αγορα παλμογραφου

Α όταν το ξεμοντάρα τη μέρα που χάλασε έγραψα στα παλαιότερα των υποδημάτων μου την ταμπελίτσα που έγραφε "Πρόσεχε παλικάρι μου και πριν ξεβιδώσεις τον ανεμιστήρα RTFM".
Το αποτέλεσμα ήταν για κανα δίλεπτο σήμερα να το λειτουργήσω χωρίς ανεμιστήρα αφού είχε σφηνώσει με το πίσω μέρος. Όταν συνειδητοποίησα πως αποκλείεται να είναι τόσο αθόρυβο το πρώτο που σκέφτηκα ήταν "Να ξαναλύνω για ένα καλωδιάκι :slapface:" (νόμιζα πως δεν έιχα συνδεδεμένο το ανεμιστηράκι).
Ευτυχώς ρυθμίζεται σχετικά εύκολα το ύψος που κάθετε το ανεμιστήρακι.

Τα θερμά μου συγχαρητήτρια! :grinning-smiley-043Τώρα έχεις έναν φοβερό παλμογράφο και μάλιστα έμαθες και αρκετά πραγματάκια για αυτόν, the hard way, αλλα τώρα θα τον αγαπάς ακόμη περισσότερο!

Μπράβο και καλή δουλειά:a0210:. Πιστεύω πως η επισκευή σε κάθε μηχάνημα αυτού του επιπέδου είναι ένα μικρό σχολείο. Η γενικότερη κατασκευή σε όλα τα ΤΕΚ είναι σχετικά σύνθετη. Πολλές φορές ακόμα και το μηχανολογικό τμήμα είναι μπελάς (ακόμα να συνέλθουν τα χέρια μου από την επισκευή ενός TM 506). Προσπαθώ να σκεφτώ πόσο κόστιζε συναρμολόγηση όταν ακόμα τα μηχανήματα φτιαχνόταν στη Αμερική, την Ευρώπη ή το Ισραήλ. Πιστεύω πως τώρα μετά από όλη τη περιπέτεια αυξάνει κατακόρυφα η αυτοπεποίθηση και ο έλεγχος επάνω στο παλμογράφο. Αναμένουμε εντυπώσεις και φωτογραφίες. Επίσης ίσως είναι καλό να κρατήσουμε το θέμα - νήμα ανοικτό για μηχανήματα και για γενικότερα τεχνικές μετρήσεων ή και μελλοντικές επισκευές (μακριά από δω.....:bigcry:). Δεν νομίζω να υπάρχει άλλο νήμα που να ασχολείται κάπως συστηματικά με την οργανομετρία.

Tonal, παρακολουθώ καιρό τα σχόλια αρκετών για αντίστοιχους παλμογράφους. Όλοι λένε ότι είναι serviceable – υπάρχει τεκμηρίωση – υπάρχει τεχνογνωσία.
Έχω να συμπληρώσω ότι έχετε όλοι σας και πολύ μεράκι!
Καλή συνέχεια!

Re: Απάντηση: αγορα παλμογραφου

Εύγε.

Περιμένω κι εγώ τον 7603 (κόλλημα).

Εχω και το service manual πρόχειρο φτου φτου.

Επίσης ίσως είναι καλό να κρατήσουμε το θέμα - νήμα ανοικτό για μηχανήματα και για γενικότερα τεχνικές μετρήσεων ή και μελλοντικές επισκευές (μακριά από δω.....:bigcry:). Δεν νομίζω να υπάρχει άλλο νήμα που να ασχολείται κάπως συστηματικά με την οργανομετρία.

Καλή ιδέα.
Μπορούμε ν ανοίξουμε κι ένα νέο θέμα με μια παραπομπή σ αυτό εδώ.
Το απόγευμα έχει απογραφή εξοπλισμού.

Για αρκετό καιρό από τώρα και στο εξής δεν θέλω να ξαναδώ πώς μοιάζει ο παλμογράφος χωρίς κάλυμμα.:flipout:

Λόγω απειρίας σίγουρα άλλαξα στο τροφοδοτικό πράγματα που δε χρειάζονταν αλαγή. Αν δεν είχα βάλει γερό φορτίο 2Ω (στις αρχές έβαζα στα 5Vd φορτίο 16Ω και μάλλον δεν έφτανε για να ξεκινήσει σωστά) ίσως ακόμη να ψαχνόμουν.

Μανώλη καλή τύχη με την αγορά του δικού σου. Σε ένα βαθμό έδωσες και μία ώθηση -bye- στο να κάνω αυτή την επιλογή (ήμουν μεταξύ αγοράς E-MU 0404, υλικών για να μάζευα ό,τι έλειπε για την κατασκευή ενός DAC ή παλμογράφου και ψιλοσκεφτόμουν μήπως τελικά τσίμπαγα ένα ζευγαράκι Sennheiser HD650 - μιλάμε για πολυσυλλεκτικότητα όχι αστεία :flipout:).

Ορίστε και μερικές φωτογραφίες από το μασίνι:
http://img168.imageshack.us/img168/4440/img0291kaa.jpg

Στην παρακάτω έχω μια απορία: το εξάρτημα για τα smd πώς στο καλό συνδέεται στο tip του probe;
http://img156.imageshack.us/img156/7527/img0294x.jpg
http://img149.imageshack.us/img149/204/img0297yhd.jpg

το ίδιο με το BW limit
http://img23.imageshack.us/img23/320/img0299s.jpg

και το απλό κυκλωματάκι:
http://img25.imageshack.us/img25/3166/img0298xmq.jpg

Προβλέπω να το ευχαριστιέμαι αρκετά. :D

Τέλεια!!!! πολύ χαίρομαι. Όσο αφορά το subminiature probe (SMG 050???) χρειάζονται προσαρμογές που περιέχονται στη συσκευασία. Ίσως βοηθήσει η επισυναπτόμενη εικόνα. Όσο αφορά τον 7603 περιμένουμε εντυπώσεις από τον Morfea. Ίσως το σαββατοκύριακο μπορέσω να μετρήσω τα όρια του 7603 mainframe και να τα παρουσιάσω. Πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για όσους έχουν ερωτευτεί το συγκεκριμένο μηχάνημα. Καλές μετρήσεις.

Attachments

• Image1.jpg
    Image1.jpg
    146.7 KB · Views: 38
Dinos μπας και υπάρχει κάπου το service manual για ένα Fluke 845AB;

Θενκς ιν αντβανς.

845AB.jpg

http://www.teknetelectronics.com/DataSheet/FLUKE/FLUKE_845AB101721.pdf

Σας δίνω μερικές πρόσφατες εκτιμήσεις απάνω στον 7603 που αποτελεί ένα μηχάνημα αγαπητό από πολλούς. Πρώτα από όλα μερικά εισαγωγικά με βάση όσα έχω δει προσωπικά. Οι περισσότεροι παλμογράφοι του είδους έχουν κατασκευαστεί στην Ολλανδία και αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Τα υλικά τους και η επισκευασιμότητα είναι μάλλον εύκολη (λέω μάλλον διότι ευτυχώς δεν μου έτυχε τίποτα ακόμα). Το μηχάνημα έχει μεγάλη οθόνη και προορίζεται για συχνότητες έως 100 MHz. Η κύρια χρήση είναι αυτή του τυπικού παλμογράφου με δυο αρθρώματα ενισχυτών (από 1 έως 4 κανάλια) και ενός αρθρώματος βάσης χρόνου (μονής ή διπλής).

Ενισχυτές :
Κατά τη γνώμη μου η σωστή επιλογή είναι δύο ενισχυτές 7Α26 (οι γνωστοί .....ημίονοι της Tek όσο αφορά την ενίσχυση) ενώ ίσως χρήσιμος να είναι και ένας μονοκάναλος 7Α19 (έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος συχνοτήτων από τον παλμογράφο αλλά είναι πολύ χρήσιμος για απεικόνιση παλμών. Όμως προσοχή έχει είσοδο 50 ωμ και κατά συνέπεια συνιστάται η χρήση του με ενεργό probe ή για παρακολούθηση συσκευών με την κατάλληλη έξοδο (πχ σε για έλεγχο του trigger out μιας γεννήτριας). Να σημειωθεί πως ο 7603 δεν έχει παροχή τροφοδοσίας για ενεργό probe και θα χρειαστεί να αγοραστεί ξεχωριστά η να κατασκευαστεί (είναι σχετικά απλό). Η φωτογραφία με τον 7Α26 για παλμό 20 MHz (στο 1 V) και η ίδια με τον 7Α19 (στο 0,5V) δείχνει το σχετικά μικρότερο σφάλμα στη απεικόνιση.

Βάσεις χρόνου :
Από τις βάσεις χρόνου η 7Β53Α είναι εξαιρετική. Αρχικά την είχα υποτιμήσει αλλά διαπίστωσα πως αν υποχρεώσεις το παλμογράφο για κάτι γρηγορότερο από 2 ns στη σάρωση, τότε απλά δεν ανταποκρίνεται. Έτσι οτιδήποτε γρηγορότερο δεν βλάπτει αλλά δεν ωφελεί επίσης. Εναλλακτική καλή λύση είναι ο 7Β93 που φτάνει έως τα 500 MHz αλλά το όφελος είναι μικρό. Το ανώτερο όριο συχνοτήτων του 7603 είναι τυπικά τα 100 MHz ,όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και γίνεται αντιληπτό από τη σχετικά καλή απεικόνιση του παλμού των 33 MHz. Ουσιαστικά τα 100 MHz δεν έχουν ανιχνεύσιμη πτώση στο πλάτος της ταλάντωσης. Το όριο των -3 db είναι περίπου στα 156 MHz (μετρημένο με βάση χρόνου 7Β80 και ενισχυτή 7Α19). Καθόλου άσχημα θα έλεγα.
Η υψηλότερη συχνότητα που μέτρησα (με πτώση πέρα από -6db) έφτασε τα 254 MHz. Η μέτρηση έγινε από περιέργεια και επισημαίνω πως στις συχνότητες αυτές παύει να ισχύει η ακριβής ένδειξη στο άξονα του χρόνου (αντίθετα το συχνόμετρο που απεικονίζεται είναι ακριβές).
Οι πιο πάνω μετρήσεις είναι πρόχειρες και οι φωτογραφίες κακές. Ήθελα όμως να σας δώσω μια μικρή γεύση για το παλιό αυτό μηχάνημα που έχει γοητεύει πολλούς από εμάς. (κόλλημα όπως λέει και Morfeas). Αν έχετε ήδη εμπειρίες ή και άλλες μετρήσεις θα ήθελα πολύ να τις μοιραστούμε.

Attachments

• 7A26 pulse 20.4 mhz 10ns 1v.jpg
    7A26 pulse 20.4 mhz 10ns 1v.jpg
    77.4 KB · Views: 75
  • 7A19 pulse 20.4 mhz 10ns 0.5v.jpg
    7A19 pulse 20.4 mhz 10ns 0.5v.jpg
    79.2 KB · Views: 67
  • 100 mhz 5ns 0.5v.jpg
    100 mhz 5ns 0.5v.jpg
    80.8 KB · Views: 69
  • 156 mhz 1ns 0.5v.jpg
    156 mhz 1ns 0.5v.jpg
    83.1 KB · Views: 67
  • 254 mhz 5ns 0.5v.jpg
    254 mhz 5ns 0.5v.jpg
    81.2 KB · Views: 70
Ευχαριστώ Ντίνο.

Ο δικός μου έρχεται με 7A24,7A18,7B87.

Αργότερα ίσως χτυπήσω και κάποια έξτρα για backup/αναβάθμιση.