αγορα παλμογραφου

Ντίνο φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα, δυστυχώς.
Θα το παλέψω όσο μπορώ απόψε και βλέπουμε.
Για να σου δώσω να καταλάβεις όλες οι τροφοδοσίες 5V είναι γύρω στα 8.
Στο J234 αντί για +/- 19.2 και +/- 7.1 μετράω αντίστοιχα περίπου 29 και 10 βολτ.
Όπου θα έπρεπε να έχω 42 βολτ μετράω 62 και όπου έπρεπε να έχω 87 μετράω 112. Τα -8 τα μετράω -21, τα -5 τα μετράω -11.
Οι μόνες τάσεις που μετράω ακριβώς είναι τα +/- 15V και τα 10Vref.
 
Λοιπόν στα σημεία ελέγχου της πλακέτας του ινβέρτερ μετράω σχεδόν αυτό που πρέπει εκτός των σημείων γύρω από το Q1062.
Επίσης μόλις ακουμπώ το probe του πολύμετρου σε κάποια σημεία (Q1050 2o pin, R1035) σταματά ο θόρυβος.
 
Απάντηση: Re: αγορα παλμογραφου

Τη στιγμή που το τροφοδοτικό είναι παλιό και διακοπτικό, δεν θα έπρεπε να κάνεις τις δοκιμές σου με κάποιο φορτίο συνδεδεμένο;

Μετά το DC-DC έχει και σταθεροποίηση. Αν δε βγάζει σωστή τάση μετά τη σταθεροποίηση νομίζω πως κάπου υπάρχει πρόβλημα.
 
Απάντηση: Re: αγορα παλμογραφου

Τη στιγμή που το τροφοδοτικό είναι παλιό και διακοπτικό, δεν θα έπρεπε να κάνεις τις δοκιμές σου με κάποιο φορτίο συνδεδεμένο;

Ίσως έχεις δίκιο. Βλέπω τώρα τη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων...
Ίσως χρειαστεί ένας μετασχηματιστής απομόνωσης, για τις δοκιμές καθώς και κάποια φορτία.

Τώρα για μετασχηματιστή απομόνωσης έχω δύο τοροειδείς εκ των οποίων ο ένας είναι 2x12 και ο άλλος 2x15, 50VA έκαστος. Αν τους ένωνα πλάτη-πλάτη ώστε να πάρω 176V (180 είναι η χαμηλότερη τάση όταν λειτουργεί στα 230V οπότε είμαι στο όριο);

Η άλλη λύση είναι η μέθοδος της "ωμής δύναμης", δηλαδή ξήλωμα όλων των ενεργών του ινβέρτερ και της σταθεροποίησης και αντικατάσταση με καινούρια (ευτυχώς υπάρχουν και δεν είναι ακριβά).
 
Επίσης έχω και ένα 15V. Να παραλλήλιζα τα δύο τυλίγματα του τοροειδούς και να έφτιαχνα έναν Μ/Σ απομόνωσης 220V;
 
Λογικό ακούγεται, αλλά τα 50VA δεν είναι κάπως λίγα; Εκτός και αν το φορτίο που θα του "κρεμάσεις" είναι πολύ μικρότερο..

Εξάλλου, πιστεύω ότι ο μετ/της απομόνωσης δεν είναι τόσο κρίσιμος στο troubleshooting. Πιο πολύ για λόγους ασφάλειας μπαίνει.
 
Από όσο μπορώ να καταλάβω το σύστημα σταθεροποιεί τη τάση ελέγχοντας το πρωτεύων και όχι το δευτερεύων του Τ1060 (πιθανότατα για λόγους πλήρους γαλβανικής απομόνωσης). Χωρίς φορτίο στο δευτερεύων δεν γνωρίζω αν οι τιμές τάσης είναι σωστές. Νομίζω πως καλό είναι να ελεγχτούν τα πράγματα από την αρχή εισόδου της τάσης και πρώτα απ' όλα αν η τάση στο Τ1020 (ακίδα 4) είναι περίπου 264 V. Τότε γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον η είσοδος είναι εντάξει. Μετά πρέπει να ελεγχθεί ο inverter (περιοχή του Q1062) και ο pre regulator (περιοχή του Q1050). Συμφωνώ πως οι μετασχηματιστές απομόνωσης είναι η απόλυτα σωστή μέθοδος κυρίως για λόγους ασφαλείας. Θέλει μεγάλη προσοχή διότι τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο υπάρχει επαφή με το δίκτυο των 230 V. Επίσης ο μετασχηματιστής απομόνωσης θα ήταν η καλύτερη λύση αν ταυτόχρονα έδινε και 115 V οπότε θα μπορούσες να δοκιμάσεις πως συμπεριφέρεται και με την αρχική του τάση. (Ειρωνικό ακούγεται αλλά αν είχε εφαρμοστεί αρχικά αυτή η λύση, τότε δεν θα είχε εμφανιστεί το πρόβλημα, αλλά εκ των υστέρων...).
 
Χρονιάρες μέρες τι μου'μελλε να πάθω.
Όπως είπε και ο Πάνος: "Εβδομάδα Παθών".
Α-α-α-αααχ. :flipout:
Τουλάχιστον κάτι μαθαίνω.
Όχι βέβαια πως θα προτιμούσα να μην αποκτούσα γνώση επί του θέματος, έστω όχι μ'αυτό το τρόπο.
Καλό Πάσχα σε όλους και ένα μεγάλο Ευχαριστώ. -bye-
 
Σαν τελευταία συμβουλή καλό είναι να ελέχθη ο διακόπτης επιλογής τάσης (πρέπει να έχει μεγάλη αντίσταση, εφόσον είναι σωστά τοποθετημένος στα 230 V). Επίσης καλό είναι να μετρηθούν οι τάσεις μετά την σταθεροποίηση στα J121, J122, J233 (κυρίως για την ανάδραση) και P251.
Όμως πάνω από όλα εύχομαι <<Καλή Ανάσταση>> και ελπίζω μετά το Πάσχα να έχουμε καθαρότερο μυαλό για τον εντοπισμό της βλάβης. Από την άλλη καλό μας έκανε μιας και διαβάσαμε λιγάκι (πασχαλιάτικα...:BDBDG54:) και είδαμε το σχετικά ιδιαίτερο διακοπτικό τροφοδοτικό.
 
Αν και ήταν από τα πρώτα πράγματα που έλεγξα ο διακόπτης όταν είναι στα 230 είναι ανοικτός οπότε και να τον αποσυνέδεα τελείως δεν αλλάζει κάτι.

Χθες δοκίμασα και με το Μ/Σ απομόνωσης και την πλακέτα της σταθεροποίησης αποσυνδεδεμένη. Ο θόρυβος (κλικ) σταμάτησε...
Δοκιμάζω με φορτίο της προκοπής και βλέπουμε.

- Ο τοροειδής των 2x15V πραγματικά με εξέπληξε ως προς το ταίριασμα των τάσεων των δύο δευτερεύοντων τα οποία είχαν διαφορά τάσης 50mV -

Βρήκα και μια αντισταση καμμένη ατην πλακέτα του ινβέρτερ - πρόσεξα σήμερα το πρωί ένα σημείο της πλακέτας που γυάλιζε και κοιτάζοντας λίγο πιο προσεκτικά διαπίστωσα πως ήταν ραγισμένη. Στραβομάρα...

Επίσης αποφάσισα να ακολουθήσω την brute force μέθοδο αντικατάστασης των ενεργών. Βρήκα αρκετά σε ηλεκτρονικάδικο της Κορίνθου (πραγματικά απορώ πώς έγινε αυτό) εκτός των μόσφετ (το τροφοδοτικό πρέπει να είχε επισκευαστεί ξανά αφού αντί των ορίτζιναλ φόραγε IRF820 μεταξύ άλλων) και δύο ολοκληρωμένων τα οποία και παραγγέλθηκαν.

Ξεκινάω με την αντισταση και μερικούς ηλεκτρολυτικούς καλής ποιότητας που έχω εύκαιρους και βλέπουμε μη κάψουμε και τα καινούρια εξαρτήματα.

Καλή Ανάσταση κυριολεκτικά και μεταφορικά. -bye-
 
Last edited:
Νομίζω πως επιβεβαιώνεται η αρχική μου υποψία για επισκευή. Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό, όλα χαλάνε κάποτε αρκεί να επισκευάζονται εύκολα και φτηνά. Το πρόβλημα είναι στη (προφανώς) μη εξουσιοδοτημένη επισκευή, που περιορίστηκε στη κοντόφθαλμη υπόθεση πως το ρεύμα είναι 115 V σε όλο το κόσμο. Τώρα καλό οβελία και από Τρίτη τα ξαναλέμε. Καλό Πάσχα.
 
Έχουν βρεθεί σχεδόν όλα τα ενεργά υλικά του τροφοδοτικού.
Τα μόνα που δεν βρήκα για να παραγγείλω από το ηλεκτρονικομάγαζο ήταν τα MPS6521 (NPN) (Tektronix 151-0192-00) και τα οποία η ΝΤΕ τα δίνει σαν NTE123AP. Τα γνωστά και μη εξαιρετέα και πάνω από όλα συνηθισμένα BC550 η NTE τα δίνει πάλι με τον ίδιο κωδικό και μετά από μια γρήγορη ματιά μάλλον είναι συμβατά. Τι λέτε να το μπουμπουνίσω;

Πολύ χρήσιμο (στο reference βάζεις τον κωδικό της tektronix και δίνει τον κωδικό εξαρτημάτων που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο) :
http://www.reprise.com/host/tektronix/home/default.asp

Και η σελίδα της NTE για το cross reference:
http://nte01.nteinc.com/nte/NTExRefSemiProd.nsf/$$Search?OpenForm
 
Αντικαταστάθηκαν σχεδόν όλα τα τρανζίστορς και ολοκληρωμένα στον inverter.
Αφαιρώντας το P232 ξεκινά το τροφοδοτικό. Αυτό σύμφωνα με το sm δείχνει πως υπάρχει πρόβλημα στη σταθεροποίηση. Ας πούμε πως αυτό διορθώνεται.

Το πρώτο πρόβλημα είναι πως θερμαίνονται υπέρ του δέοντος τα R1071 και C1071 στον inverter και δεν μπορώ να καταλαβω το λόγο...
Οι C1071 και C1072 δεν δείχνουν να βραχυκυκλώνουν.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως οι τάσεις που υποτίθεται πως πρέπει να μετρήσω στο τμήμα του preregulator τις μετράω με την σωστή τιμή μόνο σε σχέση με το gnd pin (7) του pwm controller και όχι σε σχέση με το REF. Ή κάτι δεν δουλεύει σωστά ή υπάρχει λάθος στο σχηματικό (το αστεράκι που καταδυκνύει κάποιες τάσεις με αναφορά το REF).
 
Ο 2465 έχει δύο επίπεδα αναφοράς (REF1 και REF2). Oι περισσότερες μετρήσεις τάσης στον 2465 γίνονται με βάση το REF2 (επισημαίνονται με διπλό αστεράκι και η κεντρική μέτρηση φια το REF2, λαμβάνεται από το σημείο W1060 στον μετασχηματιστή Τ1060). Το pin 7 αντιστοιχεί στη τάση REF2, κατά συνέπεια οι μετρήσεις των τάσεων φαίνεται να είναι σωστές.

Η αφαίρεση του P232 στερεί το σήμα ανάδρασης στο U1040. Το σήμα στη περιοχή αυτή φαίνεται να είναι σημαντικό διότι μεταβάλει (βελτιστοποιεί) την ανταπόκριση του U1030 (pre regulator) ώστε να υπάρχει μικρότερη θερμική καταπόνηση. Πιθανόν αυτό να σχετίζεται με την αυξημένη θερμοκρασία των Ρ1071 και C 1071. Νομίζω πως είναι καλό να εξασφαλιστεί (διορθωθεί) πρώτα η καλή λειτουργία στο Ρ232 ώστε να υπάρχει καλό feedback στο optoisolator U1040.
Αντιγράφω από το SM στη εικόνα που ακλουθεί.
 

Attachments

  • Image1.jpg
    Image1.jpg
    149.4 KB · Views: 30
Αυτή την επισήμανση με διπλό * δεν την έχει το sm που έχω οπότε στην αρχή τα σημεία ελέγχου στο preregulator ήταν άλλα αντ'άλλων.
Το fb το παρέχει το 233. Το 232 δίνει τα 5VD.
Αύριο θα έχω τελειώσει και με τη σταθεροποίηση και βλέπουμε.
 
Είναι μια ώρα δύσκολη...
Τώρα διάβασα το απόσπασμα.
Μακάρι να είναι αυτό η αιτία της υπερθέρμανσης των δύο αυτών στοιχέιων.
 
Το έφτιαξα το σκασμένο (το τροφοδοτικό, για τα υπόλοιπα δεν ξέρω ακόμη αν υπάρχει ζημιά).

Για τις μετρήσεις είχα μικρό φορτίο (3Ω στα 5VD και 8Ω για να δοκιμάσω τα +/- 5VA - μόνο αυτές οι σταθεροποιήσεις δε δίνουν κάπου αλλού ρεύμα).

Τώρα πώς θα το τεστάρω με καλό φορτίο πριν το συνδέσω πάλι;
 
Πάντως η επιμεταλλωμένες οπές μου βγάλανε το λάδι. Σταθμός αποκόλλησης εννοείται πως δεν υπάρχει. Ύστερα από άκαρπες - και επικύνδυνες - προσπάθειες με την τρόμπα αποκόλλησης με την οποία ευτυχώς η μόνη ζημιά που έκανα ήταν να χαλάσω από τη μία μεριά μία ένωση ενός ολοκληρωμένου του οποίου τον συγκεκριμένο πιν δεν συνδέεται πουθενά.
Η μόνη λύση ήταν να καταστρέφω τα ολοκληρωμένα (κρίμα και ήταν και κεραμικά) και τα τρανζίστορς κόβοντας τα ποδαράκια, να τα ξεκολλάω ένα ένα, και μετά με πλεξούδα αποκόλλησης να τραβάω την παλιά κόλληση - μανίκι η υπόθεση.
Εννοείται πως μπήκαν βάσεις για όλα τα ολοκληρωμένα που αλλάχθηκαν (δηλαδή εκτός των οπτοσυζευκτών και του ολοκληρωμένου που δίνει τη τάση αναφοράς των 2.5V και το οποίο δε βρήκα κιόλας)...

Η ζημιά (if any :D) αγνοώ ποια ήταν τελικά. Την αντίσταση στον ινβέρτερ παίζει να την έψησα εγώ όταν λειτουργούσα το τροφοδοτικό χωρίς φορτίο μιας και όντως η A3R1071 με φορτίο δεν ζεσταίνεται πολύ.
Επίσης χωρίς φορτίο δεν δουλεύει σωστά και ακούγεται ένας επαναλαμβανόμενος ήχος.
Με φορτίο δεν ακούγεται κιχ.
Επίσης άλλο πονηρό σημείο είναι οι σταθεροποιήσεις των +/- 5V και των -8V οι οποίες δε λειτουργούν χωρίς φορτίο συνδεδεμένο πάνω τους, σε αντίθεση με τα +/- 15V, 87V και 42V που έχουν ένα μικρό φορτίο.
 
Το έφτιαξα.
Το δούλεψα μερικές ώρες με φορτία σε όλες τις τάσεις. Το ξαναμοντάρισα και έχω ένα μισάωρο που χαζεύω τον παλμογράφο:D.
Πάλι καλά.
Ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια.:grinning-smiley-043