ΑΓΟΡΑ LAPTOP HTPC ΩΣ 85Ο ΕΥΡΩ (ήταν: ΑΓΟΡΑ ΝΕΟΥ ΥΠΕΡ-ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ HTPC ως 1.000 )

Μετά την οριστική απόφαση για VAIO, μένει να διαλέξω τις λεπτομέρειες...
ίντσες από 14 ως 17 και ανάλογο hardware:
τι είναι κατά τη γνώμη σας καλύτερο σε απόδοση 1) για HighDef play 2)για Γενικές εφαρμογές από τους παρακάτω συνδυασμούς:
1)ntel® Core™ i5-460M processor (2.53GHz) Turbo Boost up to 2.80GHz &
ATI Mobility Radeon™ HD 5650 GPU (1GB VRAM) &
4 GB (2GBx2) DDR3-SDRAM-1066
2)Quad i7-740QM processor (1.73GHz) Turbo Boost up to 2.93GHz &
4 GB (2GBx2) DDR3-SDRAM-1333 &
ή NVIDIA® GeForce® GT 425M GPU (1GB VRAM)

Mέχρι τώρα στον HD ήχο η ΑΤΙ είχε το πλεονέκτημα περνώντας HD audio 7.1 από ΗDMI, τώρα η GT425 περνάει το HD audio σε bitstream...
όπως τα λέει εδώ το notebookcheck
http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-Geforce-GT-425M.34152.0.html
"A novelty of the GF104/106/108 chips is the support of Bitstream HD Audio (Blu-Ray) output via HDMI. Alike the Radeon HD 5730, the GT 425M can transfer Dolby True HD and DTS-HD bitstream-wise without quality loss to a HiFi receiver"

Τώρα την 5650 την έχει πιο πάνω στην κατάταξη της class2 σαν ισχυρότερη αν καταλαβαίνω καλά...
για πείτε τι να πάρω;;

Toύμπανο το εργαλείο και με προοπτική για το μέλλον.
Οι κάρτες της ΑΤΙ, είχαν πάντοτε έναν προσανατολισμό προς την ευρύτερη έννοια της εικόνας, δεν θα έβαζα ποτέ τίποτε άλλο πέρα από προϊόν που φέρει Catalyst Drivers.

δηλαδή είσαι υπέρ της 5650 σε συνδυασμό με τον i5 , έτσι;
είναι και φτηνότερη λύση και αποφεύγει κανείς τον φόβο υπερθέρμανσης που έχουν οι i7 σε laptop...
καλά τα λέω; η DELL τουλάχιστον που διάβασα στα usa fora έχει απίστευτα προβλήματα υπερθέρμανσης των i7 στο 15αρι σασί...
τώρα για την SONY και το 16,4'' δεν ξέρω, μένει να το ερευνήσω λίγο...

Απάντηση: Re: ΑΓΟΡΑ LAPTOP HTPC ΩΣ 85Ο ΕΥΡΩ (ήταν: ΑΓΟΡΑ ΝΕΟΥ ΥΠΕΡ-ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ HTPC ως

Toύμπανο το εργαλείο και με προοπτική για το μέλλον.
Οι κάρτες της ΑΤΙ, είχαν πάντοτε έναν προσανατολισμό προς την ευρύτερη έννοια της εικόνας, δεν θα έβαζα ποτέ τίποτε άλλο πέρα από προϊόν που φέρει Catalyst Drivers.

E, εδώ που τα λέμε όσοι μπλέκουν με catalyst drivers, μάλλον χρειάζεται να βάζουν και να ξαναβάζουν εκδόσεις μπας και παίξει κάποια version όπως θα έπρεπε χωρίς να φτιάχνει κάτι και να χαλάει κάτι άλλο, κάτι που ποτέ δεν έγινε με τους αντίστοιχους της nvidia... Της nvidia, τους βάζεις, παίζουν, τέλος. Windows / linux.

υγ. αν και είχα πει να ψάξω και εγώ για φορητό από Σεπτέμβρη, απλά θα περιμένω τις νέες 4ΧΧm με τον πυρήνα fermi... Με HD ήχο, optimus, κλπ...

lykman θα είδες ότι έχω να επιλέξω ανάμεσα σε 5650 και GT425M ... αυτή έχει τον πυρήνα fermι που λες; τι είναι το optimus;
για την επιλογή i5/ATI or i7/nvidia τι ψηφίζεις;

Ας ξεκινήσω ότι εγώ προσωπικά ακόμα και πριν τις 4χχ δεν θα έπαιρνα ποτέ κάτι άλλο πλην nvidia. Δεν μπορώ να αξιοποιήσω στο setup μου το HD audio έτσι και αλλιώς, αφού έχω (και θα έχω για καιρό) 5.1 ενισχυτή. Ακόμα και την καλύτερη ποιότητα απεικόνισης της ΑΤΙ (αν τελικά υπάρχει όπως λένε), αμφιβάλω αν θα μπορούσα να την διακρίνω. Εγώ ξέρω ότι δεν είχα ποτέ πρόβλημα με οδηγούς, software κλπ, σε όσες nvidia και αν είχα (3-4). Ούτε θυμάμαι στο φόρουμ κάποιο σχετικό θέμα για nvidia, σε αντίθεση με τους catalyst... Αυτά και σε windows, και σε linux που έχω στα περισσότερα μηχανάκια μου (στο λάπτοπ που είμαι τώρα είναι το κυρίως λειτουργικό).

Για το fermi, δες και απόσπασμα από το λινκ που έδωσες:
The NVIDIA GeForce GT 425M is a fast mid-range laptop graphics card presented in 2010. It is based on the GF108 core, which is related to the Fermi architecture.
Είναι η νέα γενιά των nvidia με κωδικούς 4ΧΧ(Μ)

Optimus είναι μια τεχνολογία της nvidia αυτόματης εναλαγής της κάρτας γραφικών, από την ενσωματωμένη πχ ενός i5m στην discrete nvidia του λαπτοπ όταν χρειαστεί. Αποτέλεσμα, και γκάζια όταν πρέπει (π.χ. παιχνίδια, 3D κλπ), αλλά και μεγαλύτερη αυτονομία (με χρήση της ενσωματωμένης όταν δεν υπάρχει η ανάγκη για acceleration).
Να πάλι από το λινκ που έδωσες:
According to rumors, the power consumption of the GeForce GT 425M should be about 35 Watt (TDP including the MXM board and memory), and therefore suited for 15” laptops.which is about the level of the Mobility Radeon HD 5700. Without load, the chip is clocked at 50/100/135 MHz (chip/shader/memory) in 2D respectively 200/400/325 in 3D mode to save power. Furthermore, the 400M series supports Optimus to automatically switch between the integrated graphics card from Intel and the Nvidia GPU. However, the laptop manufacturers need to implement it and it cannot be upgraded.
Και φυσικά CUDA, VDPAU, CoreAVC h/a κλπ...

υγ. προσωπικά θα προτιμούσα συνδυασμό με i5 5ΧΧ μοντέλο με nvidia 42X... Αν και για να λέμε την αλήθεια, λογικά και με έναν μέσο-υψηλό ι3 θα κάνεις αυτά που θες...

Last edited:
Και μια ερώτηση αν κάποιος ξέρει: τα νέα μοντέλα με τους ι3/5/7 και την hdmi θύρα, έχουν και s/pdif για απλή έξοδο 5.1? Η μόνο από την hdmi δίνουν πια πολυκάναλο και έχουν και μια minijack για απλό στέρεο? Δεν μιλάω για HD audio, αλλά για απλό DD/DTS... Μέχρι την προηγούμενη γενιά με τους C2D-M το έγραφαν στα χαρακτηριστικά τους, τώρα δεν γράφουν κάτι...

γιατί i5 5xx over i7 όμως; λόγω θερμότητας; λόγω υψηλότερης ταχύτητας core μήπως είναι καλύτερος σε "συνηθισμένες" εφαρμογές;

για το cuda λες δυο λογάκια; τι κάνει το h/a ; δεν θα το χρειάζομαι με αυτόν τον επεξεργαστή μάλλον ε;

Απάντηση: Re: ΑΓΟΡΑ LAPTOP HTPC ΩΣ 85Ο ΕΥΡΩ (ήταν: ΑΓΟΡΑ ΝΕΟΥ ΥΠΕΡ-ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ HTPC ως

γιατί i5 5xx over i7 όμως; λόγω θερμότητας; λόγω υψηλότερης ταχύτητας core μήπως είναι καλύτερος σε "συνηθισμένες" εφαρμογές;

για το cuda λες δυο λογάκια; τι κάνει το h/a ; δεν θα το χρειάζομαι με αυτόν τον επεξεργαστή μάλλον ε;

Γιατί σε λάπτοπ δεν βρίσκω τον λόγο για τόσο ισχυρό (και ακριβό) επεξεργαστή, και κατ'επέκταση αυξημένη θερμοκρασία, και μειωμένη αυτονομία...

το cuda είναι η δυνατότητα της gpu να αναλαμβάνει με h/a (hardware acceleration) σε πράγματα που μέχρι τώρα τα έκανε αποκλειστικά η cpu, ξαλαφρώνοντας την. Με κανέναν επεξεργαστή από αυτούς που λες δεν θα την χρειαστείς πραγματικά. Αλλά γιατί να μην την έχεις σαν δυνατότητα? Στο hptc μου με μια ψοφο-8500 fanless με cuda, το cpu μένει μόνιμα μέχρι 7% στα 720p, παγωμένο, και ήσυχο... Τέσπα, επιλογές του καθενός... πάντως έχει και η ΑΤΙ αντίστοιχο (χειρότερο).

**********Σαν jopar αλλάζω όνομα , ένας είμαι ο KalamarGiannis*********

τώρα φτιάχνοντας συνθεση απο το σονυστυλ τι παίρνουμε και σε τι τιμή:
Ε-series: i5-460M processor (2.53GHz),4GB (2GBx2) DDR3-SDRAM-1066 ,5650 GPU (1GB VRAM),15.5" Full HD VAIO Premium Display (1920x1080) $$$$$ 1.100

ή +100 dollars για
F-series: Quad i7-740QM processor (1.73GHz),4GB (2GBx2) DDR3-SDRAM-1333,16.4" VAIO Display (1600x900),NVIDIA GT 425M GPU (1GB VRAM)

δεδομένου ότι τα 100 $ = 72 αξίζει για τόσα (λίγα) κανείς να πάρει μεγαλύτερη οθόνη,καλύτερο επεξεργαστή, ολοκαίνουρια κάρτα γραφικών και γρηγορότερη RAM; έτσι λέω...

το θέμα της υπερθέρμανσης είναι πια η κυριότερη αντίρρησή μου...και αν επηρρεάζει και την αυτονομία ο i7 σε σχέση με τον i5 θα ήθελα να ξέρω...νομίζω όμως ότι λειτουργούν με όση ταχύτητα και όσους πυρήνες χρειάζεται ανά φόρτο, δεν είναι έτσι; :ears:

δηλαδή σε κατάσταση σερφάρω με 10 tabs ανοικτά και παίζει και μουσική έχει διαφορά στην κατανάλωση μπαταρίας ο τετραπύρηνος; είναι καλύτερα να το κάνεις με i5;

Last edited:
μεγαλύτερη οθόνη αλλά με μικρότερη ανάλυση. Λίγο φτηνότερο ναι, καλύτερο όχι...

Ειμαι μεταξυ δυο laptop sony vaio
http://www.plaisio.gr/Laptop-Netbook-GPS/Notebook/Laptop/Sony-Vaio-VPC-E...
http://www.plaisio.gr/Laptop-Netbook-GPS/Notebook/Laptop/Sony-Vaio-VPC-F...
Το pc το θελω κυριως για ταινιες που κατεβαζω (avi, mkv) και επισης να παιζω κανενα παιχνιδι (pro evolution soccer 2011, ghost sniper warrior) τα οποια σκοπευω να αγορασω (και οχι να κατεβασω)...
Ειναι περιπου τα ιδια μηχανηματα και οι διαφορες τους ειναι
1) στην εξωτερικη τους εμφανιση μαυρος ο πρωτος γκρι ο δευτερος
2)στο μεγεθος τησ οθονης 17,3'' ο πρωτος 16,4'' ο δευτερος
3) στην καρτα γραφικων ATI Mobility Radeon HD 5650 ο πρωτος NVIDIA GeForce GT 425M ο δευτερος
4) ο πρωτος δεν εχει blu ray disc σε αντιθεση με τον δευτερο...
Θα ηθελα να μου πει καποιος ποιες ειναι οι διαφορες στις δυο καρτες γραφικων, ποια εχει καλυτερη αποδοση στις ταινιες, παιχνιδια....
Και εαν θεωρειται το blu ray disc απαραιτητο και εαν μπορουμε να αγορασουμε μοναδα blu ray για φορητο
Ποιον απο τους δυο προτιματε?

Εφόσον μίλησες για παιχνίδια η 5650 κάρτα γραφικών είναι λιγάκι καλύτερη, ενώ και η έστω ελάχιστα μεγαλύτερη οθόνη κέρδος είναι και δεν νομίζω να επηρεάζει σημαντικά το μέγεθος-φορητότητα του υπολογιστή.

Το blu ray είναι μη αξιοποιήσιμη τεχνολογία προς το παρόνμ είναι ελάχιστες οι φορές που θα επιθυμήσεις να το χρησιμοποιήσεις, ειδικά εν κατεβάζεις ταινίες (έτσι κι αλλιώς ελάχιστα blu ray υπάρχουν στα video club) είναι άχρηστο και δεν δικαιολογεί τα παραπάνω χρήματα.

Νομίζω πως το λίγο φθηνότερο έχει συνολικά καλύτερα χαρακτηριστικά και καλύτερο value for money.
Δες και σε άλλα καταστήματα για καλύτερες τιμές, ειδικά το 17'' υπάρχει και αρκετά φθηνότερο (από το πρώτο κατάστημα στη λίστα έχω αγοράσει με αντικαταβολή χωρίς προβλήματα).

Re: Απάντηση: ΑΓΟΡΑ LAPTOP HTPC ΩΣ 85Ο ΕΥΡΩ (ήταν: ΑΓΟΡΑ ΝΕΟΥ ΥΠΕΡ-ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ HTPC ως

Δες και σε άλλα καταστήματα για καλύτερες τιμές, ειδικά το 17'' υπάρχει και αρκετά φθηνότερο (από το πρώτο κατάστημα στη λίστα έχω αγοράσει με αντικαταβολή χωρίς προβλήματα).[/QUOTE]

Tα εχω δει αυτα τα καταστηματα αλλα υπαρχει ενα προβλημα..μενω γιαννενα οποτε εχω περιορισμενες επιλογες...για παραδειγμα εαν συναντησω καποιο προβλημα μπορω να απευθυνθω στα τοπικα καταστημα σε αντιθεση με αυτα στο skroutz που ειναι αθηνα και δεν ειναι ευκολο να κατεβω (θα μου πεις εχει εγγυηση κτλ..συμφωνο αλλα ισως χρειαστει να τα χωσεις και σε καποιον για να βγαλεις ακρη)...

----------Πρώτο ποστ ως ΚαλαμαρΓιάννης--------πρώην jopar

Οι ψήφοι μέχρι τώρα είναι στο 5-1 (τo 1 lyk; )
ΟΚ κι εγώ προς τον διπύρηνο κλίνω, αλλά η απορία δεν απαντήθηκε:
Αξίζει για το μικροποσό να θυσιάσει κανείς τον ισχυρότερο i7;
και πιο σημαντικό :έχει ο i7 πρόβλημα κατανάλωσης ή θερμοκρασιών; έστω και μόνο συγκριτικά με τον i5 460?

Απο τις δυο καρτες γραφικων NVIDIA GeForce GT 425M και ATI Mobility™ Radeon® HD 5650 ποια θεωρειται η καλυτερη στην απεικονιση αρχειων avi, mkv και για παιχνιδια?

Για τις μικρές 4ΧΧΜ δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία ακόμα, είναι ολόφρεσκες... Η 425Μ πάντως έρχεται σαν άμεσος ανταγωνιστής της 5650.

Re: Απάντηση: ΑΓΟΡΑ LAPTOP HTPC ΩΣ 85Ο ΕΥΡΩ (ήταν: ΑΓΟΡΑ ΝΕΟΥ ΥΠΕΡ-ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ HTPC ως

Lykman Οι διαφορες ειναι ορατες στις ταινιες αvi, παιχνιδια κτλ ή οι διαφορες τους ειναι στις λεπτομερειες και ειναι ιδιες?

Last edited:
Φίλε Γιαννιώτη να σου πω τι καταλαβαίνω εγώ:
Σαν επιδόσεις σε γενικές εφαρμογές οι κάρτες είναι ισοδύναμες, εξ ου κα τα +5% / -5% διαφορές που έχει στα επι μέρους τεστ το notebookcheck (το οποίο δεν είναι απολύτως αξιόπιστο γιατί τεστάρει τις κάρτες χωρίς αναβάθμιση στους drivers-γεγονός που δίνει κάποια μικρή βελτίωση στις κάρτες).Τώρα η GT425 είναι καινούρια (08/2010) ενώ η 5650 από αρχές 2010. Αν λοιπόν σε ενδιαφέρει το gaming, δηλαδή τα περισσότερα frames σε μεγαλύτερη ανάλυση, έχει νόημα να ψάξεις λίγο παραπάνω. Η nvidia γενικά είναι πιο "παιχνιδάδικη " εταιρία. Αν όμως είσαι μέσος χρήστης όπως εγώ θεώρησε τις κάρτες ισοδύναμες και τέλος.
Για το Home cinema σε HD όμως όπως έμαθα διαβάζοντας εδώ τα παιδιά οι 2 εταιρίες είναι 2 διαφορετικοί κόσμοι στον τρόπο απόδωσης της εικόνας (μου θυμίζει τους φωτογράφους που καταλαβαίναν διαφορές ανάμεσα σε κανον και νικον στον τροπο σύλληψης των χρωμάτων). Σημασία έχει όμως ότι μιλάμε για τουλάχιστον ενθουσιώδεις ερασιτέχνες που αφιερώνουν χρόνο και κόπο στην άριστη ρύθμιση (callibration) από μεγάλους προβολείς, τεράστιες οθόνες, ή την επεξεργασία video σε πανίσχυρους υπολογιστές για την δημιουργία επαγγελμ.παρουσιάσεων κτλ.
Τώρα αν είσαι σαν και μένα και απλά κατεβάζεις εργάκια σε 1080p να τα δεις σε TV ως 50'' ... δύσκολα να βρεις διαφορές. Και αν ήταν να τις βρεις θα έβγαιναν από αντιπαραβολή 1-2 ... σου φαίνεται λογικό;
Απλά διαλέγεις μια και ότι και να πάρεις μια χαρά εργάκια θα απολαύσεις...(όσο υπάρχουν ακόμα site να κατεβάζει κανείς...)