Αλλαγη καμπινας σε ηχειο???

Vaggelis 1984

Senior Member
17 August 2010
423
ΑΘΗΝΑ
Ηθελα να ρωτησω αν εχω ενα ηχειο και αλλαξω την καμπινα του και την κανω πιο στιβαρη (πιο χοντρο ξυλο) κρατοντας εσωτερικες και εξωτερικες διαστασεις ιδιες θα αλλαξει προς το καλυτερο η μπορει να γινει και στο χειροτερο???

Αν βαλεις πιο χοντρο ξυλο οι διαστασεις, εσωτερικες/εξωτερικες, δεν θα ειναι ιδιες.
Θα ειναι σχετικα μικρη η διαφορα αλλα ιδιες δεν θα ειναι.
Αυτο που πρεπει να κανεις (αν δεν αλλαξεις μεγαφωνα (και κυριως γουφερ)) ειναι
να κρατησεις τις εσωτερικες διαστασεις ακριβως οπως ειναι τωρα. (οι εξωτερικες θα μεγαλωσουν λιγο)

Τωρα, για το αν θα γινει καλυτερο, μαλλον ναι, (το σιγουρο ειναι οτι θα αλλαξει) αν δεν ειναι του τυπου Harberth, οπου η σχεδιαση ειναι τετοια
ωστε να "απαιτει" λεπτο παχους ξυλο. Το θεμα ειναι γιατι θελεις να το κανεις αυτο?
Δεν εισαι ικανοποιημενος απο τον ηχο του? Μηπως πρεπει να ψαξεις κατι αλλο?

Εχεις δικιο platon τις εσωτερικες ηθελα να γραψω! το ξερω οτι δεν γινεται!! σχετικα ειναι φθηνο ηχειο 1200-1400 περιπου ειχε το monitor audio silver s6 οχι το rs αυτο ειναι πιο σωστο! εχω αλλαξει αρκετα ηχεια! τελευταια ειχα τα leema xero και ολα τα αλλα ηχεια που ειχω αλλαξει οταν παιζανε και εβαζες το χερι σου πανω τους δεν ενιωθες οτι επαιζαν σε αυτα το καταλαβαινεις! μπορει να ειναι ετσι κατασκευαστικα αλλα σκεφτομαι να το κανω επιδη ο ηχος τους μου αρεσει παρα πολυ και λεω μηπως το κανω ακομα καλυτερο!και τα υλικα στο cross ειναι σεβαστα οπως και οι μοναδες!! δεν θελω να αλλαξω ακομα θελω να πειραματιστω και λιγο! θα ηθελα πολυ να φτιαξω μια καμπινα με τα ιδια λιτρα αλλα οχι τετραγωνα οπως ειναι αυτα αλλα κατι διαφορετικο αλλα δεν ξερω αν θα επιρεαστει ο ηχος!ακουω γνωμες!!

Μπορείς να κάνεις επεμβάσεις και στην ίδια καμπίνα που έχεις, όπως:

Πισσόχαρτο
Οριζόντια και κάθετη ενίσχυση με δύο ξύλα που θα τα περάσεις από την τρύπα του woofer.

Στο post 4 δεν το διατυπωσα σωστα! Το s6 ειναι καλυτερο οχι το rs6! Καλυτερο απο την αποψη οτι το rs υπερβαλη λιγο στο μπασο του και γινεται λιγο κουραστικο!
Φιλε zakman αν θυμαμαι καλα εχει δεσιματα το ηχειο την μεση!
το ηχειο ειναι αυτο http://www.thecarpartsshop.co.uk/Auction-Photos/Monitor6-4.jpg

Re: Απάντηση: Αλλαγη καμπινας σε ηχειο???

Μάλλον θα πρέπει να το αφήσεις στην ησυχία του. Εξωτερικά φαίνεται να έχει καλή εμφάνιση. Θα πρέπει να πιάνουν πολύ τα χέρια σου για να πετύχεις κάτι καλύτερο σε φινίρισμα. Επίσης οι οδηγοί έχουν οκτάγωνο σασί και είναι χωνευτοί (flush mount). Δε ξέρω αν έχεις εμπειρία με router αλλά έχεις δεν έχεις, η δυσκολία της πατούρας πιστεύω είναι εμφανής. Αν αυξήσεις το πάχος της μπάφλας θα πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψιν τυχών τυρβώδεις ροές, να ρουτάρεις και εσωτερικά τις θέσεις των μεγαφώνων, οβάλ νευρώσεις κτλ. Θα μπορούσες να παίξεις με τα υλικά του cross αρχικά και μετά με τη μόνωση, αλλά αυτά τα κάνεις όταν έχεις εντοπίσει το πρόβλημά σου ή την αδυναμία σου. Απ ότι κατάλαβα εσύ πας λίγο στα τυφλά ψάχνοντας το κάτι καλύτερο. Μη σε ανησυχεί ιδιαίτερα πάντως το ότι νιώθεις τη δόνηση. Δε λέω ότι είναι καλό αλλά από την άλλη είναι εξαιρετικά δραστικό μέτρο η κατασκευή νέας καμπίνας. Με ακίδες έχεις παίξει; Αν είναι όντως 85cm μπορείς να βάλεις και καμιά βασούλα, κανά μαρμαράκι, κανά γρανίτη στο τσακίρ κέφι. Ακόμα και κανά εξωτερικό μονωτικό στα πίσω τοιχώματα και κάτι διακριτικό στον πίσω τοίχο... Έχει bass reflex στο κώλο του, σωστά;

Παρατήρησα λίγο καλύτερα τις φωτογραφίες και είδα ότι έχουν δικές τους ακίδες όπως και ξεχωριστή αποσπώμενη βάση. Εδώ φαίνεται ότι το midbass παίζει σε θάλαμο με ανοιχτό σωλήνα, ενώ το woofer παίζει με μονωμένο σωλήνα (muffled). Παίξε με τους σωλήνες και τη μόνωση τους αν δεν το έχεις κάνει ήδη για να τα προσαρμόσεις στο χώρο σου. Ιδικά το reflex απο το wooferάκι φωνάζει για πείραγμα... :2thumb22sup:

Το άλλο που είδα και τρελάθηκα είναι τα σασί των μονάδων. Δεν είναι απλά εξάγωνα... Καμπύλες, γωνίες, οβάλ "S", Τρελή μανούρα για να ξαναγίνουν αυτά!

Φιλε μου raise δεν ειναι οι φωτο απο τα δικα μου τα ηχεια!! το πειραγμα το κανω αναλογως τα κεφια μου! αν θελω μπασο δεν τα ταπωνω αν θελω τα εχω ανοιχτα! τα ηχεια ειναι πανω σε μαρμαρο 3 ποντους μαρμαρο το οποιο εχει την ιδια σκληροτητα με τον γρανιιτη και σε τιμη πολυ χαμηλη! ειναι με τις ακιδες τους την αποσπωμενη βαση και η βαση βιδωνει στο ηχειο με φτιαχτους αποστατες στον τορνο παχους 1,5 εκατοστου!τις καμπυλες και ολα αυτα τα κανω αλλα γιατι να ρουταρω και εσωτερικα?? δεν παω στα τυφλα εχω εντωπισει οτι η καμπινα εχει κραδασμους και θελω αν μπορω να το φτιαξω!!

συμφωνώ με το raise, παίξε με το κούρδισμα του ηχείου και άσε την καμπίνα στην ησυχία της.

Να θυμάσαι, "Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο".

Re: Απάντηση: Αλλαγη καμπινας σε ηχειο???

Φιλε μου raise δεν ειναι οι φωτο απο τα δικα μου τα ηχεια!! το πειραγμα το κανω αναλογως τα κεφια μου! αν θελω μπασο δεν τα ταπωνω αν θελω τα εχω ανοιχτα! τα ηχεια ειναι πανω σε μαρμαρο 3 ποντους μαρμαρο το οποιο εχει την ιδια σκληροτητα με τον γρανιιτη και σε τιμη πολυ χαμηλη! ειναι με τις ακιδες τους την αποσπωμενη βαση και η βαση βιδωνει στο ηχειο με φτιαχτους αποστατες στον τορνο παχους 1,5 εκατοστου!τις καμπυλες και ολα αυτα τα κανω αλλα γιατι να ρουταρω και εσωτερικα?? δεν παω στα τυφλα εχω εντωπισει οτι η καμπινα εχει κραδασμους και θελω αν μπορω να το φτιαξω!!
Μπορεί να μην είναι τα "δικά σου" αλλά αυτά έχεις, σωστά; Αν μπορείς να επαναλάβεις με επιτυχία το ίδιο routing με το χέρι χωρίς αρχείο CAD, είσαι Θεός και προσκυνώ! :SFGSFGSF:
Ποιό τρομερό μυαλό θεώρησε σωστό να συμπεριλάβει στο σασί του μεγαφώνου και τις βάσεις για τη γρίλια; Τόσος κόπος για να είναι ressesed αλλά με εμπόδια τόσο κοντά στα μεγάφωνα; Τι θα κάνουμε τώρα εμείς που θέλουμε να αλλάξουμε καμπίνα; :motz:
Κοίτα αν έχεις ξενερώσει με τη ξυλουργική δουλειά της Monitor Audio και πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις κάτι σημαντικά καλύτερο κάντο. Άλλωστε αν πάει κάτι τρομερά λάθος, μπορείς πάντα να γυρίσεις στα original. Κανένα πρόβλημα. Και απ'ότι βλέπω ψήνεσαι για τρελό σχέδιο...
...θα ηθελα πολυ να φτιαξω μια καμπινα με τα ιδια λιτρα αλλα οχι τετραγωνα οπως ειναι αυτα αλλα κατι διαφορετικο...
Υποθέτω δες να πας σε κάτι καμπυλωτό ή τραπέζιο... Το μεγάλο σου πρόβλημα είναι ότι δεν έχεις στα χέρια σου καμία από τις Thiele/Small παραμέτρους, ούτε καμπύλες απόκρισης αφού τα μεγάφωνα είναι καστομιά της Monitor Audio. Οπότε τι μέτρο σύγκρισης θα έχεις; Το να κρατήσεις απλά τα ίδια λίτρα δε λέει και πολλά. Επίσης το εσωτερικό routάρισμα είναι απαραίτητο για να αναπνέει ο κώνος. Αφού ο στόχος της κατασκευής είναι η στοιβαρότητα θα πρέπει να πάς σε διπλή πρεσαριστή μπάφλα. Οπότε αυτά τα ~4cm θα τα αφήσεις άκοπα εσωτερικά; Το σασί σου που είναι και πλαστικό (cast basket) δε νομίζω να έχει και πολύ αέρα από πίσω. Πρέπει να του δώσεις όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο μπορείς καθαρίζοντας εσωτερικά τις οπές, μειώνοντας ταυτόχρονα και τις τυρβώδεις ροές.

Επίσης η φίμωση του σωλήνα δεν είναι παιχνίδι να μπαίνει και να βγαίνει ούτε EQ. Θα έπρεπε πιστεύω να προσαρμόσεις το ηχείο στο χώρο σου και να μεταβάλεις σε άλλα στάδια της αναπαραγωγής το μπάσο. Εγώ θα τοποθετούσα μπροστά και τα port. Τι δουλειά έχουν εκει πίσω; Εκτός αν έχεις κανένα τεράστιο χώρο και παίζουν στα 2 μέτρα από τον πίσω τοίχο.

Μια εναλλακτική για να αποφύγεις του ρουτάρισμα για να φλασάρης τα μεγάφωνα, είναι να τα τοποθετήσεις κάνοντας απλές τρύπες και να βιδώσεις τα ως έχουν. Έπειτα μπορείς να πάρεις κάποιο άλλο υλικό π.χ φελλό με το μέτρο (πουλάει το practiker) ή δέρμα στο πάχος που έχουν το σασί των μεγαφώνων σου 2, 3 mm και να ντύσεις την μποστινή μπάφλα με αυτό το υλικό, κόβοντάς το στα σημεία που κάθονται τα μεγάφωνα, έτσι θα φαίνονται όμορφα και επίπεδα με την μπροστινή μπάφλα.

Δεν είναι απλό, αλλά είναι σίγουρα πιο εύκολο από το ρούτερ.

"αν θελω μπασο δεν τα ταπωνω αν θελω τα εχω ανοιχτα" (?????)

Μόνο εγώ δεν βλέπω τη διαφορά μεταξύ του θέλω/δε θέλω μπάσο σε αυτή την πρόταση?

Τέλος πάντων, επί του πρακτέου: Έχοντας τον διαθέσιμο όγκο για το μεγάφωνο των χαμηλών , την επιφάνεια και το μήκος σωλήνα του ρεφλέξ, η καμπίνα αναπαράγεται με ότι υλικά και στιβαρότητα σου κάνει κέφι.

Αν θες να πειράξεις και το συντονισμό (άλλος όγκος και/ή διαστάσεις σωλήνα) και δεν έχεις τις thiele-small παραμέτρους του γούφερ, μην πελαγώνεις, μετριούνται.
Θα χρειαστείς μια γεννήτρια, ένα βολτόμετρο A.C, μία ζυγαριά ακριβείας και ένα πακετάκι blu tack.
Αναλυτικά η διαδικασία εδώ:
http://sound.westhost.com/tsp.htm

ναι raise αυτα εχω. δεν θα το κανω με το χερι αν θα το κανω, θα το κανω αλλα σε μηχανιμα με πατρον,οποτε τσαμπα μην προσκυνας! δεν παιζω με την φιμωση το ηχειο ειναι μια χαρα στον χωρο απλα αν τα ταπωσεις το μπασο ειναι πολυ πιο λιγο. και γιατι να μην ειναι παιχνιδι? χομπι ειναι οπως θες ακους!

Last edited:
κωνσταντινε η διαφορα ειναι οτι το εγραψα λαθος! οποτε για να καταλαβεις!
Αν θελω μπασο τα εχω ανοιχτα!
Αν δεν θελω μπασο απλα τα ταπωνω!

:chinscratch: Τι διάολο... Όλοι εδώ μέσα έχετε πρόσβαση σε επαγγελματικά router και CNC;

:slapface: :furious3: :violent-smiley-030: :motz::angry:

Στο πηγάδι κατούρησα;

Τον ερασιτέχνη τον κόβουν με το μάτι και ανάλογα με τα κέφια χρεώνουν. :frusty:

- Ε μα το αρχείο σου θέλει μετατροπή... Και θες λίγα κομμάτια... Θα πρέπει να κόψω τη παραγωγή... Δε δουλεύω και το υλικό που θες... Κανονικά δε το κάνουμε αλλά για σένα...
- Άστο μάστορα... κατάλαβα. Το κάνω με to dremel απ'το Praktiker.

Φυσικά το καλύτερο είναι να γνωρίζεις κανένα μέλος του cnchobby.gr. Άσε που νομίζω ότι η CNC diy κοινότητα είναι και πιο πoρωμένη και παράγει και πιο εντυπωσιακά έργα από αυτή του audio. Ντροπή μας. Βέβαια είναι και πιο χρηστικό το σπορ εκεί, οπότε... Πάντος υπάρχουν διάφοροι στο νετ που τους στέλνεις το αρχείο σου και σου ταχυδρομούν από γρανάζια και αγαλματίδια μέχρι εκκλησιαστικά τέμπλα. Αν δεν απατώμαι το κάνει και ένας από εδώ μέσα.