ΑΓΟΡΑ ΚΕΡΑΙΑΣ

Απάντηση: Re: ΑΓΟΡΑ ΚΕΡΑΙΑΣ

Σπύρο έψαξα όλη την μπάντα UHF σε χειροκίνητη κατάσταση αλλά τίποτα. Θα αγοράσω μια televes και το καλύτερο καλώδιο και ελπίζω να φτιάξει. 'Αντε γιατί. . . Ευχαριστώ για την υπομονή σας και το ενδιαφέρον.

Για να μην ξοδευεσαι αδικα σου προτεινω, επειδη νομιζω οτι δεν φταιει η κεραια σου, να αλλαξεις πρωτα το καλωδιο και να προσεξεις τις συνδεσεις.
Μετα, τον προσανατολισμο της κεραιας σε σχεση με τις αλλες στην γειτονια σου. Αν υπαρχει συστημα μεικτη/ενισχυτη, μπορει να φταιει αυτο ή οι συνδεσεις σε αυτο. Παντως μου κανει εντυπωση το γεγονος οτι με την παλια tv εβλεπες χωρις προβλημα, ενω η νεα εχει προβλημα, χωρις να εχουν μεταβληθει οι συνθηκες ληψης.
Κανε και την εξης δοκιμη: Αν εχεις βιντεο ή dvd recorder, δωσε σημα μεσω του δεκτη αυτων για να δεις αν υπαρχει καποια διαφορα.

Καλυτερα να βαλεις απο τα καλωδια που βαζουν στις εγκαταστασεις των δορυφορικων που εχουν πολυ καλη ποιοτητα και σχεδον καθολου απωλειες.

Ειμαι εδω και ενα χρονο σε πολυκατοικια με κεντρικη κεραια uhf. Δεν εχω δωσει ιδιαιτερη σημασια μεχρι τωρα στο μετριο σημα που προσφερει η ολη εγκατασταση που εβαλε ο κατασκευαστης.

Το προβλημα ειναι εντονο σε καναλια οπως το mega, ant1, star (και λιγοτερο σε ετ1, νετ) οπου βλεπω κυμματα απο παρασιτα. Οριζοντιες,καθετες κυματοειδες γραμμες απο παρασιτα και την εικονα πχ στο mega να τρεμοπαιζει. Το αποτελεσμα ειναι αισχρο εχοντας συνηθισει στο προηγουμενο σπιτι μου οπου η εικονα ηταν μακραν καλυτερη.

Τι κανω; Φταιει η κεντρικη εγκατασταση οπως μοιραζει το σημα. Φταιει η κεραια (η οποια λογικα πρεπει να ειναι φτηνιαρικη και νομιζω πως ειναι σαν αυτη: http://www.nounesis.gr/eshop/product.php?productid=15&cat=17&page=1

Τι συμβουλευετε; Να αλλαξω τη κεντρικη κεραια με κατι καλυτερο; Και εαν ναι, με τι; Διαβαζω τα καλυτερα για τη televes.
Πως γινεται να κανει 100 ευρω οταν εδω την εχει 60 ευρω?
http://www.digitshop.gr/index.php?act=viewProd&productId=13&ccSID=00bb149cd89ff70bb1080bfd7355c835
Προκειται για την ιδια κεραια?

Φωτο της εγκαταστασης που μοιραζει το σημα:

Φωτο κεραιας:

Και μια τελευταια απορια. Διαβασα στο ομολογουμενος πολυ ενδιαφερον σας thread πως στις κεραιες υπαρχει + και - για την απολαβη. Λετε να υπαρχει κατι τετοιο και στη κεραια που εχει η πολυκατοικια μου; Στη televes να υποθεσω πως υπαρχει.

Η ρυθμιση της απολαβης γινεται απο τον ενισχυτη, στον οποιο υπαρχουν τα ειδικα ποτενσιομετρα ( 1 για καθε εισοδο κεραιας).
Στις κατευθυντικες κεραιες, γινεται αφαιρωντας κατευθυντηρες.
Εγω μετα απο πολλες δοκιμες και πειραματα, κατεληξα στα προιοντα (κεραιες-ενισχυτες) της επισης Ισπανικης εταιριας ALCAD, ως πιο φθηνα (δεν περιεχουν διαφημιστικο κοστος) και αποτελεσματικα απο αυτα της TELEVES.
Υπαρχουν βεβαια περιοχες χωρις ιδιαιτερες απαιτησεις, που και με Ελληνικα προιοντα της ταξεως των 20 € ως 30 € (π.χ. MISTRAL) για κεραια - ενισχυτη κανεις τη δουλεια σου μια χαρα.

Σε εμάς ο ηλεκτρολόγος είχε ρυθμίσει τις απολαβές στο τέρμα. Αποτέλεσμα, να ακουμπάς την κεραία και να πετάει σπίθες, η δε εικόνα ...μαύρα χάλια.

Ετσι τις κατέβασα στην μέση και μετά πειραματίστηκα λίγο μέχρι να βρω την σωστή απολαβή και η εικόνα έφτιαξε δραματικά. Για τσέκαρε το !

Απάντηση: Re: ΑΓΟΡΑ ΚΕΡΑΙΑΣ

Σε εμάς ο ηλεκτρολόγος είχε ρυθμίσει τις απολαβές στο τέρμα. Αποτέλεσμα, να ακουμπάς την κεραία και να πετάει σπίθες, η δε εικόνα ...μαύρα χάλια.

Ετσι τις κατέβασα στην μέση και μετά πειραματίστηκα λίγο μέχρι να βρω την σωστή απολαβή και η εικόνα έφτιαξε δραματικά. Για τσέκαρε το !

Συνηθες περιστατικο!
Οι κεραιες (ο ιστος) ειναι δουλεια του ηλεκτρονικου και οχι του ηλεκτρολογου.
Αποτελουν κλαδο της επιστημης της Ηλεκτρονικης.
Το πεδιο ευθυνης του ηλεκτρολογου ειναι οι καλωδιωσεις και οι πριζες εντος του σπιτιου.

Δίκιο έχεις Σπύρο, αλλά όλοι οι κατασκευαστές φέρνουν έναν ηλεκτρολόγο "που τα κάνει όλα". Αφού δεν μου έκαψε κανένα tuner να του κοπανήσω την κεραία στο κεφάλι...

Οποτε τι κανω?? Αλλαζω κεραια; Να σημειωσω εδω πως δεξια απο την κεραια υπαρχει ηλιακος θερμοσίφωνας. Ομως σε ευθεια δεν υπαρχει κανενα φυσικο εμποδιο.

Να παιξω με τον ενισχυτη; Δεν πολυκαταλαβα ομως, πως μπορω να αυξομειωσω την ενταση μεσω του ενισχυτη; Να μην αλλαξω κεραια; Να πω σε εναν ειδικο να αναλάβει;

Προσωπικα την προηγουμενη εβδομαδα εβαλα μια TELEVES 75 και μπορω να πω οτι εχω δραματικη βελτιωση στα καναλια η κεραια βλεπει παρνηθα και απο την περιοχη που βλεπω Καλλιθεα μπορω να πω οτι πρεπει να εχω την καλυτερη δυνατη ληψη.

Οτι αφορα την δικια σου περιπτωση σιγουρα μια τετοια κεραια με αλλαγη της θεσης απο αυτη που ειναι τωρα διπλα στο ηλιακο (πιθανα ειδωλα) και με εναν καλο ενισχυτη γραμμης θεωρο οτι θα εχεις πολλη καλυτερα αποτελεσματα εχε υποψη σου εαν αλλαξεις και τον ενισχυτη να αναφερεις για ποσα διαμερισματα ή πριζες θα τον χρειαστεις.

Last edited:
Πριν δυο μερες αλλαξα το καλωδιο της κεραιας με το Βιοκαλ 1600,αξιζε τον κοπο και τα εξοδα,μεσα σε 15 μερες η τιμη του πηγε απο 0,85 σε 1,25

Εφυγαν καποια ειδωλα που εμφανιζοταν ,μαλλον απο παρεμβολες,γενικα καθαρισε η εικονα,σε λιγο θα αλλαξω κεραια,αλλα πρωτα ψαχνω για κεραια fm και εκει ποναει η αγορα ,μαλλον ειναι σπανιες

Διαβαζοντας ολο το thread αρχισα να υποψιαζομαι για το τι μπορει να φταιει που δεν εχουμε καλη εικονα στην πολυκατοικια.
Η κεραια οταν κατασκευαστηκε το σπιτι, τοποθετηθηκε στο πιο ψηλο σημειο (αποληξη κλιμακοστασιου) με ειδικη βαση (πριν μπουν οι μονωσεις) θεωρωντας οτι ειναι η καλυτερη θεση.
Μετα τοποθετηθηκαν δεξια και πισω της απο ενας ηλιακος θερμοσιφωνας.
Η κεραια και ο ενισχυτης καλης μαρκας ομως μια εβλεπες πολυ καλα, μια παρεμβολες, μια ειδωλα.
Επειδη δεν ηταν συνεχες το φαινομενο και λογω αναβλητικοτητας το θεμα δεν το εψαξα περισσοτερο.
Καποια στιγμη πριν μια βδομαδα το πηρα αποφαση και κατεβασα την κεραια απο τη βαση της και την στεραιωσα προχειρα στα καγκελα της ταρατσας οσο εφτανε το καλωδιο με τους ηλιακους πιο ψηλα και πιο πισω.
Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΜΦΑΝΗΣ.
Χωρις παρεμβολες, πιο ζωντανα χρωματα.
Επομενη κινηση να αλλαξω καλωδιο και να απομακρυνθω ακομα πιο πολυ (εχω ακομα σε ενα καναλι ειδωλα).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : H ΚΕΡΑΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΛΙΑΚΟΥΣ....

Στη δικια μου περιπτωση για την ωρα τα εχω παρατησει. Εφοσον στη ληψη των dvb-t καναλιων δεν εχω προβλημα (μακραν καλυτερη εικονα αρκει φυσικα το bit rate -λεμε με ΡΙΚ :violent-smiley-030: - να ειναι σε αποδεκτα επιπεδα) θα περιμενω ολα τα καναλια να εκπεμψουν σε dvb-t.

Re: Απάντηση: ΑΓΟΡΑ ΚΕΡΑΙΑΣ

Εγω προσφατα εβαλα αυτην και το σημα που εχω ειναι απλα καταπληκτικο. Μπορει να ειναι λιγο ακριβη αλλα αξιζει τα λεφτα της με το παραπανω.
Φίλτατε Νίκο. Αυτή που πήρες εσύ είναι περίπου ένα μέτρο (DAT45 1095 - 1145) ή μεγαλύτερη (DAT75 1097 http://www.televes.com/ingles/producto/ficha.asp?COD=242); Γενικά να πάω για την 45άρα ή για την 75άρα;

Last edited:
Εγω πηρα την DAT45 1095 - 1145.
Μου την προτεινε ο ανθρωπος που ηρθε και εκανε την μελετη για να μην εχω υπερβολικο σημα μιας και βλεπω οπτικα τις κεραιες και χρειαστω μειωτηρες σηματος μετα. Η μεγαλη αποτι καταλαβα ειναι για περιοχες με δυσκολοτερη καλυψη.

Κύριοι, μετακομίζω σε λίγες ημέρες σε άλλο σπίτι (με εσωτερική εγκατάσταση κεραίας μάλλον 5ετίας) το οποίο είναι μονοκατοικία και έχει 3 πρίζες κεραίας (σαλόνι & 2 Υ/Δ).

Το σπίτι είναι στην Βάρη και απο ότι κάτάλαβα απο μια συζήτηση με έναν γείτονα είναι σχετικά δύσκολη περιοχή (πρέπει να πιάνουν σήμα απο Αίγινα).

Με μια μικρή ομολογουμένος έρευνα που έκανα μέσω internet κατέληξα στην εταιρία Televes και συγκεκριμένα στην DAT 45 (μιας και θεώρησα πως η DAT 75 είναι ιδιαιτέρως μεγάλη και με φοβίζει το θέμα της αντοχής της στον άνεμο).

Θα ήθελα της απόψης σας για τον συγκεκριμένο συνδιασμό (περιοχής - κεραίας), αν υπάρχουν άλλες προτάσεις καθώς και απόψεις σε ερωτήματα της μορφής:
"Θα χρειαστώ και ενισχυτή; Αν ναι με τι χαρακτηριστικά; Ποιά μάρκα - μοντέλο;"​
και

"Η κεραία θα πρέπει να στερεωθεί σε στύλο; Σε τί ύψος; Μήπως καλύτερα θα ήταν να φωνάξω ένα συνεργείο που θα κάνει την εγκατάσταση, θε βρεί τον σωστό προσανατολισμό και την σωστή ενίσχυση για να μην έχω προβλήματα;"​