Ακτιβιστες επιχειρουν να <<σπασουν>>τον αποκλεισμο της Γαζας

Re: Απάντηση: Ακτιβιστες επιχειρουν να <<σπασουν>>τον αποκλεισμο της Γαζας

Όχι δεν είναι. Δεν έχω πρόβλημα με την λέξη "Εβραίος". Η ρατσιστική πλευρά της έκφρασης βρίσκεται στην χρήση της λέξης που επιρρίπτει ευθύνες στους Εβραίους (καθολικά) αντί για το κράτος του Ισραήλ. Φυσικά και οι [περισσότεροι] Ισραηλινοί είναι Εβραίοι - όχι πάντα το αντίθετο.
για βρες μου αδελφέ μου ενα ισραηλινό πολίτη ( που επαναλαμβάνω να εχει δικαίωμα πολίτικης δράσης και ίσες ευκαιρίες στο ισραηλ .. δηλαδη να πολιτευθεί ασ πούμε η να γινει στέλεχος υπουργειου η έστω κλητήρας ) και να μην ειναι ΕΒΡΑΙΟΣ
όποτε εβραιους ειναι η καταληλη επιφωνηση αντε να πουμε το ευτράπελο ,
ισραηλιτες εβραιοι

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ακτιβιστες επιχειρουν να <<σπασουν>>τον αποκλεισμο της Γαζας

για βρες μου αδελφέ μου ενα ισραηλινό πολίτη ( που επαναλαμβάνω να εχει δικαίωμα πολίτικης δράσης και ίσες ευκαιρίες στο ισραηλ .. δηλαδη να πολιτευθεί ασ πούμε η να γινει στέλεχος υπουργειου η έστω κλητήρας ) και να μην ειναι ΕΒΡΑΙΟΣ
όποτε εβραιους ειναι η καταληλη επιφωνηση αντε να πουμε το ευτράπελο ,
ισραηλιτες εβραιοι

Αν ψάξεις λίγο, θα βρεις και άραβες πάντως ως μέλη της βουλής τους. Από εκεί και πέρα το τι άλλες θέσεις έχουν είναι δύσκολο να ξέρει κανείς (υποθέτω κι εσύ που αποκλείεις να υπάρχουν) αν δεν έχει ασχοληθεί με τα εσωτερικά τους, και δεν γνωρίζει και τη γλώσσα τους...

Όχι δεν είναι. Δεν έχω πρόβλημα με την λέξη "Εβραίος". Η ρατσιστική πλευρά της έκφρασης βρίσκεται στην χρήση της λέξης που επιρρίπτει ευθύνες στους Εβραίους (καθολικά) αντί για το κράτος του Ισραήλ. Φυσικά και οι [περισσότεροι] Ισραηλινοί είναι Εβραίοι - όχι πάντα το αντίθετο.

Αγαπητέ μου μάλλον κάνεις εσύ λάθος και όχι οι λοιποί.

Εβραίος και Ισραηλίτης είναι ένα και το αυτό.

Η λέξη αποτελεί εθνικό και όχι θρησκευτικό χαρακτηρισμό, άσχετα εάν στην περίπτωση των Εβραίων τα δύο είναι περίπου ταυτόσημα (έχετε δει πχ Εβραίο καθολικό? Ή έναν Τούρκο στην καταγωγή να ασπάζεται το εβραϊκό δόγμα?). Αποτελεί τη λέξη που χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν για το συγκεκριμένο λαό οι υπόλοιποι λαοί, και ορισμένες φορές και οι ίδιοι οι Εβραίοι, αν και οι τελευταίοι γενικώς προτιμούν να καλούνται γιοι του Ισραήλ (Ισραηλίτες για εμάς).
Ακριβώς όπως εμείς είμαστε διεθνώς γνωστοί ως Greeks, επειδή έτσι (Graeci) μας καλούσαν οι Λατίνοι (ασχέτως του εάν προέρχεται από το ελληνικό Γραικοί) ενώ εμείς καλούμε τον εαυτό μας Έλληνες.
Το τελευταίο δηλώνει και τους ελληνικής καταγωγής, αλλά και τους Έλληνες πολίτες (και τους μη ελληνικής καταγωγής). Τα αυτά ισχύουν και για τους Ισραηλινούς-Ισραηλίτες (δεν υπάρχει διαφοροποίηση).

Όχι και "ρατσιστικό" επομένως το "Εβραίοι". Μην τρελαθούμε κιόλας.

Είναι φαίνεται τόσο περίπλοκο αυτό που λέω; Δεν λέω ότι η λέξη Εβραίος είναι ρατσιστική. Φυσικά όχι. Αυτό που είναι ρατσιστικό είναι η γενίκευση του να λές ότι για κάτι φταίνει ΟΛΟΙ οι Εβραίοι σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς (για την ακρίβεια το κράτος του Ισραήλ). Ναι - Εβραίοι και Ισραηλίτες είναι στην Ελλάδα συνώνυμα. Εβραίοι και Ισραηλινοί δεν είναι συνώνυμα. Το δεύτερο σημαίνει υπήκοος του κράτους του Ισραήλ. Υπάρχει Ισραηλιτική Κοινότητα (Ελλήνων Εβράιων), αλλά υπάρχει Ισραηλινή πρεσβεία. Όλοι οι Εβραίοι δεν είναι Ισραηλινοι, ακόμη κι αν όλοι οι Ισραηλινοί ήταν Εβραίοι. Δεν επετέθηκαν οι Χριστιανοί στο Ιράκ, οι Αμερικανοί επετέθηκαν, κι ας είναι στην μεγάλη τους πλειοψηφία Χριστιανοί.

Για να συμπληρώσω (μιας και συμφωνώ), από το "Ιό της Κυριακής" (ξέρω ότι γενικά αρκετοί δεν τον έχουν σε εκτίμηση, αλλά τέλος πάντων)...

http://www.iospress.gr/mikro2002/mikro20021130.htm

....Ταυτόχρονα, η λανθασμένη χρήση των εννοιών "ισραηλίτης" και "Ισραηλινός" διευκολύνει την ταύτιση όλων των Εβραίων με το Ισραήλ, ακραίες αντισημιτικές απόψεις περνούν ασχολίαστες και τα περιστατικά αντισημιτικής βίας υποβαθμίζονται μέσω της σύγκρισής τους με αντίστοιχα γεγονότα του εξωτερικού.

Για εμένα τα Ισραηλινός και Ισραηλίτης δεν έχουν σημασιολογική διαφοροποίηση.

Αν το πάρουμε στην αγγλική, το Israelites είναι υποτίθεται αναφορά στην εθνική καταγωγή και το Israelis στην υπηκοότητα, αλλά νομίζω είναι απλώς θέμα κατάληξης, έτυχε να βρουν το πρώτο και "ελληνοπρεπέστερο" (από το Ισραηλίτες) να τους βολέψει.
Όμως το Έλληνες, το Γερμανοί, το Γάλλοι κλπ υποδηλώνουν αμφότερα (και εθνική καταγωγή αλλά και υπηκοότητα), δεν βλέπω λόγο γιατί οι Ισραηλινοί-Ισραηλίτες να διαφέρουν.

Κατά τα λοιπά, ασφαλώς το να ρίχνει κανείς ευθύνη στο εβραϊκό έθνος γενικώς δεν είναι τίποτε άλλο από συνωμοσιολογία, συμφωνώ. Απλώς το "οι Εβραίοι" δύναται να σημαίνει και το κράτος του Ισραήλ, όπως στην καθομιλουμένη το "Γερμανοί" δύναται να αναφέρεται στη Γερμανική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία

Last edited:

Για να συμπληρώσω (μιας και συμφωνώ), από το "Ιό της Κυριακής" (ξέρω ότι γενικά αρκετοί δεν τον έχουν σε εκτίμηση, αλλά τέλος πάντων)...

http://www.iospress.gr/mikro2002/mikro20021130.htm

Δεν συμφωνώ. Πιστεύω πως είναι "δοτή" απόχρωση σε δύο ταυτόσημους όρους. Ίσως κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο τον διαχωρισμό, ενώ δεν υπάρχει για τα λοιπά κράτη/λαούς. Ποιοι?

Μα ο λόγος που διαφέρουν είναι απλός, ένας κάτοικος-πολίτης του Ισραήλ (Ισραηλινός) κάλλιστα μπορεί να μην είναι Εβραίος (και ένα ποσοστό κοντά στο 20% των Ισραηλινών δεν είναι). Αν τους λες όλους Ισραηλίτες τους Ισραηλινούς είναι σα να λες ότι όλοι είναι Εβραίοι. Από την άλλη αν λες Ισραηλινούς τους Εβραίους γενικότερα, είναι σα να λες ότι όλοι είναι πολίτες του Ισραήλ. Να θυμίσω ότι οι Κύπριοι μας αποκαλούν για παρόμοιο λόγο Ελλαδίτες, επειδή η έννοια "Έλληνες" δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στους κατοίκους της Ελλάδας (κι ούτε όλοι οι Έλληνες πολίτες - όπως το δεχόμαστε εμείς επίσημα - έχουν ελληνική εθνική καταγωγή)...

ΥΓ. Ο όρος "Ισραηλινός" είναι σίγουρα νεωτερισμός. Προφανώς δημιουργήθηκε για να υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός. Πριν τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948 δεν υπήρχε ανάγκη γι αυτόν τον όρο, αφού δεν υπήρχε και παρόμοιο κράτος.

Last edited:
Το "Ελλαδίτες" να πω ότι το θεωρώ από βλακώδες έως προσβλητικό. Κυπριακή επινόηση που ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΙ να την απευθύνει κάποιος σε εμένα. Να μην πιάσω και το περίφημο "καλαμαράδες" που συχνά το συνοδεύει.

Άσε τους Έλληνες. Πάρε τους Γερμανούς. Το Γερμανός σημαίνει και τον πολίτη (και μη γερμανικής εθνικής καταγωγής) της Γερμανίας. Γιατί να είναι διαφορετικά με τους Εβραίους-Ισραηλίτες-Ισραηλινούς? Όταν μάλιστα το κράτος τους ιδρύθηκε εξ ορισμού ως εθνικό κράτος. Φύτευσαν όλους τους Εβραίους της Ευρώπης σε περιοχή η οποία είχε φτάσει να κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Άραβες. Μη μου πεις ότι τότε υπολόγιζαν και τους Παλαιστινίους, σωστά?

Υπάρχουν κι άλλες ερμηνείες που αξίζουν προσοχής (προσωπικά δεν με προσβάλει το Ελλαδίτης, απλά το ακούω κάπως παράξενα αφού δεν το έχω συνηθίσει). Δες για παράδειγμα το παρακάτω γι αυτό το θέμα...

http://panosz.wordpress.com/2006/12/19/Έλληνας-ή-Ελλαδίτης/

Όσο για το δεύτερο το πρόβλημα είναι ότι το Ισρηλίτης=Εβραίος, αντιθέτως το "Γερμανός" δεν ισούται με το "Χριστιανός" όπως και το "Έλληνας" αντίστοιχα (ισχύει νομίζω για τις περισσότερες περιπτώσεις). Κάπως λοιπόν έπρεπε να γίνει διαχωρισμός της έννοιας του πολίτη του κράτους του Ισραήλ, από την θρησκεία του, κι ας είναι κατά μεγάλη πλειοψηφία Εβραίοι στο θρήσκευμα. Από την αρχή το κράτος τους είχε μέσα και Άραβες, αυτοί θα πρέπει να λέγονται Ισραηλίτες όταν δεν είναι;

Γιατί, το Ισραηλινοί νομίζεις είναι καθαρό θρησκευτικής απόχρωσης? Όταν το ίδιο το όνομα του κράτους είναι το όνομα του (θρησκευτικού, μια και είναι πρόσωπο της Παλαιάς Διαθήκης) γεννάρχη των Εβραίων;

Τώρα πώς το Ισραηλίτες αναφέρεται αυτονόητα στους γιους του Ισραήλ και το Ισραηλινοί στους πολίτες του Ισραήλ, δεν το πολυκαταλαβαίνω...

Ε από ένα σημείο και πέρα δέχεσαι σημασιολογικά ότι ο "σκύλος" είναι ο σκύλος, και η "γάτα" η γάτα! Οι λέξεις από μόνες τους δεν σημαίνουν τίποτα, οι άνθρωποι δίνουν την έννοια σε κάθε μία από αυτές...

Το αν υπάρχει για άλλα κράτη/λαούς είναι χωρίς σημασία. Κράτος του "Ισραήλ" δεν υπήρξε ποτέ πριν από το 1948. Πριν από 2000 χρόνια υπήρχε το βασίλειο της Ιουδαίας. Εβραίοι (ή Ισραηλίτες όπως αποκαλούν τον ευατό τους στην Γαλλία και το υιοθέτησαν οι Εβραίοι της Ελλάδας πριν από καμιά εκατοστή χρόνια) υπήρξαν πάντα. Υπάρχουν δεκάδες εκατομύρια Εβραίοι ανά τον κόσμο αλλά μόνο 3 περίπου εκατομύρια Εβραίοι στο Ισραήλ. Το να τους εξομοιώσεις τους μεν με τους δε είναι λάθος με τον ίδιο τρόπο που δεν είναι λάθος να πείς "οι Γερμανοί" εννοώντας την Γερμανία (υπάρχουν σημαντικά λιγότεροι Γερμανοί εκτός Γερμανίας απ' ότι εντός). Επί πλέον, οι ίδιοι οι Εβραίοι λένε "δεν είμαστε Ισραηλινοί" - επιστρέφω στο παράδειγμα χριστιανών / ΗΠΑ.

Νομίζω γιοί του Ισραήλ αυτοαποκαλούνταν ανέκαθεν. Αλλά και Εβραίοι, ενίοτε.

Παρεμπιπτόντως, υπό μία ερμηνεία ενδεχομένως να υπάρχουν περισσότεροι "Γερμανοί" εκτός της Γερμανίας παρά εντός. Οι λευκοί Αμερικανοί είναι κατά το μεγαλύτερο σχετικό ποσοστό τους γερμανικής καταγωγής.