενώ εμπιστεύθηκα και τον πωλητή που ισχυρίσθηκε ότι πρόκειται περί εφάμιλλης απόδοσης προιόντα). Παράλληλα, πήρα και ένα ενισχυτή (στα 63 ευρώ) καθώς μετά από αυτόν οδηγώ ένα σπλίτερ για 7 συνολικά λήψεις (ελπίζω να τα λέω καλά).

Το αποτέλεσμα ήταν πέραν για πέραν ικανοποιητικό, και παρότι το σύνολο των γειτόνων με τις απλές κεραίες πιάνει 'μέτρια', εγώ έπιασα 'καμπάνα', που λένε.

Άρα πάμε ή κλασσικά σε ότι έχει να προτείνει η televes (ανάλογα και με το πόσα θέλουμε να δώσουμε) ή ψάχνουμε την αντιγραφή και όπως κάτσει...

Δημοκηδή, φανταζομαι δεν έχει όνομα αυτή που πήρες... άρα ψάχνουμε με το...."σχήμα". Τα χρώματα είναι ίδια τουλάχιστον?

Doken13 ήσουν κατατοπιστικότατος...

Κανένα μαγαζί εξειδικευμένο στη Θεσσαλονίκη και με καλές τιμές γνωρίζει κανείς? Τα Praktiker παίζουν?

Ο φίλος Δημοκηδής ήταν περισσότερο κατατοπιστικός από εμένα μπορώ να πω.
Πάντως σίγουρα δεν θα έχεις όλα τα κανάλια να παίζουν τζάμι. Αν το καταφέρεις που στο εύχομαι θα είσαι από τους λίγους.

(Θέλει πάντως κλασικά 2 άτομα ένας να κάθεται στην TV και ο άλλος πάνω στην κεραία για να γυρνάει τον στύλο μέχρι να πιάσετε την καλύτερη απόδοση στα περισσότερα κανάλια.)

Όνομα είχε, νομίζω Condor ή κάτι παραπλήσιο.

Επίσης, και σε άλλο 'κεραιάδικο' που είχα προσφάτως ρωτήσει, αμέσως μου πρότειναν την ισπανική ή την ελληνική αντίστοιχη, οπότε φαντάζομαι ότι όλα τα μεγάλα καταστήματα του είδους τις πουλάνε και τις δύο.

Συμφωνώ στο σχόλιο με τα δύο άτομα, και γω έτσι το έκανα.....

Πήρα από το Praktiker μια κεραία τελικά μάρκας... con dor δεν ξέρω αν είναι ίδια με του Δημοκηδή. Είχε μικρό και μεγάλο μέγεθος (νομίζω 1,40 το μεγάλο που πηρα) σε ρόμβο και σε τρίαινα. Τιμή 44 Ε.

Το Σάββατο θα την εγκαταστήσω και Δευτέρα θα σας πω τι...είδα.

1.40μ. δεν είναι η μεγάλη αλλά θα κάνεις δουλειά σου και με αυτή.
Η μεγάλη βγαίνει κοντά στο 1.90 από ότι θυμάμαι.

Re: Απάντηση: ΑΓΟΡΑ ΚΕΡΑΙΑΣ

Εγω προσφατα εβαλα αυτην και το σημα που εχω ειναι απλα καταπληκτικο. Μπορει να ειναι λιγο ακριβη αλλα αξιζει τα λεφτα της με το παραπανω.

Την ίδια έχω και είναι SUPER:Banane0:

Βέβαια δεν είμαι και σημείο αναφοράς γιατί εκεί που μένω και το δάχτυλο
να βάλω στο βύσμα πιάνει (δεν κάνω πλάκα).

1.40μ. δεν είναι η μεγάλη αλλά θα κάνεις δουλειά σου και με αυτή.
Η μεγάλη βγαίνει κοντά στο 1.90 από ότι θυμάμαι.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη που είχε όταν πήγα πάντως, είχε και μια μικρότερη από 1,40.
Σε σχέση με την 20ετίας σκουριασμένη που είχα μέχρι τώρα ελπίζω να κάνει καλύτερη δουλειά...δεν είναι και televes αλλά... ας εμπιστευθούμε το..ελληνικό δαιμόνιο !!!

Πάντως οι συγκεκριμένου τύπου κεραίες είναι ευαίσθητες πολύ στον θόρυβο (για αυτό και πιάνουν και καλά).

Φανταστείτε σε αυτή που εγκατέστησα στον αδερφό μου καθόντουσαν πουλιά και τσιτσίριζαν και έκανε παράσιτα στα κανάλια !!!
Ευτυχώς το κουτάκι που εγκαθιστούμε στο κοντάρι της κεραίας εκτός από (+) έχει και (-) οπότε και χαμήλωσα λίγο τα db (ευαισθησία) του σήματος όπου και έπαιξε μια χαρά μετά.

Παντως τα λεφτα που δινεις για την TELEVES τα αξιζει μεχρι τελευταιου σεντς.:ernaehrung004:

Άν και έχω τήν ίδια εδώ και 2 χρόνια δέν μπορώ να πώ πώς βλέπω και τόσο καλά.Είναι εγκατεστημένη σε ιστό 3,6μ,με ενισχυτή σήματος VILEΧ :icon15: και καλώδιο απο γνωστή αλυσίδα ηλεκτρικών (Κ@@@ου) κόστους 0,90 Ευρώ/μέτρο.Μήπως έχετε να προτείνετε κάποιον καλύτερο ενισχυτή?Απο καλώδιο και ύψος ιστού είμαι καλυμμένος ?