αγορα nikon d90.προτασεις για φακους!!!

takis79

Established Member
22 November 2007
125
κερκυρα
αυτο που ηθελα να ρωτησω ειναι σχετικα με τους φακους της nikon d90 που αποφασισα να παρω!

απο ενα μικρο διαβασμα που εκανα και κοιταζοντας τις αναγκες μου κατεληξα σε καποιες κατηγοριες φακων και σε καποιες σκεψεις.
αυτο που θα ηθελα να μου πειτε ειναι αν οι σκεψεις αυτες ειναι σωστες και να μου προτεινετε εναλλακτικες λυσεις στην καθε κατηγορια,στα λεφτα που μπορω.

1)καταρχην σκεφτηκα να παρω τον Nikon 16-85 VR(κοντα στα 560 ευρω αν ειδα καλα).διαβασα οτι ειναι παρα πολυ καλος και τον προτιμω στην θεση του απλου φακου 18-55 που εχει το κιτ.(ή ακομα και του απλου 18-105 που εχουν καποια αλλα κιτ με την d90)
-----------------------------------
2)δευτερον νομιζω πως θα χρειαστω εναν ευρυγωνιο για κλειστους και σχετικα σκοτεινους χωρους.
βρηκα σαν καλες επιλογες αυτους:

>nikon AFS 35 1.8(180 ευρώ)
>Sigma 20 1.8(545 ευρω)

καποια αλλη προταση σε αυτα τα λεφτα;ειναι οντως καλοι οι παραπανω;
------------------------------------
3)τριτον διαβασα οτι αν δεν παρεις εναν φακο συγκεκριμενα για "πορτραίτο",αυτο θα βγαινει καπως ..σφιχτο και γενικα οχι τοσο αντιπροσωπευτικο.

αυτο που ειδα και θελω να μου πειτε αν ισχυει ειναι οτι(το κανω copy paste)

"""γι αυτην την δουλεια χρειάζεσαι ένα φακό με μεγάλο διάφραγμα, για να θολώνει καλά το φόντο ώστε να αναδεικνύεται το θέμα σου και να ειναι από 60-105 mm.

Ή να παρεις έναν γρήγορο στάνταρ ζουμ.πιο οικονομικοί οι Sigma 18-50/2.8(400 ευρω) και Tamron 17-50/2.8(442 ευρω).

και προσθέτως έναν 85/1.8 (όποιο σύστημα και εάν διαλέγεις).(Σε σταθερο,o sigma ειναι μονοδρομος.)"""

αυτο που θελω να ρωτησω εδω ειναι για ποιον ακριβως λογο και για πορτραιτο παντα,χρειαζεσαι(συμφωνα παντα με την παραπανω αποψη),εναν 60-105mm και προσθετως εναν 85/1.8.

τι ακριβως διαφορες θα δω στον καθε φακο;
---------------------------
4)τεταρτον ο tamron 70-200 ειναι ενας τηλεφακος που κανει και καλη δουλεια σαν macro;αυτον μαλλον θα τον παρω γιατι ειδα οτι οι πιο πολλοι τον προτιμουν.
---------------------------------
5)καποιος απο τους παραπανω φακους με καλυπτει στην κατηγορια super zoom?

συγνωμη αν καποιες ερωτησεις ειναι καπως ασχετες και ..οτι να ναι,απλα θελω να βγαλω μια ακρη με τους φακους πριν τους παρω.ξερω οτι ειναι καλη επενδυση ενας καλος φακος (εκτος παντα απο ενα καλω σωμα και τις γνωσεις του πως θα τα χρησιμοποιησεις ολα αυτα)

ευχαριστω για τον χρονο σας!

τακης

αυτο που ηθελα να ρωτησω ειναι σχετικα με τους φακους της nikon d90 που αποφασισα να παρω!

απο ενα μικρο διαβασμα που εκανα και κοιταζοντας τις αναγκες μου κατεληξα σε καποιες κατηγοριες φακων και σε καποιες σκεψεις.
αυτο που θα ηθελα να μου πειτε ειναι αν οι σκεψεις αυτες ειναι σωστες και να μου προτεινετε εναλλακτικες λυσεις στην καθε κατηγορια,στα λεφτα που μπορω.

1)καταρχην σκεφτηκα να παρω τον Nikon 16-85 VR(κοντα στα 560 ευρω αν ειδα καλα).διαβασα οτι ειναι παρα πολυ καλος και τον προτιμω στην θεση του απλου φακου 18-55 που εχει το κιτ.(ή ακομα και του απλου 18-105 που εχουν καποια αλλα κιτ με την d90)

Μια χαρά είναι. Κοίτα και τον sigma 17-70.

-----------------------------------
2)δευτερον νομιζω πως θα χρειαστω εναν ευρυγωνιο για κλειστους και σχετικα σκοτεινους χωρους.
βρηκα σαν καλες επιλογες αυτους:

>nikon AFS 35 1.8(180 ευρώ)
>Sigma 20 1.8(545 ευρω)

καποια αλλη προταση σε αυτα τα λεφτα;ειναι οντως καλοι οι παραπανω;

O 35άρης δεν είναι ευρυγώνιος. Κοίτα και τον Tokina (νομίζω 11-16) αλλά είναι υπέρ ευρυγώνιος---

------------------------------------
3)τριτον διαβασα οτι αν δεν παρεις εναν φακο συγκεκριμενα για "πορτραίτο",αυτο θα βγαινει καπως ..σφιχτο και γενικα οχι τοσο αντιπροσωπευτικο.

αυτο που ειδα και θελω να μου πειτε αν ισχυει ειναι οτι(το κανω copy paste)

"""γι αυτην την δουλεια χρειάζεσαι ένα φακό με μεγάλο διάφραγμα, για να θολώνει καλά το φόντο ώστε να αναδεικνύεται το θέμα σου και να ειναι από 60-105 mm.

Ή να παρεις έναν γρήγορο στάνταρ ζουμ.πιο οικονομικοί οι Sigma 18-50/2.8(400 ευρω) και Tamron 17-50/2.8(442 ευρω).

και προσθέτως έναν 85/1.8 (όποιο σύστημα και εάν διαλέγεις).(Σε σταθερο,o sigma ειναι μονοδρομος.)"""

Συνήθως για πορτραίτα χρησιμοποιούμε 80-85 μέχρι και (κάποιοι) 150-160mm.

Για τον παραπάνω λόγο αλλά και γιατί δεν βγαίνουν έντονα και οι σκιές (π.χ. μύτης)...

αυτο που θελω να ρωτησω εδω ειναι για ποιον ακριβως λογο και για πορτραιτο παντα,χρειαζεσαι(συμφωνα παντα με την παραπανω αποψη),εναν 60-105mm και προσθετως εναν 85/1.8.

τι ακριβως διαφορες θα δω στον καθε φακο;
---------------------------

4)τεταρτον ο tamron 70-200 ειναι ενας τηλεφακος που κανει και καλη δουλεια σαν macro;αυτον μαλλον θα τον παρω γιατι ειδα οτι οι πιο πολλοι τον προτιμουν.
---------------------------------
5)καποιος απο τους παραπανω φακους με καλυπτει στην κατηγορια super zoom?

συγνωμη αν καποιες ερωτησεις ειναι καπως ασχετες και ..οτι να ναι,απλα θελω να βγαλω μια ακρη με τους φακους πριν τους παρω.ξερω οτι ειναι καλη επενδυση ενας καλος φακος (εκτος παντα απο ενα καλω σωμα και τις γνωσεις του πως θα τα χρησιμοποιησεις ολα αυτα)

ευχαριστω για τον χρονο σας!

τακης

O Tamron για μάκρο? Εξαρτάται το πόσο μάκρο θέλεις...
Για σούπερ ζοούμ εννοούμε μεγαλύτερο εύρος...

μου ειπες οτι συνήθως για πορτραίτα χρησιμοποιούμε 80-85 μέχρι και (κάποιοι) 150-160mm.
δεν ξερω αν ισχυει αλλα αν εχω τον nikon 16-85 vr και τον tamron 70-200 μπορεις να πεις οτι κατα καποιον τροπο με καλυπτουν και για πορτραιτο ετσι δεν ειναι;σε τι θα χασω με καθε εναν απο τους δυο;

για τον tamron ρωτησα για macro επειδη σε ενα online μαγαζι τον ειδα γραμμενο ετσι:"AF SP 70-200MM F/2.8 DI LD (IF) MACRO"

Σχετικά με τον Nikon 16-85 (τον οποιο έχω):
Πιστεύω ότι είναι ένας καλός all round φακός (καλύτερος και σαν κατασκευή από τους 18-55 και 18-105. Ο 18-55 είναι καλύτερος από τον 18-105).
Είναι οξύτατος, αλλά...
α) εαν θέλεις να έχεις πολύ μικρό βάθος πεδίου για να τονίζεται το θέμα σου δεν νομίζω να σε ικανοποιήσει (εκτός και εαν τα αντικείμενα του φόντου είναι πολύ μακριά από το θέμα).
β) παρουσιάζει κάποιες παραμορφώσεις στα 2 άκρα του (16 και 85).
γ) δεν ειναι φωτεινός φακός λόγω των τιμών του διαφράγματος που έχει.

Επίσης και ο sigma 17-70 είναι καλός φακός αλλά και ποιο ογκώδες σε διάμετρο.
Το θεωρητικό εύρος για φωτογραφία πορτραίτου γενικά είναι μεταξύ 85 και 105 mm. Αλλά αυτό εξαρτάται και πως τραβάς.
Θέλεις να πλησιάζεις πολύ το θέμα σου ή οχι, αφήνοντας αέρα;
H επιλογή ενός prime με μεγάλο (ανοιχτό) διάφραγμα f1.4-1.8 θα σου δώσει τον έλεγχο στο βάθος πεδίου, καθώς και δυνατότητα να τραβάς σε χαμηλό φωτισμό.

α) εαν θέλεις να έχεις πολύ μικρό βάθος πεδίου για να τονίζεται το θέμα σου δεν νομίζω να σε ικανοποιήσει (εκτός και εαν τα αντικείμενα του φόντου είναι πολύ μακριά από το θέμα).
β) παρουσιάζει κάποιες παραμορφώσεις στα 2 άκρα του (16 και 85).
γ) δεν ειναι φωτεινός φακός λόγω των τιμών του διαφράγματος που έχει.

H επιλογή ενός prime με μεγάλο (ανοιχτό) διάφραγμα f1.4-1.8 θα σου δώσει τον έλεγχο στο βάθος πεδίου, καθώς και δυνατότητα να τραβάς σε χαμηλό φωτισμό.

οντως τα τρια θεματα που εγραψες με χαλανε και αυτο που θελω πραγματικα ειναι αυτο που εγραψες στο τελος με το μεγάλο (ανοιχτό) διάφραγμα f1.4-1.8.

εχεις να μου κανεις καποιες προτασεις για τετοιο φακο;

μου ειπες οτι συνήθως για πορτραίτα χρησιμοποιούμε 80-85 μέχρι και (κάποιοι) 150-160mm.
δεν ξερω αν ισχυει αλλα αν εχω τον nikon 16-85 vr και τον tamron 70-200 μπορεις να πεις οτι κατα καποιον τροπο με καλυπτουν και για πορτραιτο ετσι δεν ειναι;σε τι θα χασω με καθε εναν απο τους δυο;

για τον tamron ρωτησα για macro επειδη σε ενα online μαγαζι τον ειδα γραμμενο ετσι:"AF SP 70-200MM F/2.8 DI LD (IF) MACRO"

Τα πάντα είναι θέμα χρημάτων.

Ένας σταθερός στα 85 και αν μπορείς να πας παραπάνω στον 105mm nikon (ή sigma με λιγότερα) είναι ότι πρέπει.
Για πραγματικό macro θέλεις 1:1 ή 1:2 μεγέθυνση...

Τα πάντα είναι θέμα χρημάτων.

Ένας σταθερός στα 85 και αν μπορείς να πας παραπάνω στον 105mm nikon (ή sigma με λιγότερα) είναι ότι πρέπει.

για τον 105mm nikon που ειπες στην d90 μου θα μου ειναι στην ουσια περιπου 157mm(105*1,5).μηπως ξεφευγει στα ..mm?

οντως τα τρια θεματα που εγραψες με χαλανε και αυτο που θελω πραγματικα ειναι αυτο που εγραψες στο τελος με το μεγάλο (ανοιχτό) διάφραγμα f1.4-1.8.

εχεις να μου κανεις καποιες προτασεις για τετοιο φακο;

Μόλις αγόρασα τον Νikkor 105 vr f2.8 για πορτραίτο και macro φωτογράφηση.

Θέλω κάποια στιγμή να πάρω και έναν 50 f 1.4 για ποιο ελεύθερα πορτραίτα όσον αφορά το κάδρο και την ευελιξεία σε εσωτερικούς χώρους.

Last edited:
νομιζω οτι καταληγω σε πρωτη φαση στους:

1)για ευριγώνιο τον tokina AT-X 11mm-16mmf2.8 (IF) DX 595 ευρω.

2)τον Nikon 35mm f/1.8 DX 189ευρω

3)τον nikon AF 50mm f/1.8D 114

4)και ΙΣΩΣ έναν nikon AF 85mmf/1.8D 395 .

ασχετο αλλα οι φωτογραφιες στο παρακατω λινκ με τον AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR,λετε να ειναι οντως της d90?

http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/digitalcamera/slr/d90/sample.htm

Πάντως εσύ βγάζεις άνετα πορτραίτο με 200άρι...-bye-

Σωστά? (Κάπου το είχα δει)...
Προσωπικά, έστω κι αν με πορτραίτο μου έχει προκύψει ελάχιστη ενασχόληση, σε εξωτερικό χώρο πορτραίτα με τηλεφακό μου αρέσουν πάρα πολύ. Γίνεται καταπληκτικό ξεφοντάρισμα. Θα ανεβάσω κάποιες περσινές με τον 70-300VR, τραβηγμένες κυρίως με το τελε άκρο του.