Αγορά Panasonic FZ8

Γράψτε λάθος, η S6000/6500 έχει super macro στο 1εκ. (καλύτερη) Αυτό που δε μου αρέσει τόσο είναι ότι ο τύπος μνήμης που παίρνει είναι XD, σε πολύ μεγαλύτερη τιμή από τις SD που παίρνει η Panasonic, η οποία δέχεται και SDHC.

Εσείς τί λέτε, FZ8 ή S6000/6500;

Δεν το είχα πετύχει αυτό το site! Μ' αρέσει η αισθητική του!

Αν κάποιος (βλ. SEND, ILIAS?) θέλει να δει τί κάνει το 24 σε σχέση με το 25,5 ή το 27,2 ας με πάρει τηλ. να του δώσω για μια μέρα την SONY R1.

Ευχαριστώ πολύ για την προσφορά! Μόνο που οι αποστάσεις μας είναι εμπόδιο, προς το παρόν...

Last edited:
Χμ... το πιο ευρυγώνιο που έχω είναι ένας 20-35 (όχι ο L). Να τον πιάσω να τραβώ φιλμ και να τα σκανάρω? Έχω ξεμάθει...

Σε νοιώθω...!
Έχω κι εγώ κάτι φιλμ στο ψυγείο και όλο "για αργότερα" τα αφήνω...

Θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:

Όταν μιλούμε για προσούμερ μηχανές φθηνές, πρέπει να γίνουν περικοπές κόστους. Έτσι αυτές θα γίνουν είτε από το φακό και τον αισθητήρα, είτε από τις δυνατότητες, το Interface και το AF, και τη φωτομέτρηση.

Για τον αρχάριο είναι πιο εύκολο το δεύτερο. Όμως για έμπειρους χρήστες, πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό να έχει κάποιος μια δύσκολη και αργή μηχανή με καλό φακό, με χρώματα και χωρίς παραμορφώσεις, παρά το δεύτερο.

Κάπως έτσι πήγα στην FZ-7 με την λογική ότι θα μάθω να πρακάμπτω δυσκολίες interface και το photoshop θα δίνει βοήθεια για λεπτομέρειες...
Αλλά όσο ασχολείται κανείς περισσότερο φαίνεται καθαρά ότι μια SLR είναι αναπόφευκτη σαν επόμενο βήμα...

Επίσης μια κόμπακτ είναι πιο δύσκολο να εστιάσει στο ευρυγώνιο, παρά στο τηλε όταν μιλούμε για την ίδια φωτεινότητα, αφού στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει να ψάξει να βρει το σημείο της εστίασης σε μεγαλύτερο κάδρο σε σχέση με το τηλε.

Ο ευρυγώνιος όμως απ' την φύση λόγω μεγαλύτερου βάθους πεδίου του δεν έχει τόσο πρόβλημα εστίασης, οπότε μάλλον ο όποιος αλγόριθμος εστίασης και ο τρόπος που λειτουργεί μένει να κάνει την όποια διαφορά...

Γράψτε λάθος, η S6000/6500 έχει super macro στο 1εκ. (καλύτερη) Αυτό που δε μου αρέσει τόσο είναι ότι ο τύπος μνήμης που παίρνει είναι XD, σε πολύ μεγαλύτερη τιμή από τις SD που παίρνει η Panasonic, η οποία δέχεται και SDHC.

Εσείς τί λέτε, FZ8 ή S6000/6500;

Πάρε την κάθε μία στα χέρια σου και δες πόσο σε βολεύει!
Στην θεωρία είναι περίπου ισοδύναμες, το ζήτημα είναι τι ζητάς εσύ περισσότερο απ' τις όποιες διαφορές τους, και πόσο θα σου αρέσει η κάθε μία στα χέρια σου!
Θές περισσότερα ISO ή οπτικό σταθεροποιητή? Η διαφορά στον ευρυγώνιο - τηλεφακό σε απασχολεί? Τι θέματα τραβάς συνήθως και ποιά θα βόλευε περισσότερο? Στην παλιά σου τι δεν σου άρεσε και αναβαθμίζεσαι? Τέτοια πράγματα, μην ψάχνεις για το τέλειο, δεν υπάρχει, ακόμα!

Θα πάω σε λίγο να τις πάρω στα χέρια μου... Συνήθως τραβάω μέρα, οπότε μάλλον ο σταθεροποιητής θα μου κάνει καλύτερα. Επίσης νομίζω οτι θα χρησιμοποιώ περισσότερο τον τηλεφακό παρά τον ευρυγώνιο. Θέλω το καλύτερο για τα λεφτα που δίνω, κι επειδή είμαι περιορισμένος οικονομικά το σκέφτομαι καλά. Επίσης σκεφτομαι μήπως κάνω λίγη οικονομία ακόμα και πάρω μια φτηνή D-SLR, όπως Nikon D40 ή PentaxK100/110D...

Μόλις έφερε ένας συνάδελφος της 6500 (πήγε και την πήρε το πρωί από Adorama), ύστερα από δικό μου ψήσιμο. Είναι πάρα πολύ όμορφη και τη συστήνω ανεπιφύλακτα. Το μηχανικό zoom είναι πάρα πολύ λειτουργικό και όσες φωτο samples είδα στο internet και μάλιστα με blind test μεταξύ Fuji 6500, Panasonic FZ8, Sony H5 και Canon S3IS, αυτές της Fuji ήταν οι καλύτερες. Δεύτερη ερχόταν η Sony. (πηγή το Dpreview)

Μόλις έφερε ένας συνάδελφος της 6500 (πήγε και την πήρε το πρωί από Adorama), ύστερα από δικό μου ψήσιμο. Είναι πάρα πολύ όμορφη και τη συστήνω ανεπιφύλακτα. Το μηχανικό zoom είναι πάρα πολύ λειτουργικό και όσες φωτο samples είδα στο internet και μάλιστα με blind test μεταξύ Fuji 6500, Panasonic FZ8, Sony H5 και Canon S3IS, αυτές της Fuji ήταν οι καλύτερες. Δεύτερη ερχόταν η Sony. (πηγή το Dpreview)

Πέρασα κι εγώ το πρωί από Adorama και άλλα μαγαζιά στο κέντρο (της Αθήνας). Δεν αγόρασα μηχανή, αλλά έπιασα στα χέρια μου την Fuji S6500, την Canon S3IS και την Panasonic FZ8. Η 6500 μου άρεσε πολύ, αν και σχεδόν διπλάσια απ' τις άλλες ήταν ελαφριά και είχε το καλύτερο κράτημα απ' τις άλλες... Στο χέρι μου άρεσε έπειτα η Canon και τελευταία απ' τις τρεις η FZ8. Είμαι ακόμα μπερδεμένος όμως, και πιό πολύ επειδή σε 3-4 μαγαζιά που πέρασα πουλούσαν την Sony H5 280 ευρώ (50-75 ευρώ φτηνότερα απ' τις προαναφερθείσες), οπότε μου ξαναφαίνεται ελκυστική (οικονομικός παράγοντας) αν και έχει κι αυτή μνήμες ακριβές (ProDuo, περίπου όσο οι XD (Fuji) που κάπου διάβασα κι ότι δεν είναι και τόσο καλές) σε σχέση με τις SD (FZ8). Η τελευταία παίρνει και SDHC μνήμες, και τραβάει και RAW. Απ' τις υπόλοιπες RAW μπορεί να τραβήξει μόνο η Fuji... Χμμμ... Ίσως αυτήν πάρω τελικά... Δυο πωλητές στο Adorama μου τη συνιστούσαν... Πείτε μου κι άλλα αν θέλετε για την νεο-αγορασθείσα 6500 (ή για ότι άλλο θέλετε) και εύχομαι σ' όποιον την πήρε καλές φωτογραφίες.
Και συγνώμη αν σας ζάλισα...:violent-smiley-030: SHOOOOOOT!!!

Απάντηση: Re: Αγορά Panasonic FZ8

Πέρασα κι εγώ το πρωί από Adorama και άλλα μαγαζιά στο κέντρο (της Αθήνας). Δεν αγόρασα μηχανή, αλλά έπιασα στα χέρια μου την Fuji S6500, την Canon S3IS και την Panasonic FZ8. Η 6500 μου άρεσε πολύ, αν και σχεδόν διπλάσια απ' τις άλλες ήταν ελαφριά και είχε το καλύτερο κράτημα απ' τις άλλες... Στο χέρι μου άρεσε έπειτα η Canon και τελευταία απ' τις τρεις η FZ8. Είμαι ακόμα μπερδεμένος όμως, και πιό πολύ επειδή σε 3-4 μαγαζιά που πέρασα πουλούσαν την Sony H5 280 ευρώ (50-75 ευρώ φτηνότερα απ' τις προαναφερθείσες), οπότε μου ξαναφαίνεται ελκυστική (οικονομικός παράγοντας) αν και έχει κι αυτή μνήμες ακριβές (ProDuo, περίπου όσο οι XD (Fuji) που κάπου διάβασα κι ότι δεν είναι και τόσο καλές) σε σχέση με τις SD (FZ8). Η τελευταία παίρνει και SDHC μνήμες, και τραβάει και RAW. Απ' τις υπόλοιπες RAW μπορεί να τραβήξει μόνο η Fuji... Χμμμ... Ίσως αυτήν πάρω τελικά... Δυο πωλητές στο Adorama μου τη συνιστούσαν... Πείτε μου κι άλλα αν θέλετε για την νεο-αγορασθείσα 6500 (ή για ότι άλλο θέλετε) και εύχομαι σ' όποιον την πήρε καλές φωτογραφίες.
Και συγνώμη αν σας ζάλισα...:violent-smiley-030: SHOOOOOOT!!!

Σου συνιστω να Παρεις την 6500 διοτι :

α) εχει εναν φακο καταπλικτικο που ξυριζει και φωτεινο !!

β) εχει εστιακη αποσταση 28 300 που σε υπερκαλυπτει

γ) εχει φακο με χειροκινιτο Ζουμ και εστιαση αλλα και με αυτοματη εστιαση αν βαριεσαι ...

δ) κανει μακρο απο 1 cm ( μπορει να μη σου χρειαστει ....)

ε) Γραφει και σε RAW αρχεια !!

στ) εχει ευαισθησια 3200 izo αλλα μεχρι και 1600 εγγυημενα καλη αποδοση !

ζ) εχει αψογη κατασκευη και βγαζει πολυ καλες φωτος ...δηλαδη απλα πραγματα !!

και γενικα εχει στυλ SLR και στο κρατημα ειναι ανετη αλλα λιγο πολυπλοκη στα μενου της ...

εχει τον ιδιο φακο με τη δικια μου ......
-bye- -bye-

προσυπογράφω αυτά που γράφει ο Βαγγέλης. Έχει φοβερό "πιάσιμο" και βγάζει πολύ καλές φωτογραφίες. Ο φίλος την πήρε 320. Μαζί με 2Giga card (από άλλο μαγαζί), extra μπαταρίες στα 2700, με φορτιστή, μια τσαντούλα κι ένα φακό προστατευτικό πήγε άλλα 120, σύνολο 440 ευρώ.

Από την άλλη και η Sony στα 280 είναι δελεαστική πρόταση. Εγώ προσωπικά εαν έπαιρνα τώρα θα πήγαινα για μια από τις δύο.

Εαν πάλι περιμένεις λίγο θα έρθουν και οι νέες SONY (H7 & H9) αλλά γύρω στα 450 (για την μηχανή μόνο). Βάλε και τα extra κανένα 100, πας στα 550., αρκετά κατά τη γνώμη μου για αυτόματη μηχανή...

Ηρεμήστε λίγο. Με 400 ευρώ παίρνει πλέον κανείς ένα σώμα Pentax K110D, οπότε φεύγει από την κατηγορία των γκάτζετ. Για πάνω από 500 ευρώ δεν θα συζητούσα για μηχανή κόμπακτ παρά μόνο εάν ήθελα ακριβώς αυτό, δηλαδή να είναι κόμπακτ. Εν ολίγοις 300 γραμμάρια το πολύ, οπωσδήποτε.

Ναι, δεν ανέφερα ότι σε ένα μαγαζί μου πουλούσαν την Olympus Ε-500 μαζί μ' έναν ευρυγώνιο φακό με λίγο zoom (28-60mm?) στα 450 ευρώ...

Πάντως μάλλον έβαλα λάθος τίτλο στο thread...

Ηρεμήστε λίγο. Με 400 ευρώ παίρνει πλέον κανείς ένα σώμα Pentax K110D, οπότε φεύγει από την κατηγορία των γκάτζετ. Για πάνω από 500 ευρώ δεν θα συζητούσα για μηχανή κόμπακτ παρά μόνο εάν ήθελα ακριβώς αυτό, δηλαδή να είναι κόμπακτ. Εν ολίγοις 300 γραμμάρια το πολύ, οπωσδήποτε.

Έπεσε κι όλας η Κ110D στα 400?! :rolleyes:
Κοίτα να δείς που θα με βάλεις σε έξοδα Πασχαλιάτικα... ;)

Σε τέτοιες τιμές πια ο ανταγωνισμός στις super-zoom prosumer είναι εντονότατος. Ξεκινάει κανείς και με ένα φακό γενικής χρήσεως και στην πορεία αγοράζει και ότι ειδικό φακό χρειαστεί.

Εκτός βέβαια και αν πέσουν οι τιμές των FZ8 κλπ. σε επίπεδα που η διαφορά να είναι πάλι υπολογίσιμη, πράγμα που το θεωρώ μάλλον αναμενόμενο!

προσυπογραφω !!!!!!!

να τοσο λεφτα για κομπακτ οτι και να ναι .....
400 ευρω η ακομα χειροτερα ... παραπανω απο 400 ευρω για μονο τη μηχανη χωρις καρτες και εχτρα ειναι πολλα !!!!!!

αν πας στην αγορα μεταχειρισμενων ειδικα στο ΕΒΑΥ .. με 450 / 500 ευρω βρισκεις 350 D η και 400d CANON MINOLTA 5 ΡΕΝΤΑΧ ist και αλλες ....SLR

δεν ξερω .....αλλα μου φαινονται πολλα τα λεφτα που εχουν οι καινουργιες μεγαλες κομπακτ .....
γνωμη μου ειναι να ριξετε μια ματια και σε μεταχειρισμενα μοντελα ...

Σε νοιώθω...!
Έχω κι εγώ κάτι φιλμ στο ψυγείο και όλο "για αργότερα" τα αφήνω...

ενας λογος που πουλησα την αναλογικη μου ηταν το οτι δεν μπορουσα να κουβαλαω το ψυγειακι με τα φιλμ slides μαζι στην παραλια το καλοκαιρι συν το βαλιτσακι ....

ειχα σπαστει οντως .....:BDGBGDB55:

Έπεσε κι όλας η Κ110D στα 400?! :rolleyes:
Κοίτα να δείς που θα με βάλεις σε έξοδα Πασχαλιάτικα... ;)

με περίπου 600 παίρνει κανείς κιτ K100D με φακό... με σταθεροποίηση στο σώμα. Η οποία παίρνει όλους τους φακούς που έχει βγάλει ποτέ η Pentax (και Μ42 και 6x7 με αντάπτορα ακόμη!). Φαντάζεσαι τον εξαιρετικό SMC Takumar 1.4/50 (πάνω-κάτω 80-90 ευρώ στο ebay) με σταθεροποίηση?

Ναι, δεν ανέφερα ότι σε ένα μαγαζί μου πουλούσαν την Olympus Ε-500 μαζί μ' έναν ευρυγώνιο φακό με λίγο zoom (28-60mm?) στα 450 ευρώ...

Πάντως μάλλον έβαλα λάθος τίτλο στο thread...

ηταν καλη προσφορα !!

το μονο μειον της ολυμπους το παραξενο 3*4 αισθητηρα και το οτι εχει λιγους φακους συγκριτικα με αλλες μαρκες .....

η ΡΕΝΤΑΧ σε αυτον τον τομεα σκιζει καθως παιρνει και παλια παλια μοντελα φακων της .....

με περίπου 600 παίρνει κανείς κιτ K100D με φακό... με σταθεροποίηση στο σώμα. Η οποία παίρνει όλους τους φακούς που έχει βγάλει ποτέ η Pentax (και Μ42 και 6x7 με αντάπτορα ακόμη!). Φαντάζεσαι τον εξαιρετικό SMC Takumar 1.4/50 (πάνω-κάτω 80-90 ευρώ στο ebay) με σταθεροποίηση?

Για κάτι τέτοιο με βλέπω αλλά δεν βιάζομαι. Ο 1.7/50 που έχω ήδη μαζί με κάτι άλλους ακόμα, μια χαρά θα κάτσουν στο ψηφιακό σώμα!

Τώρα φακοί από 6x7 με αντάπτορα μπαίνουν μεν αλλά κάπου μου φαίνεται υπερβολικό. Κάποτε ήμουν έτοιμος για μια 6x7 που είχα βρει σε καλή τιμή, αλλά τώρα πια βλέπω αρκετά διαφορετικά τα πράγματα...
Συνήθως ο φωτογράφος είναι ο βασικός υπεύθυνος για τις καλές ή τις κακές φωτογραφίες που βγάζει, όχι η μηχανή... Όταν δω ότι η μηχανή είναι πάλι αυτό που μου φταίει, ξέρω τι να βελτιώσω. Το τεχνικό μέρος είναι πια το εύκολο και οι νέες μηχανές το κάνουν όλο και πιο εύκολο. Το αισθητικό δεν αγοράζεται το ίδιο εύκολα όμως... Δυστυχώς δεν βγήκε ακόμα σε μηχανή κόκκινο φωτάκι να αναβοσβήνει όταν η φωτογραφία είναι αδιάφορη...

Re: Απάντηση: Re: Αγορά Panasonic FZ8

η ΡΕΝΤΑΧ σε αυτον τον τομεα σκιζει καθως παιρνει και παλια παλια μοντελα φακων της .....

Ναι, η Pentax είναι πολύ προσεκτική με την συμβατότητα φακών. Ακόμα και οι πρώτοι βιδωτοί φακοί της μπαίνουν με αντάπτορα σε όλα τα νέα μοντέλα.
Όπως και φακοί απ' το μεσαίο format. Ίσως η Pentax λόγω της ενασχόλησης της και με το μεσαίο επαγγελματικό format, έμαθε να προσέχει τους πελάτης διαφορετικά...
Άλλες εταιρείες δυστυχώς δεν δείχνουν να νοιάζονται και τόσο για συμβατότητες με τις παλιότερες σειρές φακών τους...

Παρ' όλα αυτά τα οικονομικά της Pentax δεν πάνε και πολύ καλά και ελπίζω οι συνεργασίες με Samsung και Hoya να της επιτρέψουν να είναι για αρκετό ακόμα καιρό κοντά μας.