Θα συμφωνήσω,ότι τα επαγγελματικά ηχεία στούντιο μόνιτορς,είναι φτιαγμένα για τις ανάγκες ηχογραφήσεων των επαγγελματιών κι όχι για την απόλαυση της μουσικής.Οι προτεραιότητες-οι ανάγκες,ενός ηχολήπτη,είναι εντελώς διαφορετικές σε σχέση με κάποιον,που απλά θέλει να ακούει καλά μουσική.
Διαφορετικά κουρδίσματα...
Λίγο υπερβολικό μου φαίνεται τούτο. Δηλαδή οι επαγγελματίες που ηχογραφούν, μιξάρουν και τέλος κάνουν το τελικό ρετούς στο mastering δεν ακούνε μουσική; Ή αφού φτιάξουν και παράγουν τη μουσική χρησιμοποιώντας τα monitors που έχουν στη διάθεση τους, θα πρέπει μετά να βρούνε άλλα ηχεία για να την ακούσουν;
Υπάρχει μία άποψη -και τη βλέπω διαδεδομένη ευρύτατα σ' όλο το forum- που θεωρεί ότι τα ηχεία κατηγορίας monitor είναι οπωσδήποτε επιθετικά και προβολικά με τονισμένες τις μεσοϋψηλές, κουραστικά κλπ, κλπ. Δεν είναι έτσι, αν και υπάρχει ένα ποσοστό αλήθειας σ' αυτό.
Για να είμαστε σωστοί θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν "σχολές" monitor, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται.
Η μία είναι η σχολή που παράγει όντως ηχεία με κάποια προβολικότητα στις μεσοϋψηλές. Προορίζονται κυρίως για τη μίξη ροκ και γενικότερα συναφούς ρυθμικής μουσικής, διευκολύνοντας τον ηχολήπτη μ' αυτό τον τρόπο. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι YAMAHA, Genelec, Mackie (που πρότεινα σε προηγούμενο post), η JBL (ίσως) και άλλες.
Η δεύτερη είναι η σχολή της απόλυτης ουδετερότητας και ευρύτατης επίπεδης (flat) απόκρισης. Εδώ η αναλυτικότητα προκύπτει από την ευρεία και εντελώς επίπεδη απόκριση συχνότητας και όχι από τον τονισμό κάποιων συχνοτήτων. Προορισμός η ηχογράφηση, μίξη και επεξεργασία κυρίως ακουστικής μουσικής (και κλασσικής βεβαίως) και φυσικά το mastering. Και να πούμε πως είναι κατάλληλη και για όλα τα υπόλοιπα είδη μουσικής. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι ATC, PMC, Focal, Adam, Dynaudio, Lipinski, κλπ.
Εάν λοιπόν κάποιος θέλει να ακούει ότι υπάρχει ακριβώς σε μία ηχογράφηση, όπως είναι, χωρίς ωραιοποίηση, χωρίς εντυπωσιασμό, ή το αντίθετο, δεν θα πρέπει να απορρίπτει εκ των προτέρων τα monitors. Από 'κει και πέρα, εάν κάποιος έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις και θέλει να ακούει με ορισμένο τρόπο τη μουσική του, είναι θέμα γούστου και είναι απόλυτα σεβαστό...
τι να πω ρε παίδες ... άσχετα με την μουσική που προτιμά ο φίλος, μιλάμε για computer audio και κυριώτερα για την αντίστοιχη nearfield τοποθέτηση ... δηλαδή, εφόσον κάθεται και εργάζεται στο πισι του θα έχει εκατέρωθεν της οθόνης -σε απόσταση- άντε 1 μέτρο - τα ηχεία... παρεκτός και αν τα ηχεία είναι σε άλλο σημείο του δωματίου των 15 μέτρων και αδιαφορούμε για στερεοφωνική εικόνα, στήσιμο σκηνής, κλπ... εάν όντως ισχύει το πρώτο, πρέπει να κατευθυνθεί σε nearfield monitors με 8αρι γούφερ (αν και θεωρώ ότι σε αυτά τα μέτρα και με 6,5 θα κάνει μια χαρά την δουλειά του)... αν πάρει τα πχ. 12αρια βέγκα, στο 1 μέτρο δεν θα υπάρχουν οι στοιχειώδεις συνθήκες για να ''ευθυγραμμισθεί'' / ομογενοποιηθεί η απόκριση των μονάδων... αυτό που θα ακούγεται δεν θα είναι μουσική, ασχέτως του ισχυρού ντάπα-ντούπα ... και όπως είπε και ο Φράγκι δεν θα ακούει μόνον house μια ζωή...
Δεν έχεις άδικο, λάβε όμως υπ' όψιν ότι εκτός από τα near field, υπάρχουν και τα mid field monitors, που μπορούν να τοποθετηθούν σε μεγαλύτερη απόσταση από το γραφείο, συνήθως πάνω σε βάσεις, καλύπτοντας ένα χώρο, όπως θα κάναμε και με τα γνωστά σε όλους μας συμβατικά ηχεία.
Τώρα, ότι τα μουσικά γούστα όλων μας εξελίσσονται με το χρόνο, αυτό είναι γεγονός!