Αγορά NAS

• Αγαπητοί φίλοι

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2026

Την Κυριακή, 1/3/2025 και ώρα 13:30 στο εστιατόριο  "Το Ψαρονέφρι" θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για το 2026.

Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μαρούσι, Πέλικα 64, Τηλ.: 210 2824531

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

H καλύτερη λύση (και πολύ πιο οικονομική) είναι στο ποστ 15.

Βρες ένα παλιό πισι, βάλτου unraid ή truenas (καλύτερα το πρώτο) και ξεμπέρδεψες.

Σε pc υπολογιζεις όμως και τα 80Watt τουλάχιστον κατανάλωση ρεύματος.
Καμία σχέση με τα 14Watt όπου φτάνει τα 3Watt αν δεν το χρησιμοποιείς.
Επειδή εγώ το έχω και στο γραφείο, παίζει ρόλο και η εμφάνιση καθώς και το μέγεθος.

Σε pc υπολογιζεις όμως και τα 80Watt τουλάχιστον κατανάλωση ρεύματος.
Καμία σχέση με τα 14Watt όπου φτάνει τα 3Watt αν δεν το χρησιμοποιείς.
Επειδή εγώ το έχω και στο γραφείο, παίζει ρόλο και η εμφάνιση καθώς και το μέγεθος.
80w με τίποτα, εκτός αν βάλεις κάνα core2duo που σου ξέμεινε.
Το δικό μου είναι στα 34W με 2x3.5 και 2xSSD, always on.
Ούτε το 3W υπάρχει, ίσως σε κάνα arm ή Ν100 με spun down δίσκους.
5-6 ευρώ το μήνα είναι αμελητέο, για μένα τουλάχιστον, από τότε που έστησα το NAS δεν έχω καμία συνδρομή πουθενά.

H καλύτερη λύση (και πολύ πιο οικονομική) είναι στο ποστ 15.

Βρες ένα παλιό πισι, βάλτου unraid ή truenas (καλύτερα το πρώτο) και ξεμπέρδεψες.
Δεν έχει σχέση το unraid και το truenas με το Synology. Είναι σαν να λες πάρε ένα Linux με command line μόνο, αντί για ένα έτοιμο point and click gui. Ναι, είναι πολύ πιο δυνατά στο τι θα μπορούσε να κάνει μαζί τους και δωρεάν, αλλά θέλουν και αρκετές γνώσεις και χρόνο για να τα στήσεις. Ο φίλος ψάχνει έτοιμη λύση για "χαζούς" που λέμε. Πιο εύκολο θα ήταν να φτιάξει ένα Xpenology παρά unraid.

Δεν έχει σχέση το unraid και το truenas με το Synology. Είναι σαν να λες πάρε ένα Linux με command line μόνο, αντί για ένα έτοιμο point and click gui. Ναι, είναι πολύ πιο δυνατά στο τι θα μπορούσε να κάνει μαζί τους και δωρεάν, αλλά θέλουν και αρκετές γνώσεις και χρόνο για να τα στήσεις. Ο φίλος ψάχνει έτοιμη λύση για "χαζούς" που λέμε. Πιο εύκολο θα ήταν να φτιάξει ένα Xpenology παρά unraid.
Συγνώμη, δεν μπορεί ο φίλος να κάνει ένα στικάκι bootable, να βάλει unraid και να μπουτάρει;;
Μετά πάει tower.local και κάνει assign τους δίσκους του. Όλα στο WebUI.

Τρία βήματα όλα κι όλα, για πιο χαζούς δεν γίνεται!

Συγνώμη, δεν μπορεί ο φίλος να κάνει ένα στικάκι bootable, να βάλει unraid και να μπουτάρει;;
Μετά πάει tower.local και κάνει assign τους δίσκους του. Όλα στο WebUI.

Τρία βήματα όλα κι όλα, για πιο χαζούς δεν γίνεται!
Μιλάς για το paid version πια. Οκ, εγώ είχα μείνει στο Free. Το ίδιο είναι όμως. Με το κόστος στα 249 για να έχει Updates, γιατί να μην πάρει το Synology που έρχεται έτοιμο και με updates. Όταν ήταν free το unraid, το καταλαβαίνω. Τώρα πια είναι η λογική? Απλά για να βάλει ότι hardware θέλει?

• Like
Reactions: vadergr
είχα synology (και παλαιότερα QNAP) μέχρι που η synology σταμάτησε να υπσοτηρίζει την εφαρμογή photo που είχε μέχρι τότε για μια άλλη καινούρια που έβγαλε και δε μου έκανε (αυτό γύρω τσ 4-5 χρόνια πριν, δε θυμάμαι πλέον το όνομα των εφαρμογών).
Έτσι πήγα σε TrueNAS και όσο μπορώ θα αποφεύγω κλειστές λύσεις και λύσεις όλα σε ένα.

Το TrueNAS ήθελε λίγο παραπάνω διάβασμα αλλά όχι κάτι σπουδαίο, δε μιλάω για την εγκατάσταση που δεν είναι τίποτα, αλλά για το μετά, τα κάνεις όλα από το GUI, αλλά Synology και QNAP είναι πιο εύκολες λύσεις για έναν αρχάριο.
Ωστόσο αυτό δεν ισχύει πάντα και όλα επίσης χρειάζονται διάβασμα και ενασχόληση αν θέλεις να μη χάσεις τα δεδομένα σου.

πχ ανακάλυψα μετά από καιρό ότι η λύση (έχω ξεχάσει πάλι το όνομα) του synology για backup του NAS σε εξωτερικό δίσκο encrypted που φύλαγα αλλού, αθόρυβα και χωρίς προειδοποίηση παρέλειπε κάποια ερχεία επειδή είχε έναν περιορισμό στο μέγεθος του ονόματος στο encrypted backup

επίσης στο synology όσο και αν προσπάθησα δε μπόρεσα να κάνω κάνω backup έναν υπολογιστή Linux με το BackInTime ( μέσω SSH Rsync), στο TrueNAS το έστησα σε 5 λεπτά.

Μιλάς για το paid version πια. Οκ, εγώ είχα μείνει στο Free. Το ίδιο είναι όμως. Με το κόστος στα 249 για να έχει Updates, γιατί να μην πάρει το Synology που έρχεται έτοιμο και με updates. Όταν ήταν free το unraid, το καταλαβαίνω. Τώρα πια είναι η λογική? Απλά για να βάλει ότι hardware θέλει?
249 είναι για unlimited devices. Για μέχρι 6 σκληρούς είναι 49.

Αυτό με τα Lifetime updates το έκαναν πρόσφατα απ' ότι βλέπω (πέρσυ). Εγώ που έχω την απλή άδεια εδώ και 10 χρόνια λαμβάνω τα updates κανονικά.
Υπάρχει και το truenas αλλά λόγω zfs θέλει αρκετή RAM σε σύγκριση με το unraid.

Για custom χρήση αυτό πολύ εύκολο στο στήσιμο XigmaNAS Εύκολο interface, υποστήριξη μεγάλου εύρους formats,

δωρεάν με περιορισμό 4 δίσκων (full $29 lifetime)