Αισθητήρας καλιμπραρίσματος τηλεόρασης...

petasis

AVClub Fanatic
18 June 2006
17,003
Καλησπέρα σε όλους,

Σκέπτομαι να αγοράσω ένα eye-one display 2 (gretag macbeth/xrite/pantone - μάλλον pantone - όλα ίδια είναι νομίζω) και να παίξω λίγο με το gpl λογισμικό http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=737550. Έχει κανείς γνώμη για αυτόν τον αισθητήρα, είναι καλός (για τα χρήματά του πάντα);
Επίσης, ξέρει κανείς που μπορώ να τον αγοράσω σε λογική τιμή;
Για παράδειγμα μπορεί κανείς να το βρει από http://www.papasotiriou.gr/product.software.asp?pfid=1723763&prid=978002, αλλά στα 290 ευρώ είναι λιγάκι ακριβός :p

Re: Αισθητήρας καλυμπραρίσματος τηλεόρασης...

Μόλις κυκλοφόρησε και νέος αισθητήρας, τo spyder3, το οποίο σύμφωνα με τον κατασκευαστή είναι πολύ καλύτερο από το spyder2. Προς το παρών δεν υποστηριζει καλιμπράρισμα τηλεόρασης, αλλά από ότι κατάλαβα το κοιτάνε...

http://www.spyder3.com/
http://www.colorvision.com/product-mc-s3elite.php

To προιόν για καλιμπράρισμα τηλεοράσεων χρησιμοποιεί ακόμα τον παλαιότερο αισθητήρα:
http://www.colorvision.com/product-ht-stv.php

Re: Αισθητήρας καλυμπραρίσματος τηλεόρασης...

Έχω την εντύπωση όμως ότι το πρόγραμμα που το συνοδεύει δεν μπορεί να καλιμπράρει τις συνιστώσες του χρώματος ξεχωριστά, παρά μόνο φωτεινότητα, αντίθεση και χρώμα. Αλλά περισσότερα θα μπορούσαμε να μάθουμε μόνο από κάποιον που το έχει... Υποθέτω όμως ότι "ψήνεται" νέο πακέτο, με τον νέο αισθητήρα spyder3. Σύμφωνα με απάντηση από την εταιρία:

Spyder3 currently does not support TV calibration, its development is on going. No release date has been given.

Απάντηση: Αισθητήρας καλυμπραρίσματος τηλεόρασης...

Μπορεις να παρεις απο ενα φθηνο πακετο το spyder και μετα να χρησιμοποιησεις το HCFR που ειναι ελευθερο. Απλα να ξερεις οτι θελει πολυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ χρονο να ασχοληθεις με αυτα, εαν τολμησεις το βημα!!!

Μιλάς εκ πείρας; :smile:
Βασικά θα ήθελα να μάθω μερικά πράγματα, αλλά δεν έχω και πολύ χρόνο να αφιερώσω. Σκέφτομαι να δω τι κάνει το εντελώς αυτοματοποιημένο σύστημα (που υποθέτω θα υπάρχει στο πακέτο) και μετά να δω τι κάνει το HCFR...

Για επαγγελματικο ρυθμισμα, δεν υπαρχει κανενα αυτοματοποιημενο συστημα, εαν εννοεις κατι τετοιο. Ολη η διαδικασια ειναι εντελως manual και ασε το χρονο που θελεις προηγουμενως μεχρι να καταλαβεις τι πρεπει να πειραξεις στα κρυφα μενου των τηλεορασεων, και παντα με το φοβο μην κανεις καμια πατατια και μετα θελει κανονικο service η τηλεοραση!!!!
Και στο λεω εκ πειρας! :antlers: Καλυτερα να φωναξεις τον ειδικο παρα να τρεμεις με το φοβο μην κανεις λαθος και δεν διορθωνει, να χασεις το χρονο σου και να την κανεις και χειροτερη στο τελος,...κι αλλα πολλα.
Βεβαια το φωτομετρο που αναφερεσαι και τυχαινω να εχω στην κατοχη μου, το SPYDER TV, ειναι καλο για να ρυθμισεις τα βασικα (contrast, brightness, color, tint, temperature και sharpness). Αυτα τα ρυθμιζει μια χαρα. Για περισσοτερα ομως... χανεται η μπαλα!!! :D

Μπορείς να μου πεις από που το είχες αγοράσει και πόσο; Ενδιαφέρομαι και εγώ να πάρω ένα :blush:

εναλλακτικά όσοι ενδιαφέρονται από Ελλάδα στον αντιπρόσωπο ;) ίσως με ένα power buy η τιμή να πέσει λίγο, παλιότερα όταν το έψαχνα και είχα ρωτήσει έπαιζε… ;) μετά κατέληξα ότι το χρειάζομαι λιγότερο από ότι νόμιζα + χρόνος μάθησης του software ήταν δυσανάλογος από το να φωνάξω το Μανωλο ;) να ρυθμιση και το άφησα –bye-

Βέβαια σε αυτά τα πακέτα χρειάζεσαι το HCFR…

ColorVision Spyder 2 express 107.10 
ColorVision Spyder 2 suite 167.79 
ColorVision Spyder 2PRO 207.06 

http://www.systemgraph.gr/index.php?page=shop.browse&category_id=49&option=com_virtuemart&Itemid=27

Last edited:
Απάντηση: Re: Αισθητήρας καλιμπραρίσματος τηλεόρασης...

........... μετά κατέληξα ότι το χρειάζομαι λιγότερο από ότι νόμιζα + χρόνος μάθησης του software ήταν δυσανάλογος από το να φωνάξω το Μανωλο ;) να ρυθμιση και το άφησα

:SFGSFGSF:

Ναι άλλα που εγώ θέλω να μάθω και κάτι; :blush:
Αντιπρόσωπος άραγε στην Ελλάδα ποιος να είναι; Πάντως το καινούργιο spyder3 οι μόνοι που φαίνεται να το έχουν στην Ελλάδα είναι μια εταιρεία στην Θεσσαλονίκη:

http://www.morecolor.gr/colorvision.php

Re: Απάντηση: Αισθητήρας καλιμπραρίσματος τηλεόρασης...

Για επαγγελματικο ρυθμισμα, δεν υπαρχει κανενα αυτοματοποιημενο συστημα, εαν εννοεις κατι τετοιο. Ολη η διαδικασια ειναι εντελως manual και ασε το χρονο που θελεις προηγουμενως μεχρι να καταλαβεις τι πρεπει να πειραξεις στα κρυφα μενου των τηλεορασεων, και παντα με το φοβο μην κανεις καμια πατατια και μετα θελει κανονικο service η τηλεοραση!!!!
Και στο λεω εκ πειρας! :antlers: Καλυτερα να φωναξεις τον ειδικο παρα να τρεμεις με το φοβο μην κανεις λαθος και δεν διορθωνει, να χασεις το χρονο σου και να την κανεις και χειροτερη στο τελος,...κι αλλα πολλα.
Βεβαια το φωτομετρο που αναφερεσαι και τυχαινω να εχω στην κατοχη μου, το SPYDER TV, ειναι καλο για να ρυθμισεις τα βασικα (contrast, brightness, color, tint, temperature και sharpness). Αυτα τα ρυθμιζει μια χαρα. Για περισσοτερα ομως... χανεται η μπαλα!!! :D

Πάνο, μία σύντομη ερώτηση:

Τι παραπάνω κάνει από το DVE; Δηλαδή αξίζει να το αγοράσει κανείς, όταν ήδη έχει το DVE;

Βλαση, στο DVE βαζεις τα patterns και ρυθμιζεις με το ματι σου. Ενω με το φωτομετρο, το τοποθετεις στην τηλεοραση σου και μεσω software και patterns ρυθμιζει την τηλεοραση με ακριβεια. Καθοτι τα ματια ειναι υποκειμενικα παντα σε ολους μας :ernaehrung004:

Re: Απάντηση: Αισθητήρας καλιμπραρίσματος τηλεόρασης...

Βλαση, στο DVE βαζεις τα patterns και ρυθμιζεις με το ματι σου. Ενω με το φωτομετρο, το τοποθετεις στην τηλεοραση σου και μεσω software και patterns ρυθμιζει την τηλεοραση με ακριβεια. Καθοτι τα ματια ειναι υποκειμενικα παντα σε ολους μας :ernaehrung004:

...τι μαθαίνει κανείς:ernaehrung004:, ευχαριστούμε Πάνο.

Φυσικα, για να λεμε και την αληθεια, υπαρχουν φωτομετρα διαφορα. Δηλαδη ενα απλο σαν αυτο που λεμε παραπανω (Spyder) εχει μια ακριβεια κοντα στο 80% σε σχεση με τα επαγγελματικα που κοστιζουν απο 3000-5000 . Για αυτο αλλωστε και οι μεγαλες διαφορες στις τιμες. Αλλα οπως σε ολα τα πραγματα...ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙΣ!!! :grandpa:
-bye-

Απάντηση: Αισθητήρας καλυμπραρίσματος τηλεόρασης...

Μπορεις να παρεις απο ενα φθηνο πακετο το spyder και μετα να χρησιμοποιησεις το HCFR που ειναι ελευθερο. Απλα να ξερεις οτι θελει πολυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ χρονο να ασχοληθεις με αυτα, εαν τολμησεις το βημα!!!

Συμφωνώ. Αν λες ότι δεν έχεις χρόνο μην το σκέφτεσαι καν να ασχοληθείς με ρύθμιση RGB gain/offset. Θέλεις ένα 2ωρο κάθε φορά. Ούτε εγώ είχα χρόνο όταν πήρα την τηλεόραση αλλά τώρα που κατάφερα να ασχοληθώ με το sport, μου πήρε συνολικά 8 ώρες. Και αυτό για τη ρύθμιση μόνο της θύρας που συνδέεις το DVD. Τα υπόλοιπα δυστυχώς κυρίως με το μάτι.

Και κάτι:offtopic: : Ξέρει κανείς αν υπάρχει κανένας τρόπος να δείξεις τα patterns που χρειάζεται το HCFR στον Dreambox ή στην κεραία (TV tuner);

Μόνο 8 ώρες; Εμένα μάλλον θα μου πάρει ΠΟΛΥ περισσότερο :blush:

Αγόρασα τελικά ένα eye-one display 2 (βασιζόμενος σε διάφορα φόρα όπου λένε ότι είναι λίγο πιο ακριβές από το spydertv - χωρίς να μπορώ να το επιβεβαιώσω δυστυχώς).
Η πρώτη απόπειρα καλιμπραρίσματος έγινε με το παρεχόμενο λογισμικό (IMatch 3.x), "κάνοντας" την τηλεόραση μόνιτορ στο HTPC, για να δω πως λειτουργεί ένα αυτόματο λογισμικό. Από ότι διαπίστωσα, το λογισμικό ζητά να βάλει κανείς τον αντίθεση στο 100%, και μετά να την μειώσει ώστε η παρεχόμενη ένδειξη να παραμείνει σε μια πράσινη περιοχή. Το πρόβλημα είναι ότι το πρόγραμμα θεωρεί ότι του βάλεις σαν 100% ιδανικό (ακόμα και αν το ρυθμιστικό είναι στο 50%), και από ότι κατάλαβα απλά μετρά την φωτεινότητα και σε καμία περίπτωση αντίθεση (αφού κάτω από τον αισθητήρα έχει μονίμως λευκό χρώμα!).
Οπότε αγνοώντας αυτή την ρύθμιση και συνεχίζοντας, το πρόγραμμα ζητά να ρυθμιστούν τα R,G,B ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία λευκού (μέτρηση με μόνο 1 τόνο λευκού χρώματος πάλι). Η γραφική διεπαφή είναι αρκετά εύχρηστη, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά απλή αυτή η ρύθμιση. Στην συνέχεια, το λογισμικό αναλαμβάνει και σε μερικά λεπτά έχει δημιουργήσει ένα profile για την κάρτα γραφικών.
Οφείλω να ομολογήσω ότι η εικόνα με αυτό το προφίλ είναι πολύ καλύτερη από την αρχική, αλλά δεν βοηθά στην ρύθμιση της τηλεόρασης με τις υπόλοιπες εισόδους. Απλά βάζεις μια αυθαίρετη ρύθμιση σε φωτεινότητα/αντίθεση, ρυθμίζεις την θερμοκρασία λευκού σε ένα σημείο, και το πρόγραμμα κάνει τα υπόλοιπα με δεδομένα την επιλεγμένη αντίθεση/φωτεινότητα.

Οπότε ξεκίνησα να βλέπω τι μπορεί κανείς να κάνει με το HCFR, αλλά αυτό είναι άλλο νήμα στο φόρουμ ;)

Πάντως το DVE που αγόρασα και χρησιμοποίησα (ανεπιτυχώς) για να ρυθμίσω φωτεινότητα/αντίθεση δεν μου άρεσε καθόλου. Μου φάνηκε πολύ πρόχειρο και ξεπερασμένο - ειδικά στην ρύθμιση της αντίθεσης που αναφέρεται ξεκάθαρα σε CRT! Επίσης, τα video που περιλαμβάνει δεν είναι τόσο καλά, με αρκετά σπασίματα στην κίνηση και διάφορα τεχνουργήματα συμπίεσης.
Η περιήγηση δε, χαοτική. Κατά την γνώμη μου ΔΕΝ αξίζει να το αγοράσει κανείς - δεν δουλεύει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καρτέλα ρύθμισης αξύτητας - ενώ φαινόταν καθαρή ενώ ο ομιλητής μίλαγε, στην σχετική παύση του βίντεο για να γίνει η ρύθμιση ήταν εντελώς θολή!
Ξέρει κανείς αν το AVIA είναι καλύτερο;

(Από την άλλη βέβαια με την νέα LCD ανακάλυψα πόσο χάλια παίζει το pioneer 575Α που έχω - ούτε καν πληροφορία κάτω του μαύρου δεν δείχνει - άρα δεν μπορεί κανείς να ρυθμίσει φωτεινότητα :mad:)

Re: Απάντηση: Αισθητήρας καλυμπραρίσματος τηλεόρασης...

Και κάτι:offtopic: : Ξέρει κανείς αν υπάρχει κανένας τρόπος να δείξεις τα patterns που χρειάζεται το HCFR στον Dreambox ή στην κεραία (TV tuner);

Μα και από το HTPC που τα δείχνουμε νομίζω υπάρχει θέμα. Εγώ προσπαθούσα ώρες ατελείωτες να ρυθμίσω την HDMI που είχα το HTPC, και κατάφερα κάποια πράγματα. Αλλά διαπίστωσα ότι το γάμμα μου επηρέαζε την ισορροπία χρωμάτων και δεν μπορούσα να διορθώσω το μπλε χρώμα στα χαμηλά IRE, αφού η τηλεόραση δεν είχε κατάλληλο ρυθμιστικό ούτε γάμμα ούτε μπλε στα σκοτεινά.
Τότε διαπίστωσα ότι το γάμμα του HTPC ήταν 1.0! Οπότε, πως είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσει κανείς το HTPC για να στέλνει patterns χωρίς το ίδιο να είναι καλιμπραρισμένο; Αυτό που μου έκανε εντύπωση (και πραγματικά δεν το περίμενα) ήταν ότι παίζοντας DVD από το media center, τα χρώματα ήταν εντελώς λάθος μετά το καλιμπράρισμα με το HCFR. Από την άλλη το desktop και τα βίντεο (ματροσκα) που έβλεπα πάλι με τον το media center ήταν εξαιρετικά. Πρόβλημα με τον το media center στην αναπαραγωγή DVD (π.χ. αλλάζει το γάμμα;) ή να ψάξω για τους codecs που χρησιμοποιεί; :confused: