AK4490 DAC by.. avclub.gr?

Όταν μου το είχαν φέρει τα παιδιά ( Δημ Δημ & Saganakis) να το εξετάσουμε λίγο σε πρώιμη φάση τον Αύγουστο, διαπίστωσα μεγάλη ευχέρεια μεταφοράς πληροφορίας με ιδιαίτερη πνοή στα άνω μεσαία και πρίμα. Φωτεινό γρήγορο διεισδυτικό αποτέλεσμα μεν, αλλά και λείο χωρίς αγριάδες. Ήταν με το διακριτό στάδιο εξόδου ήδη, αλλά μπορούσαμε να λοκάρουμε μόνο PCM Redbook files, δεν ήταν έτοιμο για Hi-Res ακόμα. Είχε κάποια αντιληπτή ελαφρότητα σε μουσικό σώμα τότε, αλλά δεν είχε τελειωμένο κώδικα και σχεδόν τίποτα από έξτρα hardware που ήταν να μπει αργότερα.

βλέπω και διαβάζω ωραία πράγματα οπότε έχω κάποιες ερωτήσεις

1)υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν κάποια υλικά από τα bom που έχουν δοθεί μέχρι τώρα ; (εκτός από το τυπωμένο του ak4118 ) που σύμφωνα με τον δημητρη θα αλλάξει

2)βλέπω στα υλικά του dac κάποιους πυκνωτές που δίνονται με μεγάλο εύρος χωριτικοτητας όπως ο ( c18c ας πούμε που λέει το bom απο 4,7μf -10mf) τι διαλέγουμε ;

3) στο bom που έχει δώσει ο saganakis για το descrete δεν αναφέρει που πάει το κάθε υλικό,μήπως πρέπει να γίνει κάτι με αυτό;

Last edited:
Μάλλον αναφέρεσαι στους smd πυκνωτές εξόδου των LT3042.
Σε αυτό το σημείο το datasheet αναφέρει ως ελάχιστη χωρητικότητα τα 4.7uF και ανέβασμα χωρητικότητας αναλόγως του φορτίου που θα οδηγήσει.
Έχε υπόψη σου ότι θέτει ως προδιαγραφές τα: ESR below 50mΩ and an ESL below 2nH.
Για να πετύχεις 0,05ωμ σε 4,7 είναι μάλλον δύσκολο ή πρέπει να ψάξεις πάρα πολύ για τέτοιους smd που δεν θα είναι χαμηλού κόστους με τίποτα, προτείνω να βάλεις ποιοτικούς 10uF και αν κάποιο σημείο θέλεις να το υπερ-ενισχύσεις να βάλεις δύο 10uF τον έναν πάνω στον άλλο.
Για να πετύχεις τόσο την εσωτερική αντίσταση όσο και την επαγωγή είναι πολύ δύσκολο.

Συγκεκριμένους όχι, απλά επειδή έχω φτιάξει μια βασική συλλογή κασετίνας από smd, φροντίζω πάντα να έχω X7R και ψωνίζω πάντα επώνυμους από πόντικα ή farnell, ποτέ από ebay.
Πάνω στο AK, έχω βάλει 4,7uF και δεν το έχω ψάξει περισσότερο.
Τελευταία σε μια κάρτα usb->i2s σε επίμαχο σημείο που το φορτίο ήταν ιδιαίτερο, έβαλα δύο των 10uF τους οποίους μέτρησα με όργανο ESR.

Εάν μιλήσουμε ειδικά για το AK, φρόντισε περισσότερο (ίσως) τα δύο LT που δίνουν στο αναλογικό του κομμάτι. Για το ρολόι οι γνώμες διίστανται καθότι ενώ πάντα στα ρολόγια δίνουμε τη δέουσα προσοχή, διάβαζα τελευταία ότι εσωτερικά στο Si επικρατεί τροποποίηση της τροφοδοσίας σε σημείο που να μην κάνει κρίσιμη την εξωτερική τροφοδοσία.
Εάν έχεις κέφι...που το έχεις θα σε καθοδηγήσει ο παλμογράφος, φτιάξε την πλακέτα δώσε της αρχικές τροφοδοσίες και μέτρα με κοντό gnd clip το θόρυβο, όπου δεις ότι "τσιμπάει" η ανέβάζει περισσότερο από τα άλλα, ενίσχυσε τον τελικό πυκνωτή με άλλον παράλληλα.

ωραία είμαι στην διαδικασία παραγγελίας υλικόν θα μου μείνει μόνο το κομματι του επιλογέα μια και θα αλλάξει και μόνο x 7r έχω διαλέξει ,αν και βλέπω στο δικό σου πολύ ηλεκτρολυτικους και os con

Οι ηλεκτρολυτικοί είναι στη θέση των ηλεκτρολυτικών δεν έχουμε αλλάξει κάτι.
Οι Oscon υπήρχαν στο στοκ μου, οπότε δεν μπήκα στον κόπο να βάλω τους προτεινόμενους ηλεκτρολυτικούς της BOM List των αντίστοιχων θέσεων.

Πέρασαν εχθές τα παιδιά (Δημ Δημ & Lemon) με τα AKM τους.

Αβίαστος, μουσικός, αεράτος ήχος χωρίς μπερδέματα, με πλούσια αλλά ευγενική λεπτομέρεια, και από τα δύο.

Εντόπισα κάποιες μικρές διαφορές μεταξύ τους που μου φαίνεται να προέρχονται από τα εναλλακτικά συστήματα εξόδου (Δημ discrete solid state Λέμον Lundahl M/T).
Στου Δημήτρη υπήρχε κάποια παραπάνω μεστότητα στα χαμηλά και λίγο περισσότερο οριζόντιο άνοιγμα.
Στου Μανώλη υπήρχε κάποια περισσότερη αληθοφάνεια στην τονική ταυτότητα κλασσικών οργάνων και βάθους έκφρασης περίτεχνων φωνητικών.

Επίσης, όσο προχωρούσαμε σε μεγάλες εντάσεις, με του Δημήτρη κάποια λιγότερο απαλή ηχογράφηση θα αγρίευε ένα κλικ νωρίτερα από του Μανώλη στα άνω πρίμα.

Βασικά ότι προφίλ μπορεί να περιμένει κανείς από ένα σχεδόν άκακο παθητικό εξάρτημα με μεγαλύτερη αντίσταση εξόδου και από ένα σχεδόν άκακο επιστημονικά ψαγμένο ενεργό στάδιο. Εννοώ 5% φυσιογνωμικές διαφορές που μάλλον χρήσιμες είναι για επιλογή συνέργειας με τα διάφορα συστήματα και τα προτιμητέα μουσικά είδη του καθενός.
Βόμβους δεν είχαμε ούτε στο ελάχιστο και από τα δύο, DSD έπαιξαν και τα δύο.

Last edited by a moderator:
Καλησπέρα Νίκο!
Θεωρείς ότι με διαφορετικό fet στην είσοδο του Discreet, δηλ αντί των upa δοκιμάζαμε sk170bl ή lsk389 θα παρατηρούσαμε διαφορετικό ήχο? (Μπορούμε να τα βρούμε πουθενά αυτά?)

Τα DSD αρχεία τα παίξατε με το φίλτρο του PCM? Αν ναι παρατηρήσατε τον ήχο να αλλάζει η χροιά ψηλά σε σχέση με τα αρχεία PCM?

Re: Απάντηση: AK4490 DAC by.. avclub.gr?

Καλησπέρα Νίκο!
Θεωρείς ότι με διαφορετικό fet στην είσοδο του Discreet, δηλ αντί των upa δοκιμάζαμε sk170bl ή lsk389 θα παρατηρούσαμε διαφορετικό ήχο? (Μπορούμε να τα βρούμε πουθενά αυτά?)

Τα DSD αρχεία τα παίξατε με το φίλτρο του PCM? Αν ναι παρατηρήσατε τον ήχο να αλλάζει η χροιά ψηλά σε σχέση με τα αρχεία PCM?

δεν νομιζω να βγαινουν σε smd ,και πλεον υπαρχουν μονο τα lsk170

Απάντηση: Re: Απάντηση: AK4490 DAC by.. avclub.gr?

Τα upa ειναι throw hole οπότε μπορεί κάποιος, σχετικά εύκολα να το δοκιμάσει και στην υπάρχουσα πλακέτα.

Το ενεργό σου στάδιο που φοράει τώρα έδωσε ουδέτερη και δυναμική παρουσία στα άκρα με την καλή έννοια. Δηλαδή η ενέργεια στις χαμηλές συχνότητες και το ύψος της εικόνας ήταν σωστότερο και διαχώρισε καλύτερα τις ξηρότερες από τις απαλότερες παραγωγές. Την εσωτερικότητα στα μεσαία ενός καλού παθητικού εξαρτήματος, όπως ειδικά ο συγκεκριμένος μετασχηματιστής μπορεί, δεν είναι εύκολο να την συνδυάσει ζωντανό κύκλωμα, αλλά ούτε και αυτός να έχει τόσο έλεγχο στα άκρα εκτός και αν του φορέσει κανείς ένα μπάφερ για ασπίδα. Που πάλι κάτι θα του αλλοιώσει.

Toshiba 2SK170BL θα βρεις λίγες γνήσιες περιπτώσεις ακόμα και ακριβά. Αν είναι να φτιαχτεί από περισσότερους καλύτερα όχι γιατί ανοίγεις μεγάλο παράθυρο για μαϊμού εξαρτήματα και δύσκολα ματσαρίσματα. Τα μονολιθικά LSK389 έχουν ενδιάμεση διαγωγιμότητα και χωρητικότητα (έχω τα μεταλλικά με τα χρυσά πόδια που μέτρησα). Τα μονολιθικά NEC που ξέθαψα (όσο θα υπάρχουν ακόμα) είναι εξαιρετικού ταιριάσματος (καλύτερου των LSK) και ανάλογων δυνατοτήτων των 2SK117GR/BL. Δεν νομίζω να είναι θέμα ότι λείπει παραπάνω διαγωγιμότητα από τα JFET στο κύκλωμα σου, αν θέλεις να το διαφοροποιήσεις υποκειμενικά, υπάρχουν τόσα άλλα σημεία του να παίξεις.

θα παρατηρούσαμε διαφορετικό ήχο?

Μάλλον, αν επιδρά σημαντικά η διαφορετική διαγωγιμότητα και χωρητικότητα τους στην ανάλυση ανοιχτού βρόγχου του συγκεκριμένου κυκλώματος.

Τα παίξαμε με δύο τεχνικές που δεν θυμάμαι ακριβώς τις ορολογίες που έλεγε ο Δημήτρης. Πάντως η μια πιο περίπλοκη στην εξήγηση τεχνική έδινε κάπως σε loudness στυλ ήχο που μου φάνηκε επιτηδευμένος.

Αν θέλεις να το διαφοροποιήσεις υποκειμενικά, υπάρχουν τόσα άλλα σημεία του να παίξεις.

Με αλλαγή τιμών στα εξαρτήματα ή αλλαγή σχεδίασης;

Χαιρετώ την αγαπητή παρέα.

Όπως καταλάβατε, χθες το βραδάκι είχαμε μια άλλη ωραία συνάντηση στο φίλο Νίκο (Salas) και τον ευχαριστούμε για τη ζεστή φιλοξενεία (για άλλη μία φορά τα εύσημα στη μητέρα του με το καταπληκτικό βύσινο γλυκό & ποτό) που μας πρόσφερε.
Ο Νίκος έχει ένα καθαρά ντιούικο σύστημα, με ιδιαίτερη επιμέλεια στα επιμέρους συστήματα. Όπως καταλαβαίνετε συνδυάζει τον DCG3 προ του με τελικό πάνω σε ντιούικα ηχεία ηλεκτροδυναμικά με περίσσεια εφαρμογή σε γνώση, τεχνική και υλοποίηση.
Επιπλέον χωρίς ο άνθρωπος να έχει μεταλλάξει το χώρο του οικιακού σαλονιού σε στούντιο, έχει κάνει την όσο το δυνατόν τονική ρύθμιση του συστήματός του για αυτόν το χώρο.
Ως πηγή χρησιμοποιήθηκε μίνι pc με Win' 10 και foobar sw.

Δεν είχαμε και εδώ εκπλήξεις, για άλλη μια φορά φάνηκε ότι η σχεδίαση είναι έτοιμη και πολλά υποσχόμενη.
Η όποια διαφοροποίηση, νομίζω έχει ήδη αποδοθεί άψογα από τα λεγόμενα του Νίκου και δεν χρειάζεται να το αναλύσω περισσότερο.

Υπόψη οι Μ/Τ δοκιμάστηκαν μόνο floating, εφόσον είδαμε ότι δεν είχαμε θορύβους και τα σχετικά με αυτήν την επιλογή.

Περί των DSD :

Καλησπέρα Νίκο!...

...
Τα παίξαμε με δύο τεχνικές που δεν θυμάμαι ακριβώς τις ορολογίες που έλεγε ο Δημήτρης. Πάντως η μια πιο περίπλοκη στην εξήγηση τεχνική έδινε κάπως σε loudness στυλ ήχο που μου φάνηκε επιτηδευμένος.

Έγινε το εξής:

Στο διακριτό στάδιο, η Enabled επιλογή του DSD από το μενού (δηλ. η παράκαμψη του εσωτερικού των ΑΚ) έδωσε πιο αληθοφανή ήχο, η επιλογή Disabled έδωσε ήχο loudness μπερδεύοντας τα πάντα όσο ανέβαζες την ένταση. Οπότε η απάντηση είναι διακριτό και DSD = Enabled
Στο στάδιο με τους M/T, η επιλογή Enabled έδωσε ένα πιο μαλακό ήχο σε αντίθεση με την επιλογή Disabled, η οποία φάνηκε ότι δεν επηρεάζει αρνητικά και μάλιστα είναι και πιο ευπρόσδεκτη εφόσον δίνει και μια δυναμικότητα στα όρια του ανεκτού. Οπότε Μ/Τ και DSD = Disabled

Last edited:

Χτες το απόγευμα όντως είχαμε την τιμή να μας φιλοξενήσει ο Salas στο σπίτι του με σκοπό να "ρίξει ένα αυτί" για δεύτερη φορά στο δημιούργημά μας.

AK4490_at_Salas_18-10-2017_b.jpg

Τις εντυπώσεις του τις έγραψε ήδη, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί του, όντως τα δυο μηχανήματα αντικειμενικά είναι αρκετά κοντά σε άκουσμα (υποκειμενικά ίσως είναι μακρυά, αλλά αυτό είναι υποκειμενικό θέμα.. :p).

Εν τέλει συμφωνήσαμε ότι η υλοποίηση είναι άρτια και ουσιαστικά τελειωμένη και δεν υπάρχει λόγος να περιμένει κανείς αν σκοπεύει να την φτιάξει (εκτός αν δεν μπορεί να ζήσει χωρίς s/pdif εισόδους).

Τα AK4490 υποστηρίζουν δυο τρόπους αναπαραγωγής DSD, τον "απλό" τρόπο (όπου το dsd ουσιαστικά μετατρέπεται σε PCM και αναπαράγεται, με πλεονέκτημα να υπάρχει και έλεγχος στην ένταση) και ο "direct DSD", ο οποίος παρακάμπτει το στάδιο των ΔΣ και απλά στέλνει το σήμα αναλλοίωτο στο τελικό στάδιο των 4490 για μετατροπή σε ήχο.

Με επιλεγμένο το Direct DSD ο ήχος ήταν πιο φυσικός, πιο ρεαλιστικός, μάλλον πιο κοντά στην ηχογράφηση. Με τον "απλό" τρόπο γινόταν αυτό που λέει ο Νίκος, ήταν σαν να έμπαινε κάποιο είδους "lite loudness" επεξεργασία. Σίγουρα αυτό το άκουσμα θα αρέσει σε κάποιους περισσότερο από το Direct DSD (ειδικά αν παίξουν με μετ/τη στην έξοδο αντί για ενεργό στάδιο) αλλά μάλλον το direct είναι πιο σωστό.

Last edited:

Με αλλαγή τιμών στα εξαρτήματα ή αλλαγή σχεδίασης;

Δεν γνωρίζω ακριβώς, δεν έχω παίξει με αυτό το κύκλωμα, ο Σαγανάκης είναι ο ειδικός του δημιουργός

Όταν ξεκίνησα τη σχεδίαση το έκανα με through hole εξαρτήματα. Συνειδητά επιλέξαμε να υλοποιήσουμε το κύκλωμα με smd εξαρτήματα, εκτός από το upa68 που πήραμε την ιδέα από τον Salas.
Το επόμενο βήμα ήταν να ψάξω για εξαρτήματα όλο το mouser για να δω τι μας ταιριάζουν, ώστε να μην ψάχνουμε δεξια και αριστερά να τα βρούμε.
Οι επιλογές στα smd είναι κάπως περιορισμένες αλλά βρήκαμε πραγματικά καλά εξαρτήματα και σύγχρονα τα οποία θα είναι στην παραγωγή για αρκετό καιρό.
Στα through hole έχει κάποιος περισσότερες επιλογές, και μάλιστα είχα βρει τα κατάλληλα όπου σε μερικά σημεία είχαν καλύτερα χαρακτηριστικά, αλλά προτιμήσαμε τα smd.
Αν κάποιος θέλει μπορώ να του δώσω τα εναλλακτικά transistor αλλά θα πρέπει να φτιάξει την πλακέτα από την αρχή.
Πάντως το να βρει κάποιος τα ιδανικά εξαρτήματα δεν είναι πάντα εφικτό. Π.χ. έψαχνα κάποια στιγμή τα sk389 για την είσοδο και τα βρήκα στο ebay 35 ευρω,

https://www.ebay.com/itm/2SK389-V-G...264465?hash=item1e76a0bcd1:g:D~IAAMXQOT5Q~imU

δηλ. όσο κάνουν όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα, χωρίς κάποιος να μπορεί να εγγυηθεί για τη γνησιότητα τους.
Γενικά ιδέες υπάρχουν αλλά θέλουν πολύ χρόνο και συνήθως αρκετά λεφτά για να δοκιμαστούν, με το αποτέλεσμα ενδεχομένως να μην είναι καλύτερο.
Αυτό που μπορεί κάποιος να δοκιμάσει είναι ποιοτικότερα υλικά στις αντιστάσεις και τους πυκνωτές και να βάλει αντιστάσεις μεγαλύτερης ακρίβειας εκεί που υπάρχουν ζεύγη όμοιων αντιστάσεων.
Κάποια στιγμή, όταν θα έχω χρόνο, ίσως δοκιμάσω κάποιες μικροβελτιώσεις που έχω στο μυαλό μου.

ξεκίνησα να φτιάχνω λίστα υλικών στον mouser αλλά σχεδον όλες οι αντιστάσεις που έχει διαλέξει ο κωστας για το descrete ειναι out of stock ,έχετε να προτείνετε κάποια άλλη σειρά εκτός από melf ; και κάτι ακόμα σε τι μέγεθος ειναι αυτές του descrete 0805 η κάποιο άλλο;