Η
Asahi Kasei έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, σε όλη τη σειρά Velvet, σε θέματα μετρήσεων.
Όχι ότι έχει ξεπεράσει τον ανταγωνισμό, αλλά ότι δίνει βγαίνει και στην πράξη εύκολα και σταθερά.
Για παράδειγμα η Sabre είναι κορυφή σε θέματα τεχνικών χαρακτηριστικών, αλλά δεν τη βλέπεις σχεδόν πουθενά σε σοβαρά μετρητικά μηχανήματα. Πολύ απλά η τεκμηρίωση που δίνει είναι συνήθως ελλιπής.
Τα DAC όταν δέχονται σήμα κάτω από τα 0dB (FS) τα πάνε καλά και σχεδόν εύκολα δίνουν τις προδιαγραφές τους. Εκεί που τα περισσότερα "ζορίζονται" είναι όταν το σήμα πιάνει τα 0dB, εκεί εσωτερικά ζορίζονται και οι αρμονικές ανεβαίνουν δυσανάλογα με την άνοδο του σήματος.
Εδώ το 4490 είναι κορυφή, δεν καταλαβαίνει τίποτα και είναι απόδειξη γιατί το έχει επιλέξει η Audio Precision στα μετρητικά της. Έχει δοθεί βαρύτητα στα χαμηλά επίπεδα αρμονικής παραμόρφωσης και ενδοδιαμόρφωσης σε σχέση με το SNR.
Στην περίπτωσή μας - dual mono - ανεβαίνει κατά 3dB to SNR.
Η συνδεσμολογία στους LL1545A ακολούθησε την πεπατημένη των LL1676, διαφορική είσοδος σε κάθε τύλιγμα των Μ/Τ και ubalalanced έξοδος.
Οι παρακάτω δύο συλλήψεις είναι
με -3dB και 0dB εισερχόμενο σήμα από τη γεννήτρια, ενώ
η είσοδος προς το ADC έχει επιλεχθεί ακριβώς στο ίδιο επίπεδο περίπου -12,1dB. Καμία πίεση στο DAC, ανεβάζει τη 2η και 3η μόνο κατά 3dB όσο δηλαδή και το εισερχόμενο σήμα. Η κορυφή των 12Κ είναι τεχνούργημα του μετρητικού μου.
Τα
0,00085% THD που μετρήθηκαν, αντιστοιχούν σε -101,4dB και όχι σε -112dB που είναι οι προδιαγραφές του τσιπ. Απλά το τσιπ ξεπερνά τις προδιαγραφές του μετρητικού μου οι οποίες είναι -101dB (emu0404), στην ουσία δηλαδή μέτρησα τις προδιαγραφές του μετρητικού μου.
Το παρακάτω γράφημα είναι
IMD μέτρηση και μάλιστα με
συνιστώσες 19K & 20Κ (1:1), κάτι που σε πολλά DAC δημιουργεί αλληλεπίδραση χαμηλών συχνοτήτων με έντονες αρμονικές.
Το 4490 ακόμη και στα 0dB εισερχόμενου σήματος αποδίδει εξαίσια, καθαρό δίχως αρμονικές από άλλες συχνότητες και κυρίως αυτή του 1Κ. Η κορυφή των 12Κ είναι τεχνούργημα του μετρητικού μου.
Τελευταία μέτρηση είναι το
Jitter Test, παρόλο που το 4490 δεν έχει εσωτερικά του μηχανισμούς καταστολής jitter (όπως τα της Sabre), εντούτοις αποδίδει πάρα πολύ καλά και με συνδεσμολογία μακαρονάδα. Δεν έχω βάλει φώτο από τον τρόπο συνδεσμολογίας αλλά δεν ήταν και η ιδεατή...καθαρή μακαρονάδα στις δύο πλακέτες dual mono από την αμανέρο.
Οι κορυφές είναι πάρα πολύ χαμηλά και πιθανόν να προέρχονται και από την ίδια την αμανέρο, εφόσον έχουμε δει πανομοιότυπη μέτρηση και από άλλο dac με αμανέρο.