Off topic mode
Παναγιώτη, αν το παρατήρησες, σε μονοτονικό γράφω. Και πίστεψέ με, ξέρω (ελπίζω δλδ οτι ακόμη τα θυμάμαι) να γράψω σε πολυτονικό. Επειδή μπαίνεις στο δικό μου γνωστικό αντικείμενο εδώ, θα πω οτι ΝΑΙ, είναι όντως ανορθογραφία το πολυτονικό σήμερα. Αλλά δεν είναι ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ανορθογραφία ίδιου μεγέθους με το ατονικό. ΤΥΠΙΚΑ (τουλάχιστο) ακόμη υφίσταται πολυτονικό (στο αρχαιοελληνικό κείμενο) συνεπώς ΤΥΠΙΚΑ η ορθογραφία του ΑΚΟΜΗ ισχύει. Αντίθετα το ατονικό δεν υφίσταται πουθενά, συνεπώς είναι ΠΑΝΤΟΤΕ ανορθογραφία.
ΔΕΝ υποστηρίζω οτι δεν ξέρεις να γράψεις πολυτονικό και γιαυτό το "κατακρίνεις". Αντίθετα είναι ΣΩΣΤΟ αυτό που λες οτι είναι ανορθόγραφο να γράφεις πολυτονικά στην Ελλάδα του 2000+. Το έγραψα ΠΡΩΤΟ ΠΡΩΤΟ και το ξαναλέω. Τι υποστηρίζω ;
Οτι το πολυτονικό, η καθαρεύουσα κτλ είναι μια μορφή γραφής που "κάτι περιέχει". Κάπου κάποτε και μάλιστα μέχρι σχετικά πρόσφατα, ΥΠΗΡΧΕ. Είναι δλδ μέρος της (γλωσσικής) ιστορίας μας. Το αν αυτά που "πρεσβεύει" είναι "απολιθώματα" ΣΥΓΝΩΜΗ, αλλά είναι η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ σου άποψη.
Κάποτε, όταν υπήρχε η τεράστια αναντιστοιχία μεταξύ της έγγραφης ελληνικής γλώσσας και της ομιλούμενης, οι "λόγιοι" της εποχής έκαναν το λάθος να απορρίπτουν την δημοτική ως "μιαρή". ΕΠΕΜΕΝΑΝ ότι η μοναδική σωστή γλώσσα είναι η καθαρεύουσα. Τώρα γίνεται το ίδιο λάθος από την ανάποδη.
Σήμερα βέβαια, ελάχιστες δεκαετίες μετά την καθιέρωση της δημοτικής, είμαστε στην δυσάρεστη θέση να διαπιστώνουμε οτι η ΤΕΡΑΣΤΙΑ πλειοψηφία των Ελλήνων δεν μπορεί να γράψει ορθά 10 μόλις προτάσεις. Αν αυτό το πράγμα συνεχιστεί, σε λίγο σχετικά χρόνο θα παλεύουμε να "κρατήσουμε ζωντανό" το μονοτονικό. Θα επικρατεί ο εντελώς ΑΠΑΙΔΕΥΤΟΣ λόγος και τα greeklish.
Τι ΔΕΝ είπα : Οτι πρέπει να "ξαναγυρίσουμε" στην καθαρεύουσα κτλ. Είπα οτι όσο συνεχίζουμε με άνεση τις "εκπτώσεις" στην γλώσσα, τόσο θα επικρατεί η ανορθογραφία και η χυδαιοποίησή της.
Όταν λοιπόν κάποιος σήμερα μπορεί ακόμη (ή αν θέλεις τολμάει) να γράψει σε πολυτονικό, ακόμη και αν αυτό είναι ανορθόγραφο (που είναι), εγώ θα λέω οτι είναι αναζωογονητικό.
Τέλος θα συμφωνήσω μαζί σου, ότι όλοι όσοι "πουλάνε" αρχαιοελληνικό πνεύμα κάνουν (τουλάχιστο) το ίδιο κακό στη γλώσσα με αυτούς που την οδήγησαν ως εδώ.
Σίμος
/Off topic mode