Να κανω και εγω μια ερωτηση..
Πως πρεπει να τοποθετουνται τα sub ? Η μαλλον να το κανω συγκεκριμενο.1Αν το ενα ειναι sub ειναι μπροστα και μεση και το αλλο πισω δεξια και να βλεπει μπροστα ? 2.Αν το ενα sub ειναι μπροστα και στην μεση και το αλλο μισο μετρο πιο διπλα ?
Το πράγμα δεν είναι απλό.
κάθε ηχείο έχει μια ακύρωση ή boost από κάθε περιμετρική επιφάνεια τοίχου στο χώρο που είναι τοποθετημένο αυτό. Σε περίπτωση που η απόσταση από παρακείμενο τοίχο είναι μικρότερη των 2 μέτρων η ακύρωση ή το boost πέφτει μια χαρά μέσα στο φάσμα ακουστότητας. Γενικά όσο αυτή η απόσταση μικραίνει τόσο πιο ψηλά έχουμε την ακύρωση. Ας υπολογίσει κανείς ότι κάθε ηχείο έχει ένα τοίχο πίσω, ένα τοίχο πλάγια και δύο τοίχους από πάνω και κάτω αρκετά κοντά που λογικά θα δημιουργήσουν προβλήματα.
Η μια λύση για να σπάσουμε αυτές τις ακυρώσεις είναι με η χρήση απορροφητικών διατάξεων. Αναλόγως της απόστασης βγαίνει και η επιλογή.
Για παράδειγμα, εγώ τα ηχεία τα έχω στα 2 και κάτι μέτρα από πλάγιους τοίχους. Από εκεί δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα. Ακόμα και η πρώτη ανάκλαση φτάνει αρκετά αποδυναμωμένη. Όχι ότι βάζοντας απορρόφηση ή διάχυση δε θα έβλεπα βελτίωση βέβαια...
Από πίσω όμως, ακριβώς για να έχω βάθος στη στερεοφωνική εικόνα θα πρέπει να κρατήσω μια απόσταση που είναι περίπου 90cm. Δημιουργείται έτσι ένα boost-ακύρωση μια χαρά ταμάμ στους 95 κύκλους. Η οποία μεταφέρεται και στους διπλάσιους. τους 190... Ομορφιά.
Θα μπορούσα να αμβλύνω αυτό το πρόβλημα μέσω
απορροφητικής διάταξης τοποθετημένης στον πίσω τοίχο που να κάνει καλή δουλειά στη συχνότητα αυτή. Ένα τεμάχιο 1,20Χ0,60 επίτοιχου bass trap ανά ηχείο βοηθάει αλλά σηκώνει άνετα και δεύτερο. Εναλλακτικά μπορώ να βάλω sub και να κροσάρω στη συχνότητα αυτή το ηχείο μου. Το sub το βάζω πίσω κολλητά οπότε δεν έχει θέμα ακύρωσης στις συχνότητες που θα αναπαράγει. Μάλιστα τσιμπάει και έξτρα db. Όμως η συχνοτητα των 95hz είναι κατευθυντική. Άρα χρειάζομαι δύο sub. Ένα πίσω από κάθε ηχείο. Ο συγχρονισμός μεταξύ των δύο ηχείων γίνεται μέσω του ρυθμιστικού φάσης του sub αν το sub ακούγεται πιο γρήγορα από το ηχείο. Αν το ηχείο ακούγεται πιο γρήγορα από το sub, den kserw...
Αν υποθέσουμε ότι έχω βάλει απορροφητική διάταξη ή εναλλακτικά χρονίσει σωστά αυτά τα δύο sub και το καθένα πλέον δέχεται την πληροφορια που του αρμόζει, δηλαδή παρεμβάλω μεταξύ προενισχυτή και τελικού ένα sub woofer ανά κανάλι κροσάρω, ρυθμίσω κλπ θεωρητικά έχω τελειώσει με τον πίσω τοίχο. Ε, τί μένει? Το ταβάνι και το πάτωμα... Και άγνωστες περιπλοκές.
Ενδεικτικά για το μπαχαλώδες της υπόθεσης δείτε λίγο εδώ εναν απλοικό
calculator το οποίο φυσικά βλέπει μονοσήμαντα το κάθε SBIR. Φανταστείτε στην πράξη τι γίνεται όταν όλα αυτά συνδυάζονται στο χώρο μας. Γιαυτό και δε μπορεί κανείς να δώσει συγκεκριμένη απάντηση για τοποθέτηση. Και τελικά απαιτούνται μετρήσεις επί μετρήσεων με τα sub σε διάφορες θέσεις ή εναλλακτικά μπουσούλημα.