Ακουστικη Χωρου [Του δικου μου συγκεκριμενα]

vasada

Supreme Member
19 August 2007
4,616
Κόρινθος
Θελω να θεσω ενα θεμα, πολυ συγκεκριμενο για να μου πειτε τις ιδεες σας, για το μικρο μου δωματιο που φιλοξενει το "καλο" μου συστημα και το γραφειο μου.

Οι διαστασεις ειναι 3x3, στη μια πλευρα υπαρχει ντουλαπα και πορτα, απεναντι απο τα ηχεια η καρεκλα - θεση ακροασης και πισω διπλη μπαλκονοπορτα με διπλο τζαμι και κουρτινα.

Τα ηχεια ειναι σε βασεις αυτοσχεδιες, που απετυχαν κιολας στην κατασκευη και πρεπει να τις φτιαξω παλι σωστα.

Attachments

• IMG_4549resize.jpg
    IMG_4549resize.jpg
    35.6 KB · Views: 144
  • IMG_4564resize.jpg
    IMG_4564resize.jpg
    75 KB · Views: 168
  • IMG_4577resize.jpg
    IMG_4577resize.jpg
    60 KB · Views: 129
  • IMG_4565resize.jpg
    IMG_4565resize.jpg
    43.8 KB · Views: 145
Σε γενικες γραμμες ειμαι ευχαριστημενος γιατι τα ηχεια ειναι καταπληκτικα και ειδικα στις γυναικειες φωνες σκοτωνουν.

Ενα προβλημα αναμενομενο ειναι οι ανακλασεις στις χαμηλες. οπως φαινεται στις φωτογραφιες, εχω βαλει ρικοφον πισω απο τα ηχεια και στα πλαινα της βιβλιοθηκης που ειναι αναμεσα τους.

Οι βασεις ειναι απο λαμαρινα, πλακα πανω - κατω και στη μεση σωληνα Φ101.
Η πανω πλακα εχει τρυπα κατω απο το ηχειο και εχω την εντυπωση οτι η σωληνα λειτουργει σαν αντηχειο απο μονη της, το αντιθετο δηλαδη απο αυτο που θελει κανεις απο μια βαση...

Attachments

• IMG_4589resize.jpg
    IMG_4589resize.jpg
    18.2 KB · Views: 60
  • IMG_4569resize.jpg
    IMG_4569resize.jpg
    17.5 KB · Views: 55
  • IMG_4567resize.jpg
    IMG_4567resize.jpg
    48 KB · Views: 72
  • IMG_4542resize.jpg
    IMG_4542resize.jpg
    65.1 KB · Views: 67
Last edited:
Το ρικοφόν δεν κάνει δουλειά στις χαμηλές συχνότητες.

Δοκίμασε να παίξεις όσο μπορείς με την τοποθέτηση των ηχείων σε πρώτη φάση.

Πρώτα απ' όλα-άν μείνεις μ' αυτές τις βάσεις,γιατί τα ηχεία σου θέλουν καλές-βαρέως τύπου βάσεις-γέμισέ τες με 5-6 κιλά σκάγια ή άμμο θαλάσσης την καθεμιά.Επίσης δώσε μιά μικρή κλίση πρός τα μέσα στα ηχεία.

Απο ύψος πως είναι;Είναι στο ύψος των ματιών σου,όταν κάθεσαι,τα τουϊτερ;Τι απόσταση έχουν μεταξύ τους κι απο εσένα τα ηχεία;

Last edited:
Οι λαμαρινες στις βασεις εχουν στραβωσει απο τη συγκολληση, με αποτελεσμα να παταει το ηχειο ουσιαστικα σε ενα κυκλο και ολο μαζι το συστημα σε ακομα ενα κυκλο στο κατω μερος.

Δηλαδη το ακουμπας με το δαχτυλο και κουνιεται.

Κατω απο τις βασεις εχω βαλει δοκιμαστικα μαρμαρο 35x35x3εκ, που μου φαινεται οτι δουλευει καλα. Το πατωμα ειναι ξυλινο.

Σε χαμηλες εντασεις δεν υπαρχει ιδιαιτερο προβλημα, ειμαι ευχαριστημενος αφου ακομα υπαρχει αδυναμος κρικος στο συστημα που ειναι το πλειερ (NAD525). Ενισχυτης ειναι ο PRIMARE I21 και ηχεια τα ProAc Responce 1sc.

Τα ερωτηματα ειναι τα εξης:

1. Υπαρχει ελπιδα για το χωρο αυτο? Μπορω με καποιο τροπο να εξαφανισω το "βουητο" ?? Το ρικοφον δουλεψε για τους τοιχους. Θα ριξω μια μοκετα στο πατωμα, αλλα με τη ντουλαπα δεν μπορω να κανω κατι.

2. Η συγκεκριμενη βαση, αν την ξαναφτιαξω με πιο χοντρη λαμαρινα πανω και κατω για να μη στραβωσει, θα κανει δουλεια? Η αλλη σκεψη που εχω ειναι να κανω μια πολυ ελαφρια βαση με 4 ή 3 μικρα κολωνακια αντι για τη σωληνα.
Υπαρχει καποια καλυτερη ιδεα για βαση? Μπορω θεωρητικα να πετυχω οτιδηποτε, δουλευω σε εταιρια που φτιαχνει μεταλλικα κτιρια, οποτε μπορω να φτιαξω ο,τι μπορω να σχεδιασω.

Attachments

• IMG_4590resize.jpg
    IMG_4590resize.jpg
    71.6 KB · Views: 61
  • IMG_4553resize.jpg
    IMG_4553resize.jpg
    51.3 KB · Views: 57
  • IMG_4563resize.jpg
    IMG_4563resize.jpg
    53.1 KB · Views: 55
  • IMG_4582resize.jpg
    IMG_4582resize.jpg
    34.8 KB · Views: 51
  • IMG_4587resize.jpg
    IMG_4587resize.jpg
    55.2 KB · Views: 66
Re: Απάντηση: Ακουστικη Χωρου [Του δικου μου συγκεκριμενα]

Πρώτα απ' όλα-άν μείνεις μ' αυτές τις βάσεις,γιατί τα ηχεία σου θέλουν καλές-βαρέως τύπου βάσεις-γέμισέ τες με 5-6 κιλά σκάγια ή άμμο θαλάσσης την καθεμιά.Επίσης δώσε μιά μικρή κλίση πρός τα μέσα στα ηχεία.

Απο ύψος πως είναι;Είναι στο ύψος των ματιών σου,όταν κάθεσαι,τα τουϊτερ;Τι απόσταση έχουν μεταξύ τους κι απο εσένα τα ηχεία;

Οι βασεις θα ξαναφτιαχτουν βελτιωμενες.
Το υψος ειναι 66 εκ + 3 το μαρμαρο. Οταν καθομαι βλεπω οριακα το πανω μερος των ηχειων, αρα θελει λιγο πιο ψηλες.

Τα ηχεια μεταξυ τους εχουν 2μ και απο μενα αλλο τοσο. Παραπανω δε γινεται για να εχουν λιγο αερα αυτα και εγω.

Καλά είναι στημένα,παίξε μόνο λίγο με την κλίση των ηχείων.

Τα βουητά κλπ θα εξαφανιστούν κι θάχεις καλό μπάσσο,άν προσθέσεις σκάγια στις βάσεις(υπολόγισε,όπως σου έγραψα 5-6 κιλά στην καθεμία). Επίσης κάτω απο το μάρμαρο βάλε απαραίτητα κάποιο ελαστικομερές αντικραδασμικό υλικό.

Κάνε αυτά με τις υπάρχουσες βάσεις,για να ακούς καλά κι όταν μπορέσεις αντικατέστησέ τες.Σαν αναφορά για κατασκευή πάρε τις βαρέως τύπου Target με τα 4 κολωνάκια των 70 εκ. ύψους.

Last edited:
Κατω απο το μαρμαρο εχει τσοχακια απο το ΙΚΕΑ...

Το ιδιο και κατω απο τη λαμαρινα της βασης.

Μηπως πρεπει να βαλω ακιδες στη βαση?

Το ελαστομερες που θα το βρω?

Φελος κανει? Μπορω να βρω ευκολα διαφορες διαστασεις και παχη.

Απάντηση: Re: Ακουστικη Χωρου [Του δικου μου συγκεκριμενα]

Κατω απο το μαρμαρο εχει τσοχακια απο το ΙΚΕΑ...

Το ιδιο και κατω απο τη λαμαρινα της βασης.

Μηπως πρεπει να βαλω ακιδες στη βαση?

Το ελαστομερες που θα το βρω?

Φελος κανει? Μπορω να βρω ευκολα διαφορες διαστασεις και παχη.

Δεν κάνουν τίποτα τα τσοχάκια.Αντικραδασμικά τέτοιου τύπου πουλάνε όλες οι μεγάλες εταιρείες μονωτικών-αντικραδασμικών οικοδομικών υλικών.Κάνε μιά αναζήτηση στο google με στα ελληνικά(βάλε,αντικραδασμικά υλικά).

Αφού βάλεις αυτά,βάλε και σκάγια ή αμμο μέσα στις βάσεις.

Η διαφορά θα είναι νύχτα-μέρα...

Οι ακίδες μπορούν να βοηθήσουν,δοκίμασε αλλά αφού κάνεις όλα τα προηγούμενα.

Τις βάσεις αυτές μόλις μπορέσεις πέτα τες...

Re: Απάντηση: Re: Ακουστικη Χωρου [Του δικου μου συγκεκριμενα]

Τις βάσεις αυτές μόλις μπορέσεις πέτα τες...

Αυτο εχω σκοπο να κανω.

Γιατι ομως το λες?
Επειδη εχουν φτιαχτει λαθος ή διαφωνεις με κατι συγκεκριμενο?

Σκεφτομαι να φτιαξω ιδιες αλλα βελτιωμενες, ομως. Με πιο χοντρη λαμαρινα για να παταει καλα το ηχειο και ολη η βαση στο μαρμαρο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ακουστικη Χωρου [Του δικου μου συγκεκριμενα]

Αυτο εχω σκοπο να κανω.

Γιατι ομως το λες?
Επειδη εχουν φτιαχτει λαθος ή διαφωνεις με κατι συγκεκριμενο?

Σκεφτομαι να φτιαξω ιδιες αλλα βελτιωμενες, ομως. Με πιο χοντρη λαμαρινα για να παταει καλα το ηχειο και ολη η βαση στο μαρμαρο.

Το λέω,γιατί οι σωστές βάσεις δεν φτιάχνονται στην τύχη.Το κάθε ηχείο κι ιδιαίτερα τα καλά,θέλουν σωστή στήριξη.Μην κάνεις λοιπόν μισές δουλιές.Τα πήρες,που τα πήρες.
Σου έγραψα ποιές συστήνει για χρήση η εταιρεία των ηχείων σου(Target MR 70).Φτιάξε τις δικές σου παίρνοντας σαν αναφορά το σχέδιό τους κι οπωσδήποτε πρόσθεσε σκάγια ή άμμο.Μαζί με τα αντικραδασμικά,θα σου λύσουν το πρόβλημα και γενικά θα ακούς τι πραγματικά μπορούν να κάνουν τα ηχεία σου(τώρα σίγουρα δεν το ακούς).

Last edited:

Καλά είναι στημένα,παίξε μόνο λίγο με την κλίση των ηχείων.

HProAcέχει συγκεκριμένο «στήσιμο».

Τα tweeters«βλέπουν» την εσωτερική πλευρά και πρέπει να «κοιτάζουν» τον ακροατή, έτσι ώστε εκείνος να μη βλέπει τις κάθετες πλευρές του ηχείου.

Επίσης «απαιτεί» η εταιρεία, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής, να αφαιρούμαι τις σίτες προστασίας.

Αν ακουμπάς τις βάσεις με το δάχτυλο και κουνιούνται, τοτε σίγουρα θα 'χεις προβλημα και με τις χαμηλές.

Ως γρήγορη λύση, αύξησε το βαρος των βάσεων και βαλε μια μοκέτα στο δάπεδο. Ειδικά το δεύτερο κάνει διαφορά.

Αφού όμως έχεις ευχέρεια με τις κατασκευές, καλύτερα να 'αντιγράψεις' την προτεινόμενη βαση της ProAc και να χρησιμοποιήσεις αντικραδασμικά.

Edit: το δάπεδο ειναι παρκέ ή μάρμαρο/πλακάκι;

Σωστα ολα τα παραπανω αλλα δεν ειδα να σου λενε οτι οι διαστασεις του χωρου σου, (3χ3) ειναι προβληματικες.
Αν και το υψος του ειναι 3μετρ,(ή καπου εκει), τοτε εχεις το πλεον ακαταληλο χωρο.
Και μαλλον τα μονα ηχεια που "μπορουν να παιξουν" εκει, ειναι το πολυ, τοσο μεγαλα οσο αυτα που εχεις.
Πολυ καλα για τετοιους χωρους, και οχι μονο, ειναι και τα LS3/5A.
Δλδ να μην κατεβαινουν χαμηλα και με κλειστο κουτι.

HProAcέχει συγκεκριμένο «στήσιμο».

Τα tweeters«βλέπουν» την εσωτερική πλευρά και πρέπει να «κοιτάζουν» τον ακροατή, έτσι ώστε εκείνος να μη βλέπει τις κάθετες πλευρές του ηχείου.

Επίσης «απαιτεί» η εταιρεία, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής, να αφαιρούμαι τις σίτες προστασίας.

Τοτε πρεπει να τα περιστρεψω λιιιγο ακομα προς τα μεσα.

Τις σιτες τις βαζω μονο οταν περιμενω την κυρια που καθαριζει.

Αν ακουμπάς τις βάσεις με το δάχτυλο και κουνιούνται, τοτε σίγουρα θα 'χεις προβλημα και με τις χαμηλές.

Ως γρήγορη λύση, αύξησε το βαρος των βάσεων και βαλε μια μοκέτα στο δάπεδο. Ειδικά το δεύτερο κάνει διαφορά.

Αφού όμως έχεις ευχέρεια με τις κατασκευές, καλύτερα να 'αντιγράψεις' την προτεινόμενη βαση της ProAc και να χρησιμοποιήσεις αντικραδασμικά.

Edit: το δάπεδο ειναι παρκέ ή μάρμαρο/πλακάκι;

Ηδη εχω σχεδον τελειωσει με το σχεδιασμο των βασεων.
Απο τη φωτογραφια ομως δεν μπορω να καταλαβω αν τα τεσσερα ποδια ειναι κλειστες διατομες (κοιλοδοκοι) ή αν ειναι ανοιχτες.

Με κοιλοδοκο μου βγαινει ενα βαρος πανω απο 15 κιλα.

Με ποδια απο ελασμα (οχι κλειστα) το βαρος ειναι κατω απο 10 κιλα.

Το πατωμα ειναι παρκε.

Απο τη φωτογραφια ομως δεν μπορω να καταλαβω αν τα τεσσερα ποδια ειναι κλειστες διατομες (κοιλοδοκοι) ή αν ειναι ανοιχτες.

Το πατωμα ειναι παρκε.

Εχει σημασία αν οι κοιλοδοκοί θα ειναι ανοιχτοι στις διατομές ή οχι; Ετσι κι αλλιως θα υπάρχει μεταλλικό πιάτο πάνω και κατω(υποθέτω οτι μιλας για τις Target ΜR70). Αν το πάτωμα ειναι παρκέ, καλύτερα να πατάνε με ακίδες οι βασεις στο πάτωμα.

Edit: Tώρα κατάλαβα ακριβώς τι εννοείς... Δεν ξέρω αν για τη μεταφορά των ταλαντώσεων ειναι καλύτερα να πατά κλειστή διατομή ή ανοιχτή πάνω στο πιάτο.
Υποθέτω οτι, λόγω μεγαλύτερης επιφάνειας, η κλειστή ειναι καλύτερη.

Last edited:
Με το συγκεκριμένο ηχείο είχα εκτενή πολυήμερη εμπειρία πριν από 8 χρόνια στον προσωπικό μου χώρο. Γενικά, ήμουν στο ψάξιμο για το απόλυτο σε λογικά πλαίσια κόστους ηχείο βάσης, και το συγκεκριμένο ήταν short listed. Σε ορισμένα σημεία, όπως τρισδιάστατη απεικόνιση και καθαρότητα μεσαίων, δεν νομίζω ότι μπορεί εύκολα να βρει κανείς κάτι καλύτερο, ακόμη και τώρα. Το πρόβλημα για μένα ήταν στις χαμηλές συχνότητες όπου παρόλο την επαρκέστατη οδήγηση (McCormack DNA 0.5, 2x200 / 4 Ω), το ηχείο είχε την τάση να μπουμάρει, ενώ έκανε και την εμφάνισή του ένα βουητό. Σε συνδυασμό με την υψηλή του καθαρότητα, το συγκεκριμένο βουητό με ενοχλούσε ιδιαίτερα, παρόλες τις προσπάθειες που έκανα για την εξάλειψή του. Τελικά κατέληξα αλλού (Audio Physic Step SLE). Anyway, θα σου πρότεινα να απομακρύνεις τα ηχεία από τον πίσω τοίχο, ή ακόμα καλύτερα να εξαφανίσεις, εφόσον είναι δυνατόν, τη βιβλιοθήκη ανάμεσα στα ηχεία. My 2 cents ..

Απάντηση: Re: Ακουστικη Χωρου [Του δικου μου συγκεκριμενα]

Το πατωμα ειναι παρκε.

Τα τετραπλά ποδαρικά δεν είναι συμπαγή,προκειμένου να μπαίνουν μέσα τους σκάγια ή αμμος-κατά το δοκούν...

Εχουν παραλληλόγραμμη διατομή 75Χ50 mm και πάχος γύρω στα 2 mm.

Last edited:
Με το συγκεκριμένο ηχείο είχα εκτενή πολυήμερη εμπειρία πριν από 8 χρόνια στον προσωπικό μου χώρο. Γενικά, ήμουν στο ψάξιμο για το απόλυτο σε λογικά πλαίσια κόστους ηχείο βάσης, και το συγκεκριμένο ήταν short listed. Σε ορισμένα σημεία, όπως τρισδιάστατη απεικόνιση και καθαρότητα μεσαίων, δεν νομίζω ότι μπορεί εύκολα να βρει κανείς κάτι καλύτερο, ακόμη και τώρα. Το πρόβλημα για μένα ήταν στις χαμηλές συχνότητες όπου παρόλο την επαρκέστατη οδήγηση (McCormack DNA 0.5, 2x200 / 4 Ω), το ηχείο είχε την τάση να μπουμάρει, ενώ έκανε και την εμφάνισή του ένα βουητό. Σε συνδυασμό με την υψηλή του καθαρότητα, το συγκεκριμένο βουητό με ενοχλούσε ιδιαίτερα, παρόλες τις προσπάθειες που έκανα για την εξάλειψή του. Τελικά κατέληξα αλλού (Audio Physic Step SLE). Anyway, θα σου πρότεινα να απομακρύνεις τα ηχεία από τον πίσω τοίχο, ή ακόμα καλύτερα να εξαφανίσεις, εφόσον είναι δυνατόν, τη βιβλιοθήκη ανάμεσα στα ηχεία. My 2 cents ..

Εγω παλι ειχα τα Audio Physic Step III για ενα μηνα στον ιδιο χωρο και τα δοκιμαζα.

Τελικα, κατεληξα στα ProAc, γιατι ειναι πιο διαφανα και μου φανηκαν καλυτερα στις μεσαιες. Ακουω πολυ γυναικειες φωνες.

Τα Step επισης μου φανηκε οτι ειχαν ενα δικο τους χρωμα. Ηταν λιγο πιο φθηνα.

Τωρα για την τοποθετηση, μπορω να τα βαλω λιγο πιο μακρια, αλλα η βιβλιοθηκη δυσκολα να φυγει.