Αυτός είναι ένας "υπολογιστής" που μπορείς να υπολογίσεις την μέγιστη ένταση που μπορείς να επιτύχεις με ηχεία συγκεκριμένης ευαισθησίας, ενισχυτή συγγεκριμένης ισχύως και σε συγκεκριμένη απόσταση από τα ηχεία.
Το κακό είναι ότι δεν υπολογίζει τα db που προστήθενται από τον χώρο και υπολογίζει την ακουστική πίεση μπροστά από τα ηχεία, αλλά είναι καλός μπούσουλας. Πρόσεξε όμως, ότι τα νούμερα που θα βάλεις θα είναι τα μέγιστα που μπορεί να πιάσει το σετ ενισχυτή-ηχείων και ποτέ δεν θα ανεβάσεις τόσο πολύ την ένταση, γιατί μπορεί να προκληθεί ζημιά. Επίσης, να υπολογήσεις, ότι (σηνήθως) σε αυτή την κατηγορία τιμής, οι κατασκευαστές δεν είναι και τόσο ειληκρινείς για την ισχύ που βγάζουν οι ενισχυτές τους, όπως επίσης, σε όλες τις κατηγορίες, η πραγματική ευαισθησία των ηχείων είναι συνήθως λίγο μικρότερη. Αν δεις 91db, βάλε 89 για να είσαι πάνω-κάτω μέσα.
Από την άλλη, ο χώρος σου θα προσθέσει ένταση. Εν πάση περιπτώση, είναι ένας καλός μπούσουλας για να πάρεις μια ιδέα του τι μπορεί να κάνει ένα σετ.
http://myhometheater.homestead.com/splcalculator.html
Και προς το τέλος της παρακάτω σελίδας, μπορείς να βρεις σε τι αντιστοιχεί το κάθε νούμερο που βρίσκεις.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sound_pressure
Για παράδειγμα, με έναν ενισχυτή 2x50W και ένα ζευγάρι ηχεία ευαισθισίας 91db, θα πάρεις max 101,5db στα 3 μέτρα μακριά και μπροστά από τα ηχεία, που αντιστοιχεί στην ένταση του ήχου που ακούγεται από ένα κομπρεσέρ στο δρόμο, σε απόσταση ενός μέτρου. Αυτό είναι το μέγιστο φυσικά, αλλά δε νομίζω να ήθελες τον ήχο ενος κομπρεσέρ μέσα στο σαλόνι σου
Όταν και εφόσον βρεις ένα σετ που να πιάνει τις εντάσεις που θέλεις (λέω εφόσον γιατί δεν ξέρω τι ακριβώς θέλεις), το επόμενο και πολύ σημαντικό είναι να κατεβαίνει και χαμηλά σε συχνότητες. Αν τα ηχεία για τον χώρο που τα θέλεις κατεβαίνουν στα 40-45Hz θεωρώ ότι θα είναι το ιδανικό. Για παρακάτω δεν θα το συνιστούσα. Και μην ακούς τις μπούρδες περι δύο μεγαφώνων και τέτοια. Η ένταση που μπορούν να παίξουν μετράει και πόσο χαμηλά κατεβαίνουν. Τίποτ' άλλο.
Και κάτι άλλο προς όποιον ενδιαφέρεται.
Μου κάνατε μια επίθεση (αυτοί που το έκαναν) γιατί εν μέσω της δουλιάς μου και της πίεσης που είχα έκανα ένα λάθος σε έναν τύπο το οποίο και διόρθωσα πριν την επίθεσή σας. Δικαίωμά σας να λέτε ότι θέλετε, δεν με απασχολεί ιδιαίτερα.
Ο gdevelek από την άλλη, λέει ότι τα ηχεία πρέπει καλύτερα να έχουν δύο woofer σε 35 τετραγωνικά άσχετα αν δεν συζητάει για το τι ποιότητα ήχου θα αγοράσει κάποιος αν πάρει ηχείο δαπέδου με 300 Ευρώ και 2 γούφερ αντί για ένα και άσχετα αν αυτό που λέει είναι μεγάλη πατάτα. Αυτό, ή δεν το βλέπει κανένας ή δεν θέλει να το δει κανένας ή δεν γνωρίζει κάποιος να το διορθώσει ή δεν σας ενδιαφέρει. Το ίδιο έλεγε και στην αρχή και παρ' όλο που τον διόρθωσα, επίτιδες με link που αυτός είχε δώσει, συνεχίζει και κανένας δεν λέει τίποτα.