Καλησπέρα ομάδα,
Ενδιαφέρομαι για αγορά NAS και θα ήθελα τα φώτα σας. Βασική χρήση για back up τηλεφώνων (3 iOs , 1 Androis) ,& 2 laptop. Χρήση ως media center επιθυμητή. Από μια έρευνα που έχω κάνει χωρίς να είμαι γνώστης ξεχώρισα τα Synology DS225+ & Ugreen DH2300. Με προβληματίζει το ότι πλέον στα Synology θέλει τους δικούς της HDD. Budget έως 400-450 για NAS (χωρίς HDD).
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Επειδή νομίζω σε έχουν μπερδέψει λίγο τα παιδιά, ας δούμε την χρήση σου αναλυτικά. Πρώτα από όλα, εάν δεν έχεις ήδη τους δίσκους, είναι από τις χειρότερες εποχές για να πάρεις καινούργιους. Αυτό θα επηρεάσει και το τι μηχάνημα μπορείς να πάρεις, σύμφωνα με το budget που έβαλες.
1. Βασική χρήση για back up τηλεφώνων (3 iOs , 1 Androis) ,& 2 laptop
Θα έχεις και built-in εφαρμογές αλλά και απλά ένα NAS (SMB, NFS, FTP, etc...) για να κάνεις το backup σου. Προσοχή όμως, το ότι σου δίνει RAID με τους 2 ή παραπάνω δίσκους, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να χάσεις τα δεδομένα σου. Ναι, είναι ένα backup αλλά όχι όπως το online που τρέχει σε clusters και έχει backup του backup.
Φυσικά υα έχει εφαρμογές και για να βλέπεις φωτό ή άλλα πράγματα μέσω κινητού.
2. Χρήση ως media center επιθυμητή.
Με το Synology, μπορείς να βάλεις και να τρέξεις ένα Plex και να έχεις το media center σου. Έχει μια διαιδικασία και φυσικά θα εξαρτάται από το εσωτερικό δίκτυο σου και την δυνατότητα transcoding του Synology που θα επιλέξεις. Για 1080p δεν νομίζω να έχεις κανένα πρόβλημα με ότι και εάν πάρεις. Παραπάνω, θα πρέπει να το κοιτάξεις καλύτερα.
3. Σχετικά με την ερώτηση φίλου, "Τι γίνεται με το λογισμικό; Είναι ασφαλές ανήκει σε κινεζική εταιρεία;" .
Ασφαλές είναι όσο το κάνεις εσύ με τις ανάλογες ρυθμίσεις. Έχει μέχρι και 2FA πια, εάν θέλεις για παραπάνω security. Και εξαρτάται εάν θα το ανοίξεις για πρόσβαση και από ίντερνετ ή όχι. Εάν πάντως δούμε τις επιλογές που σου δίνει και την βοήθεια για να το σετάρεις, είναι από τις κορυφαίες λύσεις για home server.
Όσο για το εάν είναι Κινέζικο, πραγματικά, έχει κάποια σημασία? Με εμάς θα ασχοληθούν οι Κινέζοι να κλέψουν τα μυστικά του σπιτιού μας? Σημασία έχει ότι μιλάμε για μια robust λύση που μπορείς να την κάνεις ακόμα περισσότερο εάν ψαχτείς λίγο.
Από εκεί και πέρα, και οι 2 επιλογές που έχεις βάλει είναι ικανές. Το Synology το ξέρω λίγο παραπάνω, καθώς τρέχω ένα Xpenology σε HP Microserver εδώ και χρόνια. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες εάν ασχοληθείς λίγο και ειδικά λόγω Docker. Από εκεί και πέρα, πάντα κρατάς υπόψιν, ότι δεν είναι απολύτως failsafe και ειδικά με μεγάλους δίσκους σε RAID. Αυτό ισχύει για όλα τα μηχανήματα βέβαια, ανεξαρτήτως κόστους.