Ακρόαση Μουσικής. Απόλαυση ή Ψυχαναγκασμός ;

bujinkan

AVClub Addicted Member
24 March 2009
2,793
Εχοντας καιρο διαβασει και συμετασχει σε πολλα θεματα του audio tuning να το πω και ετσι ,δλδ καλωδια πασης φυσεως απο ρευματος εως ethernet και αλλα θεματα οπως ασφαλειες -τροφοδοτικα και πολλα αλλα you name it ,θα ηταν ενδιαφερον να συζητησουμε αν τελικα η ακροαση μουσικης απο απολαυση εχει καταληξει ψυχαναγκασμος
Και τι εννοω με αυτο.
Προσωπικα οταν ανοιγω το συστημα μου καθε μερα να ακουσω μουσικη , το κανω διοτι πρωτον μου αρεσει απιστευτα να ακουω μουσικη και δευτερον για μενα ειναι θεραπεια η ακροαση μουσικης
Εχω στησει ενα συστημα με τον καιρο και φυσικα εχω κανει και εγω καποια πειραματα με καλωδια ηχειων και καποια φτηνα ρευματος που πηρα ετσι για να παρω.
Την ωρα που βαζω μουσικη να παιξει βαζω για να απολαυσω. Εκτος αν κατι ακουστει εντελως λαθος δεν καθομαι να ασχοληθω πλεον με το να κανω το συστημα ~καλυτερο~ διοτι παντα υπαρχει κατι καλυτερο οποτε για μενα εινα φαυλος κυκλος που δεν οδηγει πουθενα
Εκει που θελω σαν point να καταληξω ,ειναι οτι οταν ακουω μουσικη εχω σβησει απο τον μυαλο μου την διαδικασια το να ψαξω να ακουσω τι δεν παει καλα και θα μπορουσα να το διορθωσω....
Και φυσικα σε μενα αυτο εχει σαν αποτελεσμα να χαιρομαι την καθε στιγμη ακροασης χωρις να ψαχνω για ελατωματα
Εχοντας διαβασει και επιστρεφω στην αρχικη μου τοποθετηση τα περισσοτερα θεματα ,εχω την εντυπωση οτι συμβαινει το ακριβως αντιθετο με καποιους αλλους συμφορουμιτες. Δλδ δινουν την εντυπωση οτι απο τη στιγμη που θα βαλουν μουσικη να ακουσουν ,αντι να χαρουν ,προσπαθουν να βρουνε τι δεν παει καλα, ( πχ α χανει σε δυναμικα , ωχ ακουω θορυβο απο πχ το δικτυο κλπ κλπ )
Βεβαια υπαρχει παντα η πιθανοτητα οτι ολο αυτο να τους ευχαριστει περισσοτερο απο την καθαυτη ακροαση μουσικης .

Οταν στην εξισωση μπαινει η παραμετρος τι δεν ακουνε οι αλλοι καλα και εμεις τσιμπαμε τοτε αρχιζει ενας φαυλος κυκλος
Εν αρχη λοιπον η μουσικη και το ταξιδι που μας προσφερει με δεκαδες αγαπημενους για τον καθενα μας προορισμους

ΝΑΙ στην απόλαυση της μουσικής ασχέτως είδους, φορμά κλπ. ΝΑΙ όταν τα μηχανήματα που έχουμε είναι το μέσον για την απόλαυσή της. NAI στο θαυμασμό των καλλιτεχνών και στην αξία των μουσικών έργων τους,

ΟΧΙ σε κάθε είδους ψυχαναγκασμούς και audiophilia nervosa. Δεν υπάρχει υποκατάστατο της ζωντανής παράστασης. ΕΜΕΙΣ και μόνο εμείς οφείλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι με τον ήχο του συστήματός ΜΑΣ.

Εσύ ορίζεις τον εαυτό σου και τις πράξεις σου.
Αν κάθε φορά κάθεσαι και σκέφτεσαι ΔΕΝ αυτό, ΈΤΣΙ το άλλο, ΜΗΠΩΣ και ΑΝ αυτό και αν εκείνο... τότε μάλλον περισσότερο απολαμβάνεις το κυνήγι του ήχου, παρά την ίδια την μουσική.

Βεβαια υπαρχει παντα η πιθανοτητα οτι ολο αυτο να τους ευχαριστει περισσοτερο απο την καθαυτη ακροαση μουσικης .
Πολύ σωστά. Για κάποιους αυτή είναι εν τέλει η ευχαρίστηση (κάτι που φυσικά δεν ειναι κακό / σε τεχνολογικό φόρουμ είμαστε, εξάλλου).

Οπότε, όπως τη βρίσκει ο καθένας.

Είναι και θέμα χαρακτήρα γενικά, πάντως (και όχι πάντα στο χέρι σου). Μπορείς να θες να απολαύσεις τη μουσική αλλά πχ η τελειομανία σου να μη σε αφήνει σε χλωρό κλαρί.

Παντως η ακροαση μουσικής ψυχοακουστική διαδικασία οποτε ο διαχωρισμός είναι μάλλον ανέφικτος.....

To FB μας ακουει πάντως γιατί μόλις μου πέταξε αυτό: :ROFLMAO:

Attachments

• 590774378_1431066685695691_9166067476754660429_n.jpg
    590774378_1431066685695691_9166067476754660429_n.jpg
    143.4 KB · Views: 26
Εχοντας καιρο διαβασει και συμετασχει σε πολλα θεματα του audio tuning να το πω και ετσι ,δλδ καλωδια πασης φυσεως απο ρευματος εως ethernet και αλλα θεματα οπως ασφαλειες -τροφοδοτικα και πολλα αλλα you name it ,θα ηταν ενδιαφερον να συζητησουμε αν τελικα η ακροαση μουσικης απο απολαυση εχει καταληξει ψυχαναγκασμος
Και τι εννοω με αυτο.
Προσωπικα οταν ανοιγω το συστημα μου καθε μερα να ακουσω μουσικη , το κανω διοτι πρωτον μου αρεσει απιστευτα να ακουω μουσικη και δευτερον για μενα ειναι θεραπεια η ακροαση μουσικης
Εχω στησει ενα συστημα με τον καιρο και φυσικα εχω κανει και εγω καποια πειραματα με καλωδια ηχειων και καποια φτηνα ρευματος που πηρα ετσι για να παρω.
Την ωρα που βαζω μουσικη να παιξει βαζω για να απολαυσω. Εκτος αν κατι ακουστει εντελως λαθος δεν καθομαι να ασχοληθω πλεον με το να κανω το συστημα ~καλυτερο~ διοτι παντα υπαρχει κατι καλυτερο οποτε για μενα εινα φαυλος κυκλος που δεν οδηγει πουθενα
Εκει που θελω σαν point να καταληξω ,ειναι οτι οταν ακουω μουσικη εχω σβησει απο τον μυαλο μου την διαδικασια το να ψαξω να ακουσω τι δεν παει καλα και θα μπορουσα να το διορθωσω....
Και φυσικα σε μενα αυτο εχει σαν αποτελεσμα να χαιρομαι την καθε στιγμη ακροασης χωρις να ψαχνω για ελατωματα
Εχοντας διαβασει και επιστρεφω στην αρχικη μου τοποθετηση τα περισσοτερα θεματα ,εχω την εντυπωση οτι συμβαινει το ακριβως αντιθετο με καποιους αλλους συμφορουμιτες. Δλδ δινουν την εντυπωση οτι απο τη στιγμη που θα βαλουν μουσικη να ακουσουν ,αντι να χαρουν ,προσπαθουν να βρουνε τι δεν παει καλα, ( πχ α χανει σε δυναμικα , ωχ ακουω θορυβο απο πχ το δικτυο κλπ κλπ )

Η μουσική είναι μαγεία , είναι απόλαυση , είναι ταξίδι , είναι παρέα , είναι συναίσθημα είτε την ακους από το walkman θεος συγχωρέστο , ειτε από ραδιάκι σε παραλία , είτε στο αμάξι , είτε από ένα hi end system. Κλασικός ορισμός του φυσιολογικού μουσικούφιλου.

Το επόμενο level είναι να πορωθείς , ζητώντας να ακους και πάλι την μουσικη που σου αρέσει και άκουγες και πριν με ένα καλό σύστημα reference στον προσωπικό σου χώρο , γιατί γουστάρεις να ακούς την μουσική σου καθαρά , όσο πιο πιστα στην αρχικη αναπαραγωγή , χωρίς βρωμιές , χωρίς echoes , με ζωηρές όλες τις συχνότητες στο ηχείο σου. Άπαξ και φτιάξεις ένα τετοιο σύστημα που σε καλύπτει στο 100% θα σταματήσεις πλεον να ασχολείσαι και θα το απολαμβάνεις κάθε στιγμη.

Φαντάζομαι θα έχεις φτιάξει ένα σύνολο με επιλογές...που μόνο τυχαίες δεν ήταν !!! Τις αγόρασεες με εναν κ μονο σκοπο. Να ακους όμορφα και καθαρα...και να ταιριάζουν στον χαρακτήρα σου...

Για να καταλλήξεις εκεί κάτι προηγήθηκε φαντάζομαι....σε έρευνα , ακροαση , πειραματισμούς....γνώμες....ώστε να μικρύνεις την πιθανότητα στο ελάχιστο σφάλματος και απογοήτευσης...και άσκοπου ξοδέματος χρημάτων..

Υπάρχει περίπτωση όμως η αλυσίδα μας να πάσχει κάπου και να μην είμαστε τελικά ευχαριστημένοι με αυτό που ακούμε και με αυτά που με κόπο αγοράσαμε....Συμβαίνει...δεν είναι κακό.... Άκουσες και ένα σύστημα σε μια έκθεση και μπήκες αναπόφευκτα στην διενέργεια συγκρίσεων χωρίς να το θες... Οπότε αναζητάς αναποφευκτα τρόπους να διορθώσεις κάποια πραγματα ωστε να καλυφτείς πλέον στο 100% ηχητικά...είτε αγοράζοντασ πιο ποιοτικές συσκευές , είτε προσθέτοντας καλύτερα ηχεία , είτε φροντίζοντασ καλύτερα τον χώρο σου...είτε αγοράζοντας καλώδια , είτε μαγικά φίλτρα και πέτρες.

Προσωπικά εάν κάποιος είναι ήδη ευχαριστημένος και παραυτα το ψάχνει ακόμα περισσότερο....δεν το θεωρώ τόσο εξαναγκασμό...όσο περισσότερο σαν χόμπυ και τρελα...όπως αλλάζαμε και δοκιμαζαμε εξατμίσεις παλιά στα σαξοραλλα ή βαζαμε βαρελακια και παίρναμε 200 ίππους στον τροχό...:LOL:

Εσυ θα συνεχίσεις να απολάμβάνεις την μουσική σου όπως και κάνεις και ό αλλος τους πειραματισμούς του!!

Παλιό Καλό Κ Αγαπημένο...το ξαναποστάρω!!!

151001_alan_parsons.jpg

Μη ξεχνάτε το εξής.. εδώ γράφουμε ότι παρατηρούμε όταν κάνουμε κάποια αλλαγή για τον Α-Β λόγο..

Τι μας άρεσε, τι δεν μας άρεσε , τι φτιάξαμε , τι αγοράσαμε κλπ...

Το να γράφουμε κάθε φορά που ακούμε μουσική χωρίς κριτική διάθεση και χωρίς να κάνουμε τίποτα , δεν ξέρω τι νόημα θα είχε... όλοι έχουμε στιγμές που απλά ακούμε και απολαμβάνουμε την μουσική και σίγουρα αυτές οι στιγμές είναι περισσότερες, αλλά δεν ανεβάζουμε ποστς για αυτό..

ΥΣ..
Ευτυχισμένο θεωρώ αυτόν που έφτασε στο σημείο να νιώθει ότι το σύστημά του δεν χρειάζεται άλλη βελτίωση και δεν "ζηλεύει" ότι άλλο ακούσει..

Πολύ ευτυχισμένο θεωρώ αυτόν που μπορεί να το κάνει με λίγα έξοδα και πάρα πολύ ευτυχισμένο αυτόν που μπορεί να το κάνει ντιούικα...

Η μουσική είναι μαγεία , είναι απόλαυση , είναι ταξίδι , είναι παρέα , είναι συναίσθημα είτε την ακους από το walkman θεος συγχωρέστο , ειτε από ραδιάκι σε παραλία , είτε στο αμάξι , είτε από ένα hi end system. Κλασικός ορισμός του φυσιολογικού μουσικούφιλου.
Ή ο κλασικός ορισμός του ανθρώπου που δεν τον ενδιαφέρει να ακούει σωστά(*) την μουσική και μπορεί να "ταξιδεύει" και με το ραδιοφωνάκι...

(*) Σωστά = όπως την "οραματίστηκε" ο δημιουργός της

(*) Σωστά = όπως την "οραματίστηκε" ο δημιουργός της
Μια απο τις μεγαλυτερες παγιδες η αλλιως τρικλοποδιες που οι ιδιοι οι ανθρωποι επινοησαν....

Μια απο τις μεγαλυτερες παγιδες η αλλιως τρικλοποδιες που οι ιδιοι οι ανθρωποι επινοησαν....

Μόνο αν θεωρείς ότι οι μουσικοί δημιουργοί των έργων που ακούμε τα έχουν κάνει "πλακάκια" με τους κατασκευαστές των audio συσκευών....

Μόνο αν θεωρείς ότι οι μουσικοί δημιουργοί των έργων που ακούμε τα έχουν κάνει "πλακάκια" με τους κατασκευαστές των audio συσκευών....
δεν με καταλαβες μαλλον.

εννοω οτι δεν υπαρχει αυτη η εννοια ..οραματιστηκε...
Ο μουσικος συνθετει τη μουσικη και μετα αυτη περναει στο σταδιο παραγωγης δλδ ηχοληπτης ( ναι με καποια στανταρ παντοτε)
Ο μουσικος δεν οραματιζεται και δεν παραγει μουσικη για να παιξει σε καποια στανταρ δλδ ενα συστημα πχ χαιενδ....
θελει να ακουστει η μουσικη του ειτε παιζει σε ενα κινητο τηλ ειτε σε ενα συστημα 100.000k
το οπως το οραματιστηκε ειναι αλλο ενα κολπακι μαρκετινγκ

εννοω οτι δεν υπαρχει αυτη η εννοια ..οραματιστηκε...
Ο μουσικος συνθετει τη μουσικη και μετα αυτη περναει στο σταδιο παραγωγης δλδ ηχοληπτης ( ναι με καποια στανταρ παντοτε)
Ο μουσικος δεν οραματιζεται και δεν παραγει μουσικη για να παιξει σε καποια στανταρ δλδ ενα συστημα πχ χαιενδ....
θελει να ακουστει η μουσικη του ειτε παιζει σε ενα κινητο τηλ ειτε σε ενα συστημα 100.000k
το οπως το οραματιστηκε ειναι αλλο ενα κολπακι μαρκετινγκ

Θα πρόσεξες φαντάζομαι ότι έγραψα "οραματίστηκε" και όχι οραματίστηκε (χωρίς " ").. αυτό σημαίνει ότι κρατάω μια "πισινή" ως προς το "όραμα" που μπορεί να έχει ο κάθε δημιουργός την στιγμή της δημιουργίας/σύνθεσης...

Άλλωστε δεν μπορούν και ίσως να μη ενδιαφέρονται όλοι οι μουσικοί για το τελικό αποτέλεσμα της ηχητικής ποιότητας των έργων τους.. και σε αυτή την "κάστα" υπάρχουν λογιών λογιών άνθρωποι..

Όπως και να έχει , το ραδιοφωνάκι θα κόψει τον μπασίστα (εντελώς), τον ντράμερ (κατά 99%), τον πιανίστα πάλι κατά 95-99%, τον σαξοφωνίστα άλλο τόσο, τα "μικρά" μουσικά όργανα απλά δεν υπάρχουν, (αυτά που "προβάλλονται" πίσω από τα κυρίως και τα "λαμβάνουμε" σαν μικροδυναμικά στα καλά μας συστήματα) και το μόνο που θα μείνει (λίγο) στο τέλος είναι η φωνή του ..εκφωνητή...

Συγνώμη, αλλά δε μπορώ να θεωρήσω μουσικόφιλο έναν άνθρωπο που μπορεί να "ταξιδέψει" με τέτοια μέσα αναραγωγής μουσικής... για μένα είναι βιασμός της... (παραφύση μάλιστα)...

Θα πρόσεξες φαντάζομαι ότι έγραψα "οραματίστηκε" και όχι οραματίστηκε (χωρίς " ").. αυτό σημαίνει ότι κρατάω μια "πισινή" ως προς το "όραμα" που μπορεί να έχει ο κάθε δημιουργός την στιγμή της δημιουργίας/σύνθεσης...

Άλλωστε δεν μπορούν και ίσως να μη ενδιαφέρονται όλοι οι μουσικοί για το τελικό αποτέλεσμα της ηχητικής ποιότητας των έργων τους.. και σε αυτή την "κάστα" υπάρχουν λογιών λογιών άνθρωποι..

Όπως και να έχει , το ραδιοφωνάκι θα κόψει τον μπασίστα (εντελώς), τον ντράμερ (κατά 99%), τον πιανίστα πάλι κατά 95-99%, τον σαξοφωνίστα άλλο τόσο, τα "μικρά" μουσικά όργανα απλά δεν υπάρχουν, (αυτά που "προβάλλονται" πίσω από τα κυρίως και τα "λαμβάνουμε" σαν μικροδυναμικά στα καλά μας συστήματα) και το μόνο που θα μείνει (λίγο) στο τέλος είναι η φωνή του ..εκφωνητή...

Συγνώμη, αλλά δε μπορώ να θεωρήσω μουσικόφιλο έναν άνθρωπο που μπορεί να "ταξιδέψει" με τέτοια μέσα αναραγωγής μουσικής... για μένα είναι βιασμός της... (παραφύση μάλιστα)...
Είχε γίνει μια απέλπιδα προσπάθεια του ορισμού μουσικόφιλος 10 χρόνια πίσω... ηταν ενδιαφέρουσα η συζήτηση όπως είναι και τώρα... ποστ 42 και έπειτα.... :)

• Like
Reactions: vlad66
Θεωρώ τον αυτόν μου μουσικόφιλο από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, ως νεαρός είχα και εγώ τα ταπεινά ηχοσυστηματάκια μου, στην πορεία όμως τα εγκατέλειψα και ξέπεσα στο σημείο να ακούω μουσική είτε από το laptop μου είτε από το κινητό μου είτε από ένα ηχειάκι jbl.

Κι όμως @vlad66 ταξίδευα και με αυτά τα ταπεινά μέσα χωρίς να αισθάνομαι ότι κάνω κάτι αφύσικο, και ειλικρινά αγαπώ τη μουσική.

Θα σου πω τώρα που έχεις δίκιο,

όταν έμπλεξα στα δίχτυα του avclub, αξιώθηκα να αποκτήσω ξανά ένα ταπεινό ηχοσύστημα, έχεις δίκιο το ξαναλέω,

έχανα πάρα πολλά; τα ταξίδια μου πλέον είναι πολύ πιο απολαυστικά!

Να θέσω ένα ερώτημα; Η αγάπη, το ενδιαφέρον για αυτό που ονομάζουμε μουσική σύνθεση/δημιουργία, είναι διακριτή από την ανάγκη αν θέλετε που έχει κάποιος για την πιστότητα του ήχου ;

Θεωρώ τον αυτόν μου μουσικόφιλο από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, ως νεαρός είχα και εγώ τα ταπεινά ηχοσυστηματάκια μου, στην πορεία όμως τα εγκατέλειψα και ξέπεσα στο σημείο να ακούω μουσική είτε από το laptop μου είτε από το κινητό μου είτε από ένα ηχειάκι jbl.
Μα το ηχειάκι jbl δεν "βιάζει".. και γω στην δουλειά από ένα μικρό (πολύ μικρό) ΒΤ ηχειάκι ακούω.. (ακούω και όχι απολαμβάνω..)
Το ραδιοφωνάκι/τρανζιστοράκι χαρακτήρισα βιαστή της μουσικής.. από κάτι τέτοιο δεν μπορώ να ακούσω καθόλου μουσική , παρά ειδήσεις και ποδόσφαιρο...

Κι όμως @vlad66 ταξίδευα και με αυτά τα ταπεινά μέσα χωρίς να αισθάνομαι ότι κάνω κάτι αφύσικο, και ειλικρινά αγαπώ τη μουσική.

Θα σου πω τώρα που έχεις δίκιο,

όταν έμπλεξα στα δίχτυα του avclub, αξιώθηκα να αποκτήσω ξανά ένα ταπεινό ηχοσύστημα, έχεις δίκιο το ξαναλέω,

έχανα πάρα πολλά; τα ταξίδια μου πλέον είναι πολύ πιο απολαυστικά!

Να θέσω ένα ερώτημα; Η αγάπη, το ενδιαφέρον για αυτό που ονομάζουμε μουσική σύνθεση/δημιουργία, είναι διακριτή από την ανάγκη αν θέλετε που έχει κάποιος για την πιστότητα του ήχου ;
Δυστυχώς χωρίς πιστότητα στον ήχο (στα μηχανήματά μας δλδ) δεν μπορούμε να απολαύσουμε την μουσική όπως την απολαμβάνουμε όταν την ακούμε "live" ή live..

Τουλάχιστον εγώ.. που απολαμβάνω να ακούω και από τα ΒΤ ηχεία που έχω...

Και τι εννοω με αυτο.
Οταν καταλήξεις στα μηχανήματα, στην διόρθωση του χώρου ακρόασης με φροντίδα κλπ, και δεν έχεις σκοπό να ξανά ασχοληθείς με μηχανήματα, ηχεία, καλώδια, ρακ και λοιπά, δεν είναι κακο να βελτιώσεις και άλλο τα μηχανήματα σου με διάφορα Αudio αξεσουάρ..
Όταν είσαι κατασταλαγμένος ως προς το σεταπ που έχεις φτιάξει σύμφωνα με το γούστο σου και δεν είσαι "μηχανάκιας" να αλλάζεις κάθε λίγο και λιγάκι μηχανήματα διότι όλα σου φταίνε και δεν απολαμβάνεις την μουσική, ναι, αυτό είναι ψυχαναγκασμός και είναι καλύτερα να παρατήσει κάποιος αυτό το άθλημα γιατί αυτες οι καταστάσεις δεν οδηγούν πουθενά..
Άρα όταν έχουμε καταλήξει στο setup μας, έχει νόημα να πάρουμε το μέγιστο από αυτό με διάφορα αξεσουάρ που βοηθούν να βελτιώσουμε το σύστημα μας..
Όλα με μέτρο φυσικά, πρέπει να ξέρεις τι κάνεις, όταν ξέρεις τι θες δεν ισχύει ο ψυχαναγκασμός..

Μη ξεχνάτε το εξής.. εδώ γράφουμε ότι παρατηρούμε όταν κάνουμε κάποια αλλαγή για τον Α-Β λόγο..

Τι μας άρεσε, τι δεν μας άρεσε , τι φτιάξαμε , τι αγοράσαμε κλπ...

Το να γράφουμε κάθε φορά που ακούμε μουσική χωρίς κριτική διάθεση και χωρίς να κάνουμε τίποτα , δεν ξέρω τι νόημα θα είχε... όλοι έχουμε στιγμές που απλά ακούμε και απολαμβάνουμε την μουσική και σίγουρα αυτές οι στιγμές είναι περισσότερες, αλλά δεν ανεβάζουμε ποστς για αυτό..

ΥΣ..
Ευτυχισμένο θεωρώ αυτόν που έφτασε στο σημείο να νιώθει ότι το σύστημά του δεν χρειάζεται άλλη βελτίωση και δεν "ζηλεύει" ότι άλλο ακούσει..

Πολύ ευτυχισμένο θεωρώ αυτόν που μπορεί να το κάνει με λίγα έξοδα και πάρα πολύ ευτυχισμένο αυτόν που μπορεί να το κάνει ντιούικα...
Ακριβώς αυτό που είπες..😉