Αγορα Sub ...Μονο ή διπλο?

Να κανω και εγω μια ερωτηση..
Πως πρεπει να τοποθετουνται τα sub ? Η μαλλον να το κανω συγκεκριμενο.1Αν το ενα ειναι sub ειναι μπροστα και μεση και το αλλο πισω δεξια και να βλεπει μπροστα ? 2.Αν το ενα sub ειναι μπροστα και στην μεση και το αλλο μισο μετρο πιο διπλα ?

Πως πρεπει να τοποθετουνται τα sub ? Η μαλλον να το κανω συγκεκριμενο.1Αν το ενα ειναι sub ειναι μπροστα και μεση και το αλλο πισω δεξια και να βλεπει μπροστα ? 2.Αν το ενα sub ειναι μπροστα και στην μεση και το αλλο μισο μετρο πιο διπλα ?

Το πράγμα δεν είναι απλό.

κάθε ηχείο έχει μια ακύρωση ή boost από κάθε περιμετρική επιφάνεια τοίχου στο χώρο που είναι τοποθετημένο αυτό. Σε περίπτωση που η απόσταση από παρακείμενο τοίχο είναι μικρότερη των 2 μέτρων η ακύρωση ή το boost πέφτει μια χαρά μέσα στο φάσμα ακουστότητας. Γενικά όσο αυτή η απόσταση μικραίνει τόσο πιο ψηλά έχουμε την ακύρωση. Ας υπολογίσει κανείς ότι κάθε ηχείο έχει ένα τοίχο πίσω, ένα τοίχο πλάγια και δύο τοίχους από πάνω και κάτω αρκετά κοντά που λογικά θα δημιουργήσουν προβλήματα.

Η μια λύση για να σπάσουμε αυτές τις ακυρώσεις είναι με η χρήση απορροφητικών διατάξεων. Αναλόγως της απόστασης βγαίνει και η επιλογή.

Για παράδειγμα, εγώ τα ηχεία τα έχω στα 2 και κάτι μέτρα από πλάγιους τοίχους. Από εκεί δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα. Ακόμα και η πρώτη ανάκλαση φτάνει αρκετά αποδυναμωμένη. Όχι ότι βάζοντας απορρόφηση ή διάχυση δε θα έβλεπα βελτίωση βέβαια...

Από πίσω όμως, ακριβώς για να έχω βάθος στη στερεοφωνική εικόνα θα πρέπει να κρατήσω μια απόσταση που είναι περίπου 90cm. Δημιουργείται έτσι ένα boost-ακύρωση μια χαρά ταμάμ στους 95 κύκλους. Η οποία μεταφέρεται και στους διπλάσιους. τους 190... Ομορφιά.
Θα μπορούσα να αμβλύνω αυτό το πρόβλημα μέσω απορροφητικής διάταξης τοποθετημένης στον πίσω τοίχο που να κάνει καλή δουλειά στη συχνότητα αυτή. Ένα τεμάχιο 1,20Χ0,60 επίτοιχου bass trap ανά ηχείο βοηθάει αλλά σηκώνει άνετα και δεύτερο. Εναλλακτικά μπορώ να βάλω sub και να κροσάρω στη συχνότητα αυτή το ηχείο μου. Το sub το βάζω πίσω κολλητά οπότε δεν έχει θέμα ακύρωσης στις συχνότητες που θα αναπαράγει. Μάλιστα τσιμπάει και έξτρα db. Όμως η συχνοτητα των 95hz είναι κατευθυντική. Άρα χρειάζομαι δύο sub. Ένα πίσω από κάθε ηχείο. Ο συγχρονισμός μεταξύ των δύο ηχείων γίνεται μέσω του ρυθμιστικού φάσης του sub αν το sub ακούγεται πιο γρήγορα από το ηχείο. Αν το ηχείο ακούγεται πιο γρήγορα από το sub, den kserw...

Αν υποθέσουμε ότι έχω βάλει απορροφητική διάταξη ή εναλλακτικά χρονίσει σωστά αυτά τα δύο sub και το καθένα πλέον δέχεται την πληροφορια που του αρμόζει, δηλαδή παρεμβάλω μεταξύ προενισχυτή και τελικού ένα sub woofer ανά κανάλι κροσάρω, ρυθμίσω κλπ θεωρητικά έχω τελειώσει με τον πίσω τοίχο. Ε, τί μένει? Το ταβάνι και το πάτωμα... Και άγνωστες περιπλοκές.

Ενδεικτικά για το μπαχαλώδες της υπόθεσης δείτε λίγο εδώ εναν απλοικό calculator το οποίο φυσικά βλέπει μονοσήμαντα το κάθε SBIR. Φανταστείτε στην πράξη τι γίνεται όταν όλα αυτά συνδυάζονται στο χώρο μας. Γιαυτό και δε μπορεί κανείς να δώσει συγκεκριμένη απάντηση για τοποθέτηση. Και τελικά απαιτούνται μετρήσεις επί μετρήσεων με τα sub σε διάφορες θέσεις ή εναλλακτικά μπουσούλημα.

Re: Απάντηση: Re: Αγορα Sub ...Μονο ή διπλο?

Τυπικα εχει 745..
https://www.xtzsound.eu/product/sub-12-17-edge
Πολυ καλη τιμη νομιζω οτι σου εδωσαν

ναι μου ειπαν σε 2 εβδομαδες παραδοση, θα το παρω σε λευκο μαλλον να σπασει η μαυριλα...θα κανω unbox οταν ερθει και εντυπωσεις...

με ετρωγε να παραγγειλω 2, αλλα θελω πρωτα να το δω πως θα παει στο χωρο μου..ειναι και δυσκολος λιγο με επιπλα κλπ..

καλώς να το δεχτείς. Για μένα η ΧΤΖ έχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα εκ πρώτης σε σχέση με την SVS. ότι δίνει τη δυνατότητα της σύνδεσης balanced από οικονομική κατηγορία τιμής. Κάτι τέτοιο, όταν υπάρχει ο ανάλογος εξοπλισμός πάντα, δλδ balanced δικάναλο σύστημα ή πολυκάναλος pre είναι πάρα πολυ χρήσιμο δεδομένων των πιθανών μηκών καλωδίων και τυχόν προβλημάτων παρεμβολών αλλά και hum από ground loops.

Αυ δυο ιδια ειναι καλυτερα απο ενα (ακομα και λιγο μεγαλυτερο / δυνατοτερο) μπορουμε να πουμε οτι 4 ιδια ειναι ακομα καλυτερα ?

παιδιά έχετε συνειδητοποιήσει τι δυσκολίες θα απαιτεί τέτοια εγκατάσταση 4 woofer σε ένα χώρο? Πέραν της (κυριολεκτικά) τρομακτικής δυνατότητας παραμετροποίησης υπάρχει θέμα με τις συνδέσεις. Πως θα συνδεθούν?? από τέσσερεις εξόδους κάποιας κάρτας τύπου metric? και παραμετροποίηση μέσω ψηφιακού dsp? Φαντάζει η πιο εύκολη επιλογή και πάλι εμένα δύσκολη μου πέφτει και απαιτεί συγκεκριμένο εξοπλισμό που είναι ασυνήθιστος σε οικειακό περιβάλλον. Αλλιώς ακόμα και αν υπάρχουν δύο έξοδοι προενίσχυσης sub στον AVR και έστω ότι είναι και balanced και όλα καλά... Τι κάνουμε βάζουμε στο ένα και βγάζουμε από εκεί για το άλλο? και το κρος του ενός το αφήνουμε πλήρες και προσευχόμαστε τι θα κάνει ο avr? Και κάνουμε ψιλοπαρεμβάσεις μέσω του phase για να φέρουμε τους μεταξύ των δύο woofer χρόνους κοντά ώστε να έχει ο avr μια αναφορά? Και από απόκριση και τα σχετικά? Και αυτό επί δύο? Και φυσικά παίζει να υπάρχει και θέμα οδήγησης των εισόδων τους από την έξοδο του avr. Και σε δικάναλο που δεν υπάρχει dsp ακόμα πιο ωραία θα είναι.

Τώρα που το σκέφτομαι αν τα μπροστινά ηχεία παίρνουν από τελικούς μπορούν να συνδεθούν δύο woofer στις preouts των front και από εκεί να δώσουν κροσαρισμένα κανονικά στα front και τα άλλα δύο πάνω στον avr απευθείας... Pas mal.

Παιδιά, υπάρχουν άπειρα λινκς με οδηγίες στο διαδίκτυο . Απλά γουγκλάρετε dual subwoofers placement ή κάτι παρόμοιο ... Ενδεικτικά ένα συνοπτικό άρθρο : https://www.gikacoustics.com/room-setup-speaker-placement-201-part-two-subwoofers/

Εγώ τα έχω βάλει με τις αρχή ''opposing corner '' ... είναι θέμα όμως τι βολεύει τον καθένα ....

Ποιος εχεις παρει αν επιτρεπεται ? Γενικα εισαι ευχαριστημενος ?

Σαν απόδοση είμαι σούπερ ευχαριστημένος ... ιδιαίτερα που κοστίζει τζάμπα ....το πρόβλημα είναι ότι το δικό μου βγάζει μια έντονη μυρωδιά (μάλλον από τις κόλλες της μοκέτας) και ασχολούμαι συνέχεια να το περιποιούμαι με κάθε λογής ματζούνι ... ελπίζω σύντομα να εξαλειφθεί ... Αυτό είναι : https://www.thomann.de/gr/fun_generation_pl_15_sub_a.htm

Αυ δυο ιδια ειναι καλυτερα απο ενα (ακομα και λιγο μεγαλυτερο / δυνατοτερο) μπορουμε να πουμε οτι 4 ιδια ειναι ακομα καλυτερα ?

Είναι ακόμη καλύτερα, ασυζητητί ... γκούγκλαρε και δες εμπειρίες χρηστών ...

Ο Δρυίδης τα παραλέει, μια χαρά μπαίνουν τέσσερα σε ενισχυτή με δύο εξόδους, απλά χρησιμοποιώντας δύο τέτοια :

31RkWCDatJL.jpg

Απλά τα βάζεις στις 4 γωνίες και γίνεται χαμός ...

Σκοπεύω να το κάνω σύντομα και γω ... βέβαια, έχω αποκλειστικό χώρο για το σινεμά μου και ουδέποτε μάσησα από παντόφλες, κλπ... ....

Αλλιώς ακόμα και αν υπάρχουν δύο έξοδοι προενίσχυσης sub στον AVR και έστω ότι είναι και balanced και όλα καλά... Τι κάνουμε βάζουμε στο ένα και βγάζουμε από εκεί για το άλλο? και το κρος του ενός το αφήνουμε πλήρες και προσευχόμαστε τι θα κάνει ο avr? Και κάνουμε ψιλοπαρεμβάσεις μέσω του phase για να φέρουμε τους μεταξύ των δύο woofer χρόνους κοντά ώστε να έχει ο avr μια αναφορά? Και από απόκριση και τα σχετικά? Και αυτό επί δύο? Και φυσικά παίζει να υπάρχει και θέμα οδήγησης των εισόδων τους από την έξοδο του avr. Και σε δικάναλο που δεν υπάρχει dsp ακόμα πιο ωραία θα είναι.

Δεν πειράζεις κανένα ρυθμιστικό επάνω στο sub. Όλα από τον AVR τα κάνεις και αν ο AVR έχει ξεχωριστή διαχείριση για τις δυο εξόδους, ακόμα καλύτερα. Εννοείται ότι όσο καλύτερο bass management και σύστημα ισοστάθμισης έχει ο AVR, τόσο καλύτερα και ακόμα περισσότερες δυνατότητες έχεις.

Αν θα έχεις Daisy Chain ή θα τρέχεις παράλληλα Y connectors από τον AVR στην περίπτωση διπλασιασμού εκεί που δεν υφίσταται ανεξάρτητη έξοδος δεν έχει και τόση σημασία. Υπ' όψη ότι πολλά sub στην έξοδο έχουν και φίλτρο. Και συνήθως fixed άρα αποχαιρετάς μερικές επιλογές, όπως το κανάλι LFE που κατά Dolby έχει πληροφορία από τα 120Hz.

Στο δικάναλο όταν υπάρχει το handicap της μη επεξεργασίας, προσεύχεσαι να σου φτάσουν οι πολύ βασικές ρυθμίσεις πάνω στο sub. Ή παίρνεις εξωτερικό DSP και το φέρνεις όπως πρέπει. Είμαστε στο 2018. Χωρίς επαρκή διαχείριση και δρομολόγηση του σήματος δεν θα έπρεπε καν να ακούμε.

Αφού τα έβαλες καμία μέτρηση πήρες?

Nope ... απλά τα έστησα με δοκιμές και παρότι :

α) δεν ήταν ίδια μεταξύ τους β) δεν μπόρεσα να εξασφαλίσω ότι ισαπέχουν από την θέση ακρόασης (ωστόσο μιλάμε για μικρή διαφορά, πχ. το ένα είναι 20 πόντους μακρύτερα από το άλλο)

τελικά η διαφορά είναι τόσο μεγάλη υπέρ των 2 που έχω πεισθεί ... εννοώ ότι δεν μιλάω για τις διαφορές της πλάκας, όπως όταν οι χαιεντάδες αλλάζουν καλώδιο ρεύματος, αλλά για διαφορά που αν την προσδιόριζα ποσοστιαία θα έλεγα ότι μπορεί να είναι και 30% καλύτερα από παλιά ...

Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσο πιο even γίνεται το χαμηλό με δυο sub σε σχέση με το ένα. Δεν είναι δια πάσαν νόσον φυσικά τα δύο sub, απλώς βοηθούν πολύ στις ακυρώσεις που προκύπτουν λόγω χώρου. Ε, αυτό είναι σημαντική διαφορά από μόνο του.
Είναι βεβαίως η δυσκολία των περισσοτέρων να τοποθετήσουν ένα δεύτερο sub, εδώ με δυσκολία γίνεται ανεκτό το ένα... μπαούλο, άντε να πείσεις να βάλεις και δεύτερο... .

Αυτό ακριβώς !

Στο αρχικό μου ποστ μίλησα για : '' Η προσλαμβάνουσα αίσθηση είναι για πλέον ομαλό, ρευστό και ισχυρό χαμηλό...

Νοιώθεις ότι το χαμηλό απλώνεται ομοιόμορφα σε όλο τον χώρο ...

Eιναι λιγο noob η ερωτηση αλλα ενταξει..:) Δημοκηδη πως το συνδεσεις ? xlr to rca σε μια εισοδο και τελος ?

Eιναι λιγο noob η ερωτηση αλλα ενταξει..:) Δημοκηδη πως το συνδεσεις ? xlr to rca σε μια εισοδο και τελος ?

Αν εννοείς αυτό το Τόμανν, απλά πήρα έναν αντάπτορα από rca σε xlr ... σύνδεση στη μια (ΑΡ) είσοδο και τέρμα ... Πάντως, παρότι θα ήθελα να πάρω με 320 ευρώ και άλλα δύο τέτοια, το θέμα της μυρωδιάς που σου είπα με αποτρέπει ... βέβαια δεν ξέρω αν αυτό έτυχε μόνον σε αυτό που πήρα εγώ ... αν μιλάμε για περιορισμένο π/υ, καλύτερα μεταχειρισμένα 12άρια από τα δικά μας φόρα, στα 120-150 ευρώ ... έχω δει αρκετές αγγελίες για παλαιότερα σαμπς (συνήθως Yamaha, Crystal, κλπ) σε αυτές τι τιμές ... επίσης υπάρχουν και αρκετά καινούργια, αξιοπρεπέστατα από εταιρείες τύπου taga, κλπ ...

Αν υπάρχουν παραπάνω χρήματα, τότε η Polk είναι άριστο VFM.

Αν εννοείς αυτό το Τόμανν, απλά πήρα έναν αντάπτορα από rca σε xlr ... σύνδεση στη μια (ΑΡ) είσοδο και τέρμα ... Πάντως, παρότι θα ήθελα να πάρω με 320 ευρώ και άλλα δύο τέτοια, το θέμα της μυρωδιάς που σου είπα με αποτρέπει ... βέβαια δεν ξέρω αν αυτό έτυχε μόνον σε αυτό που πήρα εγώ ... αν μιλάμε για περιορισμένο π/υ, καλύτερα μεταχειρισμένα 12άρια από τα δικά μας φόρα, στα 120-150 ευρώ ... έχω δει αρκετές αγγελίες για παλαιότερα σαμπς (συνήθως Yamaha, Crystal, κλπ) σε αυτές τι τιμές ... επίσης υπάρχουν και αρκετά καινούργια, αξιοπρεπέστατα από εταιρείες τύπου taga, κλπ ...

Αν υπάρχουν παραπάνω χρήματα, τότε η Polk είναι άριστο VFM.

ok

thanx !

Κριμα που σε ταλαιπωρει η μυρωδια, το θυμηθηκα το θεμα που ειχες ανοιξει.

Eχεις δικιο , οσο αφορα τα μεταχειρισμενα.Αν και να σου πω την αληθεια , με αυτα και με τουτα και με την συζητηση, ενα γομαρι pa 15'' begringer , πολυ μου εχει μπει στο ματι : ) Αλλα πως να το καμουφλαρεις ειναι το θεμα :)