Αγορά NAS

kover

AVClub Enthusiast
Είμαι σε φάση να ξοδέψω κάποια χρήματα για να αγοράσω NAS. Θέλω 4-bay και σκέφτομαι σοβαρά το Synology DS13j (Ελλάδα το βρίσκω μόνο σε ένα μαγαζί στα 345 , Αγγλικό amazon μου το στέλνουν εδώ χωρίς ΦΠΑ-τιμολόγιο- στα 290 οπότε είναι μία η άλλη με το να εκπίψω το Ελληνικό, γερμανικό,ισπανικό,ιταλικό δε το στέλνουν Ελλάδα, οπότε ψάχνω κάπου φτηνότερο των 345 με ΦΠΑ από οπουδήποτε, όποιος πιστός...).

Θα πήγαινα για το μικρότερο αλλά θα θυσιάσω μπόλικα gigs για RAID5 και στο μέλον ξέρω πως ακόμα και τα 4 δε θα μου φτάσουν (σκάβουν έξω από τη πόρτα μου για vdsl).

Δεν έχω ξανά πάρει NAS και έχω διαβάσει πολύ ωραία πράγματα για το συγκεκριμένο.

Η χρήση που θα γίνεται θα είναι ταινίες στο media player και σε μία DLNA τηλεόραση που δεν έχω ακόμα- αλλά ελπίζω να αποκτήσω.

Επίσης το σπίτι είναι και ένα μικρό γραφείο με αρκετά data (διαφημιστικό υλικό, παρουσιάσεις, videos, σχέδια και διάφορα άλλα όχι πολύ μεγάλα αρχεία αλλά είναι πολλά σε ποσότητα) που θέλουν και προστασία σε περίπτωση failure και remote access μέσω Internet από οπουδήποτε.

Θα μπεί πάνω σε ένα ups APC RS800 (ίσως δε χρειάζεται τόσο μεγάλο Ups αλλά αυτό έχω στο pc και θα το θυσιάσω για το nas για να μην αγοράζω καινούριο) και θα συνδεθεί σε gigabit δίκτυο σε switch cisco slm2008(managed).

Αν έχετε καμία άλλη προταση πείτε τη.

Επίσης ακούω και προτάσεις για δίσκους. Αυτή τη στιγμή έχω ένα caviar green 1tb, που είναι μέσα στο Media player, και θα τον βάλω στο nas. Σκέφτομαι για 2 ακόμα στα 2TB ή στα 3TB. Διάβασα πως για NAS να μη πτοριμήσω green δίσκους αλλά δε ξέρω τι ισχύει.

Ευχαριστώ πολύ για οποιαδήποτε συμβουλή/απάντηση.

Επίσης ακούω και προτάσεις για δίσκους. Αυτή τη στιγμή έχω ένα caviar green 1tb, που είναι μέσα στο Media player, και θα τον βάλω στο nas. Σκέφτομαι για 2 ακόμα στα 2TB ή στα 3TB. Διάβασα πως για NAS να μη πτοριμήσω green δίσκους αλλά δε ξέρω τι ισχύει.

Πάρε όσο μεγαλύτερους αντέχει η τσέπη σου, αφού πρώτα συμβουλευτείς αυτό:

http://www.synology.com/support/hd.php?lang=enu&bays_id=3&product_id=111

Πόσο μ'αρέσουν αυτές οι ιδέες!

Το ψάχνω και εγώ για nas καλοβλέποντας το ds412+ της Synology πάντα (respect)...Κατ'αρχήν συμφωνώ με τη λογική σου για 4 trays, προσφέρει μεγάλη ευελιξία στους τύπους RAID και είναι και πιο future proof λύση λόγω περισσότερων δίσκων-μεγαλύτερης χωρητικότητας (όπως πολύ σωστά λες, οι γραμμές γίνονται όλο και πιο γρήγορες και οι δίσκοι φαίνονται όλο και πιο "μικροί").

Όσο για τους δίσκους η απόλυτη λύση είναι οι Enterprise της WD αλλά αν δείς τιμές κάνουν πιο πολύ απο το ίδιο το nas :p
Οπότε ίσως οι RED είναι μια καλή και value for money επιλογή, με προσανατολισμό για χρήση σε nas αν και έχω διαβάσει απο παιδιά στο φόρουμ οτι κάποιοι δίσκοι που δεν έχουν σταθερό rpm (όπως πχ οι red) δεν είναι καλή επιλογή, αλλά δε γνωρίζω γιατί το λένε αυτό, δεν το έχω ψάξει περισσότερο. Επίσης για τους green είχα διαβάσει κάποια στιγμή για κάποιες δυσλειτουργίες όταν χρησιμοποιούνται σε nas.

Υ.Γ.1 Για streaming ταινιών απ'ευθείας στην τηλεόραση μέσω dlna έχε υπ'οψη σου οτι παίζει να υπάρχει θέμα με τους υπότιτλους ανάλογα με τον dlna server που θα τρέχει, αλλά έχεις και mp ίσως δεν είναι πρόβλημα αυτό.

Υ.Γ.2 Δεν γνωρίζω αν και που μπορείς να το βρείς φθηνότερα. Αν θες κάνε μια ερώτηση στην αντιπροσωπεία.

Δίσκους WD Red, nas αφου είναι για χρήση multimedia κοιτάς μόνο Synology.
Το 4απλο της σειράς j έχει το καλύτερο value for money. Πολυ βολικο ειναι να έχεις iOS/android device για την διαχείρηση του και τα εξαιρετικά app. Με raid5 ή αν βάλεις δίσκους με διαφορετική χωρητικοτητα SHR (αντίστοιχο του raid5). Καλη αγορα!

Πόσο μ'αρέσουν αυτές οι ιδέες!

Το ψάχνω και εγώ για nas καλοβλέποντας το ds412+ της Synology πάντα (respect)...Κατ'αρχήν συμφωνώ με τη λογική σου για 4 trays, προσφέρει μεγάλη ευελιξία στους τύπους RAID και είναι και πιο future proof λύση λόγω περισσότερων δίσκων-μεγαλύτερης χωρητικότητας (όπως πολύ σωστά λες, οι γραμμές γίνονται όλο και πιο γρήγορες και οι δίσκοι φαίνονται όλο και πιο "μικροί").

Όσο για τους δίσκους η απόλυτη λύση είναι οι Enterprise της WD αλλά αν δείς τιμές κάνουν πιο πολύ απο το ίδιο το nas :p
Οπότε ίσως οι RED είναι μια καλή και value for money επιλογή, με προσανατολισμό για χρήση σε nas αν και έχω διαβάσει απο παιδιά στο φόρουμ οτι κάποιοι δίσκοι που δεν έχουν σταθερό rpm (όπως πχ οι red) δεν είναι καλή επιλογή, αλλά δε γνωρίζω γιατί το λένε αυτό, δεν το έχω ψάξει περισσότερο. Επίσης για τους green είχα διαβάσει κάποια στιγμή για κάποιες δυσλειτουργίες όταν χρησιμοποιούνται σε nas.

Υ.Γ.1 Για streaming ταινιών απ'ευθείας στην τηλεόραση μέσω dlna έχε υπ'οψη σου οτι παίζει να υπάρχει θέμα με τους υπότιτλους ανάλογα με τον dlna server που θα τρέχει, αλλά έχεις και mp ίσως δεν είναι πρόβλημα αυτό.

Υ.Γ.2 Δεν γνωρίζω αν και που μπορείς να το βρείς φθηνότερα. Αν θες κάνε μια ερώτηση στην αντιπροσωπεία.

Το 412+ το σκεφτόμουν και εγώ αλλά πρέπει να συγκρατηθώ. Το usb3 που έχει είναι μεν χρήσιμο όπως και οι ταχύτητες που υπόσχεται αλλά το γραφείο που είναι στημένο στο σπίτι είναι προσωπικό και της γυναίκας και δεν έχουμε καμία σχέση ο ένας στη δουλειά του άλου. Δεν υπάρχουν υπάλληλοι και τέτοια για να ανταλάζουμε forza αρχεία μεταξύ μας. Αν είχα έστω και έναν υπάλληλο θα πήγαινα προς τα εκεί σίγουρα. Τα 300 έξτρα ευρώ που έχει είναι όσο σκοπεύω να ξοδέψω σε δίσκους άσε που πάντα έτσι τη πατάω και ξεκινάω να ξοδέψω Χ χρήματα και μετά μου μπαίνει το τσιπάκι να το κάνω λίγο καλύτερο και λίγο πιό pro και καταλήγω να έχω ξοδέψει ένα σκασμό λεφτά.

Δε το συζητάω για enterprise της WD. Ξεφεύγουμε πολύ και κυρίως δε μπορώ να ικανοποιήσω τη συνθήκη για max 30 βαθμούς κελσίου στο χώρο που θα βρίσκεται. Θα χτυπήσει και 35άρι σίγουρα.

Δε ξέρω τι παίζει με τους green για αυτό και ρώτησα. Αυτός που φοράει το media player είναι caviar green και τρέχει σε χαμηλό rpm (ήταν συμβουλή της Dune όταν το αγόραζα). Έχω και 2 green ακόμα (μικρότερους 500gig) που θα ήθελα να τους κοτσάρω πάνω αλλά δε ξέρω αν "κάνει"

Όσον αφορά το streaming μέσω dlna δε με ενδιαφέρουν ούτε εμένα ούτε τη γυναίκα ιδιαίτερα οι υπότιτλοι και ειδικά οι Ελληνικοί. Απλά να παίζει σωστά και απρόσκοπτα τη ταινία θέλω.

Δίσκους WD Red, nas αφου είναι για χρήση multimedia κοιτάς μόνο Synology.
Το 4απλο της σειράς j έχει το καλύτερο value for money. Πολυ βολικο ειναι να έχεις iOS/android device για την διαχείρηση του και τα εξαιρετικά app. Με raid5 ή αν βάλεις δίσκους με διαφορετική χωρητικοτητα SHR (αντίστοιχο του raid5). Καλη αγορα!

Έχω κάμποσα ios devices αλλά πως χρησιμεύει εκεί? Δεν έχω καταλάβει τι κάνουν τα aps. Θα μπορώ να δω ένα αρχείο word/excel από το ipad ας πούμε?

Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι να μπορώ να έχω πρόσβαση στα αρχεία της δουλειάς από οπουδήποτε. Αυτό εξασφαλίζεται μέσω του cloud που φτιάχνει σωστά?

Το σκέφτομαι και να στήσω ένα mini server αντί για nas με ένα παλιό pc που έχω αλλά ούτε τις γνώσεις έχω ούτε το χρόνο για ψάξιμο.

Last edited:
Απάντηση: Re: Αγορά NAS

Δε ξέρω τι παίζει με τους green για αυτό και ρώτησα. Αυτός που φοράει το media player είναι caviar green και τρέχει σε χαμηλό rpm (ήταν συμβουλή της Dune όταν το αγόραζα). Έχω και 2 green ακόμα (μικρότερους 500gig) που θα ήθελα να τους κοτσάρω πάνω αλλά δε ξέρω αν "κάνει"

οι απαντήσεις που ψάχνεις υπάρχουν έτοιμες στο λινκ που σου έδωσα παραπάνω. Κοιτάς ποιο μοντέλο WD ακριβώς έχεις, και βλέπεις τι λέει η ίδια η synology.

Καλημέρα,
+100000000 για την Synology. Κάτοχος του 212j, με περασμένο το DSM 4, φυσάει!!!
Συμφωνώ πως πρέπει να ελέγξεις τους δίσκους συμφωνα με την λίστα της Synology.
Όσο για το DLNA, εγώ το έχω συνδεδεμένο σε HTPC με Gbit δίκτυο και πάει αέρας.
Ακόμα και με σύνδεση Wi-Fi στο pc στο άλλο δωμάτιο, μέσω του interface του (DSM), κάνει μεν λίγη ώρα να stream-άρει, αλλά τα 1080p τα πάει "νεράκι"!!!

Ωραίος! Άντε με το καλό να σου'ρθει! Πώς και το παράγγειλες απ'έξω, απο εδώ δεν έβγαλες άκρη? Ρώτησες στην αντιπροσωπία?
Το ρωτάω γιατί μάλλον μαζί με τα μεταφορικά θα σου στοιχίσει λίγο ακριβότερα αγοράζοντας το απο Amazon.

Last edited:
Πώς και δεν έβαλες στις επιλογές σου τον HP MICROSERVER N40L? Μικρό, γρήγορο, οικονομικό και εξαιρετικό value for money. Ψιλοψάχνομαι κι εγώ και μαζεύω γνώμες και απόψεις.

Πώς και δεν έβαλες στις επιλογές σου τον HP MICROSERVER N40L? Μικρό, γρήγορο, οικονομικό και εξαιρετικό value for money. Ψιλοψάχνομαι κι εγώ και μαζεύω γνώμες και απόψεις.

Δε ξέρω. Δε το έψαξα πολύ είναι η αλήθεια. Μου καρφώθηκε το synology από 2-3 threads εδώ, εφτιαξά και το δικό μου thread, δεν είδα διαφωνίες και ενστάσεις και προχωρησα:)

Αν το σκεφτόμουν παραπάνω δε θα αγόραζα τίποτα. Ήταν από τις ελάχιστες αυθόρμητες αγορές για φέτος.

Οπότε ίσως οι RED είναι μια καλή και value for money επιλογή, με προσανατολισμό για χρήση σε nas αν και έχω διαβάσει απο παιδιά στο φόρουμ οτι κάποιοι δίσκοι που δεν έχουν σταθερό rpm (όπως πχ οι red) δεν είναι καλή επιλογή, αλλά δε γνωρίζω γιατί το λένε αυτό, δεν το έχω ψάξει περισσότερο.

Να διευκρινίσω εδώ (ξανά..) ότι η όλη ιστορία με τους δίσκους που έχουν μεταβλητά RPMs είναι ένας μύθος που ξεκίνησε από τα marketing depts των WD & Seagate.

Δεν κυκλοφόρησαν ποτέ σκληροί δίσκοι που μετέβαλλαν τα RPMs τους ενώ λειτουργούσαν. Πάντα ήταν fixed τα RPMs (στα 5400 ή 5900 για τους green δίσκους).

Το θέμα που υπήρχε με τους green δίσκους και τα NAS ήταν κυρίως η λειτουργία head parking, η οποία ήταν επίτηδες πολύ "επιθετική" με αποτέλεσμα να "κουράζονται" οι δίσκοι.

Ειδικά οι WD Red είναι ιδανική επιλογή για συστήματα NAS.

Να διευκρινίσω εδώ (ξανά..) ότι η όλη ιστορία με τους δίσκους που έχουν μεταβλητά RPMs είναι ένας μύθος που ξεκίνησε από τα marketing depts των WD & Seagate.

Δεν κυκλοφόρησαν ποτέ σκληροί δίσκοι που μετέβαλλαν τα RPMs τους ενώ λειτουργούσαν. Πάντα ήταν fixed τα RPMs (στα 5400 ή 5900 για τους green δίσκους).

Το θέμα που υπήρχε με τους green δίσκους και τα NAS ήταν κυρίως η λειτουργία head parking, η οποία ήταν επίτηδες πολύ "επιθετική" με αποτέλεσμα να "κουράζονται" οι δίσκοι.

Ειδικά οι WD Red είναι ιδανική επιλογή για συστήματα NAS.

Ευχαριστώ Δημήτρη για τη διευκρίνηση.

Ο λόγος που προβληματίστηκα για τους RED ήταν η ένδειξη "Rotational speed (RPM) IntelliPower" στο data sheet τους. Η επεξήγηση που αναφέρει είναι η εξής: "A fine-tuned balance of spin speed, transfer rate and caching algorithms designed to deliver both significant power savings and solid performance. For each drive model, WD may use a different, invariable RPM." Το οτι δεν ανέφερε κάποια σταθερή τιμή για RPM σε συνδυασμό με το οτι δεν είδα το παραπάνω σε bold με έκανε να πιστέψω οτι ίσως δούλευαν με μεταβλητό.

Άραγε σε τι ακριβώς RPM δουλεύουν οι RED?