Air Force Planes

Spitfire-IX-painted-in-D-Day-invasion-stripes-696x545.jpg





D-Day ‛Invasion Stripes’: Οι λωρίδες της Νίκης




Τον Ιούλιο του ’43 οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν ειδοποιηθεί ότι 144 Dakota με αλεξιπτωτιστές θα πετούσαν στα 400 πόδια πάνω από τον στόλο εισβολής όμως οι νυχτερινές επιθέσεις της Luftwaffe είχαν κάνει πολλούς νευρικούς. Η καταστροφή δεν άργησε να ξεσπάσει. Ένα αντιαεροπορικό στη ακτή άνοιξε πυρ και μέσα στο σκοτάδι και την σύγχυση ακολούθησαν κι άλλα, βάλλοντας από την ακτή και τα πλοία στον κόλπο της Τζέλα… Όταν δόθηκε διαταγή για παύση πυρός, 23 μεταγωγικά είχαν καταρριφθεί και 37 είχαν υποστεί ζημιές ενώ οι απώλειες σε άνδρες ήταν 83 νεκροί και 318 τραυματίες.




Το 1944 δεν θα αφηνόταν τίποτα στην τύχη. Το απόρρητο σήμα με τις οδηγίες εφαρμογής των διακριτικών αναγνώρισης έφθασε την παραμονή της εισβολής των Συμμάχων σε όλες τις αεροπορικές μονάδες που θα ελάμβαναν μέρος στην Επιχείρηση Overlord. Και ήταν άμεσα εκτελεστέα: ο χρόνος κυλούσε πλέον αντίστροφα.



Στα αεροδρόμια το προσωπικό ρίχτηκε στην δουλειά. Κάθε αεροπλάνο που θα πετούσε την επομένη έπρεπε να φέρει στις πτέρυγες και στην άτρακτο εναλλάξ τρεις λευκές και δύο μαύρες λωρίδες οι οποίες θα το προστάτευαν από τα φίλια πυρά. Όποιο δεν έφερε ‛Invasion Stripes’ θα καταρρίπτετο χωρίς προειδοποίηση.




Τα μονοκινητήρια μαχητικά έφεραν λωρίδες εύρους 18 ιντσών (45,72 εκ.) ενώ στα πολυκινητήρια μαχητικά, βομβαρδιστικά και μεταγωγικά αεροσκάφη ήταν λίγο μεγαλύτερες, με εύρος 24 ιντσών (60,96 εκ.). Λωρίδες αναγνώρισης απέκτησαν επίσης τα βομβαρδιστικά που θα ρυμουλκούσαν ανεμόπτερα εφόδου (Airspeed AS.51 Horsa, Waco CG-4A) όπως και ίδια τα ανεμόπτερα.



Το προσωπικό εδάφους κατακλύσθηκε από τον όγκο της δουλειάς αφού για την διασφάλιση του απορρήτου της Επιχείρησης Overlord η διαταγή χρώσης εδόθη την τελευταία στιγμή. Οποιοσδήποτε δεν έκανε κάτι απολύτως αναγκαίο, βοηθούσε στο να αποκτήσουν χιλιάδες αεροπλάνα την ασπρόμαυρη «ασφάλεια ζωής» τους. Λέγεται ότι στην Αγγλία το λευκό και το μαύρο χρώμα εξαντλήθηκαν!



Τα αποτελέσματα ποίκιλαν. Πολλά αεροπλάνα είχαν λωρίδες βαμμένες σύμφωνα με τις οδηγίες ενώ σε άλλα οι ‛invasion stripes’ αντανακλούσαν σαφώς την πίεση του χρόνου: διαχωριστικές γραμμές όχι και τόσο ίσιες, χρωματική κάλυψη που απείχε πολύ από το τέλειο –ιδίως στις λευκές λωρίδες– ίχνη χρώματος που είχε «τρέξει»… Όμως στον πόλεμο οι καλλιτεχνίες περνούν σε δεύτερη μοίρα. Οι επιχειρησιακές ανάγκες προέχουν.



Τις πρώτες ώρες της 6ης Ιουνίου, 800 και πλέον μεταγωγικά βρίσκονταν πάνω από την Νορμανδία ρίχνοντας αλεξιπτωτιστές. Ακολουθούσαν τα ρυμουλκά αεροσκάφη με τα ανεμόπτερα εφόδου. H D-Day είχε ξεκινήσει παρουσιάζοντας ένα θέαμα που όμοιό του δεν είχε γνωρίσει ο κόσμος μέχρι τότε. «Ήταν ό,τι πιο καταπληκτικό είχα δει… Ο ουρανός είχε γεμίσει αεροπλάνα» θυμάται ένας Καναδός πιλότος.



Την «Μεγαλύτερη Ημέρα του Πολέμου» περισσότερα από 1.400 αεροσκάφη έριξαν 24.000 αλεξιπτωτιστές, 13.000 εξ αυτών Αμερικανοί, οι υπόλοιποι Βρετανοί και Καναδοί. Τρείς πλήρεις Αερομεταφερόμενες Μεραρχίες θα εξασφάλιζαν την προώθηση των δυνάμεων εισβολής από τις ακτές αποβάσεως στο εσωτερικό της Νορμανδίας. Περίπου 30 βομβαρδιστικά, μαχητικά και μεταγωγικά χάθηκαν κατά την D-Day, μια υπενθύμιση ότι ο εχθρός δεν επρόκειτο να το κάνει εύκολο για τους Συμμάχους.



Ένα μήνα μετά την απόβαση και την επίτευξη αεροπορικής υπεροχής, οι λωρίδες άρχισαν να αφαιρούνται, αρχικά από τις πάνω επιφάνειες. Εάν υπήρχε χρόνος ξεβάφονταν, ειδάλλως τις κάλυπταν με το χρώμα της παραλλαγής. Το P-47D-22-RE (s/n 42-25845) ‛R3-G’ της 410ης Μοίρας Μαχητικών της 373ης Σμηναρχίας που φωτογραφίσθηκε τον Αύγουστο του 1944 στο Mont St. Michel είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: οι ‛invasion stripes’ έχουν καλυφθεί βιαστικά με χρώμα (USAAF Olive Drab) ωστόσο αχνοφαίνονται ακόμη. Μέχρι τα τέλη του 1944 οι λωρίδες είχαν αφαιρεθεί εντελώς από τα συμμαχικά αεροσκάφη.



Ούτως ή άλλως, ο εντατικός ρυθμός των επιχειρήσεων είχε αφήσει τα σημάδια του στο χρώμα των λωρίδων. Παρατηρείστε τις σχετικές φθορές στο Spitfire Mk.IX του γνωστού άσσου Αντισμηνάρχου J. E. ‛Johnnie’ Johnson, Διοικητή της 144ης (Καναδικής) Πτέρυγας, ο οποίος φωτογραφίζεται τον Ιούλιο του ’44 στο προκεχωρημένο αεροδρόμιο Β2 στο Bazenville της Νορμανδίας με την Sally, το αγαπημένο του Λαμπραντόρ.



Σημειωτέον ότι με τις ασπρόμαυρες λωρίδες της εισβολής βάφτηκαν και τα αεροσκάφη του Ναυτικού. Τα μόνα που εξαιρέθηκαν ήταν τα αμερικανικά βαριά βομβαρδιστικά και τα νυχτερινά βομβαρδιστικά της Bomber Command. Οι σιλουέτες τους ήταν κάτι παραπάνω από οικείες στους χειριστές των συμμαχικών μαχητικών, τα δε άλλα δεν τις είχαν ανάγκη.



Στον πόλεμο της Κορέας τα μαχητικά του Βασιλικού Ναυτικού υιοθέτησαν μια παραλλαγή των λωρίδων της Επιχείρησης Overlord ενώ αργότερα, κατά την επέμβαση των Δυτικών στο Σουέζ, τα βρετανικά, γαλλικά και ισραηλινά αεροσκάφη έφεραν επίσης κίτρινες και μαύρες λωρίδες αναγνώρισης. Όμως οι πιο γνωστές ήταν και θα είναι οι ‛invasion stripes’, το σύμβολο της απαρχής της απελευθέρωσης της Ευρώπης.



Swordfish-armed-with-RPs-on-a-training-flight-from-RNAS-St.-Merryn-in-Cornwall-1-8-44.jpg
Mossie-painted-in-D-Day-stripes.jpg
Ground-crew-applying-Invasion-Stripes-to-a-Martin-B-26-Marauder-of-386-Bomb-Group-at-Great-Dunmow-airfield-Essex.jpg
 
Eνα αεροπλανο το οποιο ακουσαμε αρκετα τις τελευταιες 2-3 μερες λογω του θεατρου της Λιβυης.

Το Mig 29. Ωραιο σκαρι αλλα μην ξεχναμε οτι προκειται για σχεδια της δεκαετιας του 70. Μπηκε σε υπηρεσια στην Σ.Ε. το 1983.
Οποτε και η ενσωματωμενη τεχνολογια ειναι ξεπερασμενη.

Εδω με τα χρωματα της Πολωνιας η οποια τα καταργησε.
polish-mig-29-bartosz-glowacki_79584.jpg


Εδω με τα χρωματα της Σλοβακιας
mig-29-slovakia-crash.jpg


Και εδω τα Ρωσσικα.
6600561D-E5E2-4D94-9F07-F896032638FF_w1200_r1.jpg


Ρωσσικο διθεσιας version
21971.jpg
 
Mιας και ξαναηρθαμε στο Mig 29 .... μπορειτε να μου πειτε τι ειναι αυτο που σταζει απο το 5:50 και μετα ?

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
1200px-Vickers-wellington-bomber-01.png
Wellington-Bomber.jpg





15 Ιουνίου 1936


Το Vickers Wellington πραγματοποιεί την παρθενική του πτήση. Δημιούργημα του αρχισχεδιαστή της Vickers-Armstrong, Rex Pierson, το αεροσκάφος αποτέλεσε τον κορμό των βρετανικών δυνάμεων βομβαρδισμού κατά τα πρώτα τρία χρόνια του πολέμου.







Το Wellington ήταν ένα από τα πρώτα και πιο αξιόπιστα μέσα βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας της RAF κατά τον πόλεμο, αναπτύχθηκε στη δεκαετία του ’30 με την καινοτόμο «γεωδετική άτρακτο», ευρεσιτεχνία του αεροναυπηγού Barnes Wallis. Η γεωδετική άτρακτος ( geodetic airframe ) συνίστατο σε μια διάταξη διασταυρουμένων δοκών, σαν το πλέξιμο ενός καλαθιού, που μετέθεταν το φορτίο μεταξύ τους και έδιναν σχετική ελαστικότητα, αντοχή και μικρό βάρος.


1434583630449.jpg



Το Wellington θα αποτελέσει το κύριο νυχτερινό βομβαρδιστικό μεγάλης ακτίνας της RAF μέχρι το 1943 που θα ξεπεραστεί από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα τετρακινητήρια βομβαρδιστικά (σαν το Avro Lancaster). Εξίσου ευδόκιμα υπηρέτησε και με τη Διοίκηση Παράκτιας Άμυνας (Coastal Command) σε ρόλο κυνηγού υποβρυχίων και εχθρικών πλοίων.



Κατασκευάστηκε σε 11,461 κομμάτια στη διάρκεια του πολέμου, αποτέλεσε μέρος της Προπαγάνδας της Βρετανίας όταν τον Οκτώβριο του 1943 ένα αεροσκάφος ολοκληρώθηκε μέσα σε 23 ώρες και 50 λεπτά. Είχε πλήρωμα 5 ή 6 μελών, μπορούσε να μεταφέρει συνολικό φορτίο 4,000 lb και να αναπτύξει ταχύτητα 410 χλμ/λώρα ενώ μπορούσε να παραδώσει 1,500 lb βομβών σε αποστάσεις 1,885 μιλίων με 290 χλμ/ώρα. Το τελευταίο αποσύρθηκε τον Μάρτιο του 1953.



https://www.youtube.com/watch?v=WzfkRhJ_nzE
 
Rafale-M-033.jpg





To
Dassault_Rafale
είναι το κύριο Γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος 4ης γενιάς. Σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την Dassault Aviation. Το αεροσκάφος είναι επιχειρησιακό με την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, σε ρόλους αεροπορικής υπεροχής και κρούσεως.


https://www.youtube.com/watch?v=xYwGbt9J6k4

https://www.youtube.com/watch?v=NEp-ejKyXVw


https://el.wikipedia.org/wiki/Dassault_Rafale
 
Για όποιον ενδιαφέρεται, είναι μια ομιλία που δόθηκε σε αεροδιαστημικο μουσείο από τον VP της Northrop Grumman την εποχή που σχεδιάστηκε το F14

Έχω ήδη δει περίπου την μισή ήδη και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον.

https://youtu.be/SsUCixAeZ0A
 
Ποσο πισω και πανω .... βρισκονται τα πτερυγια της τουρμπινας (Rafale).

14sl0g0-jpg.gif


Το οποιο μπορει να ειναι καλο (μικροτερο ιχνος στο ρανταρ) αλλα δεν παυουν να φοβιζουν για τυρβωδεις ροες λιγο πριν την τουρμπινα.
Τελικα, εκ του αποτελεσματος, ΔΕΝ φαινεται να υπαρχει προβλημα (σε ακραιες γωνιες ΟΛΑ τα αεροπλανα εχουν προβλημα, αλλα αυτο
ειναι ενα αλλο ζητημα)
 
Οι Τούρκοι ξέρουν πολύ καλά ποιος την έπληξε, από τα θραύσματα των βλημάτων αέρος/Εδάφους που θα έχουν μείνει διάσπαρτα στο αεροδρόμιο μετά την επιδρομή. Για να μην έχουν βγει να μιλήσουν ξεκάθαρα μάλλον είναι ένας παίκτης που δε θέλουν να προκαλέσουν. Οπότε μάλλον δεν πρόκειται για τα Εμιράτα. Κάποτε θα το μάθουμε.
 
H Aιγυπτος ειναι μουσουλμανικη χωρα και (μαλλον) δεν θα βιαζοταν τοσο πολυ να χτυπησει.
Η Γαλλια απο την αλλη ... ειναι η πιο πολυπαθη (ευρωπαικη) χωρα απο τζιχαντιστικες ομαδες
που εκπαιδευονται σε βορειοαφρικανικες χωρες.

Οποτε .....
 
Καλά για Hawk μιλάμε, συστημα πολλών δεκαετιών.
Πριν το χτύπημα είχε γίνει υπόδειξη με ακρίβεια των στόχων καθώς και ηλεκτρονικός πόλεμος στα συστήματα αεράμυνας και προειδοποίησης των Τούρκο--λιβυκων δυνάμεων.
 
Re: Απάντηση: Air Force Planes

Πριν το χτύπημα είχε γίνει υπόδειξη με ακρίβεια των στόχων

Εννοείς πως υπήρξαν προκεχωρημένες ομάδες στο έδαφος, που τους υπέδειξαν;
 
Δεν νομιζω οτι ειναι αναγκη. Και οι δορυφοροι τι κανουν ?

Αλλωστε ειδα και ενα δημοσιευμα για τον αιγυπτιακο δορυφορο που τεθηκε στην υπηρεσια......του μετωπου της Λιβυης.
 
Δεν νομιζω οτι ειναι αναγκη. Και οι δορυφοροι τι κανουν ?

Αλλωστε ειδα και ενα δημοσιευμα για τον αιγυπτιακο δορυφορο που τεθηκε στην υπηρεσια......του μετωπου της Λιβυης.

Αν εννοείς το GPS είναι πολύ εύκολο να παρεμβληθεί, οι Ρώσοι ειδικά είναι μανούλες, αν και ακούγεται ότι μια μικρή χώρα της ΝΑ Ευρώπης με μεγάλο και δύστροπο γειτονα στα Ανατολικά της έχει επίσης μεγάλες δυνατότητες που δεν πολυδιαφημίζει...
 
Re: Απάντηση: Air Force Planes

Καλά για Hawk μιλάμε, συστημα πολλών δεκαετιών...
...

Γιατι προφανως περιμεναν, αν γινει κατι, αεροσκαφη επισης πολων δεκαετιων.

Καποια στιγμη θα κανω ενα topos για την κατασταση στην Λιβυη για να φανει το μηδαμηνο μεγεθος δυναμεων εκατερωθεν και την γεοπολιτικη (φυλετικη) γενεαλογια της καταστασης εκει. Και μα´λον θα το στειλω σε καποιους με ΠΜ.
Μονο οι εξωτερικες δυναμεις πρεπει να ληφθουν σοβαρα υποψιν σε αυτον τον πολεμο. Που ειναι μια συνεχεια ξεκαθαρισματος λογαριασμων απο παλιοτερα.

Ειναι μια πολυ ενδιαφερουσα κατασταση. Απο πολλες αποψεις.

Πιστευω οτι θα δουμε αεροπλανα στο προσεχες μελλον.