AK4490 DAC by.. avclub.gr?

Έτοιμο το ένα κανάλι.

AK4490_discreet_2 (Medium).jpg

Δεν έκανα πολλές δοκιμές (π.χ. δεν του έβαλα σήμα) αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα λειτουργίας.

Λειτουργεί με τάση τροφοδοσίας +/-16V και ρυθμίστηκε να καταναλώνει συνολικά 25mA από το κάθε rail.

Με πολύ μικρή προσπάθεια ματσαρίσματος (μόνο για τα εξόδου χρειάζεται) δίνει DC offset ~1mV.

Αύριο θα γίνει και το δεύτερο κανάλι και μπορεί επιτέλους να ακούσω και πως παίζει.. :D

Έτοιμο λοιπόν...

AK4490_discreet_3 (Medium).jpg

Το έχω και παίζει στο σύστημα του εργαστηρίου.

AK4490_discreet_4 (Medium).jpg

Μπορεί να έχω πιει το τρελό placebo μετά από τόση δουλειά, αλλά έχω την εντύπωση ότι παίζει πάρα πολύ καλά..

Θα το αφήσω μερικές ώρες να "στρώσει" και μετά θα το πάω στο μεγάλο σύστημα...

Παίζει πλέον το πλήρες σύστημα..

AK4490_discreet_5 (Medium).jpg

Το upsampling επίσης φαίνεται να δουλεύει μια χαρά, καλύτερα από το πως δούλευε κατά το prototyping.

Και το reclocking πάνω στην κύρια πλακέτα κάνει κάποια δουλειά.

Εδώ είναι το σήμα από Amanero πάνω στο u.fl στην είσοδο του DAC:

LRCK at input.png

και εδώ μετά το reclocking:

LRCK after reclocking.png

Οπότε τώρα που το DAC παίζει μουσική είναι η σειρά του controller..

Δημήτρη, το σήμα είναι lrclk με τα πάντα ενωμένα και ακουμπάς το probe στο αντίστοιχο u.fl? Χρησιμοποίησες short gnd ή το μακρύ καλωδιάκι;
Οι αιχμές που φαίνονται είναι σταθερές ή "τρέχουν" κατά μήκος του σήματος;

Στη δεύτερη σύλληψη, χρειάζεται να αλλάξεις την τιμή της τερματικής αντίστασης, να κόψεις τον κωδωνισμό στο ανιόν που φαίνεται γιατί είναι κοντά στο 0.5V.

Μία παρόμοια σύλληψη από επαναχρονισμό μου δίνει το παρακάτω πάνω στο lrclk.
1177563643.png

Κάνε και δεύτερη μέτρηση πάνω στα data, φέρε την ένωση των παλμών (το Χ) στο κέντρο της οθόνης και εφάρμοσε ένα persist μερικών δευτερολέπτων, να δούμε και το eye pattern των δεδομένων πόσο καλά πάει. Το time βάλτο τέρμα, νομίζω στα 2nsec είναι και ο δικός σου, αν θυμάμαι καλά.

Last edited:
Μετέφερα τα εξαρτήματα από τις δοκιμαστικές πλακέτες, πάνω στη διπλή την ωραία.
Επειδή χρησιμοποίησα ήδη πλακέτα που κάνει reclocking, έκανα bypass τα FIFO της πλακέτας.

Κούμπωσα πάνω στις αναμονές εξόδου την πλακέτα με τους M/T και ολοκληρώθηκε.
Δοθείσης ευκαιρίας θα κάνουμε και τις απαραίτητες συγκριτικές δοκιμές με το διακριτό στάδιο του saganakis και θα έχουμε μία συνολική άποψη του θέματος.

Το σήμα στον παλμογράφο αφού μπήκαν οι κατάλληλες τερματικές αντιστάσεις, απλά τέλειο.

Η σύλληψη είναι πάνω στο lrclk, κανένας θόρυβος, κανένας κωδωνισμός

Attachments

• lrclk.png
    lrclk.png
    9.5 KB · Views: 295
  • ak.jpg
    ak.jpg
    172.3 KB · Views: 294
Πλακέτα ν. 2 κομπλέ λοιπόν. :smile:

Όντως, το τετράγωγό σου είναι υποδειγματικό.. Εγώ το δικό μου το είχα μετρήσει "χύμα", με γείωση κροκοδειλάκι παρμένη από άλλη πλακέτα.. Θα επαναλάβω τις μετρήσεις με σωστό probing και θα επανέλθω.

Άκουσέ το κιόλας και πες πως σου ακούγεται!

Εάν έβαλες κορκοδειλάκι, είναι φυσιολογικός ο κωδωνισμός και οι αιχμές, πρέπει να κάνεις σωστή μέτρηση με τη συνήθη διαδικασία του shrt gnd.

Και πάνω που χάρηκα, πριν κλείσω το εργαστήρι, λέω δεν βλέπω και ένα FFT - και έφαγα χοντρή ήττα!
Για περίεργο λόγο έχω 0,3% σχεδόν THD+N και ψάχνω να βρω την αιτία...

Το πρόβλημα είναι χοντρό...

Κοίτα το τι σύλληψη δίνει και δεν αλλάζει με τίποτα, θα βγάλω την πλακέτα για ένα εξονυχιστικό έλεγχο κάτω από το μικροσκόπιο. Εν τω μεταξύ το ίδιο είναι και στα δύο κανάλια.

Attachments

• thd.jpg
    thd.jpg
    188.2 KB · Views: 201
Μανώλη φαίνεται σαν να υπάρχει παρεμβολή με δημιουργία παραμόρφωσης ενδοδιαμόρφωσης, από κάποια ταλάντωση άσχετη με το σήμα των 1000Hz π.χ διακοπτικό τροφοδοτικό (δοκίμασε μέτρηση με χαμηλή αντίσταση εισόδου στο μετρητικό - EMU π.χ 1Khom).

Ντίνο πολύχρονος ξεχάσαμε να σου ευχηθούμε...

Διακοπτικό τροφοδοτικό δεν υπάρχει πουθενά, αλλά να δοκιμάσω την άλλη είσοδο της emu που είναι κάπου εκεί στα 2+Κ.

Δημήτρη, για να μην κολλάω-ξεκολλάω, οι αναμονές για το αναλογικό στάδιο στην πλακέτα dac, είναι με θηλυκά ή αρσενικά πιν? Για να μπορούμε εύκολα να βγάζουμε το ένα αναλογικό στάδιο και να κουμπώνουμε το άλλο...