Αλλαγή δεν επιτρέπεται

17 June 2006
14,350
adorno-piano__h.jpg


Theodor Adorno



Αλλαγή δεν επιτρέπεται


Οι άνθρωποι ξεμαθαίνουν να δωρίζουν. Η παραβίαση της αρχής της ανταλλαγής ισοδύναμων έχει μέσα της κάτι ανόητο και αβάσιμο. Κάπου κάπου ακόμα και τα παιδιά κοιτάζουν με δυσπιστία αυτόν που τους κάνει ένα δώρο, λες και το δώρο είναι απλώς ένα κόλπο για να τους πουλήσει βούρτσες ή σαπουνάκια. Αντί γι αυτό έχουμε τις αγαθοεργίες, την οργανωμένη φιλανθρωπία, την βάσει σχεδίου επούλωση των εμφανών πληγών της κοινωνίας. Στις οργανωμένες της λειτουργίες δεν υπάρχει πια χώρος για το ανθρώπινο, και, στην πραγματικότητα, η δωρεά συνοδεύεται αναγκαστικά απ’ την ταπείνωση με το μοίρασμα, το σωστό ζύγισμα, κοντολογίς με τη μεταχείριση του παραλήπτη σαν αντικειμένου. Ακόμη κι οι ιδιωτικοί μας δωρισμοί έχουν εκφυλιστεί σε μια κοινωνική λειτουργία που ασκείται με ορθολογική απροθυμία, αυστηρή εμμονή στον προϋπολογισμό, σκεπτικιστική παραδοχή του άλλου και την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια. Η χαρά του πραγματικού δωρισμού βρίσκεται στο να φανταζόμαστε τη χαρά του παραλήπτη. Αυτό σημαίνει να διαλέγουμε, να χασομεράμε, να βγαίνουμε απ´ το δρόμο μας, να σκεφτόμαστε τον άλλο σαν υποκείμενο: το αντίθετο της αδιαφορίας. Ακριβώς αυτό δεν είναι πια ικανός να κάνει σχεδόν κανένας. Στην καλύτερη περίπτωση δωρίζουν κάτι που θ’ άρεζε σ’ εκείνους, λίγο χειρότερης ποιότητας, βέβαια. Η παρακμή του δωρισμού καθρεφτίζεται στη θλιβερή επινόηση των «αντικειμένων δώρων», που βασίζονται στην υπόθεση ότι δεν ξέρει κάποιος τι να δωρίσει γιατί δεν θέλει στην πραγματικότητα να δωρίσει. Αυτά τα εμπορεύματα είναι άσχετα όπως κι οι αγοραστές τους. Ηταν στα αζήτητα από την πρώτη μέρα. Το ίδιο συμβαίνει και με το δικαίωμα που έχουμε ν’ αλλάξουμε το αντικείμενο, πράγμα που για τον παραλήπτη σημαίνει: πάρε αυτό, είναι δικό σου, καν’το ό,τι θέλεις. Αν δεν το θες, το ίδιο μου κάνει, πάρε κάτι άλλο. Επιπλέον, αν την συγκρίνουμε με την αμηχανία που προκαλούν τα συνηθισμένα δώρα, αυτή η καθαρή ανταλλαξιμότητα αντιπροσωπεύει την πιο ανθρώπινη εναλλακτική λύση, γιατί τουλάχιστον επιτρέπει στον παραλήπτη να κάνει ο ίδιος στον εαυτό του ένα δώρο, πράγμα που, ομολογουμένως, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με το δωρισμό.
Πλάϊ στη μεγαλύτερη αφθονία των αγαθών που μπορούν να τα’ αποκτήσουν ακόμη κι οι φτωχοί, η παρακμή του δωρισμού θα μπορούσε να φανεί κάτι αδιάφορο, κι η σκέψη πάνω σ’ αυτήν καθαρός συναισθηματισμός. Ωστόσο, κι αν ακόμη ο δωρισμός ήταν κάτι περιττό μέσα σ’ όλη την αφθονία -κι αυτό είναι ψέμα, τόσο ιδιωτικά όσο και κοινωνικά, γιατί δεν υπάρχει σήμερα κανένας που να μη μπορούσαμε να βρούμε με τη φαντασία μας κάτι που να του έδινε μεγάλη χαρά- οι άνθρωποι που δεν θα δώριζαν θα είχαν ακόμη την ανάγκη να δωρίζουν. Γιατί μέσα σ’ αυτούς μαραίνονται οι αναντικατάστατες ιδιότητες που δεν μπορούν ν’ ανθίσουν μέσα στο απομονωμένο κύτταρο της καθαρής εσωτερικότητας, αλλά μόνο στη ζωντανή επαφή με τη θέρμη των πραγμάτων. Πάνω σ’ όλα όσα κάνουν, στη φιλική κουβέντα που δεν είπαν, στη λεπτότητα που δεν έδειξαν, πέφτει η ψυχρότητα. Κι αυτή η ψυχρότητα ξαναγυρίζει, τελικά, σ’ εκείνους από τους οποίους εκπορεύεται. Κάθε μη διαστρεβλωμένη σχέση, ίσως ακόμη κι η συνδιαλλαγή που είναι κομμάτι της ίδιας της οργανικής ζωής, είναι ένας δωρισμός. Οποιος, μέσα απ’ τη λογική της συνέπειας, γίνεται ανίκανος γι αυτόν, κάνει τον εαυτό του πράγμα και παγώνει.








Theodor Adorno: Minima Moralia - στοχασμοί από τη φθαρμένη ζωή.
Μετ.: Βασίλης Τομανάς, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
 
Last edited by a moderator:
Δωρον εαυτου....

Δαιμον εαυτου....

Μια μικρη σημειωση για την φωτογραφία που εκπεμπει σε μια εποχη....μια εποχη πραγματικης κουλτουρας (οχι με την Ελληνικη εννοια)...
Ο Adorno οπως και ο Jankelewicz οπως ο Jerphαgnon... Στοχαστες και λογιοι, ισως νανοι πανω στους ώμους των γιγαντων αλλα πανω στους ώμους τους παρολ αυτα, αντικρυζοντας πιο μακρυα.

Αυτοι οι ανθρωποι, αυτης της γενιας που ψηλαφιζαν σε διαφορετικες κατευθυνσεις ποια θα ειναι η μοντερνικοτητα που θα χαρακτηρισει τον ανθρωπο μετα τον μεγαλο 2ο πολεμο, ηταν ισως τα τελευταια δειγματα ενος ειδους που μας δειχνει η φωτογραφία.

Μελετη Ερευνα αναζητηση και ταυτοχρονα η μουσικη, μεσα στην aptitude να δαμασουν ενα οργανο...ΤO οργανο.

H αλλαγη, η μεταβαση, ηταν μεσα στον πνευματικο τους χωρο αμεσα συνδεδεμένο, απο την φιλοσοφια στην μουσικη... και το αντιθετο.

Αξιοι απογονοι των Αρχαιων Ελληνων οπως απο τον Πυθαγορα και μετα καθοριστηκαν, και εξεφρασαν την δυναμη του Λογου εναντι της προληψης.

Η σχολη της Φρανφουρτης δεν ειναι η κουπα του τσαγιου μου, οπωσδηποτε οχι. Αλλα δεν παυω να εχω θαυμασμο για αυτην την γενια του μεταπολεμου που εσβησε και κρατουσε ακομα μεσα της τον Homo Universalis.

Oσο για την δικη μου αποψη περι "δωρεας" συμπεριλαμβανεται και συμπυκνωνεται στις δυο πρωτες μικρες προτασεις.
 
Last edited by a moderator:
Η Σχολή της Φρανκφούρτης ήταν νεομαρξιστική, σαφώς υποκινούμενη από τις ανησυχίες των ανθρώπων της. Υπήρξε άκρως κριτική, γι' αυτό και συγκέντρωσε πολλούς διαφωνούντες, μπαίνοντας στο μάτι των ορθόδοξων μαρξιστών. Μην ξεχνάμε και τον μέγιστο Χέρμπερτ Μαρκούζε, μέλος κι' αυτός της σχολής, που αποτέλεσε τον θεωρητικό του χιπισμού, όχι τόσο για τις αριστερές καταβολές του αλλά για την αντικαπιταλιστική και αντικαταναλωτική θεώρησή του. Σήμερα μετά από τις κοσμογονικές αλλαγές των τελών του περασμένου αιώνα και την επικράτηση της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας με τις υπερεθνικές εξαρτήσεις, πολλές τότε εκτιμήσεις, σήμερα σίγουρα χρήζουν επανεκτίμησης και επαναξιολόγησης.

Το "Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν...", παρότι αυτοί που το είπαν ποτέ δεν το πίστεψαν, είναι η πεμπτουσία της εξέλιξης της σκέψης και είναι σαφώς προτιμότερο από τη σιγή και την απραξία. Ο Αντόρνο, όπως και πολλοί άλλοι διανοητές είπαν και αμφιλεγόμενα πράγματα (πχ. Για την Τζαζ), αλλά εμείς κρατάμε πάντα, αυτά που μας "κάνουν" τη δεδομένη στιγμή. Δεν ψάχνουμε την πλήρη ταύτιση, αυτό δεν υπάρχει. Η κοινώνηση των αναζητήσεων των άλλων, αρκεί, βοηθά τη δική μας ιχνηλάτιση...
 
Δυσκολα σκεφτομαι τον εαυτο μου μεσα σε συζητηση, να με βρισκει τοσο συμφωνο με κατι, οσο με αυτο:
.........
Το "Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν...", παρότι αυτοί που το είπαν ποτέ δεν το πίστεψαν, είναι η πεμπτουσία της εξέλιξης της σκέψης και είναι σαφώς προτιμότερο από τη σιγή και την απραξία.

Και με αυτο :
Ο Αντόρνο, όπως και πολλοί άλλοι διανοητές είπαν και αμφιλεγόμενα πράγματα (πχ. Για την Τζαζ), αλλά εμείς κρατάμε πάντα, αυτά που μας "κάνουν" τη δεδομένη στιγμή. Δεν ψάχνουμε την πλήρη ταύτιση, αυτό δεν υπάρχει. Η κοινώνηση των αναζητήσεων των άλλων, αρκεί, βοηθά τη δική μας ιχνηλάτιση...