AK4490 DAC by.. avclub.gr?

Καλησπέρα Νίκο. Δεν είναι η ακριβής συνδεσμολογία των δύο τρανζίστορ αλλά στη υπάρχουσα βιβλιογραφία (π.χ. Bob Cordell), αναφέρεται ως Darlington VAS.
Απο πλευρά THD παραμόρφωσης πως το βλέπεις Νίκο? Έχει χτυπητές αδυναμίες?
 
Όντως, δεν είναι η τυπολογία το ζητούμενο. Θα θέλαμε την άποψη σου Νίκο ,αν έχουμε επιλέξει σωστές τοπολογίες ή αν έχει κάποια οφθαλμοφανή λάθη.
Το Ltspice το μαθαίνουμε και θα προσπαθήσουμε να τρέξουμε το FFT.
 
Στείλε μου το .asc να ρίξω μια αναλυτικότερη ματιά αύριο μεθαύριο να σου πω, αλλιώς ότι και να πω τώρα θα είναι λόγια του αέρος
 
Το έχω προχωρήσει σε κατάσταση dual mono.
Λογισμικό έβαλα αυτό που έχει φτιάξει ο Δημήτρης, δίχως όμως να βάλω επάνω encoder και οθόνη.
Τις αλλαγές στα φίλτρα και τις επιλογές που έχει τις κάνω προς το παρόν μέσω της σειριακής. Κάποια στιγμή θα το υλοποιήσω με 5-6 επιλογές στο τηλεχειριστήριο για πιο ευκολία.

Το κύκλωμα dual mono το έχω ολοκληρώσει μέχρι και τις διαφορικές εξόδους των ΑΚ, κανένα μετέπειτα κύκλωμα για άθροιση και LPF, καθαρά παθητικό.
Ακολούθησα την πεπατημένη των Μ/Τ, κάθε διαφορικό ζεύγος πηγαίνει σε ένα αυτόνομο τύλιγμα στο Μ/Τ (σχέση 1:1) και η έξοδος κάθε Μ/Τ έχει ρυθμιστεί σε έξοδο SE.... 2,73Vrms μέτρησα.
Ελεύθερα, το σήμα με φορτίο 20Κ στον προ πάει καρφί σε μια σχεδόν απόλυτη ευθεία μέχρι και τα 80Κ, με 1,8Κ παράλληλα στην έξοδο κάνει αποκοπή 3dB στα 70Κ.

Έτσι όπως είναι δεν έχει dc offset και παίζει κανονικά τόσο τα PCM όσο και τα DSD αρχεία, με ένα θόρυβο κατά την εναλλαγή PCM/DSD.
Ευχάριστος ανοιχτός ήχος, με βάθος είναι το πρώτο που εισπράττεις...

Ο Κώστας (saganakis) το προχωρά μεθοδικά με ενεργό διακριτό στάδιο, ο Δημήτρης το έχει υλοποιήσει σε πρώτη φάση με τελεστικό.

Ενδιαφέρων project και μόλις βρω λίγο χρόνο θα σας ανεβάσω και τις πρώτες μετρήσεις που πήρα από την τάβλα....ότι πρέπει για μετρητικό μηχάνημα οι μετρήσεις του!
 
Η Asahi Kasei έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, σε όλη τη σειρά Velvet, σε θέματα μετρήσεων.
Όχι ότι έχει ξεπεράσει τον ανταγωνισμό, αλλά ότι δίνει βγαίνει και στην πράξη εύκολα και σταθερά.

Για παράδειγμα η Sabre είναι κορυφή σε θέματα τεχνικών χαρακτηριστικών, αλλά δεν τη βλέπεις σχεδόν πουθενά σε σοβαρά μετρητικά μηχανήματα. Πολύ απλά η τεκμηρίωση που δίνει είναι συνήθως ελλιπής.

Τα DAC όταν δέχονται σήμα κάτω από τα 0dB (FS) τα πάνε καλά και σχεδόν εύκολα δίνουν τις προδιαγραφές τους. Εκεί που τα περισσότερα "ζορίζονται" είναι όταν το σήμα πιάνει τα 0dB, εκεί εσωτερικά ζορίζονται και οι αρμονικές ανεβαίνουν δυσανάλογα με την άνοδο του σήματος.
Εδώ το 4490 είναι κορυφή, δεν καταλαβαίνει τίποτα και είναι απόδειξη γιατί το έχει επιλέξει η Audio Precision στα μετρητικά της. Έχει δοθεί βαρύτητα στα χαμηλά επίπεδα αρμονικής παραμόρφωσης και ενδοδιαμόρφωσης σε σχέση με το SNR.
Στην περίπτωσή μας - dual mono - ανεβαίνει κατά 3dB to SNR.

Η συνδεσμολογία στους LL1545A ακολούθησε την πεπατημένη των LL1676, διαφορική είσοδος σε κάθε τύλιγμα των Μ/Τ και ubalalanced έξοδος.
LL1676.png

Οι παρακάτω δύο συλλήψεις είναι με -3dB και 0dB εισερχόμενο σήμα από τη γεννήτρια, ενώ η είσοδος προς το ADC έχει επιλεχθεί ακριβώς στο ίδιο επίπεδο περίπου -12,1dB. Καμία πίεση στο DAC, ανεβάζει τη 2η και 3η μόνο κατά 3dB όσο δηλαδή και το εισερχόμενο σήμα. Η κορυφή των 12Κ είναι τεχνούργημα του μετρητικού μου.
Τα 0,00085% THD που μετρήθηκαν, αντιστοιχούν σε -101,4dB και όχι σε -112dB που είναι οι προδιαγραφές του τσιπ. Απλά το τσιπ ξεπερνά τις προδιαγραφές του μετρητικού μου οι οποίες είναι -101dB (emu0404), στην ουσία δηλαδή μέτρησα τις προδιαγραφές του μετρητικού μου.

THD R 48K, -3dB.jpg

THD R 48K, 0dB.jpg

Το παρακάτω γράφημα είναι IMD μέτρηση και μάλιστα με συνιστώσες 19K & 20Κ (1:1), κάτι που σε πολλά DAC δημιουργεί αλληλεπίδραση χαμηλών συχνοτήτων με έντονες αρμονικές.
Το 4490 ακόμη και στα 0dB εισερχόμενου σήματος αποδίδει εξαίσια, καθαρό δίχως αρμονικές από άλλες συχνότητες και κυρίως αυτή του 1Κ. Η κορυφή των 12Κ είναι τεχνούργημα του μετρητικού μου.
IMD R 19_20K 0dB.jpg

Τελευταία μέτρηση είναι το Jitter Test, παρόλο που το 4490 δεν έχει εσωτερικά του μηχανισμούς καταστολής jitter (όπως τα της Sabre), εντούτοις αποδίδει πάρα πολύ καλά και με συνδεσμολογία μακαρονάδα. Δεν έχω βάλει φώτο από τον τρόπο συνδεσμολογίας αλλά δεν ήταν και η ιδεατή...καθαρή μακαρονάδα στις δύο πλακέτες dual mono από την αμανέρο.
Οι κορυφές είναι πάρα πολύ χαμηλά και πιθανόν να προέρχονται και από την ίδια την αμανέρο, εφόσον έχουμε δει πανομοιότυπη μέτρηση και από άλλο dac με αμανέρο.
Jitter dual mono 48K.jpg
 
Last edited:
Πολύ ωραίος Μανώλη.. :smile:

Αν αναλογιστούμε ότι οι παραπάνω μετρήσεις είναι με τους μετ/τες σου στην έξοδο, οι οποίοι εισάγουν με τη σειρά τους κάποια (λίγη) αρμονική παραμόρφωση, μιλάμε για εξαιρετικά αποτελέσματα.

Έχω ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζω την τελική dual mono πλακέτα. Είναι μεγάλη η δουλειά, αλλά πιστεύω ότι θα μας δικαιώσει.
 
Απάντηση: Re: AK4490 DAC by.. avclub.gr?

Μπράβο Μανόλη, πολύ καλή δουλειά. Θα είχε ενδιαφέρον, όταν ολοκληρωθεί το project, που θα περιλαμβάνει λογικά πλακέτα 4-layer και πιο προσεγμένη σχεδίαση, πως θα μετράει.
Μακάρι να έβρισκε χρόνο ο dinos να μας βοηθήσει, σαν πιο ειδικός.
 
Δεν ξέρω.. πέφτει και νωρίς φέτος.. :p

Ρεαλιστικά, αν δίναμε αύριο κιόλας παραγγελία για πλακέτες, δεν θα ερχόντουσαν πριν το Πάσχα..

Αλλά απέχουμε αρκετά από το να δώσουμε παραγγελία για πλακέτες. Η σχεδίαση είναι 4-layer, κάτι το οποίο βοηθάει από πολλές απόψεις αλλά δυσκολεύει από κάποιες άλλες.

Επίσης εκκρεμούν κάποιες σχεδιαστικές αποφάσεις.

Για παράδειγμα, πολλή σκέψη ρίχνω στο routing των σημάτων I2S στην είσοδο και το πως θα καταλήξουν στα 2 dac chips. Βλέπω 2 εναλλακτικές:

1) Μία είσοδος I2S η οποία να γίνεται split σε δυο. Στην πράξη κάτι τέτοιο σημαίνει ότι αναγκαστικά θα υπάρχουν vias στην πορεία του σήματος, κάτι που θέλω να αποφύγω. Είναι γνωστό ότι τα vias αυξάνουν το jitter.

2) Ξεχωριστές εισόδους για το κάθε ένα 4490. Γλιτώνουμε τα vias αλλά χρειαζόμαστε τρόπο να κάνουμε split τα σήματα I2S στα δυο έξω από την πλακέτα των 4490. Αυτό σημαίνει είτε άλλη μια πλακέτα είτε ενσωμάτωση του τρόπου splitting σε κάποια από τις άλλες πλακέτες που θα φτιαχτούν (π.χ. αυτή με το ΑΚ4118). Αλλά αν γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα μπορούμε να βάλουμε FIFO / Reclocker στην πορεία του σήματος.

Η άλλη σκέψη που κάνω και που θα ήθελα να δοκιμάσω πρακτικά είναι να κάνω το 1) αλλά με reclocking μετά τα όποια vias. Δηλαδή μπαίνει ένα σήμα I2S το οποίο χωρίζεται στα 2 και μετά όλα αυτά τα σήματα (BCLK, LRCK, DATA του ενός και του άλλου καναλιού) γίνονται reclock με κάποιο πολύ καλό flip flop αμέσως πριν μπουν στα 4490.
Το reclocking μπορεί να γίνει με το MCLK που θα έρχεται από το προηγούμενο στάδιο ή με τοπικά (στην πλακέτα των 4490) ρολόγια.

Θεωρητικά τα παραπάνω δουλεύουν. Την πράξη φοβάμαι λίγο.. Για αρχή θέλω να κάνω ένα πειραματάκι που έχω στο μυαλό μου και να δω πως θα πάει.

Εννοείται πως είμαι ανοιχτός σε προτάσεις.
 
Δημήτρη, σωστή η αναφορά σου ότι οι μετρήσεις είναι κατά τι χειρότερες λόγω Μ/Τ στο στάδιο εξόδου. Κυρίως οι Μ/Τ ανεβάζουν την παραμόρφωση στις χαμηλές συχνότητες.

Κώστα, δεν γίνεται να εξελίσσουμε (εμείς) πλακέτα για το 4490, με γνώμονα να μετρήσει άριστα.
Ο λόγος ότι για να το κάνεις αυτό - σωστά - θέλεις μετρητικό ανώτερων προδιαγραφών από το 4490...δηλ. πανάκριβο μηχάνημα.
Ο μόνος τρόπος είναι αυτός που κάνεις μέσω του LTSpice, να δεις τις αλλαγές παραμέτρων παραμόρφωσης με μικροαλλαγές στο κύκλωμα που προτείνει η ίδια η ΑΚΜ.
Έχω την εντύπωση ότι μέσα στο datasheet, αναφέρει με ποιες προϋποθέσεις τάσης και τελεστικού πετυχαίνονται οι τιμές που αναφέρει.
Δεν είναι όμως το ζητούμενο, γιατί σε αυτό το νήμα δεν το πάμε για μετρητική συσκευή και πολλές φορές κάτι που μετρά τέλεια δεν ακούγεται και τόσο καλά.

Τις μετρήσεις τις ανέβασα, για δύο κυρίως λόγους:
1) για να δείξω ότι δεν είναι μονόδρομος η λύση του τελεστικού ή ακόμη και του διακριτού σταδίου στην περίπτωση αυτή. Ακόμη και με Μ/Τ πάει καλά το πράγμα
2) ότι ακόμη και σε αυτή την πρωτότυπη μορφή πλακέτας, δεν έχουμε προβλήματα αξιοπιστίας στη σχεδίαση.

Για όσους το υλοποιήσουν και κάπου στην άκρη του μυαλού τους έχουν τη λύση με Μ/Τ, να γνωρίζουν ότι μπορούν με παλμογράφο ή με FFT να το ρυθμίσουν για αποκοπή κατά το δοκούν.
Αλλά να ξέρουν ότι δεν μπορούν να παίξουν στο χαρακτήρα της εξόδου, επειδή δεν μπορείς να προσθέσεις τερτίπια όπως στην περίπτωση των τελεστικών ή των διακριτών κυκλωμάτων. Εάν σου κάτσει στο σύστημά σου, ίσως να είναι και ότι καλύτερο, αλλά εάν κάπου δεν σου κάθεται σωστά, τέλος πας για άλλου τύπου εξόδου.
 
Δημήτρη δεν συζητάμε και εδώ το θέμα της αλλαγής μεταξύ PCM & DSD;

Ήδη έχει ξεκινήσει μια κουβέντα στο diyaudio, αλλά είναι πιο σωστό να μιλάμε στη μητρική μας γλώσσα.
Από όσο γνωρίζουμε μέχρι στιγμής η γενιά 44xx δεν παίζει αυτόματα τα PCM/DSD, θα πρέπει δηλαδή να δηλώσεις την αλλαγή του φορμά μέσω μενού χειροκίνητα ή με τηλεχειρισμό.

Βέβαια επειδή την ίδια κουβέντα είχα πριν κάτι μέρες με τους φίλους more peers/salas που είναι κάτοχοι Aune S16 (ως γνωστό φορά 4495), μου δήλωσαν ρητά ότι η αλλαγή γίνεται στο φτερό δηλ. αυτόματα δίχως την ανάγκη να αλλάξεις κάτι σε μενού.

Στην αντίστοιχη κουβέντα στο diyaudio, ο Δημήτρης υποστήριξε ότι αυτό γίνεται μόνο μέσω ελεγκτή που δίνει τις κατάλληλες εντολές αλλαγής register στο AK.

Θα ήθελα όμως να μας γράψει καλύτερα το θέμα, νομίζω είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
 
Βασικά όντως τα AK44xx όπως και τα περισσότερα DAC chips δεν καταλαβαίνουν αυτόματα τι σήμα παίρνουν στην είσοδό τους (σε αντίθεση με τα ES9018+ τα οποία όντως δεν έχουν τέτοιο θέμα).

Αυτό δεν είναι ουσιαστικά πρόβλημα, καθότι τα περισσότερα (αν όχι όλα) τα USB to I2S πλακετάκια που κυκλοφορούν δίνουν αυτή την πληροφορία με τον έναν τρόπο ή τον άλλο (συνήθως με κάποιο pin του οποίου αλλάζει η κατάσταση ανάλογα με το σήμα που δίνουν).

Απλά αυτό το pin πρέπει να περαστεί στον μικροελεγκτή ο οποίος θα το κάνει monitor και θα αναλάβει να "γυρίσει" τα 4490 στο κατάλληλο mode όταν χρειαστεί.

Οπότε εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι χειροκίνητα. Τη δουλειά την κάνει ο μικροελεγκτής, χωρίς να το καταλαβαίνουμε καν. Το έχω ήδη υλοποιήσει αυτό στον κώδικά μου, από τις πρώτες μέρες (το είχα αναφέρει κιόλας εδώ: http://avclub.gr/forum/showthread.p...lub-gr?p=1057808514&viewfull=1#post1057808514 ).

Αυτό ουσιαστικά κάνει και το Aune και οποιαδήποτε άλλη εμπορική υλοποίηση έχει μέσα AK44xx και υποστηρίζει DSD.

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Α, και ένα teaser:

Si570_test_1.jpg
 
Αυτό είναι το προγραμματιζόμενο σαν αυτό που κοιτούσαμε στου Ρουμάνου;
Α,το πάμε για τέζα...
 
Πάντα τέζα...

Δημήτρη, ευχαριστούμε νομίζω καλύψαμε και τα όποια ερωτήματα ως προς τον τρόπο λειτουργίας ανάμεσα στα δύο φορμά...
 
Re: Απάντηση: AK4490 DAC by.. avclub.gr?

Αυτό είναι το προγραμματιζόμενο σαν αυτό που κοιτούσαμε στου Ρουμάνου;
Α,το πάμε για τέζα...

Πάντα τέζα...

Δημήτρη, ευχαριστούμε νομίζω καλύψαμε και τα όποια ερωτήματα ως προς τον τρόπο λειτουργίας ανάμεσα στα δύο φορμά...

Αυτή είναι η ιδέα... :p

Το καλό είναι ότι υπάρχουν διάφορα grades του Si570. Μπορείς να πάρεις ένα με 16 , μπορείς και με 60 . Όσο αντέχεις, ανεβαίνεις...

(χωρίς να υπονοώ ότι το ακριβότερο θα παίζει απαραίτητα και καλύτερα.. μπορεί να μην είναι καν ακουστές οι διαφορές)

Βασικά η σκέψη μου είναι να βάλουμε προγραμματιζόμενο ρολόι για να μπορούμε να έχουμε το βέλτιστο MCLK ανάλογα το sampling rate.

Ο κανόνας γενικά για τα ΔΣ dacs είναι ότι όσο μεγαλύτερο το MCLK, τόσο το καλύτερο.

Αλλά σύμφωνα με το datasheet του 4490, για να του δώσεις το μεγαλύτερο δυνατό υποστηριζόμενο MCLK, πρέπει να έχεις διαθέσιμα 4 διαφορετικά ρολόγια:

AK4490-supported-MCLKs.png

Με το Si570 θα μπορούμε να προγραμματίζουμε ότι ρολόγια θέλουμε κατά βούληση, οπότε θα μπορούμε να δοκιμάζουμε όλους τους επιτρεπτούς συνδυασμούς FS(SR) & MCLK.

Θα μπορούμε επίσης να πειραματιστούμε και με μη-υποστηριζόμενους συνδυασμούς FS & MCLK, μιας και το Si570 πηγαίνει τουλάχιστον μέχρι τα 160MHz (οι πιο οικονομικές εκδόσεις του, οι hi end πηγαίνουν μέχρι και τα 945MHz).

Έτσι ουσιαστικά η πλακέτα των DAC θα δέχεται μόνο τα σήματα BCLK, LRCK & DATA. Το MCLK θα το δημιουργεί μόνη της, ανάλογα το εισερχόμενο SR (το οποίο όμως θα πρέπει να της γίνεται γνωστό από τον εκάστοτε receiver).
O controller θα υποστηρίζει όλους τους γνωστούς USB receivers (Amanero, DIYINHK, WAVEIO, JLsounds, κτλ) και φυσικά και τις 2 s/pdif πλακέτες μας (WM8805 και AK4118).

Επίσης έχω στο μυαλό μου και έναν αντάπτορα για να υποστηριχθεί και I2S έξοδος από RPi, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το προτείνω μόνο αν τα πειράματα που κάνω αυτές τις μέρες και σε αυτόν τον τομέα πάνε ανέλπιστα καλά.
 
Εάν κάτσει σωστά και ο κώδικας που απαιτείται, δίχως να προκαλέσει άλλου είδους πονοκέφαλο, είναι η λύση.