Θεωρώ πάντως, παίδες, πως υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες αναλογίες ανάμεσα στη δική μας 'εθνική' σχολή του Σινεμά και σε αυτήν των Γιαπωνέζων. Οταν λέω ελληνικό σινεμά εννοώ Κούνδουρο, Κακογιάννη κλπ και τοποθετώ το τέλος του κάπου γύρω στην 3η ταινία του Αγγελόπουλου ('Θίασος') με την πιο μεγάλη στιγμή του αμέσως πριν: την 'Αναπαράσταση' του ίδιου δημιουργού, για μένα την κορυφαία στιγμή του ελληνικού σινεμά από καταβολής του. Μετά, πιστεύω, υπάρχει πια ένα τεράστιο χάσμα. Δεν θέλω να πω πως ο Παναγιωτόπουλος ή ο Νικολαϊδης είναι 'κατώτεροι' από τους προπάτορές τους, τέτοιες συγκρίσεις δεν έχουν νόημα. Λέω όμως πως Κάτι έχει αλλάξει ολοκληρωτικά και τελεσίδικα πια - και στη θεματολογία και στην κινηματογραφική γλώσσα του ελληνικού σινεμά.
Κάτι ανάλογο, την ίδια περίπου εποχή, έγινε τόσο στο Γιαπωνέζικο σινεμά όσο και στις λοιπές 'εθνικές' κινηματογραφικές σχολές, όπου κάποιες από αυτές εξαφανίσθηκαν κιόλας (μου έρχονται στο νού εδώ οι Ιταλοί, δυσβάστακτη 'απώλεια' σε προσωπικό επίπεδο γιατί λάτρευα το Ιταλικό σινεμά).
Κοντολογής, νομίζω πως διακρίνω μία 'ομογενοποίηση' στους εκφραστικούς μας τρόπους, έτσι όπως περνά μέσα στις Τέχνες. Ισως να ευθύνεται το φαινόμενο του globalization, δεν ξέρω: οι απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα είναι περισσότερο στην αρμοδιότητα των φιλόσοφων και των κοινωνιολόγων.
Εγώ, σκέφτομαι όλο και πιο συχνά εκείνο τον αρχαίο μονάρχη που ευχόταν να είχε ολόκληρος ο Κόσμος ένα (1) κεφάλι, ώστε να μπορεί αυτός να το κόψει και να ...ησυχάσει, μιά και καλή.