AK4490 DAC by.. avclub.gr?

Αν και δεν είναι του νήματος, τα ΕΛΤΑ σκόπιμος έχουν υποστελεχωθεί σκόπιμος, κάποια καταστήματα που ήταν ανοιχτά τα απογεύματα πλέον δεν είναι και ας ήταν κερδοφόρα πολλές ΔΕΚΟ και δημόσιες υπηρεσίες στέλνουν τους λογαριασμούς με ιδιωτικά courier. Έχουν βάλει για πρόεδρο έναν για να ρίξει την τιμή τους και να τα πουλήσουν φτηνά όπως και κάθε τι άλλο κρατικό που έχει πουληθεί σε ξένα χέρια. Οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ φωνάζουν και έχουν προτάσεις αλλά το σχέδιο είπαμε είναι άλλο.

πολυ φοβαμαι οτι αυτο που λες συμβαινει ,και μανωλη δεν τα εχω με τους ανθρωπους στα ελτα αλλα με αυτους που παιρνουν τις αποφασισεις ,οπως το οτι εκλεισαν το δευτερο καταστημα στην καλλιθεα και ολα πλεον πανε σε ενα υποστελεχωμενο καταστημα με αποτελεσμα τον κακο χαμο

Re: Απάντηση: AK4490 DAC by.. avclub.gr?

Συμφωνώ απόλυτα με τον Μανόλη. Είχα και γω παρόμοια εμπειρία με digikey και DHL και το πλήρωσα το μάρμαρο. Δεν λέω για το ΦΠΑ που σωστά πληρώθηκε, αλλά για τα κερατιάτικα που πλήρωσα για τις ανύπαρχτες υπηρεσίες τους.
Από τα ΕΛΤΑ δεν έχω κανένα παράπονο και μια φορά που πήρα τηλέφωνο στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών ήταν ευγενέστατοι και ταχύτατοι.

Μανόλη μήπως πρέπει να τα μεταφέρουμε αυτά τα διαφορετικής θεματολογίας μηνύματα;

υπαρχει θεμα στην ενοτητα με τα media player

Δεν πειράζει, ας μείνουν εδώ, δεν είπαμε και πολλά άλλωστε, πιστεύω ότι ως ενήλικες οφείλουμε και να ενημερωνόμαστε σωστά και να είμαστε εγκρατείς στο λόγο μας.
Ήδη ο Τάκης το έκλεισε περίφημα "μανωλη δεν τα εχω με τους ανθρωπους στα ελτα αλλα με αυτους που παιρνουν τις αποφασισεις"...και ποιος δεν συμφωνεί με αυτό που έγραψες!

Δεν υπάρχει λόγος συνέχειας, επικεντρωνόμαστε στη συζήτηση για το dac μας, που το δικό μου... μου εκφράζει παράπονα ότι το έχω παραμελήσει και αισθάνεται μόνο του στον πάγκο του εργαστηρίου...

Στους ηλεκτρολυτικούς που είναι στην πλακέτα του dac αντί να βάλουμε αυτούς στο bom βάλουμε πχ elna θα έχουμε ηχητική διαφορά; Αν ναι μπορούμε να υποθέσουμε αν είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο; Όπου έχω αντικαταστήσει ηλεκτρολυτικούς με elna είχα ένα καλύτερο αποτέλεσμα τουλάχιστον ακουστικά.

@SpyNet = μπορείς να παίξεις με ότι μάρκα είτε έχεις στη διαθεσή σου είτε αγαπάς. Μη ξεφύγεις όμως από τις τιμές, μην κατεβάσεις σε χωρητικότητα τους μεγάλους 2200uF.
Σαφή απάντηση, για το τι είναι καλύτερο, κανένας μας δεν μπορεί να σου δώσει. Αυτό απαιτεί να φτιαχτούν πανομοιότυπες πλακέτες με αλλαγές μόνο στους πυκνωτές και Α/Β για τυχόν διαφορές, δεν έχει γίνει όπως καταλαβαίνεις.

@takis = όποια και να πάρεις, που δεν είναι κινέζικη, αλλά προέρχεται από τις γνωστές εταιρίες που έχουν ποιοτικές κολλήσεις, η δουλειά σου θα είναι μια χαρά. Έχω χρησιμοποιήσει και κινέζικη σε βαζάκι και αμερικάνικη kester και Loctite.
Η κινέζικη η χειρότερη με διαφορά, αν και έκανες και με αυτή τη δουλειά σου, αλλά και κατανάλωνες μεγαλύτερη ποσότητα και δεν σου έδινε την τελειότητα στην διεργασία.
Τελικά κατέληξα σε μη χρήση πάστας, γιατί απλά τις 2/3 τις πέταξα πριν καν τελειώσουν, έχουν ημερομηνία λήξης που για να τις τελειώσεις θα πρέπει να κάνεις σχεδόν καθημερινή χρήση κόλλησης smd. H τελευταία Loctite που είχα πάρει από Farnell είχε μόνο 2 μήνες περιθώριο ζωής από τους οποίους ο ένας σχεδόν είχε περάσει, η κινέζικη είχε 1 χρόνο και αυτή την πέταξα σχεδόν μισό βαζάκι...πέτρωσε!
Για μένα πλέον λεπτό συρματάκι 2-3mm με λίγο ασήμι μέσα και είμαι ΟΚ, ούτε πάστα ούτε τίποτα.

Σε σύρμα δουλεύω 0,65-0,7mm Kester που είναι τέλειο σύρμα με υπέροχη flux στο εσωτερικό της και μία 0,25-0,3mm που έχει λίγο ασήμι μέσα αλλά δεν θυμάμαι από που την είχα πάρει - για εμάς τους ντιούηδες κρατάνε πολλά χρόνια τα καρούλια.
Η ψιλή αν και δεν έχει την ίδια ποιότητα flux όπως η kester, τη δουλεύω άνετα στα smd αλλά τη βοηθά πάρα πολύ το Chip-Quik flux που χρησιμοποιώ, οπότε αντισταθμίζεται η όποια έλλειψη.

Γενικά, ψάξε πρώτα για τη διατομή που σε ενδιαφέρει, επικεντρώσου έτσι ώστε να είναι διαθέσιμη από τα γνωστά του πόντικα-φαρνέλ και συμπληρωσέ τη με πολύ καλή flux όπως αυτή που σου έγραψα.
Chip-Quik μόνο από φαρνέλ πλέον ο πόντικας έχει σταματήσει...μάλλον.

Λοιποοοόν χωρίς να είμαι ιντριγκαδόρος έχω τα εξής διλήματα. Μετά από την επιτυχή σχεδόν κατάληξη του project Linkwitz LX 521.4, όποιος δεν εχει ακούσει αυτά τα ηχεία δεν μπορεί να μιλάει για hi-end, με το setup που ήδη υπάρχει δλδ προ ο προενισχυτής του Μανώλη MTZ627 και το ντακ ifi nano και διαβάζοντας τα οσα γραφονται για τον DCG3 (αφού πήρα μια γεύση στον ΣάββαΧ) παρήγγειλα το LDR και ο Σάββας σαν ευγενική χορηγία θα με βοηθήσει (ε καλά εντάξει αυτός θα τον φτιάξει) ανακάλυψα ότι φυσικά χρειάζομαι καλύτερο ντακ. Ετσι λοιπόν διαβάζοντας διαβάζοντας εχω το εξης διλημα να φτιάξω το R2R ή το AK4490 του avclub? υπόψιν ότι εχω πάρα πολύ υλικό σε DSD. Ε'ιμαι προκατειλημένος υπερ του R2R αφου το εφτιαξε και ο Γιώργος αλλά με φρενάρει λίγο η άποψη ότι εχει ενα θέμα με τα δυναμικά? Τελικά ποιά εινα η σύγκριση R2R VS AK4490? Δημήτρη εσυ που εφτιαξες και τα δύο τι λές?

Βαγγέλη το 9028 ο Σάββας το τελείωσε ,οπότε υπάρχει και εκείνο σαν εναλλακτική.
Θα ροβολήσει μη τη πρώτη ευκαιρία σε σένα
Συγγνώμη για το off topic

Re: Απάντηση: AK4490 DAC by.. avclub.gr?

Λοιποοοόν χωρίς να είμαι ιντριγκαδόρος έχω τα εξής διλήματα. Μετά από την επιτυχή σχεδόν κατάληξη του project Linkwitz LX 521.4, όποιος δεν εχει ακούσει αυτά τα ηχεία δεν μπορεί να μιλάει για hi-end, με το setup που ήδη υπάρχει δλδ προ ο προενισχυτής του Μανώλη MTZ627 και το ντακ ifi nano και διαβάζοντας τα οσα γραφονται για τον DCG3 (αφού πήρα μια γεύση στον ΣάββαΧ) παρήγγειλα το LDR και ο Σάββας σαν ευγενική χορηγία θα με βοηθήσει (ε καλά εντάξει αυτός θα τον φτιάξει) ανακάλυψα ότι φυσικά χρειάζομαι καλύτερο ντακ. Ετσι λοιπόν διαβάζοντας διαβάζοντας εχω το εξης διλημα να φτιάξω το R2R ή το AK4490 του avclub? υπόψιν ότι εχω πάρα πολύ υλικό σε DSD. Ε'ιμαι προκατειλημένος υπερ του R2R αφου το εφτιαξε και ο Γιώργος αλλά με φρενάρει λίγο η άποψη ότι εχει ενα θέμα με τα δυναμικά? Τελικά ποιά εινα η σύγκριση R2R VS AK4490? Δημήτρη εσυ που εφτιαξες και τα δύο τι λές?

Πριν φτάσουμε στα του ήχου, έχε υπόψη ότι η δυσκολία στο να φτιάξεις το Soekris είναι homework δημοτικού, ενώ το AK4490 είναι πρώτο έτος Πανεπιστήμιο. Αν πεις ότι το ξεπερνάς αυτό (με οποιονδήποτε τρόπο :p), προχωράμε στο δια ταύτα.

Δεν μπορώ να πω ότι προτιμώ το ένα αντί για το άλλο.

Το Soekris είναι πιο monitor, το AK είναι πιο "velvet sound". Και τα δυο τους βγάζουν ένα κάρο πληροφορία, και τονικά είναι πολύ κοντά.

Αν είχες συμβατικά ηχεία, θα σου έλεγα ότι τα δυναμικά του Soekris δεν θα σε προβληματίσουν, αλλά δεν ξέρω τι παίζει με τα Linkwitz. Αν συμπεριφέρονται πιο πολύ ως δίπολα, μπορεί να σου βγει κάπως πιο ψόφιο το άκουσμα.

Μέρες που είναι (άδειας..), βρήκα λίγο χρόνο και ασχολήθηκα με την πλακέτα των s/pdif εισόδων. Αν θυμάστε, το πρόβλημα που υπήρχε ήταν ένα περιοδικό "τσικ" κατά την αναπαραγωγή, το οποίο οφειλόταν στο ότι η πλακέτα των s/pdif είχε διαφορετικό clock domain από το υπόλοιπο dac.

Οπότε η λύση ήταν να δώσω ρολόι στην πλακέτα s/pdif από το dac.

Για αρχή σκέφτηκα να δώσω ρολόι από το Si570 στο AK4118, μιας και αυτό με τη σειρά του έδινε MCLK στο AK4137. Αλλά μετά από μελέτη του σχετικού datasheet κατέληξα ότι κάτι τέτοιο δεν θα δούλευε, γιατί το 4118 κλειδώνει στο s/pdif με δικό του εσωτερικό PLL.

Επόμενη ιδέα ήταν να δώσω ρολόι στο 4137. Αυτό ήταν σίγουρα εφικτό, μιας και το 4137 ως ASRC θα μπορούσε να δουλέψει ασύγχρονα από το σήμα που θα έπαιρνε από το 4118.

Οπότε ξεκόλλησα την αντίσταση τερματισμού στην είσοδο ρολογιού του 4137 και τράβηξα ένα σύρμα από το Si570 (στην πλακέτα του dac) μέχρι το σχετικό pin.

IMG_20171227_164055.jpg

Το αποτέλεσμα είναι πολύ ενθαρρυντικό.. τα "τσικ" έφυγαν, το ίδιο και τα "περίεργα" που βλέπαμε στον παλμογράφο μετά τα flip-flops του dac. Παίζουμε όντως με ένα clock domain, τόσο στην πλακέτα του dac, όσο και στο Amanero αλλά και στην πλακέτα s/pdif.

Δεν είμαι 100% σίγουρος ότι όλα δουλεύουν άψογα ακόμα, γιατί λόγω συνθηκών παίζω με μια πολύ χάλια πηγή s/pdif (usb κάρτα 15ετίας) η οποία έχει κάποιο δικά της θεματάκια, οπότε πρέπει να δοκιμάσω και με τις "σωστές" πηγές μου, καθώς και επίσης να κάνω ρυθμίσεις στον κώδικα για σωστό "στήσιμο" των 4490 σε κάθε περίπτωση, αλλά φαίνεται να είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

Βέβαια, θα χρειαστεί να παραχθούν νέες πλακέτες s/pdif, με βασική διαφορά την αλλαγή θέσης του mux επιλογής μεταξύ εισόδου I2S και s/pdif, αλλά μικρό το κακό.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε καλό receiver με δυνατότητες upsampling και μετατροπής του s/pdif σε DSD (για όποιους το θέλουν..) καθώς και υποστήριξη DSD από τις εισόδους s/pdif (μέσω DoP).

Οι δοκιμές συνεχίζονται.. Καλές γιορτές!

Απάντηση: Re: AK4490 DAC by.. avclub.gr?

Μπράβο ρε Δημήτρη! Τα κατάφερες τελικά!
Δημήτρη θα βγάλεις μόνο ένα I2s για το usb ή θα υπάρχει και δεύτερο για εξωρερικό I2s.
Σκέφτομαι ότι θα ήταν καλή επιλογή, κάποιος να μπορεί να συνδέσει ένα Raspberry πάνω στο DAC.
Αν ναι θα μπορούσε να περάσει μέσα από το AK4137 το σήμα του?