αγορα παλμογραφου

Κατ' αρχή θα ήθελα να σας κάνω μια δύο ερωτήσεις. Μόλις είδατε τον καπνό τον αποσυνδέσατε από φόβο ενώ λειτουργούσε; Δουλεύει στη κατάσταση που είναι τώρα; Για αρχή αφαιρέσετε τον κατεστραμμένο πυκνωτή (διότι δεν γνωρίζουμε αν έχει καεί σε ανοικτό ή κλειστό κύκλωμα). Πιθανό είναι να έχει καταστραφεί και η ασφάλεια. Δοκιμάστε να ξεκινήσετε τον παλμογράφο με ένα variac ή αν δεν έχετε σε σειρά με μια θερμική λάμπα 100 watt (σίγουρα όχι ο καλύτερος τρόπος αλλά στην έσχατη ανάγκη.... πάντως προσοχή με τις τάσεις του δικτύου). Έχω όλα τα service manual. Πείτε μου ένα τρόπο να σας τα στείλω. Το μεγαλύτερο αρχείο είναι 46 MB. Προς το παρόν σας στέλνω τα βασικά σχηματικά και τμήμα της πλακέτας εισόδου. Πιθανόν μέχρι να τα μελετήσετε να έχετε το χρόνο να τα κατεβάσετε και μόνος σας από το http://bama.edebris.com/manuals/tek/

Attachments

• psu line input board.jpg
    psu line input board.jpg
    66.6 KB · Views: 29
  • psu line input.jpg
    psu line input.jpg
    64 KB · Views: 33
Λοιπόν, αφού είχα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στην τροφοδοσία, τον συνέδεσα στο δίκτυο και τον άνοιξα.
Ξεκίνησε κανονικότατα και για δύο με τρία (ίσως και λίγο παραπάνω) λεπτά δούλευε κανονικότατα (τα ίχνη των τεσσάρων καναλιών και το readout έδειχναν μια χαρά) ώσπου κάποια στιγμή ακούω ένα "τσιτσιριστό" ήχο σαν λάδι που καίγεται και σχεδόν αμέσως βγαίνουν καπνοί από το πίσω μέρος και αρχίζει να αναβοσβήνει η οθόνη - περιττό να πω πως εκείνη τη στιγμή πάγωσε το αίμα μου. Αυτό που έκανα ήταν να κλείσω το διακόπτη του πολύπριζου όσο πιο γρήγορα μπορούσα.
Δεν το ξαναέβαλα στη πρίζα γιατί δεν ήξερα ποιο ήταν το πρόβλημα. Πήγε το μυαλό μου στην τροφοδοσία αλλά μέχρι να τον ανοίξω δεν ήξερα τι θα αντικρύσω. Αφού τον άνοιξα στις πλακέτες δεν είδα κανένα μαύρισμα παρά μόνο το σκασμένο πυκνωτή και τους υπόλοιπους που έχει ραγίσει-πολυμεριστεί το περίβλημά τους (πέντε στο σύνολο, όλοι RIFA).

Το manual το είχα ήδη κατεβάσει εδώ και αρκετό καιρό :hmmmm2: αλλά ήτανε το σοκ μεγάλο κι έχασα το μπούσουλα που λέει και το τραγούδι.

Υ.Γ.1: Ντίνο, Μορφέα και Πάνο, ευχαριστώ για τη βοήθεια. :grinning-smiley-043
Ελπίζω να είναι μόνο αυτή η ζημιά και να μην έχει χαλάσει κάτι άλλο.

Υ.Γ.2: Ντίνο αν δε σε πειράζει μπορείς να μου απευθύνεις το λόγο στον ενικό.-bye-
Λάμπρο με λένε.

Last edited:
Ρε Λάμπρο,
μας κατατρόμαξες, και έλεγα να πάρω κανέναν 2465 κι εγώ από το Αμέρικα. Μένω με τον 465 μέχρι νεωτέρας
Περαστικά.

Η γέφυρα είναι ΟΚ (.45V)
Ο πυκνωτής C1018 (σκασμένος) και η αντίσταση R1018 (ραγισμένη, μετράει 10Ω - carbon composition AB?) καθώς και ο C1016 (φαίνεται πως δεν θα αντέξει τη συγκίνηση την επόμενη φορά) θα αλλαχθούν.
Λέω να αλλάξω και τους άλλους RIFA να έχω το κεφάλι μου ήσυχο γιατί οπτικά τουλάχιστον είναι γεμάτοι ραγισματιές - σα να έχουν πολυμεριστεί οι συσκευασίες τους...

Φαίνεται πως έχει καταστραφεί ο C1018 και έχει << αρπάξει>> ο C1016. Προσπαθώ να σκεφτώ το τρόπο που έγινε, ότι έγινε. :AFADF0:Αστοχία υλικού είναι μια πιθανή αιτία, αλλά με βάση τις προδιαγραφές οι πυκνωτές αυτοί θα έπρεπε να αντέχουν πολύ μεγαλύτερες τάσεις. Ο πωλητής ανέφερε τυχόν επισκευή ή αλλαγή τροφοδοτικού στο παρελθόν; Μήπως είχε γίνει επισκευή με υλικά μόνο για 110 V (φυσικά εκτός προδιαγραφών) και όλοι είχαν ξεχάσει τα πάντα γύρω από το θέμα; :guitarist:Να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένοι πυκνωτές βλέπουν πάντα τη τάση δικτύου, όποια και αν είναι αυτή από τα 90 V έως τα 250 V και δεν επηρεάζονται από τη θέση του επιλογέα τάσεως. Η δουλειά τους είναι να συμπληρώνουν τη δημιουργία αντιπαρασιτικού φίλτρου από και προς το μηχάνημα. Η άποψη μου είναι πως η αφαίρεσή τους και ο έλεγχος της ασφάλειας (F90) θα επιτρέψει στο παλμογράφο να δουλέψει ξανά (μπορούν να αντικατασταθούν σε δεύτερο χρόνο, μια και η παρουσία τους δεν είναι κρίσιμη). Επίσης υπάρχουν και thermistors περιορισμού του ρεύματος κατά την έναρξη, πράγμα που αυξάνει την ασφάλεια για το μηχάνημα. Αν κάτι ζεσταθεί πολύ τότε υπάρχει και θερμική προστασία. Τέλος αν υπάρχουν έντονες αιχμές υψηλής τάσης τότε το μηχάνημα καίει την ασφάλεια εισόδου (F90). Κουράγιο και η βοήθειά μου είναι δεδομένη.

Η αντίσταση έχει κοπεί στη μέση (R1018)...
Ναι τα δύο RC μόνο για παράσιτα είναι.
Θα πεταχτώ όμως σε ένα δυο μαγαζιά με ηλεκτρονικά που βρίσκονται στη πόλη μήπως και βρω τα ανταλλακτικά γιατί δεν θέλω να ξανανοίγω και να επιδιορθώνω πάλι.
Με τον πωλητή (ιδιόκτητος μου είπε πως ήταν - έχει εταιρία εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας) δεν έχω επικοινωνήσει ακόμα αλλά όταν τον είχα ρωτήσει μου είχε πει πως ο παλμογράφος δούλευε χωρίς κανένα πρόβλημα και όντως δούλεψε όταν τον παρέλαβα τουλάχιστον για κάποια λεπτά.
Γενικότερα είναι σε αρκετά καλή κατάσταση. Μέσα αν εξαιρεθεί ένας ιστός αράχνης έχει ελάχιστη σκόνη.
Τα probes φαίνονται σαν καινούρια (P6131) και τα παρελκόμενά τους ήταν σφραγισμένα στην αρχική συσκευασία.
Μακάρι το μόνο πρόβλημα να είναι στην τροφοδοσία...

Δεν βρήκα τους πυκνωτές που ήθελα.
Οι μικροί (2.2n) δεν υπήρχαν στις διαστάσεις που χρειάζομαι.
Οι άλλοι οι αντιπαρασιτικοί που έχουν το πρόβλημα δεν υπήρχαν καν (με τις προδιαγραφές Χ).
Μόνο τον ένα εκ των πέντε βρήκα στις διαστάσεις και τη τιμή που χρειαζόμουν.
Αντικατέστησα και τις αντιστάσεις που σχημάτιζαν το RC με το πυκνωτή που έσκασε. Έβαλα φιλμ άνθρακα κανονικά όμως θα ήθελε carbon composite (φαντάζομαι πως οι CC έχουν χαμηλότερη παρασιτική επαγωγή).
Ίσως ανέβω αύριο Αθήνα να βρω τα υλικά που θέλω (πυκνωτές γιατί carbon composite αποκλείεται).
Ο Φανός θα έχει τίποτα ή τζάμπα ο κόπος;

Δεν βρήκα πουθενά 68n Χ παρά μόνο 47 ή 100.
Έβαλα 100n Χ2 και άλλαξα και τις αντιστάσεις ώστε να έχουν ίδια σταθερά χρόνου (βέβαια το δικτύωμα στην είσοδο είναι πι αλλά από το ολότελα...).

Τώρα variac ντεν έκει, οπότε λέω να δοκιμάσω με τη λάμπα σε σειρά (εννοείται χωρίς τίποτα άλλο συνδεδεμένο επάνω και τον διακόπτη επιλογής τάσης στα 220) ήηηη να περιμένω μέχρι αύριο και να το πάω σε κάποιον τεχνικό που ενδεχομένως να έχει variac;

Αύριο πουρνό πουρνό γιατί οι εξωτερικές θερμοκρασίες, ο εξωτερικός φωτισμός και η σημερινή κούραση μπορούν να προκαλέσουν τοξικές αναθυμιάσεις, οι οποίες δε θα φαίνονται κιόλας μες το σκότος της σκοτεινής τούτης νύκτας και ως εκ τούτου θα είναι και ύπουλες ωσάν την αθόρυβη κλ@νι@ την οποία και όταν μυρίσεις είναι πλέον πολύ αργά.
Άσε δε που λάμπα πυράκτωσης τοιαύτης ισχύος δεν υπάρχει ούτε για δείγμα στο σπίτι. Μόνο κάτι αναιμικά κεράκια έχουν απομείνει στο πολυέλαιο. :afro:

Με μια πρόχειρη ματιά που έριξα νομίζω οτι δε θα έχεις πρόβλημα μιας και οι πυκνωτες και οι αντίστοιχες αντιστάσεις που είναι σε σειρά μάλλον ειναι ταπεινά σναμπεράκια και οι πυκνωτές λόγω παλαιότητας δεν άντεξαν τη συγκίνηση. Όμως αφού του αντικαταστήσεις μάλλον πρέπει να τσεκάρεις και τις γύρω αντιστάσεις και θερμίστορ που βρίσκονται σε σειρά με την τροφοδοσία γιατί μπορεί και αυτές να παρέδωσαν πνεύμα πριν σκάσουν οι πυκνωτές. Ο Φανός μάλλον έχεις οτι χρειάζεσαι. Όταν όλα ειναι ο.κ δώσε ρεύμα και μάλλον όλα θα πάνε καλά. Καλού κακού φόρα και ένα κράνος και πάρε και ένα πυροσβεστήρα και επίσης να είσαι έτοιμος να τραβήξεις την πρίζα!

Last edited:
Αυτό ελπίζω.
Ό,τι μπορούσα να τσεκάρω το έχω τσεκάρει.
Το μόνο που με προβλημάτισε ήταν κάποιες ογκώδεις δίοδοι που μέτραγαν 100mV, αλλά ύστερα τσέκαρα το φύλλο δεδομένων και είδα πως είναι Schottky με πτώση τάσης 200mV στα 50mA. Το πολύμετρο σίγουρα παρέχει μικρότερο ρεύμα οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Δοκίμασα με κατοστάρα λάμπα αλλά δεν διαρρέεται από αρκετό ρεύμα - δεν φωτίζει καθόλου.
Το μόνο που καταφέρνω είναι να φορτίσω τους πυκνωτές μετά την ανόρθωση του εναλασσόμενου γύρω στα +- 30V.
Να δοκιμάσω χωρίς λάμπα;

Δοκίμασα για λίγο.
Το μοτέρ του ανεμιστήρα δουλεύει.
Θα το αφήσω για λίγο αναμμένο και μετά μετράω τάσεις και ό,τι ήθελε προκύψει.

Ακούγεται ένας θόρυβος επαναλαμβανόμενος και υψίσυχνος.
Δεν ζεσταίνεται τίποτα και δεν μυρίζει τίποτα.
Τάσεις δε μετράω ακόμα...

edit: Τον ίδιο θόρυβο έκανε και με τη λάμπα αλλά σε εκείνη την περίπτωση δεν δούλευε το μοτέρ.

Last edited:
Η λάμπα των 100 έχει αντίσταση περίπου 25 ωμ και πλήρως αναμμένη περίπου 500 ωμ. Φροντίζει μόνο τη περίπτωση μεγάλου βραχυκυκλώματος και όχι την σωστή λειτουργία του μηχανήματος. Το πιθανότερο είναι να μη ξεκινάει διότι δεν ανιχνεύει τη σωστή τάση (ο παλμογράφος έχει κύκλωμα ελέγχου). Επαναλαμβάνω πως είναι λύση σε έσχατη ανάγκη. Εφόσον δοκιμάστηκε έχει καλώς. Επίσης καλό είναι να μετακινηθεί μερικές φορές ο διακόπτης επιλογής της τάσης δικτύου. Το πιθανότερο είναι πως δεν έχει χρησιμοποιηθεί από κατασκευής του μηχανήματος τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα που ήρθε στην Ελλάδα. Το ότι δουλεύει είναι καλό σημάδι. Ο θόρυβος προέρχεται από το διακοπτικό τροφοδοτικό. Είναι σε λειτουργία με τα νέα υλικά ή απλώς έχουν αφαιρεθεί τα παλιά. Το σωστό είναι να δούμε τι προκάλεσε το πρόβλημα, γήρανση υλικού ή ακατάλληλο υλικό. Επίσης μου δημιουργεί απορία η αντίσταση R1018. Είναι καταπονημένη; (μαυρίσματα κτλ) Οι κωδικοί επάνω της τι τιμή αντιστοιχούν; Νομίζω πως μετρήθηκε στα 10 Ωμ ενώ έπρεπε να είναι 30 Ωμ με βάση το σχηματικό. Αν είχε καταπονηθεί θερμικά τότε το πιθανότερο θα ήταν να είχε αυξήσει την αντίσταση η ακόμα και να ήταν <<ανοικτή>>. Περιμένουμε καλά νέα. Συγγνώμη που δεν είμαι σε συνεχή επικοινωνία αλλά η εργασία μου δεν το επιτρέπει. Πιστεύω το βράδυ να είναι όλα καλά όπου θα μπορέσουμε να έχουμε επικοινωνία εκ' νέου. Νομίζω πως έβαλα κάποιο προβληματισμό (κακώς;).

Είναι σε λειτουργία με τα νέα υλικά.
Η R1018 αλάχθηκε γιατί είχε κοπεί στη μέση (είναι allen bradley carbon composite και πρέπει να είναι η ορίτζιναλ- ήταν 30Ω).
Η μόνη πιθανή αιτία που σκέφτομαι πως μπορεί να προκάλεσε αυτή την αστοχία είναι να βραχυκύκλωσε εσωτερικά ο πυκνωτής και όλη η τάση του δικτύου να εφαρμόστηκε επάνω στην αντίσταση η οποία λόγω θερμικής καταπόνησης ράγισε. Αυτό δικαιολογεί και το σκάσιμο του πυκνωτή και το ράγισμα της αντίστασης.

Σίγουρα υπάρχει κάποια βλάβη στην τροφοδοσία. Κάποιες τιμές είναι ΟΚ και κάποιες όχι. Μέτρησα πάνω στους συνδετήρες που ενώνουν τις δύο πλακέτες και επίσης πάνω στην καλωδιοταινία.

Επίσης οι R1013, R1014 και R1015 έχουν τιμές διαφορετικές (διπλάσιες από αυτές που αναγράφονται στο σχηματικό) 150Κ, 75 και 75K.

Last edited:
Τελικά το μηχάνημα εργάζεται μετά την επισκευή; Υπάρχει άλλο πρόβλημα εκτός από την ασυμφωνία μερικών υλικών; (πρέπει να σκεφτούμε και το ενδεχόμενο μεταγενέστερων αλλαγών - τροποποιήσεων). Οι αντιστάσεις R1014 1015 δεν είναι κρίσιμες ούτε επεμβαίνουν στη τροφοδοσία (δίνουν τη δυνατότητα για trigger στη συχνότητα δικτύου). Η ασφάλεια F90 είναι εντάξει; Θα προσπαθήσω να βρω ένα όμοιο παλμογράφο ώστε να ελέγξω αν το είδος των υλικών είναι το ίδιο. Αν τα καταφέρω θα υπάρξει άμεση πληροφόρηση όταν δω τι συμβαίνει. Πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά.