Μέρες που είναι (άδειας..), βρήκα λίγο χρόνο και ασχολήθηκα με την πλακέτα των s/pdif εισόδων. Αν θυμάστε, το πρόβλημα που υπήρχε ήταν ένα περιοδικό "τσικ" κατά την αναπαραγωγή, το οποίο οφειλόταν στο ότι η πλακέτα των s/pdif είχε διαφορετικό clock domain από το υπόλοιπο dac.
Οπότε η λύση ήταν να δώσω ρολόι στην πλακέτα s/pdif από το dac.
Για αρχή σκέφτηκα να δώσω ρολόι από το Si570 στο AK4118, μιας και αυτό με τη σειρά του έδινε MCLK στο AK4137. Αλλά μετά από μελέτη του σχετικού datasheet κατέληξα ότι κάτι τέτοιο δεν θα δούλευε, γιατί το 4118 κλειδώνει στο s/pdif με δικό του εσωτερικό PLL.
Επόμενη ιδέα ήταν να δώσω ρολόι στο 4137. Αυτό ήταν σίγουρα εφικτό, μιας και το 4137 ως ASRC θα μπορούσε να δουλέψει ασύγχρονα από το σήμα που θα έπαιρνε από το 4118.
Οπότε ξεκόλλησα την αντίσταση τερματισμού στην είσοδο ρολογιού του 4137 και τράβηξα ένα σύρμα από το Si570 (στην πλακέτα του dac) μέχρι το σχετικό pin.
Το αποτέλεσμα είναι πολύ ενθαρρυντικό.. τα "τσικ" έφυγαν, το ίδιο και τα "περίεργα" που βλέπαμε στον παλμογράφο μετά τα flip-flops του dac. Παίζουμε όντως με ένα clock domain, τόσο στην πλακέτα του dac, όσο και στο Amanero αλλά και στην πλακέτα s/pdif.
Δεν είμαι 100% σίγουρος ότι όλα δουλεύουν άψογα ακόμα, γιατί λόγω συνθηκών παίζω με μια πολύ χάλια πηγή s/pdif (usb κάρτα 15ετίας) η οποία έχει κάποιο δικά της θεματάκια, οπότε πρέπει να δοκιμάσω και με τις "σωστές" πηγές μου, καθώς και επίσης να κάνω ρυθμίσεις στον κώδικα για σωστό "στήσιμο" των 4490 σε κάθε περίπτωση, αλλά φαίνεται να είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.
Βέβαια, θα χρειαστεί να παραχθούν νέες πλακέτες s/pdif, με βασική διαφορά την αλλαγή θέσης του mux επιλογής μεταξύ εισόδου I2S και s/pdif, αλλά μικρό το κακό.
Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε καλό receiver με δυνατότητες upsampling και μετατροπής του s/pdif σε DSD (για όποιους το θέλουν..) καθώς και υποστήριξη DSD από τις εισόδους s/pdif (μέσω DoP).
Οι δοκιμές συνεχίζονται.. Καλές γιορτές!