Αγορά Προβολέα στα 2000 euro.

sprsk

Senior Member
10 November 2007
673
Μετά από αρκετά χρόνια ψησίματος τσιμπήσαμε το πολυπόθητο " yes " από την πολυαγαπημένη , πολυτάλαντη , πανέμορφη σύζυγο ..... (για καλό και για κακό ποτέ δεν ξέρεις).

Πήγα μία βόλτα από τον " Κ " στην Βουλιαγμένης στην Ηλιούπολη και ώ του θαύματος .... βλέπω να παίζουν 2 από τις 3 επιλογές που έχω κάνει .

Ας σας δώσω κάποια στοιχεία πρώτα.

Θέαση : 95% ταινίες ..... 5 % για κάνα τελικό Champion league ...

Θέση : ... επάνω στο τραπεζάκι (προς το παρόν, οι αγώνες κερδίζονται μάχη με μάχη)

Ύψος : προβολικού 45cm από το έδαφος

Διαστάσεις : χώρου προβολής ... 160-180 πλάτος * 115-125 ύψος

Απόσταση : προβολής 3,80 - 3,90.

Χώρος Σαλόνι.

Διεκδικητές

Optoma HD82 vs Sony HW15 vs outsider Epson 3600 ? ή κάτι άλλο που θα μου πείτε εσείς.

Στο μισάωρο που έκατσα στον " K " μπερδεύτηκα .
Ενώ διαβάζοντας εδώ μέσα ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι ο HD82 δεν έχει αντίπαλο ξαφνικά άλλαξα γνώμη.

O HW15 είναι περισσότερος καθαρός και λαμπερός .
Είχε καλύτερο μαύρο και καλύτερα χρώματα .
Στην κυριολεξία έπαθα πλάκα με την εικόνα .
Η Κίνηση ήταν μια χαρά .
To αστείο είναι ότι πρόβαλε πάνω σε τοίχο.

Από την άλλη ο HD82 έπαιζε σε πανί .
Είμαι βέβαιος ότι είχε αρκετά θέματα στις ρυθμίσεις του που προφανώς κανείς δεν ασχολήθηκε να κάνει .
Είχε Καλή κίνηση .
Μόνο που το μαύρο του ήταν περισσότερο γκρί και όχι μαύρο .

Αυτό που θα ήθελα να σας ρωτήσω αφού δείτε τις σχετικές φώτο που σας ανέβασα με τα στοιχεία προβολής είναι να μου πείτε ποιον και γιατί .

24698185.th.jpg
[/URL][/IMG]

http://img535.imageshack.us/img535/996/24698185.jpg

Last edited:
Αυτό φίλε μου είναι κάτι που δυστυχώς δεν αλλάζει .... άντε να φάω 10 εκατοστά και να πάω στα 130 .
Ειλικρινά όμως , όταν κάθομαι στον καναπέ , που είναι πίσω από το τραπεζάκι περίπου στα 5 - 5,5 μέτρα δεν έχω πρόβλημα .... έχω δεί 3-4 φορές ταινία με δανεικό προβολέα φίλου. Και ενθουσιάστηκα.

Για το ψητό καμιά βοήθεια ?

Αυτό που χρειάζεσαι είναι προβολέας με τεράστιο offset. Δηλαδή η δέσμη φωτός του να ανοίγει (προς τα πάνω στην δική σου περίπτωση) με μεγάλη απόκλιση από το ακριβώς απέναντι.
Αν θυμάμαι καλά οι Optoma έχουν τεράστιο offset ,δεν ξέρω για τον συγκεκριμένο, αλλά πιστεύω ότι καλύτερα να πάρεις κάποιον προβολέα που να έχει μεγάλη μετακίνηση φακού (όπως λέει παραπάνω και ο φίλος vaderg).Κι αυτό γιατί μπορέι σήμερα να χρειάζεσαι προβολέα με μεγάλο offset , αύριο όμως που ο προβολέας θα μπει στο ταβάνι θα χρειάζεσαι ακριβώς το αντίθετο!!!
Προχώρα λοιπόν με προβολέα με μετατόπιση φακού.
Μερικές φορές τα outsider είναι αυτά που κερδίζουν τον αγώνα !(πως λέμε Epson)

Eαν η συζυγος ειναι πραγματικα πολυαγαπημένη, πολυτάλαντη και πανέμορφη, τοτε ο προβολεας πρεπει να παει στο ταβανι, και η οθονη να πεφτει μπροστα απο την τηλεοραση. (η κατω της πλευρα, το πολυ 80 εκατοστα απο το πατωμα)

Αλλιως.... τοτε ειναι απλα αγαπημενη, ταλαντουχα και ομορφη -bye-

Μονολεκτικά ....... Δυστυχώς !

Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να κατέβω στον τοίχο στο 130 και να ανέβω στο τραπέζι στα 70-80 .... θα είμαι ΟΚ έτσι ?

Απάντηση: Re: Αγορά Προβολέα στα 2000 euro.

Αυτό φίλε μου είναι κάτι που δυστυχώς δεν αλλάζει .... άντε να φάω 10 εκατοστά και να πάω στα 130 .
Ειλικρινά όμως , όταν κάθομαι στον καναπέ , που είναι πίσω από το τραπεζάκι περίπου στα 5 - 5,5 μέτρα δεν έχω πρόβλημα .... έχω δεί 3-4 φορές ταινία με δανεικό προβολέα φίλου. Και ενθουσιάστηκα.

Για το ψητό καμιά βοήθεια ?

Θα σου πρότεινα να δεις και αυτόν:

http://www.skroutz.gr/s/94349/BenQ-W6000.html

αν και δεν βολεύει το set up που έχεις επιλέξει λόγω μηδενικού offset. Μια-δυο παρατηρήσεις:

Η διάσταση οθόνης που έχεις επιλέξει δεν αποτελεί πρόβλημα στο 99,99% των μηχανημάτων από πλευράς φωτεινότητας (εκτός και αν η λάμπα αρχίσει παλαβές πτώσεις μετά από 200-300 ώρες, φαινόμενο όχι ασύνηθες). Πάντως, γενικά μιλώντας, δεν θα έχεις πρόβλημα να φωτίσεις επαρκώς την 92άρα σου ό,τι και αν επιλέξεις. Μου κάνει εντύπωση που γράφεις ότι ο 15άρης ήταν πιο καθαρός από τον 82άρη. Φαντάζομαι εννοείς σε ευκρίνεια. Μου κάνει δε εντύπωση διότι δεν έχω δει ακόμη τρίτσιπο πιο ευκρινή από μονότσιπο. Η ευκρίνεια των μονότσιπων είναι κάτι σαν αξίωμα στο χώρο της βιντεοπροβολής. Προφανώς, στο μαγαζί που τους είδες κάτι δεν είχε πειραχτεί σωστά....

Από την άλλη, το σημαντικότερο θέμα σου είναι η τοποθέτηση και το τεράστιο offset που απαιτεί. Το 1,40 του κάτω μέρους, στην πλειονότητα των ταινιών, όπως είναι αυτές με κάδρο 2,35 ή 2,40, θα ξεκινάει από το 1,65 - 1,70 μ. που όντως είναι πολύ ψηλά, οι δε υπότιτλοι αν βρίσκονται μέσα στο ενεργό κάδρο μπορεί και να φθάνουν το 1,80 μ. Με λίγα λόγια ενδέχεται να στραβολαιμιάσεις.

Τώρα, αν δεν γίνεται αλλιώς, προχωράς με αυτά που έχεις. Σου εύχομαι καλές αγορές και προβολές!!;)

Ισως να χρειαστει και να κοιταξεις και σε προβολεα οσο το δυνατον πιο αθορυβο...

Υπάρχει και η άλλη λύση αφού δεν μπορεί να μπει στο ταβάνι ο προβολέας: θυμάμαι από πιο παλιά ότι ο Μιχάλης ο Μελίδης κάνει ιδιοκατασκευή ένα τροχήάτο τραπεζάκι με βραχίονα που ανεβοκατεβαίνει, ειδικό για προβολείς, που μπορεί να σου τοποθετήσει τον προβολέα σε όποιο ακριβώς ύψος θέλεις για την ώρα της προβολής.
Δεν είναι μόνιμη η τοποθέτηση (άρα δεν θα έχεις πρόβλημα WAF) και δεν χρειάζεται να συμβιβαστείς ούτε να στραβολαιμιάζεις.
Μίλα μαζί του και θα βρείτε την λύση νομίζω.

Re: Απάντηση: Re: Αγορά Προβολέα στα 2000 euro.

Θα σου πρότεινα να δεις και αυτόν:

http://www.skroutz.gr/s/94349/BenQ-W6000.html

αν και δεν βολεύει το set up που έχεις επιλέξει λόγω μηδενικού offset. Μια-δυο παρατηρήσεις:

1) Μου κάνει εντύπωση που γράφεις ότι ο 15άρης ήταν πιο καθαρός από τον 82άρη. Φαντάζομαι εννοείς σε ευκρίνεια. Μου κάνει δε εντύπωση διότι δεν έχω δει ακόμη τρίτσιπο πιο ευκρινή από μονότσιπο. Η ευκρίνεια των μονότσιπων είναι κάτι σαν αξίωμα στο χώρο της βιντεοπροβολής. Προφανώς, στο μαγαζί που τους είδες κάτι δεν είχε πειραχτεί σωστά....

2) Από την άλλη, το σημαντικότερο θέμα σου είναι η τοποθέτηση και το τεράστιο offset που απαιτεί. Το 1,40 του κάτω μέρους, στην πλειονότητα των ταινιών, όπως είναι αυτές με κάδρο 2,35 ή 2,40, θα ξεκινάει από το 1,65 - 1,70 μ. που όντως είναι πολύ ψηλά, οι δε υπότιτλοι αν βρίσκονται μέσα στο ενεργό κάδρο μπορεί και να φθάνουν το 1,80 μ. Με λίγα λόγια ενδέχεται να στραβολαιμιάσεις.

Οσο αφορά το "1" είμαι σίγουρος ότι δεν είχε ρυθμιστεί.
Ομως η ευκρίνεια του HW15 άσχετα με το τι έπαιζε ο HD82 ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακή . Το ίδιο μπορώ να πώ και για το μαύρο.

Γνωρίζει κανείς αν μπορώ να τους δω κάπου να παίζουν μαζί ?

Τώρα , όσο αφορά το "2" αν όπως γράφω ανεβάσω τον προβολέα στους 80 και κατεβάσω την προβολή στους 130 ...... πάλι θα είναι πρόβλημα η διαφορά των 50 πόντων ?
Στην περίπτωση του κάδρου 2,35 : 1 , μπορώ να κατεβάσω την προβολή χαμηλότερα .... σωστά ?
Τους υπότιτλους όταν δεν είναι ενσωματωμένοι τους βάζω όπου θέλω , παίζω από HTPC.

Εχει κάποιος φίλος τον SONY HW15 ? να μου γράψει εντυπώσεις ?

Εαν η οθονη ξεκινα στα 1,30, κατα την ταπεινη μου αποψη με το που θα σου περασει ο ενθουσιασμος καινουργιο κοσκινακι μου και που να σε κρεμασω, θα σου ειναι πολυ (πολυ ομως) κουραστικη η θέαση.
Ντινος

Εχω τον SONY HW15 περιπου ενα μηνα τωρα. Ειμαι πολυ ευχαριστημενος με την αποδοση των χρωματων, το μαυρο του και απο την ευκρινια του. Να σου πω την αληθεια δεν το περιμενα για τα λεφτα που κοστιζει. Επισης ειναι αθορυβος, δεν καταλαβαινεις οτι λειτουργει. Στα μειον ειναι οτι στα πανοραμικ πλανα σπαει λιγο η εικονα, δεν εχω εντοπισει κατι αλλο. Η αποφαση δικη σου!

Συμπληρωματικα να σου πω οτι μια καλη αποσταση για 104 ιντσες (η οθονη μου) απο το πανι ειναι γυρω στα 4-4,5 μ. Πιο κοντα λογω ζουμ ή πιο μακρυα λογω αποστασης χαλαει η εικονα του.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αγορά Προβολέα στα 2000 euro.

Τώρα , όσο αφορά το "2" αν όπως γράφω ανεβάσω τον προβολέα στους 80 και κατεβάσω την προβολή στους 130 ...... πάλι θα είναι πρόβλημα η διαφορά των 50 πόντων ?
Στην περίπτωση του κάδρου 2,35 : 1 , μπορώ να κατεβάσω την προβολή χαμηλότερα .... σωστά ?
Τους υπότιτλους όταν δεν είναι ενσωματωμένοι τους βάζω όπου θέλω , παίζω από HTPC.

Να σου πω την αμαρτία μου, δεν γνωρίζω πολλούς προβολείς με τόσο μεγάλη μετατόπιση φακού (μισό μέτρο, μπορεί και να υπάρχουν, απλώς, δεν έχω υπόψιν μου). Ακόμα και κάποιοι DLP long throw προβολείς με τεράστιο offset δεν έφθαναν αυτά τα νούμερα, ειδικά από τα 4 μέτρα.

Αν παίζεις από HTPC δεν υπάρχει πρόβλημα. Μετακινείς το κάδρο σου και τους υπότιτλους όπου θέλεις, οπότε από αυτή την πλευρά, έχεις ένα ''θέμα'' λιγότερο. Σε κάθε περίπτωση το 1,30 μ. θα είναι το κατώτερο σημείο ανεξαρτήτως κάδρου ταινίας.

δεν περίμενα οι 50-60 πόντοι να είναι τόσο μεγάλο θέμα ....

@ Γιάννης Χατζηγεωργίου
άρα πρέπει να πάω σε κάποια κατασκευή που να ανεβάζει τον προβολέα στα ..... πόσα cm ?

@ stpaxa
Αν θέλεις φίλε μου και δεν σε κουράζω όποτε έχεις χρόνο για κάνε ένα αναλυτικό review και επίσης πες μου από τι μέσο παίζεις και σε ποιο πανί . Όπως καταλαβαίνεις το πανί θα είναι η επόμενη ερώτηση μου.
2-3 ερωτησούλες .
1) διάβασα για 3000 ώρες σε full mode και 4000 ώρες σε eco , είναι σωστά ?
Σε τι Mode παίζεις σε αυτή την απόσταση ? 4-4,5 μέτρα .
2) Σου είπαν αν η λάμπα θα έχει την ίδια απόδοση σε όλη την διάρκεια ζωής της ?
Πήρα τηλέφωνο σε Sony service και μου είπαν 370 χωρίς ΦΠΑ για την λάμπα.
3) Έχεις αγοράσει 2η ? αν Ναι από πού ?
4) Είχες δει τον HD82 πριν αγοράσεις τον SONY ?

--------------------------------------------------------------------------
Ηθελα να σας ρωτήσω επίσης για την λάμπα .

- Παίζει ρόλο αν είναι LCD SXRD ή DLP ο προβολέας για την ζωή και συμπεριφορά της ?

- Έχει πτώση στην απόδοση ή παίζει μέχρι τέλους ?

Στον Sony για παράδειγμα που η Λάμπα έχει διάρκεια ζωής 3000 με 4000 eco , αν διαιρέσουμε με 3 ώρες έκαστη προβολή βγαίνει 1000 - 1300 προβολές ....καλά μου φαίνεται .

Απάντηση: Re: Αγορά Προβολέα στα 2000 euro.

δεν περίμενα οι 50-60 πόντοι να είναι τόσο μεγάλο θέμα ....

@ Γιάννης Χατζηγεωργίου
άρα πρέπει να πάω σε κάποια κατασκευή που να ανεβάζει τον προβολέα στα ..... πόσα cm ?

@ stpaxa
Αν θέλεις φίλε μου και δεν σε κουράζω όποτε έχεις χρόνο για κάνε ένα αναλυτικό review και επίσης πες μου από τι μέσο παίζεις και σε ποιο πανί . Όπως καταλαβαίνεις το πανί θα είναι η επόμενη ερώτηση μου.
2-3 ερωτησούλες .
1) διάβασα για 3000 ώρες σε full mode και 4000 ώρες σε eco , είναι σωστά ?
Σε τι Mode παίζεις σε αυτή την απόσταση ? 4-4,5 μέτρα .
2) Σου είπαν αν η λάμπα θα έχει την ίδια απόδοση σε όλη την διάρκεια ζωής της ?
Πήρα τηλέφωνο σε Sony service και μου είπαν 370 χωρίς ΦΠΑ για την λάμπα.
3) Έχεις αγοράσει 2η ? αν Ναι από πού ?
4) Είχες δει τον HD82 πριν αγοράσεις τον SONY ?

--------------------------------------------------------------------------
Ηθελα να σας ρωτήσω επίσης για την λάμπα .

- Παίζει ρόλο αν είναι LCD SXRD ή DLP ο προβολέας για την ζωή και συμπεριφορά της ?

- Έχει πτώση στην απόδοση ή παίζει μέχρι τέλους ?

Στον Sony για παράδειγμα που η Λάμπα έχει διάρκεια ζωής 3000 με 4000 eco , αν διαιρέσουμε με 3 ώρες έκαστη προβολή βγαίνει 1000 - 1300 προβολές ....καλά μου φαίνεται .

Φίλε μου, απ' ότι αντιλαμβάνομαι πρέπει να είναι ο πρώτος σου βιντεοπροβολέας. Θυμάμαι πριν μια πενταετία σχεδόν που ετοιμαζόμουν και 'γω ν' αγοράσω, τα ίδια πράγματα σκεφτόμουν...

Λοιπόν,

1. Μην στέκεσαι στις ώρες της λάμπας. Αν κάνεις λελογισμένη χρήση στο προβόλι και δεν το έχεις αναμμένο σαν τηλεόραση, δεν θα σε απασχολήσει το θέμα λάμπα για τουλάχιστον μία τριετία.

2. Οι λάμπες όντως χάνουν φωτεινότητα. Δεν υπάρχει δυστυχώς κάποιο δεδομένο στο ρυθμό απώλειας ή στις ώρες. Άλλος προβολέας παρουσιάζει αρκετή πτώση στην αρχή και μετά σταθεροποιείται, άλλος χάνει σταδιακά και πιο αργά μέχρι και αυτός να σταθεροποιηθεί. Εν τω μεταξύ, το μάτι σου συνηθίζει και θα δυσκολευτείς πάρα πολύ να το καταλάβεις. Μην ανησυχείς ούτε γι' αυτό..

3. Δεν παίζει ρόλο η τεχνολογία στη λάμπα, αν και κατά βάση, οι DLP προβολείς είναι 9 φορές στις 10 πιο φωτεινοί από τους τριπάνελους.

4. Τώρα, για το που πρέπει να στηθεί ο προβολέας σε σχέση με το πανί, θα σου έλεγα ότι δεν υπάρχει μία και μόνη απάντηση. Υπάρχει η θέση στάνταρντ που πρέπει να στηθεί, αλλά από 'κει και πέρα, βάζουν σε πολλά μοντέλα την μετατόπιση φακού για να βοηθήσουν την περίπτωση δύσκολης τοποθέτησης. Αφού, λοιπόν, δεν μπορείς να τον στήσεις στο σωστό σημείο, θα τον ανεβάσεις τόσο ώστε με την λειτουργία του lens shift να γεμίσεις το κάδρο σου. Φαντάζομαι ότι μέχρι 20, 25 πόντους θα είσαι οκ..

Σωστός .... :D ο 1ος θα είναι .....

Sorry αν σας ζαλίζω αλλά μετά από τόσο καιρό που τους χάζευα είμαι αρκετά ενθουσιασμένος . Εύλογα έχω ερωτήσεις που παλιότερα δεν τολμούσα να κάνω γιατί δεν ήθελα να κολλήσω. Τώρα όμως ήρθε η ώρα μου και μέχρι τα Χριστούγεννα θα τον έχω στο σαλόνι.
Αρχικά είχα αποφασίσει να πάω σε 55+ πλάσμα TV αλλά βρε παιδιά , όπως να το κάνουμε άλλη η χάρη του προβολικού με τις 100'' ( size does matter ).
Ειδικά στις μέρες μας που έχουν εξαιρετική εικόνα με καλό χρώμα , αντίθεση , μαύρο κλπ.

Επομένως θέλω να ξέρω πριν αγοράσω.
Συνεπώς , πρέπει να ανέβει στα 90 εκατοστά τουλάχιστον .... :hmmmm: μάλιστα ... μάλλον δεν θα είναι όμορφο , αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρω.

Last edited:
Αυτό που δεν βλέπω να έχει αναφερθεί είναι η απόσταση από τον τοίχο που θα βάλεις την οθόνη ,έως τον απέναντι τοίχο. Αν δεν είναι πολύ μακριά μπορείς να βάλεις έναν προβολέα με μεγάλο zoom σε βάση στον πίσω τοίχο.Δεν χρειάζεται απαραίτητα να μπει στο ταβάνι. Έχω δει πολλές πολυαγαπημένες συζήγους να συμφωνούν σε μια τέτοια τοποθέτηση.