Air Force Planes

Ολα αυτα που συζηταμε ως "επαυξησεις-ανανεωσεις" ... ειναι πολλα λεφτα.
Σε μια περιοδο που ψαχνουμε πως θα ξεκλεψουμε κανα δις για επιδοματα ανεργων.
ΝΕΩΝ σε ηλικια ανεργων.

Λοιπον ΚΑΙ ΕΓΩ τα ζαχαρωνω και τα λιγουρευομαι (με την ΠΤΗΣΗ μεγαλωσα)
αλλα με πιανει σφιξιμο στο στομαχι οταν διαβαζω για 1μισυ δις (και 9μισυ δις).
Σιγουρα η αμυνα της χωρας προεχει αυτες τις κρισιμες στιγμες .... ΑΛΛΑ ....
να θυμομαστε και λιγο οτι ΔΕΝ διαννυουμε το ανεμελον ετος .... 2004 !

Ζητω την κατανοηση σας και συμπαθατε με αν ενοχλω :rolleyes:
 
Dassault-Rafale-SCALP.jpg






Ελληνικά Rafale: Ένα όνειρο κοντά στην πραγματικότητα! Προχωρημένες διαπραγματεύσεις για μια Μοίρα 18 αεροσκαφών στην ΠΑ



Φαίνεται πως η Ελληνική Κυβέρνηση δουλεύει σε μια παράλληλη λύση εδώ και πολύ καιρό τελείως μυστικά. Η λογική είναι απλή, αν είναι να δώσουμε 1 δις ευρώ για 17 μαχητικά Mirage 2000-Mk3, πόσα θα πρέπει να δώσουμε για μια Μοίρα 12, 15 ή 18 μαχητικών Rafale; Μεταχειρισμένα τα μεν, λιγότερο μεταχειρισμένα ή και καινούργια τα δε. Τακτικά μαχητικά τα μεν, υποστρατηγικής κρούσης και αεροπορικής υπεροχής τα δε. Ακόμη και 12 μόλις Rafale, μπορούν να εκτοξεύσουν 24 SCALP EG, 8 περισσότερους από όσους θα μεταφέρουν 2 φρεγάτες Belh@rra/FREMM. Αναλογικά, τι μπορούν να κάνουν 15 ή και 18 αεροσκάφη;



Οι πληροφορίες δεν είναι ξεκάθαρες, καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν κλείσει. Η Ελλάδα θα επιστρέψει τα 15 Mirage 2000EGM (τα Mirage 2000BGM μάλλον θα μείνουν σε ελληνική υπηρεσία) και θα παραλάβει 12 Rafale, το πιθανότερο αναβαθμισμένα στο λογισμικό F3, με δυνατότητες μεταφοράς AM39/SCALP EG/MICA. Δεν γνωρίζουμε αν το ραντάρ θα είναι PESA ή AESA (αν και στα περισσότερα έχει τοποθετηθεί AESA), αλλά θα έχουν σκοπευτικό επί κράνους και σύστημα IRST (OSF) με δυνατότητα εντοπισμού εχθρικού αεροσκάφους σε αποστάσεις μέχρι 100 χιλιομέτρων, τελείως παθητικά. Η παράδοση των αεροσκαφών μπορεί να γίνει άμεσα, από τα γαλλικά αποθέματα, και το 2021 να δούμε Rafale με ελληνικά εθνόσημα στην Τανάγρα.




Η παραγγελία αυτή θα συμπληρωθεί με 6 Rafale F-3R νέας κατασκευής, που θα έρθουν αργότερα, και θα συμπληρώσουν τη Μοίρα των μαχητικών σε ελληνική υπηρεσία, σε συνολικά 18 μαχητικά. Θεωρούμε πως τα τελευταία 6 μαχητικά θα είναι κυρίως διθέσια αεροσκάφη, με εξελιγμένες δυνατότητες κρούσης, missionized μαχητικά αντίστοιχα ή και ανώτερα (σε πολλούς τομείς) του F-15E. Τελικά η ΠΑ παραλαμβάνει μαχητικά αντίστοιχα των F-15H με μια 20ετία καθυστέρηση ίσως… Και ξαναρωτάμε; τι είναι καλύτερο; 3 δις για 2 φρεγάτες Belh@rra που θα έρθουν από το 2025-26 και μετά, ή 18 Rafale με άμεση παράδοση;



Κυκλοφόρησαν πληροφορίες πως ανάμεσα στα προσφερθέντα μεταχειρισμένα αεροσκάφη, θα είναι και κάποια Rafale M, προερχόμενα από τα αποθέματα του Γαλλικού Ναυτικού. Αυτό, αν επιβεβαιωθεί (δεν έχουμε τέτοια πληροφορία) σημαίνει πως για πρώτη φορά η ΠΑ θα αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη με δυνατότητα αποπροσνήωσης, με ότι σημαίνει αυτό για τη συνεργασία της με το γαλλικό αεροπλανοφόρο, αλλά κι τα υπόλοιπα αμερικανικά αεροπλανοφόρα. Με αυτό τον τρόπο ίσως να δούμε και για πρώτη φορά ελληνικά αεροσκάφη σε αποστολές μακρυά από τη χώρα μας, πάνω στο Charles De Gaulle, κάνοντας πραγματικότητα την έννοια του “Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία”. Βέβαια, ας είμαστε ρεαλιστές, η πιστοποίηση πιλότων σε επιχειρήσεις από αεροπλανοφόρα μπορεί να σημαίνει συνεχή παρουσία Ελλήνων χειριστών στη Γαλλία. Κοινώς, οι πιθανότητες που δίνουμε να το δούμε όλο αυτό, ναυτικά Rafale στην Ελλάδα, είναι λίγες.




To “ταβάνι” της ελληνικής οικονομικής συμμετοχής για τα 18 Rafale είναι το 1,5 δις ευρώ, και η επιστροφή των Mirage 2000EGM στους Γάλλους, που θα γίνει as is where is. Το θέμα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αεροπορικά και αμυντικά, και θα το παρακολουθήσουμε στενά. Τυχόν αγορά των γαλλικών μαχητικών θεωρούμε πως δεν θα είχε επίπτωση στο πρόγραμμα αγοράς αμερικανικών μαχητικών F-35 στο μέλλον. Η Γαλλία θα συνεχίσει να έχει το δικό της “πάτημα” εντός της ΠΑ ενώ θα μπορέσει με αυτό τον τρόπο να δούμε στην πράξη και τα γαλλικά FMS (η συμφωνία) αλλά και FMF (πιστώσεις ή και αμυντική βοήθεια). Και όταν αύριο έρθει το πλήρωμα του χρόνου και για τα Mirage 2000-5Mk2, τότε πιθανότατα θα δούμε και περισσότερα Rafale, ίσως ακόμη και F4 σε ελληνική υπηρεσία. Πάντως, την ιδέα την είχαμε ρίξει πριν λίγο καιρό, το θυμούνται οι αναγνώστες μας…





Τα αεροσκάφη, όπως έχουμε πει, θα μπορούν να κάνουν χρήση όλων των υπαρχόντων όπλων, MICA IR/EM, AM39 Exocet, SCALP-EG, ενώ, ασχέτως του hardware, όλα τα αεροσκάφη θα έχουν λογισμικό F3 που σημαίνει δυνατότητα χρήσης και άλλων όπλων, και ατρακτιδίων. Δεν γνωρίζουμε αν θα συμπεριλαμβάνονται στις αρχικές παραγγελίες, αλλά ναι, μπορούμε να “ονειρευόμαστε” πυραύλους Meteor.
Όχι βέβαια για να κάνουμε απαγόρευση μέχρι την Άγκυρα, αλλά για μπορεί η ΠΑ να προσβάλει εναέριους στόχους υψηλής αξίας, όπως τα E-7T Wedgetail, τα KC-135R ή κάποια CN-235ASW που πιθανότατα να βρίσκονται σε σημείο που απειλούν κρυμμένα υποβρύχια του ΠΝ. Θα πρέπει να σκεφτούμε επίσης πως ίσως ένας Meteor θα προσφέρει καλύτερη κάλυψη στην Ανατολική Μεσόγειο από μερικούς ASTER 30 ή SM-2MR Standard στο Στόλο.



Αυτό που έχει “κεντρίσει” το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και του ΓΕΕΘΑ, είναι η αμεσότητα της προμήθειας. Τα 12 μεταχειρισμένα Rafale μπορούν να έρθουν το συντομότερο στην Ελλάδα, και μάλιστα να είναι και πιλότος-προμήθεια για αντίστοιχες προμήθειες από άλλα κράτη. Προφανώς, η Γαλλία, για μια ακόμη φορά θα προσφέρει μαχητικά άμεσα (το έκανε και το 1975), προκειμένου να καλύψει τις άμεσες και πιεστικές ανάγκες της Ελλάδος, προσφέρει μαχητικά από το απόθεμά της. Φυσικά, τα μαχητικά θα έχουν ώρες πτήσης, αλλά θα είναι και υπερσύγχρονα, με δυνατότητα supercruise και προηγμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου.
 
Εδώ είναι η αγγλόφωνη έκδοση του βίντεο

https://youtu.be/qnN8OfP62zs
Προσπαθώ να μην το δω εθνικιστικά, αλλά μου δημιουργήθηκαν απορίες (όπως ανέφερα, είχα δει fuel tanks στο παρελθόν μόνο σε τουρκικά και όχι σε ελληνικά).
Μετά έπεσα πάνω σε αυτό .
Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πιστέψω.
Πάντως μου έκανε εντύπωση ότι δεν υπήρχε merge και ότι τα κλιπακια ήταν ΠΟΛΥ αποσπασματικά.

https://greekcitytimes.com/2020/08/...-onto-greek-jets-found-to-be-fake-simulation/
 
Χωρίς να αμφισβητώ ότι έχουν και οι Τούρκοι βίντεο με δικά μας αεροσκάφη "κλειδωμένα", εν τούτοις το paint job του "ελληνικού" f16 δεν μοιάζει και πολύ ελληνικό. Αν δείτε πχ αυτό

https://youtu.be/TF3Btv1dyoQ

θα δείτε ότι μοιάζει ΠΑΡΑ πολύ με τουρκικό paint scheme.
 
Προσπαθώ να μην το δω εθνικιστικά, αλλά μου δημιουργήθηκαν απορίες (όπως ανέφερα, είχα δει fuel tanks στο παρελθόν μόνο σε τουρκικά και όχι σε ελληνικά).
Μετά έπεσα πάνω σε αυτό .
Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πιστέψω.
Πάντως μου έκανε εντύπωση ότι δεν υπήρχε merge και ότι τα κλιπακια ήταν ΠΟΛΥ αποσπασματικά.

https://greekcitytimes.com/2020/08/...-onto-greek-jets-found-to-be-fake-simulation/

Δεν ειδα την Αγγλικη βερσιον του Ατε αλλα ξερω οτι ειναι γενικα λιγοτερο εμπνευσμενη απο αυτην της μητρικης του γλωσσας (και σχεδον 5 λεπτα λιγοτερο).

Αμα το μελετησεις καλα αυτο που λεει...περαν απο την πρωτη φαση του εντυπωσιασμου (εξ αλλου το αναφερει και αυτο), δεν υπαρχει σημαντικος λογος ανησυχιας.
Οπως εξηγει πρωτα δεν ξερουμε αλλα παραγματα και συνιστωσες περαν αυτων των τριων αποσπασματων, αλλα ακομα και σε αυτα, φαινεται μια υποθεση ρουτινας και απταιστου επαγγελματισμου απο τους Ελληνες πιλοτους. Που οπως λεει ηδη στην αρχη αφηνονται χαλαρα σ ευθυγραμμη πορεια να αναχαιτιστουν, και συνεχιζουν απολυτα ηρεμα και επαγγελματικα (χωρις αντιδρασεις ωστε να μην φανει επιθετικοτητα)...να παρακολουθηθουν και να εγκλοβιστουν.
Επαγγελματικο παιχνιδι και απο τις δυο πλευρες...για να αποφευχθει θερμο επισοδειο. Αλλα με βαθος προοπτικης....τα Ελληνικα περασαν στον ευαισθητο απαγορεθμενο ναυτικο χωρο. Περαν αυτου δεν βλεπουμε τι γινεται περα και πισω.

Ολα ομαλα και χωρις κανενα στρες απο τους Ελληνες. Μονο σε ενα σημειο που διευκρινιζει, που λεει οτι εκει ο Ελληνεας κανει καποιες μανουβρες που ξεφευγει αριστερα μετα δεξια και ξεφευγει, στο στυλ " ενταξει σε ειδα αλλα μου τα επρηξες"... και δειχνει καποια πραγματα που μπορει να κανει αμα θελησει.

Και αυτ πυ λεει στο τελος. Με τον αυτοκινητοδρομο που εχεις αποφασισει οτι ειναι για σενα... και ξαφνικα βλεπεις οτι ερχεται καποιος μεσα...κοντα σου...
εκει δεν εχει πολλες επολογες.
Μελετηστε καλα τι λεει ο Ατε. Την ουσια.
Εκτος το συντομο και αποσπασματικο των βιντεο (αυτο ου ηθελαν να δειξουν) ολο το κοντεξτ εχει ουσια.

Καμμια σχεση οπως ο ιδιος τονιζει με τα δυο Μιραζ 2000 που λοκαρισαν τα δυο Φ16 πριν λιγο καιρο οπου η διαμορφωση και η διαθεση ηταν πολυ πιο επιθετικη αγρια και determinέ.
Πραγμα που δεν υφισταται σε αυτο το βιντεο. Οπου μοιαζει μια μανουβρα επειδηξης απο τη μια πλευρα (την Ελληνικη) και την αλλη (την Τουρκικη) παραλειποντας ολο το υπολοιπο στν καμβα.

Καπου στο βιντεο δειχνει ενα σημειο που μοιαζει με κατιτις..."ενα πλοιο ισως"... Αυτο ειναι απο τα σημαντικα που σε ενα βιντεο προπαγανδας δεν βλεπει το ματι του αμυητου. Το ματι του ΑΤΕ ομως ναι.... και αυτο ειναι κατι που θα μας ενδιεφερε περισσοτερο εκτος την ευθεια και ομαλη πτηση των Ελληνικων Φ16...και διαφορες λεπτομερειες που εχουν την ουσια τους.

Εγω πιστευω οτι ειναι Ελληνικα αυτα τα Φ16.
Αλλα απο την στιγμη που ειδα την εξηγηση του βετερανου πιλοτου των Ραφαλ (και το μαθημα τακτικης με μολυβι και χαρτι) δεν πολυανησυχω...
 
AP_160502_52R-1-1600.jpg




Rafale F4: Οι αισθητήρες και οι δυνατότητες που το καθιστούν ένα ικανό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου





Χωρίς αμφιβολία, το Rafale είναι ένα από τα ικανότερα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου στον κόσμο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η ανάπτυξη της έκδοσης F4, η οποία θα αυξήσει, ακόμα περισσότερο, της ικανότητες του. Στον ελληνικό αμυντικό τύπου έχουν γραφεί πολλά για το Rafale. Το παρόν άρθρο δεν έχει στόχο μια απλή παρουσίαση του αεροσκάφους, της ιστορίας και των τεχνικών χαρακτηριστικών του, αφού αυτά μπορεί να τα βρει κανείς εύκολα στο διαδίκτυο. Στόχος του άρθρου είναι να παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις του αεροσκάφους, από την έκδοση F3-R στην έκδοση F4, και τις επιχειρησιακές του ικανότητες, όπως αυτές παράγονται από τη λειτουργία των κύριων αισθητήρων του αεροσκάφους και τη συνεργασία-διασύνδεση μεταξύ τους.

Η εξέλιξη του Rafale, όπως θα το γνωρίσουμε στο εγγύς μέλλον, ξεκίνησε το Μάρτιο του 2017 όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση ανάπτυξης της έκδοσης F4 (το συμβόλαιο υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2019), η ολοκλήρωση της οποία προσδιορίζεται για το 2022. Η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία θα παραλάβει 28 αεροσκάφη, την περίοδο 2023-2026, έναντι του ποσού των 2 δισεκατομμυρίων (κόστος ανά αεροσκάφος: 71,5 εκατομμύρια, πιθανότατα Fly-Away τιμή, δηλαδή χωρίς όπλα και υλικά-υπηρεσίες υποστήριξης). Την περίοδο 2027-2030 η Γαλλία έχει προγραμματίσει την προμήθεια άλλων 30 αεροσκαφών της συγκεκριμένης έκδοσης.

Στο μεταξύ, το Νοέμβριο του 2018 ανακοινώθηκε ότι η Γαλλία ενέκρινε την ανάπτυξη της έκδοσης F3-R, η οποία ενσωματώνει σημαντικές βελτιώσεις όπως το ραντάρ RBE-2AA, τεχνολογίας ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), την πιστοποίηση των βλημάτων αερομαχίας MICA NG (New Generation) και Meteor (μέγιστου βεληνεκούς άνω των 100 χιλιομέτρων), των κατευθυνόμενων βομβών AASM (Armement Air-Sol Modulaire) και των ατρακτιδίων εντοπισμού, αναγνώρισης και κατάδειξης (λέιζερ) στόχων TALIOS και τακτικής και στρατηγικής αναγνώρισης AEROS. Επίσης, το Rafale F3-R ενσωματώνει αυτόματο σύστημα αποφυγής πρόσκρουσης στο έδαφος. Η Γαλλία έχει εγκρίνει την αναβάθμιση των 144 Rafale που διαθέτει στο επίπεδο F3-R, ενώ την ίδια έκδοση έχουν επιλέξει η Ινδία, το Κατάρ και η Αίγυπτος.

Σε τι διαφέρει όμως η έκδοση F3-R από την F4; Αρχικά το F4 θα διαθέτει αυξημένες ικανότητες εκτέλεσης αποστολών και επιχειρήσεων σε δικτυοκεντρικό περιβάλλον (Network-Centric), ενώ οι διαδικασίες συλλογής, επεξεργασίας και διαβίβασης πληροφοριών και δεδομένων θα ενισχυθούν, τόσο σε επίπεδο υπολογιστικής ισχύος και αποθηκευτικού χώρου, όσο και σε επίπεδο ταχύτητας στην επεξεργασία δεδομένων και ασφάλειας κατά τη διαβίβαση τους από και προς άλλες φίλιες πλατφόρμες.


Η εξέλιξη του Rafale, όπως θα το γνωρίσουμε στο εγγύς μέλλον, ξεκίνησε το Μάρτιο του 2017 όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση ανάπτυξης της έκδοσης F4, η ολοκλήρωση της οποίας προσδιορίζεται για το 2022.
Οι προσθήκες αυτές θα επιτρέπουν στο F4 να παράγει και να μοιράζεται, γρήγορα και με ασφάλεια, μια ολοκληρωμένη εικόνα της τακτικής κατάστασης που επικρατεί, ανά πάσα στιγμή, στο πεδίο μάχης. Οι βελτιώσεις αυτές θα πλαισιώνονται από την προσθήκη και της ικανότητας επικοινωνίας του F4, μέσω δορυφορικών συστημάτων, καθώς και της υιοθέτησης νέου, βελτιωμένου, συστήματος απεικόνισης δεδομένων επί της κάσκας του πιλότου. Έμφαση θα δοθεί και στον τομέα της ενίσχυσης της ικανότητας προσβολής στόχων εδάφους, μέσω της αναβάθμισης του ραντάρ RBE-2AA, μέγιστου βεληνεκούς 200 χιλιομέτρων.

Επίσης η έκδοση F4 θα είναι εφοδιασμένη με νέο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, υπεύθυνο για τον έλεγχο και τη διαχείριση των ατρακτιδίων αναγνώρισης και στόχευσης. Το νέο λογισμικό θα επιτρέπει την ταχύτερη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών και δεδομένων, τα οποία θα παρουσιάζονται στον πιλότο ως μια ολοκληρωμένη εικόνα της τακτικής κατάστασης. Έτσι ο πιλότος θα έχει στη διάθεση του ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον στόχο, άρα θα μπορεί να τον προσβάλει γρήγορα και με ακρίβεια.

Έμφαση θα δοθεί και στην επιβιωσιμότητα του αεροσκάφους, μέσω της ενίσχυσης του συστήματος αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA με νέους και ισχυρότερους παρεμβολείς, ενώ και το κομμάτι της έγκαιρης και ορθής διάγνωσης βλαβών θα βελτιωθεί με την υιοθέτηση ενός νέου φορητού διαγνωστικού συστήματος για το τεχνικό προσωπικό. Στόχος η αύξηση της διαθεσιμότητας του αεροσκάφους και η μείωση του κόστους τεχνικής υποστήριξης, μέσω γρήγορων και αξιόπιστων διαγνωστικών διαδικασιών.

Ομοίως, βελτιώσεις θα υπάρξουν και στους ψηφιακούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές που ελέγχουν τη λειτουργία των κινητήρων M88. Αυτή η έμφαση στην οικονομική υποστήριξη του αεροσκάφους είναι ένα αντίμετρο εξισορρόπησης της χαμηλότερης τιμής απόκτησης, αλλά μεγαλύτερου κόστους χρήσης, του αμερικανικού F-35 Lightning II. Το χαμηλότερο κόστος απόκτησης του F-35 προκύπτει από τις οικονομίες κλίμακας, οι οποίες επιτυγχάνονται λόγω του μεγάλου όγκο των παραγγελιών που ήδη έχει εξασφαλίσει το F-35.

Στον τομέα του οπλισμού οι σημαντικότερες προσθήκες αφορούν στην υιοθέτηση των βλημάτων αέρος-αέρος MICA NG και Meteor. Η ανάπτυξη του MICA NG ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2018. Θα διαθέτει μεγαλύτερη εμβέλεια και ικανότερους αισθητήρες, σε σχέση με τον MICA (ελάχιστο-μέγιστο βεληνεκές: 500 μέτρα και 60 χιλιόμετρα αντίστοιχα) και αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία το 2026. Θα μπορούν να παραχθούν ως νέοι πύραυλοι ή να προκύψουν κατόπιν αναβάθμισης παλαιότερων MICA, δεδομένου ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν στο εσωτερικό, ενώ το εξωτερικό του βλήματος θα παραμείνει αμετάβλητο.

Οι MICA NG θα μπορούν να εκτοξεύονται χωρίς να έχει προϋπάρξει εγκλωβισμός αεροσκάφους και να καθοδηγούνται, μέσω συστήματος ζεύξης δεδομένων, προς μια συγκεκριμένη περιοχή ενδιαφέροντος. Σε δεδομένη στιγμή ο πιλότος θα μπορεί να ενεργοποιεί είτε τον υπέρυθρο, είτε τον ερευνητή ραντάρ του βλήματος προκειμένου να επιτευχθεί ο εγκλωβισμός του στόχου, η καθοδήγηση του βλήματος προς αυτόν και τελικά η προσβολή του. Επίσης θα ενσωματώνουν και ακροφύσσια κατευθυνόμενης ώσης για την εκτέλεση απότομων και βίαιων ελιγμών.

Δεδομένου ότι τόσο το Rafale, μέσω του υπέρυθρου αισθητήρα έρευνας και ανίχνευσης (IRTS : Infra-Red Search and Track) OSF (Front Sector Optronics) μέγιστου βεληνεκούς 100 χιλιομέτρων, όσο και ο MICA NG μπορούν να εκτελέσουν παθητική υπέρυθρη στόχευση, σημαίνει ότι ο αντίπαλος δεν θα έχει έγκαιρη προειδοποίηση της απειλής.

Εκτός των MICA NG και Meteor το F4 θα πιστοποιηθεί και με τις κατευθυνόμενες βόμβες AASM των 2.200 λιβρών. Πρόκειται για βόμβες αντίστοιχες των JDAM (Joint Direct Attack Munitions), αλλά με προωθητικό κινητήρα, ο οποίος αυξάνει το μέγιστο βεληνεκές τους στα 60 χιλιόμετρα περίπου, με την προϋπόθεση όμως της άφεσης τους από μεγάλο ύψος. Φυσικά τα F4 θα διατηρήσουν την ικανότητα χρήσης των βλημάτων SCALP-EG και Exocet.


Η εξέλιξη του Rafale F4 στηρίζεται στο ραντάρ AESA RBE-2AA, το σύστημα IRST OSF, το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA και στον τρόπο που αυτοί οι αισθητήρες λειτουργούν και αλληλεπιδρούν.
Η εξέλιξη του Rafale, και ιδιαίτερα η έκδοση F4 στηρίζεται στο ραντάρ AESA RBE-2AA, το σύστημα IRST OSF, το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA και στον τρόπο που αυτοί οι αισθητήρες λειτουργούν και αλληλεπιδρούν. Η αξία του RBE-2AA έγκειται στην ικανότητα του να εκτελεί ταυτόχρονα πολλαπλές λειτουργίες έρευνας και ανίχνευσης πολλαπλών εναέριων στόχων, στο μικρό και μεγάλο βεληνεκές, μια πολύ σημαντική ικανότητα στην εναέρια μάχη.

Επίσης έχει την ικανότητα παραγωγής, σε πραγματικό χρόνο, τρισδιάστατων (3D) χαρτών για πτήσεις ακολουθίας του ανάγλυφου του εδάφους σε αχαρτογράφητες περιοχές και με συνθήκες μηδενικής ορατότητας, παραγωγής, σε πραγματικό χρόνο, υψηλής ανάλυσης δισδιάστατων (2D) χαρτών εδάφους για πλοήγησης, αλλά και για εντοπισμό, αναγνώριση και κατάδειξη χερσαίων στόχων, εντοπισμό και ανίχνευση θαλάσσιων στόχων και πλήρη κάλυψη του μέγιστου βεληνεκούς Meteor, κάτι που σημαίνει ότι το Rafale F4 θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τον Meteor στο ακρότατα όριο του επιχειρησιακού του φακέλου.

Το σύστημα FSO παρουσιάζει πολύ υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας σε ηλεκτρονικά αντίμετρα και σε μεθόδους/τακτικές ηλεκτρονικής καταστολής. Αποστολή του είναι ο εντοπισμός, η ανίχνευση και η αναγνώριση στόχων σε μεγάλο βεληνεκές, η υψηλής ανάλυσης ανίχνευση στόχων και η ακριβής καταμέτρηση της απόστασης του στόχου, μέσω αποστασιόμετρου λέιζερ. Γενικά, το FSO επιτρέπει την ακριβή αναγνώριση του στόχου, άρα μειώνει τον κίνδυνο φίλιων απωλειών.

To SPECTRA δεν είναι μόνο ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας, το οποίο απλά προειδοποιεί και αντιμετωπίζει με αντίμετρα την επερχόμενη απειλή. Είναι και ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου. Εκτελεί λειτουργίες εντοπισμού, αναγνώρισης και τοπογραφικού προσδιορισμού της απειλής, επιτρέποντας έτσι στον χειριστή να επιλέγει, ανά πάσα στιγμή το πιο αποτελεσματικό αντίμετρο που μπορεί να είναι η παρεμβολή του εχθρικού ραντάρ, η χρήση αντιμέτρων ή πραγματοποίηση ελιγμών αποφυγής της απειλής. Η ικανότητα τοπογραφικού προσδιορισμού της απειλής σημαίνει ότι το SPECTRA μπορεί να εντοπίσει, με ακρίβεια, την απειλή και που ακριβός βρίσκεται στο έδαφος. Έτσι μπορεί είτε να την αποφύγει, είτε να τη στοχοποιήσει και να την προσβάλει με κατευθυνόμενα βλήματα και βόμβες ακριβείας.

Ομοίως, το SPECTRA μπορεί να προσδιορίσει τη θέση της πηγής της επερχόμενης απειλής (εχθρικό αεροσκάφος, πλοίο ή χερσαίο αντιαεροπορικό σύστημα), κάτι που επιτρέπει στο αεροσκάφος να έχει μια ολοκληρωμένη αντίληψη της τακτικής κατάστασης, σε επίπεδο απειλών. Αυτό φάνηκε το 2011, στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, όταν τα γαλλικά μαχητικά προσέβαλαν, με επιτυχία, εχθρικούς στόχους σε αποστολές καταστολής της εχθρικής αεράμυνας (SEAD : Suppression of Enemy Air Defense), ανεξάρτητα και χωρίς άλλη βοήθεια. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του SPECTRA είναι ότι ενσωματώνει βιβλιοθήκη καταγραφής απειλών, η οποία μπορεί να ενημερωθεί άμεσα και γρήγορα.


Η αξία του Rafale F4, ως αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, βρίσκεται στην ικανότητα σύνθεσης και διάχυσης (Fusion) των πληροφοριών μεταξύ του RBE-2AA, του FSO και του SPECTRA. Στην ουσία αυτοί οι αισθητήρες αλλάζουν ριζικά και αναβαθμίζουν τον τρόπο που ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων αντιλαμβάνεται και παράγει την επιχειρησιακή αλυσίδα C4ISTAR (Command, Control, Communications, Computer, Intelligence, Surveillance, Target Acquisition, and Reconnaissance : Διοίκηση, έλεγχος, επικοινωνίες, πληροφορίες, επιτήρηση, πρόσκτηση στόχων και αναγνώριση).

Αυτό που κάνει το Rafale F4 είναι να παράγει ολοκληρωμένη εικόνα της τακτικής κατάστασης, σε πραγματικό χρόνο και να υποβοηθά τον πιλότο στην λήψη των αποφάσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, το Rafale αντικαθιστά επτά (7) διαφορετικές εκδόσεις αεροσκαφών, έκαστη εξειδικευμένη για συγκεκριμένες αποστολές. Γι’ αυτό πρόκειται για ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων («Omnirole» όπως το αποκαλούν οι Γάλλοι, από το λατινικό «Omni» που σημαίνει «Όλα»).

Αλλά πως τεκμαίρεται ο ορισμός «αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων»; Μια απόδειξη είναι η ικανότητα του να εναλλάσσει ρόλους, ανάλογα με την υπάρχουσα τακτική κατάσταση ή όταν αυτή μεταβάλλεται: Από το ρόλο επιτηρητή αέρος, το αεροσκάφος μπορεί να κλιθεί να εκτελέσει αερομαχία, με τους MICA NG (μικρές αποστάσεις) ή τους Meteor (μεγάλες αποστάσεις) και αφού έχει επιτύχει αεροπορική υπεροχή να προσβάλει στρατηγικού ή μη στόχους στο έδαφος ή τη θάλασσα, με τα βλήματα SCALP-EG, Exocet ή τις βόμβες AASM.

Παρατηρώντας το πιλοτήριο του Rafale, στη χαμηλότερη αριστερή γωνία της οθόνης HLD (Head Level Display) υπάρχει η ένδειξη «PCWRITE» η οποία ενημερώνει τον πιλότο, ανά πάσα στιγμή, για το ποιοι αισθητήρες είναι ενεργοί: Το ραντάρ, το FSO, το SPECTRA, το σύστημα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF : Identification Friend-or-Foe) κ.ά. Το σημαντικό όμως είναι ότι όλα τα δεδομένου που συλλέγουν οι εν ενεργεία αισθητήρες διαβιβάζονται στο σύστημα MDPU (Processing Unit Data Modules), αναλύονται, και κατηγοριοποιούνται. Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται, ως επεξεργασμένα δεδομένα πια, για την παραγωγή αυτού που αποκαλείται επίγνωση της τακτικής κατάστασης σ’ ολόκληρο το τόξο των 360ο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι διαθέσιμο στον πιλότο και προβάλλεται σε οθόνη.

Το MDPU αποτελείται από 19 μονάδες LRU (Flight-line Replaceable Unit), έκαστη με δυνατότητα επεξεργασίας 50 φορές μεγαλύτερης από τα αεροσκάφη προηγούμενης γενιάς. Ποιο είναι το αποτέλεσμα: Ο πιλότος έχει μειωμένο φόρτο εργασίας και επικεντρώνεται περισσότερο στη λήψη αποφάσεων. Ο επιχειρησιακός κύκλος δράσης μειώνεται σημαντικά, ο χρόνος αντίδρασης σε μια απειλή μειώνεται, επίσης σημαντικά, άρα αυξάνουν οι πιθανότητες επιβίωσης και επικράτησης στο πεδίο της μάχης.

Ένας εξίσου κρίσιμος παράγοντας για το Rafale είναι το γεγονός ότι η εργονομία των αισθητήρων, ο τρόπος διασύνδεσης τους και οι επιλογές αλληλουχίας της λειτουργίας τους εξουδετερώνουν τους περιορισμούς που έχουν. Αυτό εξασφαλίζεται από την ιδιότητα του MDPU να συλλέγει ολοκληρωμένα, άρα επεξεργάσιμα, δεδομένα από διαφορετικές πηγές και να τα επεξεργάζεται μέσω διαφορετικών τεχνικών. Σε δοκιμές αποδείχθηκε η ικανότητα του MDPU να αλληλοσυμπληρώνει πληροφορίες, να τις οργανώνει και να παράγει-προβάλει ολοκληρωμένα αποτέλεσμα και ολοκληρωμένη εικόνα τακτικής κατάστασης-επίγνωσης. Έτσι το Rafale συνεχίζει να διατηρεί το πλεονέκτημα της πληροφοριακής υπεροχής ακόμα και αν είναι αναγκασμένο να λειτουργεί τους αισθητήρες του υπό περιορισμό (για παράδειγμα μια έκτακτη τεχνική βλάβη).

Η ασφάλεια των πιλότων είναι ένας ακόμα τομέας που το Rafale F4, αλλά και οι προγενέστερες εκδόσεις, έχουν δώσει έμφαση. Τα καθίσματα είναι τοποθετημένα με κλίση 29º, κάτι, που σύμφωνα με την Dassault Aviation, περιορίζει το φαινόμενο G-LOC (G-force Loss of Consciousness : Απώλεια των αισθήσεων, αποτέλεσμα των φορτίσεων G), ακόμα και σε φορτίσεις 9g. Υπάρχει και το αυτόματο σύστημα αποφυγής πρόσκρουσης στο έδαφος, ενώ το σύστημα GPW (Ground Proximity Warning) ενημερώνει τον πιλότο, ηχητικά και οπτικά, για προσέγγιση σε επιφάνεια (έδαφος, νερό). Σε περίπτωση αδυναμίας του πιλότου να ελέγξει το αεροσκάφος, το Rafale ενσωματώνει αυτόματο σύστημα, το οποίο επαναφέρει τις πτέρυγες του αεροσκάφους σε οριζόντια θέση, το δε αεροσκάφος σε ανοδική πορεία με κλίση 5ο και με ταχύτητα 648 χιλιομέτρων την ώρα.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό ασφαλείας του Rafale, το οποίο όμως έχει και σπουδαία επιχειρησιακή αξία, είναι η χρήση του συστήματος CFIT (Controlled Flight Into Terrain : Ελεγχόμενη πτήση στο έδαφος), κάτι που επιτρέπει στο αεροσκάφος να πετά χαμηλά και να ακολουθεί το ανάγλυφο του εδάφους, άρα να αποφεύγει τον εντοπισμό. Το σύστημα λειτουργεί αυτόνομα από το ραντάρ του αεροσκάφους, ως ένας δεύτερος πιλότος μέσα στο αεροσκάφος, επιτρέποντας έτσι στον πιλότο να μην απασχολεί τη σκέψη του με την πτήση, αλλά με την εκπλήρωση της αποστολής του (προσβολή ενός στόχου στο έδαφος ή τη θάλασσα, για παράδειγμα).

Παράλληλα, το ραντάρ του αεροσκάφους παραμένει διαθέσιμο για συνεχή επιτήρηση και εντοπισμό πιθανών στόχων. Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία, το Rafale πέταξε σε υψόμετρο 90 μέτρων και με ταχύτητα 835 χιλιομέτρων την ώρα, για μια μικρή απόσταση, από μια ορεινή περιοχή, έξω από την Ιστρ, προς τη Μεσόγειο. Στη διάρκεια της πτήσης το υψόμετρο σταδιακά μειώθηκε από τα 90 στα 30 μέτρα, ενώ το αεροσκάφος δεν εντοπίστηκε από τα ραντάρ.


Η λογική επιλογής του Rafale, από την ΠΑ, έχει να κάνει με τους λόγους επιλογής των Mirage-2000 τη δεκαετία του 1980: Διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας οπλικών συστημάτων και αγορές από χώρες που λειτουργούν ανεξάρτητα και δεν ελέγχονται από τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στην αποδέσμευσης στρατηγικών όπλων.
Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης του Rafale από τη Βραζιλία, στο πλαίσιο του προγράμματος F-X2, το αεροσκάφος πέτυχε εμβέλεια αποστολής 1.704 χιλιομέτρων με εσωτερικό καύσιμο 4.700 κιλών, τρείς (3) εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου των 2.000 λίτρων έκαστη, δύο (2) σύμμορφες δεξαμενές καύσιμου των 1.150 λίτρων έκαστη και έξι (6) βλήματα αέρος-αέρος, χωρίς βλήματα/βόμβες αέρος-εδάφους.

Με βλήματα/βόμβες αέρος-εδάφους πέτυχε εμβέλεια αποστολής 1.463 χιλιομέτρων. Με συνδυασμό όπλων δύο (2) βλήματα αερομαχίας και δύο (2) βλήματα SCALP-EG, η μέγιστη εμβέλεια αποστολής ξεπερνά τα 1.850 χιλιόμετρα. Αυτές οι επιδόσεις, σε συνδυασμό με την ικανότητα του αεροσκάφους να πετά στο ανάγλυφο του εδάφους ή κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, καθιστά το Rafale εξαιρετικό σε αποστολές υποστήριξης της κυπριακής άμυνας, για παράδειγμα. Επίσης, ο λόγος βάρος προς την ισχύ του Rafale επιτρέπει στο αεροσκάφος να μεταφέρει βάρη της τάξεως του 140% του βάρους του. Αυτό πρακτικά σημαίνει μέγιστο βάρος απογείωσης 24 τόνους.

Πολλοί αναγνώστες μας έχουν εκφραστεί θετικά για το Rafale, ενώ άλλοι εκφράζουν την στήριξη τους στο αμερικανικό F-35, με κύριο επιχείρηση ότι το F-35 είναι ένα αεροσκάφος τεχνολογίας απόκρυψης του ίχνους (Stealth), ενώ το Rafale όχι. Είναι όμως έτσι; Για το F-35 τα χαρακτηριστικά απόκρυψης του ίχνους είναι εμφανή, τόσο σε επίπεδο σχεδίασης όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας υλικών. Από την άλλη και το Rafale είναι κατασκευασμένο από συνθετικά υλικά και κράμα ελαφρού αλουμινίου με ικανότητα απορρόφησης ακτινοβολίας ραντάρ. Επίσης, ο χώρος του κινητήρα είναι κατασκευασμένος σε σχήμα «S», με οδοντωτές απολήξεις, ενώ ενσωματώνει και ένα κανάλι απόρριψης καυσαερίων με ψύξης, για μείωση του υπέρυθρου ίχνους του αεροσκάφους. Όλα αυτά προσδίδουν στο Rafale μικρή διατομή ραντάρ (RCS : Radar Cross Section).

Το κόστος του Rafale (Fly-Away) είναι συγκρίσιμο απ’ αυτό του F-35, αλλά το κόστος ανά ώρα πτήσης είναι μικρότερο. Το Rafale είναι πιο ευέλικτο, σε σχέση με το F-35, με ανώτερο ρυθμό ανόδου και ρυθμό στροφής (ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρος για τις κλειστές αερομαχίες). Επίσης μπορεί να πετάξει περισσότερη ώρα υπερηχητικά, χωρίς τη χρήση μετάκαυσης (Mach 1,4 με πλήρη φόρτο). Οι πτέρυγες canard, στο ρύγχος του αεροσκάφους του επιτρέπουν εξαιρετικές επιδόσεις ανόδου και καθόδου με μεγάλες ταχύτητες. F-35 και Rafale μοιράζονται παρόμοιες επιδόσεις και διαφέρουν ελάχιστα σε επίπεδο μέγιστη ταχύτητα και επιχειρησιακής οροφής.

Εν κατακλείδι, η εξέλιξη του Rafale, από την έκδοση F3-R στην έκδοση F4, καθιστά ικανότερο ένα ήδη ικανό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου. Η λογική μιας πιθανής επιλογής του Rafale από την ΠΑ (Πολεμική Αεροπορία) δεν έχει να κάνει μόνο με τις ικανότητες του αεροσκάφους, άλλα έχει να κάνει με τους λόγους επιλογής των Mirage-2000 τη δεκαετία του 1980: Διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας κύριων οπλικών συστημάτων και αγορές από χώρες που λειτουργούν ανεξάρτητα και δεν ελέγχονται από τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στην αποδέσμευση στρατηγικών όπλων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση άρνησης των ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν τα βλήματα JASSM για την Ελλάδα και οι σφοδρές, ευτυχώς ανεπιτυχείς, αντιδράσεις της Ουάσιγκτον στην πώληση των SCALP-EG στην Ελλάδα.

Και δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Θέμα με τους SCALP-EG αντιμετώπισε και η Αίγυπτος, λόγω του δικαιώματος της Αμερικανικής Κυβέρνησης να επιτρέπει ή όχι την πώληση των SCALP-EG σε τρίτες χώρες, καθώς τα βλήματα ενσωματώνουν ορισμένα συστήματα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, άρα η Ουάσιγκτον διατηρεί το δικαίωμα παροχής πιστοποιητικού τελικού χρήστη. Ο περιορισμός αυτός ανάγκασε το Παρίσι, στα μέσα του 2018, να ανακοινώσει ότι ζήτησε από την MBDA να προχωρήσει στην ανάπτυξη αντίστοιχων συστημάτων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα αμερικανικής προέλευσης, έτσι ώστε να μην υπονομευτεί η εμπορική επιτυχία των γαλλικών όπλων.
 
Αυτο το " δικαιώματος της Αμερικανικής Κυβέρνησης να επιτρέπει ή όχι την πώληση των SCALP-EG σε τρίτες χώρες, καθώς τα βλήματα ενσωματώνουν ορισμένα συστήματα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ " δεν το καταλαβαινω και πρωτη φορα το ακουω.
Ισως ρεπει να ελεγχθει σαν πληροφορια του σαϊτ (δεν θα ειναι η πρωτη φορα).
Η ολη πνευματικη ιδιοκτησια του σκαλπ και η κυριοτητα του οπλου ειναι η MBDA Κατα κυριο λογο Γαλλικη κι εν μερη Βρετανικη.
Εξ αλλου η εκδοση GB δεν λεγεται Scalp EG αλλα Storm Shadow. Η Αμερικη δεν εχει καμμια δικαιοδωσια. Εξ αλλου οι Ελληνικες ενοπλες δυναμεις εχουν ηδη Scalp.

H Γαλλια εχει 5500 εργαζομενους, η Αγγλια 3500, η Ιταλια 1350, ε και στις ΗΠΑ απασχολουνται 50 ατομα. Βασικα κουμαντο και προτζεκτ κανει η Γαλλια. Δεν μπορω να κατανοησω με τιποτα αυτη την "Αμερικανικη αρνηση" που λεει το αρθρο.
 
Kαι η αναλυση του Λεμουαν ερχεται περιπου σε αυτα που ειπαμε και που ειπε και ο ATE

Δεν προκειται για αερομαχια ξεκαθαρα οπως αυτη με τα Μιραζ. Μοιαζει σαν προγραμματισμενη αποστολη τυπου αναχαιτησης ρουτινας η σαν πλανο εκπαιδευσης.

Μονο που ο Λεμουαν (βετερανος F16 o ιδιος, που ονομαζει ολα τα Φ16 Βαϊπερ -και εξηγει το γιατι στην αρχη) μενει πολυ ερισσοτερο στην ερωτηση αν ειναι φτιαχτο το βιντεο η fake... και ενω παραμενει στο σκεπτικο "δεν ξερω δεν μπορω να κρινω δεν υπαρχει μεγαλη ευκρινια κλπ..." παρ ολα αυτα τονιζει οτι δεν υπαρχει μεγαλη συνοχη σε ολο αυτο που δειχνει το Τουρκικο υπουργειο αμυνας.

Πραγματικα οχι κατι αρκετο για να φτιαξουμε μια τουρτα που λεμε και στην Γαλλια....

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
Απο συγκεκριμενες γωνιες .... ειναι κουκλακι. :blush:
Προσθεστε και το κολλημα που εχω με canards .... ερως ανικατε μαχαν ! :love:

https://images.pexels.com/photos/10...l=pexels-vincent-ganachaud-1040752.jpg&fm=jpg
pexels-photo-1040752.jpeg


Aπο μπροστα, πανω, κατω και πισω ... ειναι αεροναυπηγικο κουκλι. :worshippy:

Απο το πλαϊ ΟΜΩΣ ... χανει πολυ ! :nounder: https://live.staticflickr.com/5551/29693278184_bdeed3958d_b.jpg
 
Ε μα βεβαια ... :laugh: ...

Εχεις παθει αναγουλα με το F-35 (και δικαιολογημενα).
Συγκριτικα, ακομα και ενα F-16 δειχνει Monica Belluci. :flipout:

O ερωτας μου ειναι το SR-71 ?
Αααααχ ... δυστυχως δεν εχω βρει ακομα home sapiens
που να ΜΗΝ του αρεσει .... ο "ερωτας" μου ....
εμενα .... και αλλα 2 δισεκατομμυρια μνηστηρες !
 
Θελετε να φατε μια ΓΕΡΗ ξενερα (σχεδιαστικη) ? :rolleyes: ....

c2638c8ee30ac30f6329607773c4ccc4


message-editor%2F1533069337512-jjja1x.jpg


1-31-1024x568.jpg


Chengdu J-20 .... χειροτερο και απ'το F-35 ! Στα υπολοιπα ... περισσοτερο ενα stealth βομβαρδιστικο (παρα ενα μαχητικο).
 
Aκρως ερωτευσιμο και απο το πλαϊ

110884.jpg


Kαι απο πισω...

image.jpg


Δεν βρισκω πιο ομορφο εκτος ισως το Φαντομ αλλα και παλι...

Βεβαια γουστα ειναι αυτα.

img_8572_filtered-5684909.jpg


TPHHVSFCWS4JD4ACICRJXPZI44.jpg


To πιο ομορφο αεροπλανο στον κοσμο τελικα για μενα...
Και οπως ελεγε και ο Πλατων, η τελειοτητα της λειτουργιας ενος πραγματος, η αποτελεσματικοτητα του οπως θα λεγαμε σημερα... απεικονιζεται στην μορφη του σαν ωραιοτης.