Air Force Planes

Το πιο κομψο .... ειναι ΑΥΤΟ :love: ....

F-16 XL DeltaWing !!!!!!!!!!!!!!!! ...... all hands down !

180ade58fb14e70906e8b1f6381018bb.jpg


F-16XL_parked_high_angle_view.jpg


c4220de3c4ee977f6f31422675e20272.jpg


ec95-47960-1.jpg


DF-SC-83-09384.jpeg


.... τριτος, κατα σειρα, αεροναυπηγικος ερως (οι αλλοι δυο ....
A-12 Oxcart https://dlr.thexhunters.com/area51/groom_oxcart_05.jpg και
XB-70 Valkyrie https://i.redd.it/ztt3f5y91ql41.jpg )
Το ειδος μου (homo sapiens) εχει φτιαξει κατι Π-Τ-Η-Τ-Ι-Κ-Ε-Σ μηχανες :speechless-smiley-0... τυφλα να χει καθε ιπταμενος δισκος. :Banane0:
 
To SU-57 (εχει φιλοξενηθει στο νημα) ειναι και αυτο κουκλακι ... ΑΛΛΑ ... δειχνει σαν να ετοιμαζεται να μεταμορφωθει σε Decepticon !
Bεβαια, αυτη η τοσο παιχνιδιαρικη βαφη δεν εχει τον εφηβο gamer κατα νου .... εξυπηρετει τον σκοπο της ! Ομως, δεν παυει να ξενιζει.

Sukhoi_T-50_Beltyukov.jpg


Προσπαθησα λοιπον να βρω μια βαφη .... ΟΧΙ τοσο χολυγουντιανη ... αλλα και παλι ..... ΔΕΝ τρελλαθηκα !

sukhoi-su-57-wallpapers-29135-7492883.jpg


Και αλλη μια βαφη .... που δεν μπορει να κρυψει την εφηβικοτητα της !

thediplomat-2019-12-27.jpg


Δυστυχως, δεν υπαρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ επιχειρησιακα ετοιμο αεροπλανακι (εν ετει 2020). Απο τα πεντε κυματα το ολο project
εδω κα δεκα χρονια. Ο σχεδιασμος περιλαμβανε παραδοση 250 μαχητικων μεχρι το 2020 (απο τα συνολικα 500 !!!!!! :blink:)
Μονο 3 σκαφη δοκιμων και προπαραγωγης πετανε. Ειδικος οπλικων συστηματων δεν ειμαι αλλα οι Ρωσοι το παρακαναν.
Περιμενουν ΠΡΩΤΑ να ανακαλυψουν τα τεχνικα χαρακτηριστικα υπεροχης των F-22 και F-35 και ΜΕΤΑ να φτιαξουν τα
ηλεκτρονικα για το αεροπλανακι τους.

ΚΑΛΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ... να μας ζησει ο μακαριτης να τον θυμoμαστε :icon15: ... οταν βγει το F-55 τοτε και το πρωτο μαχιμο SU-57.

(απο το πλαι και πισω, οχι οτι πιο κομψο ... https://www.iefimerida.gr/sites/def...2/maxitika-su-57-24-12-2019.jpg?itok=HBx4eU6L
δειχνει λιγο αζυγιστο, εμπροσθοβαρες ... υποψιαζομαι οτι δεν μπορουσε να γινει αλλιως ! :nounder:)
 
Μολις αντεληφθην οτι το Rafale .... σηκωνει και Exocet ! (πυραυλος μπροστα απο το ρυγχος)

https://www.aereo.jor.br/wp-content/uploads//2011/05/rafaleposter.jpg
rafaleposter.jpg

Για τα υπολοιπα .... δεν γνωριζω, δεν κατεχω :rolleyes: (συμπαθατε με :smash:)

Τι κανει, λοιπον, ενας Exocet ?

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
Phantom... Η επιτομή του μαχητικού αεροσκάφους... Αιώνιος έρωτας...

Kαι γω στο κλαμπ...οπως ειπα...

.......

image.jpg


Δεν βρισκω πιο ομορφο εκτος ισως το Φαντομ αλλα και παλι...

......

Μετα ερχεται το Mirage 2000 και το F16. Τα τρια απο αυτα τα κατεχει η Ελλαδα.

To πανεμορφο Μιραζ με τα Ελληνικα χρωματα.... Βλεπεις στη μορφη του αεροπλανου τις απλες αδρες χυτες γραμμες που λες και παντρευονται τη στοιχειο της φυσης και την ρευστοτητα του. Τιποτα περιτο. Τιποτα ζωρισμενο τραβηγμενο για να δειξει "σχεδιασμος". Ειναι φτιαγμενο οπως οι θηρευτες της φυσης.

Φερναν τα περισσοτερα τροπαια Best Warriors στο ΝΑΤΟ. Αυτα που καποιοι αποφασιστές αποφασησαν να τα αφησουν να ρημαζουν, και οι καλυτεροι πιλοτοι να παραιτουνται...γιατι "θα το ρισκαραν"...

screen_180219_154953.png


Τεσπα κοντος ψαλμος αλληλουϊα.

Στην πεμπτη θεση το F14.
 
Το Μirage 2000 το ειχα αγορασει συναρμολογουμενο (Revell 1:32)
και θυμαμαι οτι τραβηξα μεγαλο ζορι (με την κολλα)
μεχρι να στερεωσω τις πτερυγες στην ατρακτο ....

Εαν ειναι τοσο βαριες οι φτερουγες στην ρεπλικα, τοτε τι γινεται στο πραγματικο ?
 
Kατι παραπανω απο εμφανης .... η μεγαλη διαμετρος της ελικας (3.2 μετρα !!!)

DbeHIzrXcAATz1R


(Αν χωρουσε) σε ενα τυπικο δωματιο (δαπεδο-ταβανι 2.85 μετρα) ... θα εσκαβε μπετα !!!
Bεβαια ... η προπελα ΔΕΝ ειναι αδαμαντινη (... οποτε θα σπαγε στην πρωτη στροφη).

Still .... it makes you wonder :rolleyes: .....
 
Eπειδη υπαρχουν αρκετοι ηττοπαθεις, και αλλοι καχυποπτοι, και νομιζουν οτι αυτο το "Οι Ελληνες πιλοτοι ειναι οι καλυτεροι" ειναι για "εσωτερικη καταναλωση", για "προωθηση στρατοκαυλιας" η δε ξερω εγω τι αλλο...(το βλεπω συχνα στα τσατ και φορουμ απο καποιους)...να πω οτι κατι τετοιο δεν λεγεται μονο στην Ελλαδα και οχι μονο απο δημοσιογραφους (που εξεκισσεται στο πιο αναξιοπιστο επαγγελμα στη συνειδηση αρκετων).

Και για να αποδειξω υπενθιμιζω η υπογραμιζω αυτο που λεει ο Ate στο βιντεο που παρεθεσα με τον υποτιθεμενο εγκλοβισμο μεταξυ F16, στο αρχικο στα Γαλλικα γιατι στα Αγγλικα δεν το ειδα καν και δεν ξερω αν λεει τα ιδια πραγματα ακριβως.

Στο βιντεο αυτο λοιπον ο Ατε λεει γυρω στο 06:30 οτι οι δυο αεροποριες που μας ενδιαφερουν συμμετεχουν στις ασκησεις ΝΤΜ oου οι Ελληνες εχουν παρει πολλες φορες το τροπαιο. Οι γειτονες ειναι επισης πολυ επαγγελματιες πιλοτοι αλλα αυτο που λεμε just for the job, ενω οι Ελληνες κερδιζουν τις διακρισεις (sic).

Eπισης παραθετω αλλο ενα βιντεο τυ 2018 απο ρεπορταζ του Εuronews (France) που λεει το ιδιο.
Les pilotes grecs se distinguent dans l'OTAN (Οι Ελληνες πιλοτοι διακρινονται στο Νατο)

Οποτε ολοι αυτοι που λενε οτι αυτα ειναι "για τα προβατα , τους Ελληναρες, κλπ" πολυ καλα θα κανουν να μασουλανε το καπελο τους.
Η Ελληνικη αεροπορια δεν ηταν μια σπαταλη. Ηταν μια ΕΠΕΝΔΥΣΗ. Στο μελλον μιας χωρας που πονταρει τη θεση της στον κοσμο (και οχι και καλα για να κανει πολεμο). Ενα απο τα σημαντικοτερα πραγματα που καταφερε αυτος ο τοπος. Και εκει που πρωτευεις εκει επιμενεις και μιζαρεις (λογικα)...
Τελος παντων, Το βιντεο για τα λεγομενα...

https://www.youtube.com/watch?v=cRTZysCKlBM
 
Και επισήμως πλέον, έρχονται 18 Rafale. Το εθνόσημο και τα διακριτικά της Μοίρας στο κάθετο σταθερο είναι φωτοσοπ φυσικά, αλλά τα πραγματικά δε θα αργήσουν, ελπιζω με παραλλαγή Aegean Ghost.
Ehuv0hBWAAI-2HC
 

Η αγορά των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο







Άρδην αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο με την απόκτηση από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία 18 υπερσύγχρονων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Dassault Rafale, κάτι που όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία στο τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τα Rafale έχουν χαρακτηριστεί ως φονικές πτητικές μηχανές, τις οποίες δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης με τη χώρα μας. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιδρά σπασμωδικά στην αμυντική σύμπραξη μεταξύ Ελλάδα και Γαλλίας.

Κάποια από τα 18 μαχητικά που θα αγοράσουμε (μια ολόκληρη μοίρα δηλαδή) θα είναι καινούργια και κάποια μεταχειρισμένα, κάτι που σημαίνει ότι τα δεύτερα θα είναι λίγο φθηνότερα από τα καινούργια αλλά παράλληλα θα έχουν το ατού πως θα παραδοθούν άμεσα και θα τεθούν το συντομότερο δυνατό στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας μόλις εκπαιδευτούν οι πιλότοι μας στο χειρισμό τους.


«Τα Rafale θεωρούνται από τα ικανότερα αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου στον κόσμο και θα αλλάξουν την κατάσταση στο Αιγαίο. Επί της ουσίας η τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν θα αποτελεί παράγοντα, αλλά απλά… στόχο για τα ελληνικά μαχητικά» δηλώνει χαρακτηριστικά ο ιπτάμενος επισμηναγός ε.α. Στέφανος Καραβίδας που κατά το παρελθόν έχει αναμετρηθεί πολλές φορές με τουρκικά μαχητικά και μέχρι πριν από ένα χρόνο ήταν ιπτάμενος σε F – 16 Block52.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τα Rafale τόσο ικανά; Καταρχάς το γεγονός ότι έχουν τη δυνατότητα να αδειάσουν όλο τον οπλισμό του, να ρίξουν όσους πυραύλους έχουν φορτωμένους στα πτερύγιά τους, μένοντας επί της ουσίας μακριά από την ακτίνα εμβέλειας και ικανότητας του εχθρικού αεροπλάνου. Μπορούν για παράδειγμα να εκτοξεύσουν πυραύλους αέρος – αέρος Meteor που έχουν βεληνεκές από 500 μέτρα έως και… πάνω από 120 χιλιόμετρα (η μεγαλύτερη εμβέλεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο δυτικό οπλοστάσιο), εξουδετερώνοντας αντίπαλα αεροπλάνα που δεν τα βλέπει το μάτι και εντοπίζονται απλώς και μόνο από τα ραντάρ.


Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καν να μπεις στη διαδικασία των κλειστών αερομαχιών όπως αυτές που καταγράφονται σχεδόν καθημερινά στο Αιγαίο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών! Με το Rafale φορτωμένο με πυραύλους Meteor, ο αντίπαλος δεν μπορεί να απαντήσει στη βολή σου. Εσύ τον βλέπεις μέσα από το ραντάρ κι ας είναι 120 χιλιόμετρα μακριά, τον καταρρίπτεις και εκείνος δεν μπορεί να κάνει τίποτα προκειμένου να αντιδράσει.

Διαθέτει 14 πυλώνες όπλων που μπορούν να φέρουν ένα πολύ μεγάλο εύρος βλημάτων καθιστώντας το ένα ιπτάμενο οπλοστάσιο. Στο αριστερό πτερύγιο έχουν συνήθως πυραύλους Cruise με βεληνεκές επίσης εκατοντάδων χιλιομέτρων για την εξουδετέρωση στρατιωτικών στόχων ενώ στο δεξί πτερύγιο υπάρχουν βόμβες των 250 κιλών έκαστη, για την εξουδετέρωση τεθωρακισμένων, που καθοδηγούνται με λέιζερ. Φέρουν έναν συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που τους δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητά τους κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορούν δε να απογειωθούν από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων.


Αν και χωρίς καθαρές βλέψεις να χαρακτηριστεί Stealth, αόρατο δηλαδή από τα ραντάρ, το Rafale έχει σχεδιαστεί από απόψεως σχήματος και υλικών κατασκευής ώστε να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος στις συσκευές εντοπισμού. Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελεί το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου Spectra της εταιρείας Thales. Η κατηγοριοποίηση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται ως άκρως απόρρητη και η άρνηση της Thales να επιτρέψει τη χρήση του σε άλλα αεροσκάφη, έχει προκαλέσει την ανάπτυξη φημολογίας ότι το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνολογία ενεργής ακύρωσης για να εξουδετερώνει τα εισερχόμενα σήματα ραντάρ.

Σε συνέχεια του ηλεκτρονικού του εξοπλισμού, το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Μπορεί ακόμη να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, εάν απαιτείται από την αποστολή, το Rafale έχει την ικανότητα να ιχνηλατήσει ένα στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος-αέρος χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του, χάρη στο σύστημα OSF της Thales. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο αεροσκάφος και λειτουργεί με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας. Μάλιστα για τη διαχείριση των συστημάτων του, το Rafale χρησιμοποιεί ένα πλήρως «γυάλινο πιλοτήριο», με τρεις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών, ολογραφικό HUD καθώς και πλευρικό χειριστήριο HOTAS, ενώ παρέχει τη δυνατότητα φωνητικών εντολών (Direct Voice Input).


Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα δικινητήρια γαλλικά μαχητικά έχουν μια τεράστια ακτίνα δράσης. Με γεμάτες τις τρεις δεξαμενές καυσίμων που διαθέτουν, μπορούν να διανύσουν χωρίς νέο ανεφοδιασμό έως και… 1.850 χιλιόμετρα, ενώ θεωρούνται σχετικά οικονομικά στην κατανάλωσή τους σε σχέση με άλλα μαχητικά.

Διαθέτουν επίσης υψηλή αντοχή σε περιβάλλον έντονων ηλεκτρονικών αντιμέτρων. «Το οπλικό φορτίο, η ακτίνα δράσης, η ικανότητα απεικόνισης του ραντάρ, η ανίχνευση εχθρικών στόχων και εμπλοκής με τα σύγχρονα όπλα, παρέχουν μια ζώνη άμυνας και ασφάλειας στον χειριστή, πριν μπορέσει το αντίπαλο μαχητικό να καταστεί απειλή» όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίδας.

Όπως τονίζει από την πλευρά του ο αντιπτέραρχος ε.α. Γιώργος Γερούλης που μίλησε για τα συγκεκριμένα μαχητικά στον τηλεοπτικό σταθμό Open, «η επιλογή των Rafale και όλων των υποστηρικτικών μέσων του είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να γίνει τη δεδομένη χρονική στιγμή, δίνοντας αεροπορική υπεροχή στην Ελλάδα τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε με επτά χρόνια. Η χώρα μας, με την απόσυρση των Α7 που είχαν αμιγώς βομβαρδιστικό ρόλο και με την αδυναμία να προμηθευτούμε τα αμερικανικά F- 35, είχε κάνει «κοιλιά». Η απόκτηση των γαλλικών μαχητικών αυτή τη στιγμή μας γίνει τη στρατηγική ικανότητα που δεν είχαμε. Πρόκειται για ένα αεροπλάνο που είναι ηγέτης στην περιοχή και συνεργάζεται κάλλιστα και με τα F16 και με τα Mirage».


Σύμφωνα με τον ίδιο «ακόμη και με τρία – τέσσερα τέτοια μαχητικά μπορούμε να έχουμε απόλυτη κυριαρχία στο Αιγαίο 24 ώρες το 24ωρο και το σημαντικότερο είναι πως εάν αγοράσουμε και τα στρατηγικά όπλα που μπορεί να φέρει πάνω του, μπορούμε να επιφέρουμε πολύ μεγάλο πλήγμα στην Τουρκία και πολύ βαθιά στην ενδοχώρα, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει η αεροπορία των γειτόνων μας, τη στιγμή μάλιστα που δεν διαθέτει μια ικανοποιητική και οργανωμένη αεράμυνα».

Και καταλήγει: «Το Rafale έχει μια πολύ υψηλή τεχνολογία. Διαθέτει ένα πολύ ισχυρό σύστημα αυτοπροστασίας που τη δεδομένη στιγμή το κάνει μη αντιμετωπίσιμο από τα βλήματα, δηλαδή δεν εγκλωβίζεται εύκολα. Έχει μια ώριμη τεχνολογία που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα αντιμετωπίσιμη με τα κοινά αντιαεροπορικά».

Θα ρωτήσει κάποιος: Αφού τα συγκεκριμένα γαλλικά μαχητικά έχουν τόσες πολλές δυνατότητες, γιατί δεν τα αγοράζαμε τόσο καιρό; Η απάντηση είναι απλή: Γιατί είναι πανάκριβα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα DefenceReview, η Ινδία για 36 Rafale, πλήρωσε 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών (244,5 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος), η Αίγυπτος, για 24 Rafale, πλήρωσε 6 δισεκατομμύρια δολάρια (250 εκατομμύρια ανά αεροσκάφος), ενώ το Κατάρ πλήρωσε περίπου 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια για 24 Rafale.






https://www.youtube.com/watch?v=YMWjWhQSPuM&feature=emb_logo


https://www.youtube.com/watch?v=TbWkPshWPrs&feature=emb_logo
 
Το διαβαζω και δεν το πιστευω ακομα.
Αντε καλοριζικα. Η μεταβαση των πιλοτων μας θα ειναι πολυ γρηγορη γιατι προκειται για την ιδια φιλοσοφια πιλοταρισματος και ευρεσης στον χωρο με αυτον πυ γνωριζουν.
Ειμαι ενθουσιασμενος με την ιδεα γιατι "εχω ακουσει" για την αξια τους και τις εντυπωσεις που αφηνουν σε ολους τους συμμαχους του Νατο.
 
Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της παρουσία του στη ΔΕΘ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, δίνοντας στη δημοσιότητα ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Αρχικά είπε ότι η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) θα παραλάβει έξι (6) νέα και 12 μεταχειρισμένα αεροσκάφη της Γαλλικής Αεροπορίας (ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε συγκεκριμένες εκδόσεις, πιθανολογούμε ότι τα νέα αεροσκάφη θα είναι της έκδοσης F3-R, και τα μεταχειρισμένα της έκδοσης F3).

Επίσης είπε ότι ο στόχος είναι τα πρώτα αεροσκάφη να είναι στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα του 2021 και ότι το σύνολο των 18 αεροσκαφών να είναι στην Ελλάδα μέχρι τις αρχές του 2022. Είπε επίσης ότι τα Rafale θα αντικαταστήσουν τα μη-αναβαθμισμένα Mirage-2000EGM/BGM.


https://defencereview.gr/polemiki-aeroporia-tha-paralavei-nea/



Ειχαμε γραψει εδω για τις διαφορες των F3R ( που απο οτι φαινεται θα παρουμε μονον 6 τεμαχια) και των F4 που ειναι η μελλοντικη αναβαθμιση των Rafale .

Ας ελπισουμε τα F3 να μπορουν αναβαθμιστουν με λογικο κοστος σε F4 καποια στιγμη που θα μπορουμε να το κανουμε .

Και απολυτα φυσιολογικο ειναι καποια στιγμη να αποκτηθει τουλαχιστον αλλη μια μοιρα πιθανοτατα F4 και να εχουμε μια σχετικη ομοιομορφια κατι απαραιτητο για το κοστος λειτουργιας αλλα και για την αποτελεσματικοτητα της ΠΑ.

Συνταξιοδοτησαμε τα Corsair, στον ιδιο δρομο οδηγουνται και τα Phantom φυσιολογικα οποτε το μελλον της ΠΑ μας θα απαρτιζεται απο F16V ( αυτα που αναβαθμιζονται τωρα) απο F16block52+ ( πιθανον τα τωρινα block 30 που θα παρουν τα ανταλλακτικα των τωρινων block 52+) και Rafale + Mirage2005 που σιγα σιγα θα αντικαθιστανται υπερ των νεων γαλλικων αεροσκαφων.
 
Συνυπαρξη ή μεταβαση απο την πλατφορμα Mirage-2000 στα Rafale ?


Ασφαλώς υπάρχουν πολλές ενστάσεις και ερωτηματικά για τη συγκεκριμένη αγορά και είναι, μέχρι ενός σημείου, απόλυτα δικαιολογημένα. Η συγκρότηση μίας και μόνο Μοίρας συνεπάγεται πολύ μεγάλο κόστος, τα Mirage 2000EGM ενδεχομένως ανταλλάσσονται (διατηρούμε μια επιφύλαξη ως προς την εξέλιξη αυτή από τη στιγμή που δεν έχουμε ακόμα επιβεβαιωμένες πληροφορίες) προς περιορισμό του συνολικού κόστους και της πολυτυπίας και πολλά άλλα.

Όλα αυτά τα επιχειρήματα έχουν ασφαλώς λογική βάση. Εδώ όμως θα πρέπει να εξετάσουμε τα πράγματα με βάση τις ανάγκες που έχουν δημιουργήσει οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα. Τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η γιγάντωση της τουρκικής απειλής. Και για αυτό το λόγο θεωρούμε συνολικά ορθή την επιλογή του Rafale και δημοσιεύσαμε και το σχετικό με το μέλλον των ελληνικών Mirage 2000 στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας, άρθρο.

Γνωρίζουμε ότι το Mirage 2000EGM είναι ένα μαχητικό ηλικίας 30 ετών. Και πέρα από αυτό, γνωρίζουμε ότι αφέθηκε να απαξιωθεί από την ελληνική Πολιτεία.

– Υποστηρίξαμε την άποψη ότι πρέπει να παραμείνει σε υπηρεσία για κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του που θα κάλυπταν συγκεκριμένους και κρίσιμους ρόλους για τον ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό.

– Επισημάναμε ότι πολλά από τα συστήματα του είναι κοινά με αυτά του Mirage 2000-5Mk.2.

– Λάβαμε υπόψη ότι παρά την ηλικία των μαχητικών -EGM και την ταλαιπωρία της χρήσης που έχουν υποστεί στο ρόλο της αστυνόμευσης του FIR Αθηνών και στο ρόλο της αναχαίτισης ουσιαστικά “μέσα” σε θαλάσσιο περιβάλλον (άκρως διαβρωτικό), παραμένουν δομικά ακέραια και σε πολύ καλή κατάσταση με πολλές ακόμα ώρες εκμετάλλευσης στις επιχειρήσεις.

– Επισημάναμε ότι μπορούν μέσω της πιστοποίησης του MICA IR να συνεχίσουν με αξιώσεις να αξιοποιούνται σε αυτούς τους ρόλους (αστυνόμευση, αναχαίτιση). Γιατί ακόμη και σε περίοδο επιχειρήσεων, το εξαιρετικών δυνατοτήτων σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου ICMS 2000Mk.1 που φέρουν, τα καθιστά επικίνδυνα και αποτελεσματικά ως πλατφόρμες.

– Τονίσαμε τέλος, ότι μεμονωμένες προσθήκες όπως η εγκατάσταση φωτισμού συμβατού με τη χρήση διοπτρών νυχτερινής όρασης (NVG τύπου AVS-9 που χρησιμοποιούνται και σε άλλους τύπους μαχητικών της ΠΑ) και η πιστοποίηση του ατρακτιδίου ELINT/SIGINT τύπου ASTAC που η Πολεμική Αεροπορία έχει θέσει σε αποθήκευση μετά την απόσυρση των RF-4E το 2017, θα του επέτρεπαν να διαδραματίσει κρίσιμο, όχι απλά σημαντικό, ρόλο στον ελληνικό επιχειρησιακό σχεδιασμό. Σε σύντομο χρόνο και με μικρό κόστος.

Όλα αυτά γράφτηκαν έχοντας υπόψη ότι η Πολεμική Αεροπορία θα κέρδιζε χρόνο καλύπτοντας ζωτικές επιχειρησιακές της ανάγκες μέχρι:

– Την απόσυρση των RF-4E AUP.

– Tην ένταξη σε υπηρεσία τουλάχιστον δύο πολεμικών Μοιρών εξοπλισμένων με εκσυγχρονισμένα F-16C/D Block 72.

– Tην παραλαβή και ένταξη σε υπηρεσία του συνόλου των 18Rafale. Διαμόρφωσης F3-R ή F 4, δεν γνωρίζουμε ακόμα.

Υπό αυτή τη συλλογιστική συντάχθηκε το άρθρο για το μέλλον των ελληνικών Mirage 2000. Των -EGM κυρίως. Στην οποία συλλογιστική φυσικά έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι δυνατότητες ELINT/SIGINT και αντιπλοϊκές δεν έχουμε επάνω σε αμερικανικά μαχητικά.

Το εάν οι ΗΠΑ μας αποδεσμεύουν ειδικά όπλα ή όχι και στη συγκεκριμένη περίπτωση τον αντιπλοϊκό αερομεταφερόμενο (καλό θα ήταν να εξηγήσει κάποιος στον συντάκτη άλλης σελίδας που δεν έχασε την ευκαιρία να μας λοιδορήσει, τις διαφορές μεταξύ των αερομεταφερόμενων αντιπλοϊκών πυραύλων και αυτών που φέρονται από μονάδες επιφανείας) AGM-84 Harpoon,είναι κάτι που αποδεικνύεται από τα γεγονότα και τις εξελίξεις των τελευταίων 30 ετών.

Δεν είναι κάτι που υποστηρίζουμε εμείς επειδή τρέφουμε αντιαμερικανικά αισθήματα. Κάθε άλλο! Μπορούμε όμως να παραβλέψουμε επί παραδείγματι, ότι η απαγόρευση εξαγωγής όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από την πλευρά των ΗΠΑ, ουσιαστικά (όχι τυπικά) ισχύει ακόμα; Πώς είναι δυνατόν εδώ και δεκαετίες να μην υπάρχει τέτοια απαγόρευση (εμπάργκο) για τον θύτη (Τουρκία) και να υφίσταται για το θύμα;

Δεν αποσύρουμε λοιπόν “ελαφρά τη καρδία” ένα μαχητικό που μπορεί ακόμα να έχει σημαντική προσφορά σε αυτούς τους ειδικούς επιχειρησιακούς τομείς και ειδικά στις αποστολές εναντίον μονάδων επιφανείας.

Όπως αποκαλυπτικά επισήμανε ο κος Ζηκίδης, μέσα από άλλη μία πλούσια σε γνώσεις για εμάς, παρέμβασή του, τις δυνατότητες του Rafale τις είχαμε ήδη μέσω του Mirage-2000 εδώ και πολλά χρόνια. Η διαφοροποίηση συνίσταται στο ότι η Ελλάδα αποκτά μία σαφώς μεγαλύτερων δυνατοτήτων πλατφόρμα. Στρατηγικών, με βάση τα δεδομένα της νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Με τα ίδια όπλα όμως… Η παράταση της επιχειρησιακή ζωής των Mirage 2000EGM συνεπώς, θα είχε σημαντικά πλεονεκτήματα να προσφέρει και αυτό προσπαθήσαμε να αποδείξουμε με στοιχεία.




Συγκριση των 2 πλατφορμων Mirage 2000 + Rafale
 
Mια φωτο με υπονοουμενα !
Μια μορφη που ερωτοτροπουσε με τον αερα ... και μια που γρονθοκοπουσε τον αερα.
Του Κοτσυφα (Blackbird) σε γκρι τιτανιου ... και της Πρωτοβουλιας (Enterprise) σε ασπρο-μαυρο !

https://storge.pic2.me/cm/2560x2048/442/555108cd73350.jpg
555108cd73350.jpg


Φυσικα το Enterprise εχει αλλες τεσσερεις ερμηνειες ... αλλα δεν ταιριαζουν τοσο (νομιζω) !
 
Συνυπαρξη ή μεταβαση απο την πλατφορμα Mirage-2000 στα Rafale ?


Ασφαλώς υπάρχουν πολλές ενστάσεις και ερωτηματικά για τη συγκεκριμένη αγορά και είναι, μέχρι ενός σημείου, απόλυτα δικαιολογημένα. Η συγκρότηση μίας και μόνο Μοίρας συνεπάγεται πολύ μεγάλο κόστος, τα Mirage 2000EGM ενδεχομένως ανταλλάσσονται (διατηρούμε μια επιφύλαξη ως προς την εξέλιξη αυτή από τη στιγμή που δεν έχουμε ακόμα επιβεβαιωμένες πληροφορίες) προς περιορισμό του συνολικού κόστους και της πολυτυπίας και πολλά άλλα.

Όλα αυτά τα επιχειρήματα έχουν ασφαλώς λογική βάση. Εδώ όμως θα πρέπει να εξετάσουμε τα πράγματα με βάση τις ανάγκες που έχουν δημιουργήσει οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα. Τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η γιγάντωση της τουρκικής απειλής. Και για αυτό το λόγο θεωρούμε συνολικά ορθή την επιλογή του Rafale και δημοσιεύσαμε και το σχετικό με το μέλλον των ελληνικών Mirage 2000 στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας, άρθρο.

Γνωρίζουμε ότι το Mirage 2000EGM είναι ένα μαχητικό ηλικίας 30 ετών. Και πέρα από αυτό, γνωρίζουμε ότι αφέθηκε να απαξιωθεί από την ελληνική Πολιτεία.

– Υποστηρίξαμε την άποψη ότι πρέπει να παραμείνει σε υπηρεσία για κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του που θα κάλυπταν συγκεκριμένους και κρίσιμους ρόλους για τον ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό.

– Επισημάναμε ότι πολλά από τα συστήματα του είναι κοινά με αυτά του Mirage 2000-5Mk.2.

– Λάβαμε υπόψη ότι παρά την ηλικία των μαχητικών -EGM και την ταλαιπωρία της χρήσης που έχουν υποστεί στο ρόλο της αστυνόμευσης του FIR Αθηνών και στο ρόλο της αναχαίτισης ουσιαστικά β€œμέσα” σε θαλάσσιο περιβάλλον (άκρως διαβρωτικό), παραμένουν δομικά ακέραια και σε πολύ καλή κατάσταση με πολλές ακόμα ώρες εκμετάλλευσης στις επιχειρήσεις.

– Επισημάναμε ότι μπορούν μέσω της πιστοποίησης του MICA IR να συνεχίσουν με αξιώσεις να αξιοποιούνται σε αυτούς τους ρόλους (αστυνόμευση, αναχαίτιση). Γιατί ακόμη και σε περίοδο επιχειρήσεων, το εξαιρετικών δυνατοτήτων σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου ICMS 2000Mk.1 που φέρουν, τα καθιστά επικίνδυνα και αποτελεσματικά ως πλατφόρμες.

– Τονίσαμε τέλος, ότι μεμονωμένες προσθήκες όπως η εγκατάσταση φωτισμού συμβατού με τη χρήση διοπτρών νυχτερινής όρασης (NVG τύπου AVS-9 που χρησιμοποιούνται και σε άλλους τύπους μαχητικών της ΠΑ) και η πιστοποίηση του ατρακτιδίου ELINT/SIGINT τύπου ASTAC που η Πολεμική Αεροπορία έχει θέσει σε αποθήκευση μετά την απόσυρση των RF-4E το 2017, θα του επέτρεπαν να διαδραματίσει κρίσιμο, όχι απλά σημαντικό, ρόλο στον ελληνικό επιχειρησιακό σχεδιασμό. Σε σύντομο χρόνο και με μικρό κόστος.

Όλα αυτά γράφτηκαν έχοντας υπόψη ότι η Πολεμική Αεροπορία θα κέρδιζε χρόνο καλύπτοντας ζωτικές επιχειρησιακές της ανάγκες μέχρι:

– Την απόσυρση των RF-4E AUP.

– Tην ένταξη σε υπηρεσία τουλάχιστον δύο πολεμικών Μοιρών εξοπλισμένων με εκσυγχρονισμένα F-16C/D Block 72.

– Tην παραλαβή και ένταξη σε υπηρεσία του συνόλου των 18Rafale. Διαμόρφωσης F3-R ή F 4, δεν γνωρίζουμε ακόμα.

Υπό αυτή τη συλλογιστική συντάχθηκε το άρθρο για το μέλλον των ελληνικών Mirage 2000. Των -EGM κυρίως. Στην οποία συλλογιστική φυσικά έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι δυνατότητες ELINT/SIGINT και αντιπλοϊκές δεν έχουμε επάνω σε αμερικανικά μαχητικά.

Το εάν οι ΗΠΑ μας αποδεσμεύουν ειδικά όπλα ή όχι και στη συγκεκριμένη περίπτωση τον αντιπλοϊκό αερομεταφερόμενο (καλό θα ήταν να εξηγήσει κάποιος στον συντάκτη άλλης σελίδας που δεν έχασε την ευκαιρία να μας λοιδορήσει, τις διαφορές μεταξύ των αερομεταφερόμενων αντιπλοϊκών πυραύλων και αυτών που φέρονται από μονάδες επιφανείας) AGM-84 Harpoon,είναι κάτι που αποδεικνύεται από τα γεγονότα και τις εξελίξεις των τελευταίων 30 ετών.

Δεν είναι κάτι που υποστηρίζουμε εμείς επειδή τρέφουμε αντιαμερικανικά αισθήματα. Κάθε άλλο! Μπορούμε όμως να παραβλέψουμε επί παραδείγματι, ότι η απαγόρευση εξαγωγής όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από την πλευρά των ΗΠΑ, ουσιαστικά (όχι τυπικά) ισχύει ακόμα; Πώς είναι δυνατόν εδώ και δεκαετίες να μην υπάρχει τέτοια απαγόρευση (εμπάργκο) για τον θύτη (Τουρκία) και να υφίσταται για το θύμα;

Δεν αποσύρουμε λοιπόν β€œελαφρά τη καρδία” ένα μαχητικό που μπορεί ακόμα να έχει σημαντική προσφορά σε αυτούς τους ειδικούς επιχειρησιακούς τομείς και ειδικά στις αποστολές εναντίον μονάδων επιφανείας.

Όπως αποκαλυπτικά επισήμανε ο κος Ζηκίδης, μέσα από άλλη μία πλούσια σε γνώσεις για εμάς, παρέμβασή του, τις δυνατότητες του Rafale τις είχαμε ήδη μέσω του Mirage-2000 εδώ και πολλά χρόνια. Η διαφοροποίηση συνίσταται στο ότι η Ελλάδα αποκτά μία σαφώς μεγαλύτερων δυνατοτήτων πλατφόρμα. Στρατηγικών, με βάση τα δεδομένα της νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Με τα ίδια όπλα όμως… Η παράταση της επιχειρησιακή ζωής των Mirage 2000EGM συνεπώς, θα είχε σημαντικά πλεονεκτήματα να προσφέρει και αυτό προσπαθήσαμε να αποδείξουμε με στοιχεία.




Συγκριση των 2 πλατφορμων Mirage 2000 + Rafale

Πολυ ενδιαφερουσα σαν προταση ( η παραμονη των 2000EGM ) και συναισθηματικα και οχι μονο θα ελεγα ναι να μεινουν και αυτα.
Αλλα σκεφτομαι ενα δυο πραγματα και θυμαμαι πολυ καλα αλλο ενα που ισως εχει την σημασια του.
Το συγκεκριμενο: Η πρωτη φορα που εγινε σοβαρη προταση στην Ελλαδα για την αποκτηση Rafale πολυ σοβαρη και κοντα σε υλοποιηση ηταν επι Σαρκοζυ.
Πριν τον "λεφτα υπαρχουν"... Για δυο μοιρες Ραφαλ μαλιστα. Και θυμαμαι πολυ καλα οτι μεσα στο σχεδιο και την προταση ηταν ταυτοχρονοα και παραλληλα η αποσυρση των Mirage 2000EGM και η μεταφορα τους στην Γαλλια. Θυμαμαι συγκεκριμενα την φραση του ιδιου του Σαρκοζυ, "παιρνουμε τα μιραζ 2000 πισω και δεν ξανασυζηταμε πια..."
Αρα πρεπει να υαρχουν καποιοι παραμετροι που δεν γνωριζουμε, και που ενδιαφερουν τους μεν και τους δε (Γαλλους και Ελληενς). Εχω μια καποια ιδεα για τι εχει να κανει και κατοπιν ποιων πραγματων. Αλλα εαν αυτη η προυποθεση τιθεται καθε φορα σημανει οτι υπαρχει καποιος λογος. Που οι γραφοντες (δημοσιογραφοι) δεν γνωριζουν πραγματικα, και ισως καλυτερα οι δημοσιογραφοι να γνωριζουν οτι πρεπει να γνωριζουν.

Απο εκει και μετα (2010) τα πραγματα εγιναν ακομα πιο προβληματικα. Οποτε πιστευω οτι η ερωτηση σχετιζεται με το "Ραφαλ η οχι"...
Οποτε οσο και αν τα αγαπω αυτα τα αεροπλανα και τα βλεπω να επιχειρουν αριστα μεταξυ τους, δεν μπορω παρα να πω...Ραφαλ. Και ας ειναι και 4.
 
Οι εκδόσεις των Rafale που θα παραλάβει η Πολεμική Αεροπορία



Στην Αθήνα βρίσκονται από σήμερα το πρωί οι Γάλλοι. Πυρετώδεις είναι οι διαπραγματεύσεις αφού όπως όλα δείχνουν η υπογραφή της σύμβασης θα είναι σε χρόνο ρεκόρ.

«Tα Rafale εισάγουν τη ΠΑ στην εποχή των ραντάρ AESA» σημείωνε αξιωματικός της ΠΑ στον γράφοντα. Η ίδια υψηλόβαθμη πηγή της ΠΑ τόνιζε στο DefenceReview.gr πως έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την επιλογή και την εκπαίδευση της πρώτης ομάδας πιλότων στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε τα 6 καινούργια αεροσκάφη της ΠΑ θα είναι έκδοσης F3R και 12 τα μεταχειρισμένα έκδοσης F3-O4T όλα με ραντάρ AESA, IRST και σύστημα αυτοπροστασίας SPECTRA. Φυσικά η ΠΑ μπορεί να ομογενοποιήσει στον στόλο των γαλλικών Rafale στο επίπεδο λογισμικού F3-R και μεταγενέστερα στο επίπεδο F4.

Στην έκδοση F3-R το Rafale ενσωματώνει σημαντικές βελτιώσεις όπως το ραντάρ RBE-2AA, τεχνολογίας ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), την πιστοποίηση των βλημάτων αερομαχίας MICA NG (New Generation) και Meteor (μέγιστου βεληνεκούς άνω των 100 χιλιομέτρων), των κατευθυνόμενων βομβών AASM (Armement Air-Sol Modulaire) και των ατρακτιδίων εντοπισμού, αναγνώρισης και κατάδειξης (λέιζερ) στόχων TALIOS και τακτικής και στρατηγικής αναγνώρισης AEROS. Επίσης, το Rafale F3-R ενσωματώνει αυτόματο σύστημα αποφυγής πρόσκρουσης στο έδαφος.




Rafale: Η εξέλιξη των εκδόσεων



Στην έκδοση F1, η οποία παράχθηκε την περίοδο 2000-2006, τα Rafale διέθεταν το ραντάρ RBE2 τεχνολογίας PESA (Passive Electronically Scanned Array), αλλά μόνο με βασικές δυνατότητες αερομαχίες με τη χρήση βλημάτων MICA της έκδοσης ΕΜ και Magic II (υπέρυθρης καθοδήγησης, μικρού βεληνεκούς). Επίσης τα αεροσκάφη έφεραν το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA και ικανότητα πτήσης σε χαμηλό υψόμετρο, καθώς και εναέριου ανεφοδιασμού. Στην έκδοση F2, η οποία παράχθηκε την περίοδο 2006-2009, τα αεροσκάφη απέκτησαν ικανότητα χρήσης βλημάτων MICA της υπέρυθρης έκδοσης, αντί των Magic II, βλημάτων προσβολής SCALP-EG και κατευθυνόμενων βομβών AASM. Επίσης απέκτησαν σύστημα ζεύξης δεδομένων Link-16, ενώ το ραντάρ RBE2 απέκτησε ικανότητες αέρος-εδάφους και αέρος-επιφανείας. Το SPECTRA βελτιώθηκε, ενώ προστέθηκε και ο αισθητήρας εντοπισμού, ανίχνευσης και αναγνώρισης στόχων FSO. Τέλος, το Rafale απέκτησε ικανότητα πτήσης σε χαμηλό υψόμετρο μέσω της χρήσης αποθηκευμένων αρχείων δεδομένων.


Στην έκδοση F3, που άρχισε να παράγεται από το 2009 και συνεχίζεται να παράγεται μέχρι σήμερα, σε διαφορετικές διαμορφώσεις, τα αεροσκάφη απέκτησαν ικανότητα χρήσης βλημάτων κατά πλοίων AM-39 Exocet και πυρηνικής κρούσης ASMP. Το ραντάρ απέκτησε επιπλέον δυνατότητες αέρος-επιφανείας, ενώ βελτιώσεις υπήρξαν και για το SPECTRA. Το αεροσκάφος πιστοποιήθηκε για χρήση του ατρακτιδίου αναγνώρισης RECO (Areos) και ικανότητα πτήσης στο ανάγλυφο του εδάφους. Επίσης απέκτησε ψηφιακό καταγραφέα πτήσης, νέα συστήματα επικοινωνιών VHF/FM και ικανότητα αποστολής δεδομένων σε συσκευές ROVER (Remotely-Operated Video Enhanced Receivers) στο έδαφος. Στην έκδοση F3.2 το πυροβόλο του αεροσκάφους απέκτησε ικανότητα βολής στο έδαφος, ενώ υπήρξε περεταίρω βελτίωση στις λειτουργίες του ραντάρ και του SPECTRA. Σε επίπεδο όπλων το Rafale F3.2 απέκτησε ικανότητα βολής βλημάτων και βομβών καθοδήγησης λέιζερ.

Στην έκδοση F3.3 (από το 2013), το αεροσκάφος ενσωματώνει βελτιωμένο Link-16, υποδέχθηκε την υποδομή αναβάθμισης του ραντάρ σε AESA (Active Electronically Scanned Array), ενώ πιστοποιήθηκε η κατευθυνόμενη βόμβα GBU-24 με ανάλογη αναβάθμισης του συστήματος ελέγχου πυρός του αεροσκάφους. Στην έκδοση F3.4+ (2014-2018) το αεροσκάφος γνώρισε βελτιώσεις στην ικανότητα του να εκτελεί βολές αέρος-αέρος, ενώ βελτιστοποιήθηκε και η διασύνδεση ανθρώπου και μηχανής. Επίσης βελτιώθηκε η ικανότητα πτήσης μέσω της παρακολούθησης του ανάγλυφου του εδάφους κατά τη διαδικασία εναλλαγής από το ραντάρ στα ψηφιακά αρχεία. Βελτίωση υπήρχε και στην ασφάλεια του αεροσκάφους μέσω της ενσωμάτωσης ενός συστήματος προειδοποίησης ασυνήθιστης θέσης του αεροσκάφους (πτήση σε χαμηλό υψόμετρο), καθώς και στην ικανότητα του αεροσκάφους να συνεργάζεται με ελεγκτές αέρος στο έδαφος.


Στην έκδοση F3-O4T (2012-2018), που πιθανότατα θα είναι και τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη που θα παραλάβει η ΠΑ, το αεροσκάφος απέκτησε ραντάρ AESA, σύστημα προειδοποίησης εκτόξευσης πυραύλου νέας γενιάς, βελτιωμένο αισθητήρα OSF, βελτιωμένη ευκρίνεια οθόνης, νέο HUD παραγωγής καθαρότερης εικόνας και νέο σύστημα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF) με αυξημένο βεληνεκές. Τέλος, στην έκδοση F3-R, το αεροσκάφος θα βελτιωθεί σημαντικά με πιστοποίηση χρήσης του νέου ατρακτιδίου στοχοποίησης Talios και νέων όπλων (SBU-54, δηλαδή AASM καθοδήγησης λέιζερ, GBU-16 και βλήματα αερομαχίας Meteor), νέο IFF Mode.5 και Mode.S και βελτιώσεις στα συστήματα GPS, Link-16 και SPECTRA. Επίσης το αεροσκάφος θα μπορεί να προσβάλει κινούμενους στόχους, με AASM, το ραντάρ θα αποκτήσει βελτιωμένες ικανότητες αντιμέτρων, ενώ θα εγκατασταθεί και αυτόματο σύστημα αποφυγής πρόσκρουσης στο έδαφος. Τέλος, θα πιστοποιηθούν και τα βελτιωμένα ατρακτίδια αναγνώρισης RECO-NG (Areos-NG).

Μια πολύ ενδιαφέρουσα σημείωση υπάρχει στη σελίδα, μετά την παρουσίαση της έκδοσης F3-R, όπου αναφέρει ότι η αναβάθμιση από την έκδοση F3 στην έκδοση F3-R μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες ώρες («It only takes a few hours to “update” F3 to F3R», είναι η ακριβής φράση στα αγγλικά). Εάν αυτό είναι ακριβές, καταδεικνύει ότι οι σημαντικότερες αλλαγές στο αεροσκάφος δεν αφορούν σε αλλαγή μηχανικών μερών ή συστημάτων (Hardware), αλλά σε αναβάθμιση του λογισμικού (Software), μέσα από το οποία προκύπτουν οι πιστοποιήσεις νέων όπλων και οι βελτιώσεις των ήδη εγκαταστημένων συστημάτων. Κατά τη γνώμη μας είναι μια ενδιαφέρουσα παράμετρος, που σημαίνει ότι η ΠΑ μπορεί πολύ γρήγορα, με άγνωστο όμως κόστος, να ομογενοποιήσει τον στόλο των Rafale στην έκδοση F3-R. Τέλος, από τα παραπάνω προκύπτει ότι το βλήμα αερομαχίας μεγάλου βεληνεκούς Meteor έχει πιστοποιηθεί στην έκδοση F3-R, αλλά όχι σε προγενέστερες εκδόσεις.



RAFALE : Un avion Εvolutif