Aκούγοντας μουσική....

nbullamatsis

Supreme Member
11 February 2007
4,664
πειραιας
Aλλο ενα ωραίο θεμα

Πως ακουμε μουσική
προσπαθώντας να φτασουμε την πιστη αναπαραγωγή ή μας αρεσει η ''αποψη''?

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Συνέχεια ανολοκλήρωτης ερώτησης.

Φυσικά η άποψη... (και ας μη το παραδέχοντε όλοι!)

Ακούμε σύμφωνα με αυτό που είμαστε. Έτσι ψάχνουμε για να φτάσουμε στην πιστή αναπαραγωγή ή οτιδήποτε αφορά το χόμπυ μας. Λ.Σ.

Aλλο ενα ωραίο θεμα

Πως ακουμε μουσική
προσπαθώντας να φτασουμε την πιστη αναπαραγωγή ή μας αρεσει η ''αποψη''?

την πιστη αναπαραγωγη του σιντι η του γεγονοτος?

Re: Απάντηση: Re: Aκούγοντας μουσική....

Σε καλές ηχογραφήσεις, ή τέλος πάντων σε όχι χάλια, αυτά τα δύο δεν νομίζω ότι απέχουν και πολύ.

ναι, αλλα οταν εχεις σαν σκοπο την πιστη αναπαραγωγη της ηχογραφησης παρε 2 μονιτορ σε νιαρ φιλντ και τελειωσες.
οταν εχεις του γεγονοτος, βρασε ορυζα...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Aκούγοντας μουσική....

ναι, αλλα οταν εχεις σαν σκοπο την πιστη αναπαραγωγη της ηχογραφησης παρε 2 μονιτορ σε νιαρ φιλντ και τελειωσες.
οταν εχεις του γεγονοτος, βρασε ορυζα...

Δεν είναι έτσι γιατί το monitor εκτός από πιστή αναπαραγωγή τεμαχίζει τη μουσική, μην με ρωτήσεις τι είναι αυτό και πως μετριέται - αυτή την εντύπωση μου δίνει απλά, κάτι που φυσικά γίνεται για να κάνουν οι παραγωγοί πιο εύκολα τη δουλειά τους! Αλλά αν μου έλεγες πάρε "μονιτορέ" ηχείο θα συμφωνούσα. ;)

Φανταζομαι οτι μιλατε(-με) αποκλειστικα για live και οχι με πολλα οργανα...
Γιατι στα στουντιακα ακουμε την αποψη του ηχοληπτη πρωτιστως και μετα τα υπολοιπα...
Αρα η υψηλη πιστοτητα εγκειται στην ορθη αναπαραγωγη του μεσου εγγραφης και οχι το πως ειναι πραγματικα η μπαντα που ακουμε. (εκτος αν καποιος ακουει μονο live με ομαδες 3-4 ατομων που παιζουν μονο "αναλογικα", χωρις "ηλεκτρικη υποβοηθηση" δλδ, οργανα οποτε παω πασο)
Κανω καπου λαθος;

Υπόθεση εργασίας:

Να υποθέσω ότι προυπάρχει ένας ενισχυτής, μια πηγή HiFi και η τέλεια ηχογράφηση (που όλα μαζί κοστίζουν 1 εκ Ε) άρα έχουμε ενίσχυση του σήματος και πιθανή αναπαραγωγή του γεγονότος όπως πρέπει στο τέλειο χώρο μας και αυτό είναι αποδεκτό απ’ όλους... (λέμε τώρα... απλή υπόθεση...:ADFADF1:)

Και ήρθε η ώρα των ηχείων (ΗiFi του 1εκ Ε) που θα "ελευθερώσουν" το μουσικό γεγονός...

Ξέρουμε πως ακριβώς ακούγεται αυτό?
4995930105160_4

Η κουτίλα οφείλεται στα ηχεία ή σε αυτό?
ahl6p.jpg

Είχε μακριά νύχια ο καλλιτέχνης? Η πένα? Πλαστική η κοκάλινη?

Αλήθεια ξέρουμε πως κουρδίσθηκε αυτό?
moogrc41.jpg

Στη συναυλία τι ενισχυτές χρησιμοποιούσαν? Αν δεν χρησιμοποιούσαν πως ήταν ο χώρος – γυμνός? ντυμένος? Σε πια θέση καθόμασταν? Θα μεταφερθεί ο ήχος ακριβώς έτσι σπίτι μας? Πόσα db ήταν? Μπορούμε να γνωρίσουμε όλους τους συναυλιακούς χώρους?
Μα αυτό δεν είναι μουσικόφιλος – αλλά εκτιμητής ήχου...:2thumb22sup:

Φυσικά δοκιμάζοντας ανάμεσα από πολλά συστήματα μπορούμε να σχηματίσουμε μια άποψη. Πολύ περισσότερο δε, με άποψη διαλέγουμε tubes ή transistors, με άποψη ακούμε από μεμβράνες, κόρνες ή κουτιά, με άποψη αλλάζουμε τη θέση των μηχανημάτων ή τη θέση ακρόασης ή τα έπιπλα κάθε τρεις και λίγο...

Τελικά είμαστε σίγουροι ότι ξέρουμε ακριβώς τι ακούμε ή μάλλον να πω καλύτερα τι θέλουμε να ακούμε???

Φίλε Νίκο (bullamatsis) κάποια στιγμή μετά από πολλές εφήμερες σχέσεις παντρευόμαστε... άλλοι χωρίζουμε άλλοι ξενο#####... Πάντα υπάρχει μια δικαιολογία και πάντα με άποψη!

Όπως είπε και ένας φίλος στο αρχικό νήμα... αν είναι μαγικό αυτό που ακούμε τέλος!!! Και το μαγικό αν μη τι άλλο είναι εντελώς, μα εντελώς, προσωπικό. Αναλόγως γούστων και εμπειριών...

:ernaehrung004:

Απάντηση: Re: Aκούγοντας μουσική....

Φανταζομαι οτι μιλατε(-με) αποκλειστικα για live και οχι με πολλα οργανα...
Γιατι στα στουντιακα ακουμε την αποψη του ηχοληπτη πρωτιστως και μετα τα υπολοιπα...
Αρα η υψηλη πιστοτητα εγκειται στην ορθη αναπαραγωγη του μεσου εγγραφης και οχι το πως ειναι πραγματικα η μπαντα που ακουμε. (εκτος αν καποιος ακουει μονο live με ομαδες 3-4 ατομων που παιζουν μονο "αναλογικα", χωρις "ηλεκτρικη υποβοηθηση" δλδ, οργανα οποτε παω πασο)
Κανω καπου λαθος;

Kαι ο σκοπός του ηχολήπτη ποιος είναι?

Re: Απάντηση: Re: Aκούγοντας μουσική....

Kαι ο σκοπός του ηχολήπτη ποιος είναι?

Πολυ σωστα! Ειναι να αποτυπωσει οσο πιο καλα μπορει (δυναται) το ηχητικο συνολο που εχει μπροστα του.
Αλλα σημειωσε το "οσο πιο καλα μπορει".
Οπως επισης σημειωσε οτι οι studio ηχογραφησεις συνηθως (οχι παντα) δεν γινονται απο ολους μαζι αλλα απο ενα ενα οργανο ξεχωριστα.
Και ολα αυτα μετεπειτα μιξαρονται για να δωσουν την υποτιθεμενη εικονα...
Παλι απο τον ηχοληπτη και συμφωνα με τα υποκειμενικα/αντικειμενικα του κριτηρια και φυσικα και αδυναμιες (μιας και ο ανθρωπος ειναι ενα ατελες ον).
Ετσι δεν ειναι;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Aκούγοντας μουσική....

Πολυ σωστα! Ειναι να αποτυπωσει οσο πιο καλα μπορει (δυναται) το ηχητικο συνολο που εχει μπροστα του.
Αλλα σημειωσε το "οσο πιο καλα μπορει".
Οπως επισης σημειωσε οτι οι studio ηχογραφησεις συνηθως (οχι παντα) δεν γινονται απο ολους μαζι αλλα απο ενα ενα οργανο ξεχωριστα.
Και ολα αυτα μετεπειτα μιξαρονται για να δωσουν την υποτιθεμενη εικονα...
Παλι απο τον ηχοληπτη και συμφωνα με τα υποκειμενικα/αντικειμενικα του κριτηρια και φυσικα και αδυναμιες (μιας και ο ανθρωπος ειναι ενα ατελες ον).
Ετσι δεν ειναι;

Δεν διαφωνώ αλλά μην παρουσιάζουμε τον ηχολήπτη ως τον αδύναμο κρίκο! Τη δουλειά του κάνει και πολλές φορές την κάνει αρκετά καλά.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Aκούγοντας μουσική....

Δεν διαφωνώ αλλά μην παρουσιάζουμε τον ηχολήπτη ως τον αδύναμο κρίκο! Τη δουλειά του κάνει και πολλές φορές την κάνει αρκετά καλά.

Μα δεν κατηγορει κανεις καποιον, υπαρχουν ηχοληπτες με οραμα και ταλεντο αξεπεραστο. Αξιοι θαυμασμου και σεβασμου. δεν ειναι εκει το θεμα αλλωστε.

Απλα οταν λεει κανεις για υψηλη πιστοτητα αναπαραγωγης, οπως το εχω εγω στο μυαλο μου τουλαχιστον, εννοει πιστη αναπαραγωγη της πληροφοριας του εκαστοτε μεσου, όποια και να ειναι αυτη.

Εχω την αισθηση οτι δεν εννοούσα μονο την αποψη του ηχολήπτη, που προφανώς υπάρχει
αλλά περισσότερο ηθελα να επικεντρωθούμε στην αποψη των μηχανηματων αναπαραγωγής
εχετε δικιο γιατι ανεφερα του γεγονότος που ειναι η αναφορά μας

Εχω την αισθηση οτι δεν εννοούσα μονο την αποψη του ηχολήπτη, που προφανώς υπάρχει
αλλά περισσότερο ηθελα να επικεντρωθούμε στην αποψη των μηχανηματων αναπαραγωγής
εχετε δικιο γιατι ανεφερα του γεγονότος που ειναι η αναφορά μας

ετσι ειναι. η συζητηση ειναι ατερμονη και παντα αναμασαμε τα ιδια και τα ιδια.
αυτο που εχω καταληξει εγω, που μου συνεβη, και βλεπω και πολλους εδω μαλλον να εχουν "παθει" το ιδιο ειναι το εξης...
πας καπου καποια φορα τυχαια και ακους ενα ΣΥΣΤΗΜΑ να αναπαραγει το σιντακι. ειναι τοσο εντυπωσιακο που πλεον το χρησιμοποιεις σαν αναφορα και προσπαθεις να φθασεις αυτη την αναπαραγωγη.
εγω το "επαθα" ακουγοντας ενα συγκεκριμενο ultra high end συστημα στημενο σε ιδανικο χωρο. μακαρι να το ειχα παθει με τιποτις klein hummel κλπ.
αυτο θελω. τελος. σωστο λαθος, μονιτορ κλπ δεν υπαρχουν... σκεφτειτε το ισως και εσεις παθατε το ιδιο...
ειναι μακρυς ο δρομος αλλα σιγα σιγα πλησιαζω...

Υπόθεση εργασίας:

Να υποθέσω ότι προυπάρχει ένας ενισχυτής, μια πηγή HiFi και η τέλεια ηχογράφηση (που όλα μαζί κοστίζουν 1 εκ Ε) άρα έχουμε ενίσχυση του σήματος και πιθανή αναπαραγωγή του γεγονότος όπως πρέπει στο τέλειο χώρο μας και αυτό είναι αποδεκτό απ’ όλους... (λέμε τώρα... απλή υπόθεση...:ADFADF1:)

Και ήρθε η ώρα των ηχείων (ΗiFi του 1εκ Ε) που θα "ελευθερώσουν" το μουσικό γεγονός...

Ξέρουμε πως ακριβώς ακούγεται αυτό?
4995930105160_4

Η κουτίλα οφείλεται στα ηχεία ή σε αυτό?
ahl6p.jpg

Είχε μακριά νύχια ο καλλιτέχνης? Η πένα? Πλαστική η κοκάλινη?

Αλήθεια ξέρουμε πως κουρδίσθηκε αυτό?
moogrc41.jpg

Στη συναυλία τι ενισχυτές χρησιμοποιούσαν? Αν δεν χρησιμοποιούσαν πως ήταν ο χώρος – γυμνός? ντυμένος? Σε πια θέση καθόμασταν? Θα μεταφερθεί ο ήχος ακριβώς έτσι σπίτι μας? Πόσα db ήταν? Μπορούμε να γνωρίσουμε όλους τους συναυλιακούς χώρους?
Μα αυτό δεν είναι μουσικόφιλος – αλλά εκτιμητής ήχου...:2thumb22sup:

Φυσικά δοκιμάζοντας ανάμεσα από πολλά συστήματα μπορούμε να σχηματίσουμε μια άποψη. Πολύ περισσότερο δε, με άποψη διαλέγουμε tubes ή transistors, με άποψη ακούμε από μεμβράνες, κόρνες ή κουτιά, με άποψη αλλάζουμε τη θέση των μηχανημάτων ή τη θέση ακρόασης ή τα έπιπλα κάθε τρεις και λίγο...

Τελικά είμαστε σίγουροι ότι ξέρουμε ακριβώς τι ακούμε ή μάλλον να πω καλύτερα τι θέλουμε να ακούμε???

Φίλε Νίκο (bullamatsis) κάποια στιγμή μετά από πολλές εφήμερες σχέσεις παντρευόμαστε... άλλοι χωρίζουμε άλλοι ξενο#####... Πάντα υπάρχει μια δικαιολογία και πάντα με άποψη!

Όπως είπε και ένας φίλος στο αρχικό νήμα... αν είναι μαγικό αυτό που ακούμε τέλος!!! Και το μαγικό αν μη τι άλλο είναι εντελώς, μα εντελώς, προσωπικό. Αναλόγως γούστων και εμπειριών...

:ernaehrung004:

Ακριβως! Σιγουρα υπαρχει καποιος "μπουσουλας" για το ποιο, ειναι πιο σωστο ακουσμα, απο ενα αλλο, αλλα παντα, θα υπαρχει η "αποψη".

εγω ειμαι κτηνιατρος.
Σαν κτηνίατρος που είσαι θα εκφέρεις την όποια άποψή σου σε άλλο χώρο. Εδώ μιλάμε υπό άλλην ιδιότητα, του χομπίστα του φιλόμουσου. Για να συμμετέχεις θα είσαι.
Και όταν λέω σύμφωνα με αυτό που είμαστε αυτό εννοώ και όχι την όποια επαγγελματική κατάρτηση ή ιδιότητα του καθενός. Λ.Σ.