Αγορά Panasonic FZ8

cammevos

New member
2 April 2007
17
Κατ' αρχήν γειά σας, είμαι καινούριος.

Ψάχνω ν' αγοράσω μια ψ/ μηχανή με τα εξής χαρακτηριστικά:

Καλό zoom
Καλό macro
Οι ρυθμίσεις να μπορούν να γίνονται και χειροκίνητα
Τιμή μέχρι 400Ε

Είχα στο μυαλό μου την Olympus SP-510UZ, τις Sony DSC-H2 και H5, την Kodak P880, την Canon Powershot S3IS και την A710IS...
Πρόσφατα διάβασα και για την Panasonic DMC-FZ8 και σκέφτομαι τώρα να πάρω αυτήν.

Το μεγαλύτερο δίλημμα έχω ανάμεσα σε α)S3IS (340ευρω Αdorama) & β)FZ8 (355ευρω Adorama & Katerelos) (τις τιμές βρήκα στο Internet)

Τι μου προτείνετε; Μπορώ να βρω την FZ8 φτηνότερα;

Ευχαριστώ!

Μπορείς να δεις και την FZ7 που θα είναι σε τιμή ευκαιρίας σε σχέση μετην FZ8, νομίζω κάπου στα 240Ε.

Η καλύτερη τιμή που έχω βρει για την FZ7 είναι 295Ε και δεν υποστηρίζει αρχεία RAW όπως η νέα FZ8 (ούτε η S3IS υποστηρίζει). Αλλά μπορεί να την αγόραζα αν την έβρισκα 240Ε...

Για τις Turbo-X που πουλάνε στο Πλαίσιο έχει κανείς γνώμη; Η DS-8650 έχει 8.1mp ανάλυση, 6xoptical και 8.5xdigital zoom, macro στα 2εκ. και αισθητήρα 1/1.8"

Η καλύτερη τιμή που έχω βρει για την FZ7 είναι 295Ε και δεν υποστηρίζει αρχεία RAW όπως η νέα FZ8 (ούτε η S3IS υποστηρίζει). Αλλά μπορεί να την αγόραζα αν την έβρισκα 240Ε...

RAW, ένα ακόμα megapixel και αυξημένη ανάλυση στα LCD displays, είναι νομίζω οι κύριες διαφορές μαζί με διορθώσεις στα μενού, αποθορυβοποίηση κλπ.
Προσπάθησε να βρεις όποια μηχανή σε ενδιαφέρει σε κάποιο κατάστημα και να ασχοληθείς λίγη ώρα μαζί της να δεις τι και πώς δουλεύει και αν σου ταιριάζει τελικά! Ψάξε και για δείγματα φωτογραφιών τους στο internet και δες τι μπορούν να κάνουν.

Για τις Turbo-X που πουλάνε στο Πλαίσιο έχει κανείς γνώμη; Η DS-8650 έχει 8.1mp ανάλυση, 6xoptical και 8.5xdigital zoom, macro στα 2εκ. και αισθητήρα 1/1.8"

Δεν τις ξέρω, αλλά στοχεύουν στην φτηνή κατηγορία και δεν θα περίμενα πολλά. Κατ' ανάγκη κάπου έχει γίνει οικονομία και φυσικά λογικό είναι στις σχεδιάσεις και τις υλοποιήσεις να λείπει και η πείρα των μεγάλων κατασκευαστών...

η P880 και η A710is δεν είναι στην κατηγορία superzoom. Η πρώτη είναι slr-like, η δεύτερη μάλλον all-around κόμπακτ. Σκέψου πρώτα, θέλεις μεγάλο τελε άκρο? Πόσο συχνά θα το χρησιμοποιείς; Πόσες φορές θα θελήσεις να βγάλεις κάτι -πέρα από τον πρώτο καιρό- στα 400mm? Και πόσες φορές θα θελήσεις να έχεις πιο ευρυγώνιο πλάνο από τα 35-36mm που σχεδόν όλες οι σουπερζουμ έχουν να προσφέρουν;

επίσης όροι όπως "digital zoom" "electronic image stabilization" κλπ κλπ είναι απλώς, όπως έχουμε ξαναπεί, φρου φρου και αρώματα.
Ούτε καν ο αριθμός των πίξελ του αισθητήρα δεν είναι ο παράγων που εξετάζουμε πρώτα.

η P880 και η A710is δεν είναι στην κατηγορία superzoom. Η πρώτη είναι slr-like, η δεύτερη μάλλον all-around κόμπακτ. Σκέψου πρώτα, θέλεις μεγάλο τελε άκρο? Πόσο συχνά θα το χρησιμοποιείς; Πόσες φορές θα θελήσεις να βγάλεις κάτι -πέρα από τον πρώτο καιρό- στα 400mm? Και πόσες φορές θα θελήσεις να έχεις πιο ευρυγώνιο πλάνο από τα 35-36mm που σχεδόν όλες οι σουπερζουμ έχουν να προσφέρουν;

Η Canon Α710is μ' αρέσει κι εμένα πολύ. Αλλά η Kodak P880 γιατί δεν με πείθει? Ενώ σε προδιαγραφές είναι μια χαρά, κάτι μου μοιάζει λάθος χωρίς να μπορώ να προσδιορίσω τι ακριβώς... Ίσως κακό παρελθόν με άλλες Kodak...

Τα 400mm συχνά πυκνά δεν φτάνουν(!), αλλά τα 28mm είναι μάλλον προτιμότερα ειδικά για λήψεις σε εσωτερικούς χώρους.

Τα ανταπτοράκια που μπαίνουν μπροστά απ' τον φακό και τον κάνουν ευρυγώνιο τα έχει δοκιμάσει κανείς? Δεν με πείθει η ιδέα, αλλά μένω και με την απορία! ;)

γενικώς τα ανταπτόρια δεν έχουν καλή φήμη, πόσο μάλλον τα φτηνά. Την P880 θα τη δοκιμάσω το Πάσχα, την έχει η κουνιάδα μου. Γκρινιάζει λίγο και δεν δίνει βέβαια τα πράγματά της, αλλά για μια δοκιμή τι πια, θα την πάρω. Πρέπει να έχει πολύ καλό φακό.

Βέβαια φιλολογικού ενδιαφέροντος θα είναι η δοκιμή. Είναι παλιό μοντέλο και μόνο του multirama την έχει νομίζω πλέον (βέβαια στα 299 ευρώ-μάλλον ευκαιρία δλδ).

Βέβαια φιλολογικού ενδιαφέροντος θα είναι η δοκιμή. Είναι παλιό μοντέλο και μόνο του multirama την έχει νομίζω πλέον (βέβαια στα 299 ευρώ-μάλλον ευκαιρία δλδ).

Φιλολογικού μεν, θα λύσει απορίες δε!!
Ο φακός της υπόσχεται πολλά πράγματι... Την σκεφτόμουν αντί για την FZ7 αλλά όταν την είδα από κοντά και την έπιασα στα χέρια μου, δεν με έπεισε καθόλου...

πέρα από το ...χάιδεμα, φωτογραφίες δοκίμασες? Έστω λειτουργίες, εστίαση κλπ? Τελοσπάντων, παραμένω ιδιαίτερα περίεργος... μην πω ότι σκέφτομαι να την πάρω για δεύτερη, γιατί τόσο ευρυγώνιο με την 350 δεν πρόκειται να δω παρά μόνο εάν τα ακουμπήσω και μάλιστα χοντρά. O Sigma 15-30 ξεκινάει από κάλυψη αντίστοιχη των 24mm σε canon.

πέρα από το ...χάιδεμα, φωτογραφίες δοκίμασες? Έστω λειτουργίες, εστίαση κλπ? Τελοσπάντων, παραμένω ιδιαίτερα περίεργος... μην πω ότι σκέφτομαι να την πάρω για δεύτερη, γιατί τόσο ευρυγώνιο με την 350 δεν πρόκειται να δω παρά μόνο εάν τα ακουμπήσω και μάλιστα χοντρά. O Sigma 15-30 ξεκινάει από κάλυψη αντίστοιχη των 24mm σε canon.

Όχι φωτογραφίες δεν δοκίμασα. Μόνο εστίαση και μου έμοιαζε να μπερδεύεται ευκολότερα απ' την FZ7 στα σκοτεινά. Όσο σκοτεινά μπορεί να έχει μαγαζί φωτογραφικών! Μου φάνηκε πιο δύσχρηστη...

Μπορείς να το παλαίψεις και διαφορετικά για ευρυγώνιο! Είτε με πανοραμικές φωτογραφίες 2x2 καρέ κλπ. είτε και με τους φακούς που έχεις σε άλλο σώμα με φιλμ! Αν ταιριάζουν οι φακοί βέβαια...
Καλού κακού όμως ξεκίνα να μαζεύεις κάνα φράγκο είτε για τον 15-30 είτε για άλλο σώμα με πλήρες 24x36mm ccd! ;)

Χμ... το πιο ευρυγώνιο που έχω είναι ένας 20-35 (όχι ο L). Να τον πιάσω να τραβώ φιλμ και να τα σκανάρω? Έχω ξεμάθει...

Θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:

Όταν μιλούμε για προσούμερ μηχανές φθηνές, πρέπει να γίνουν περικοπές κόστους. Έτσι αυτές θα γίνουν είτε από το φακό και τον αισθητήρα, είτε από τις δυνατότητες, το Interface και το AF, και τη φωτομέτρηση.

Για τον αρχάριο είναι πιο εύκολο το δεύτερο. Όμως για έμπειρους χρήστες, πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό να έχει κάποιος μια δύσκολη και αργή μηχανή με καλό φακό, με χρώματα και χωρίς παραμορφώσεις, παρά το δεύτερο.

Επίσης μια κόμπακτ είναι πιο δύσκολο να εστιάσει στο ευργώνιο, παρά στο τηλε όταν μιλούμε για την ίδια φωτεινότητα, αφού στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει να ψάξει να βρει το σημείο της εστίασης σε μεγαλύτερο κάδρο σε σχέσημε το τηλε.

έχω υπόψη μου από το φιλμ... απλά σε ψηφιακό το έχω ξεχάσει. Πάντως είναι πολύ πιο χρήσιμο εστιακό μήκος από τα πολλά-πολλά mm.

Επίσης μια κόμπακτ είναι πιο δύσκολο να εστιάσει στο ευργώνιο, παρά στο τηλε όταν μιλούμε για την ίδια φωτεινότητα, αφού στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει να ψάξει να βρει το σημείο της εστίασης σε μεγαλύτερο κάδρο σε σχέσημε το τηλε.

συνήθως όμως δεν ισχύει αυτό στις κόμπακτ (υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις). Το σύνηθες είναι να έχει το ευρυγώνιο με το τελε άκρο τους διαφορά περίπου 2 στοπ στη φωτεινότητα. Το ίδιο ισχύει και με τους κοινούς φακούς των slr.

Απάντηση: Re: Αγορά Panasonic FZ8

έχω υπόψη μου από το φιλμ... απλά σε ψηφιακό το έχω ξεχάσει. Πάντως είναι πολύ πιο χρήσιμο εστιακό μήκος από τα πολλά-πολλά mm.

οντως συμφωνω οτι τα 24 mm ειναι πολυ πιο χρησιμα απο οτι τα 300 και ανω !!!!!!!

προσωπικα προτιμω τα 24 απο τα πολλα ζουμ .....

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας...
Λέω να πάω να πάρω την FΖ8 το πρωί... Θέλει κανείς να μου αλλάξει γνώμη;
Πάντως απέρριψα τις άλλες μου επιλογές και τώρα το μόνο μου δίλημμα είναι ανάμεσα σε FZ8 και Fujifilm S6000/S6500... Η τελευταία έχει που λέτε φακό 10.7x zoom (28-300mm, ο ευρυγώνιος που λέγατε...), mechanically linked zoom ring, υποστηρίζει κι αυτή RAW, αλλά δέν έχει οπτικό σταθεροποιητή λήψης, έχει όμως καλύτερο αισθητήρα 1/1.7" κι έτσι τραβάει πολύ καλύτερα απ' ότι η FZ8 με υψηλές ρυθμίσεις ISO. Είναι περίπου στην ίδια τιμη. Τί λέτε γι' αυτά; Δε μου αρέσει όμως που η Fuji βγάζει macro στα 10εκ. ενώ η Panasonic είναι πολύ καλύτερη στα 5εκ.