Αλλαγή κλίματος - Περιβαλλοντικές καταστροφές

Re: Απάντηση: Αλλαγή κλίματος - Περιβαλλοντικές καταστροφές

Πληρωσε ΕΣΥ τις ΑΠΕ !

Γιατι οτι ειναι green ... μονο φτηνο δεν ειναι !
ΕΤΜΕΑΡ 2,5 λεπτά του ευρώ
ΔΕΗ παραγωγή 9,5 λεπτά τουλάχιστον

Διαλέγεις

Τα μαθηματικά είναι αμείλικτα και πολύ απλά. Θέλουμε να μειώσουμε δραματικά το ενεργειακό μας αποτύπωμα στον πλανήτη; Πολύ ωραία. Κόβουμε ενέργεια, τόσο απλά. Κόβουμε κατανάλωση από παντού. Όσο κατανάλωνε η ανθρωπότητα σε ηλεκτρισμό το 81 καταναλώνει τώρα μόνο σε φορητές συσκευές, κινητά τάμπλετ, λάπτοπ κτλ. Το να χρησιμοποιεί ο κάθε ένας μας 500w ισχύος καθημερινά σε γούστα και μετά να σκούζει για πράσινες ενέργειες είναι υποκρισία. Και μ@υνί και ξυρισμένο και τσάμπα δε γίνεται. Είναι κοινό μυστικό πως αν δε μεσολαβήσει καύση, σχάση ή σύντηξη δε γίνεται δουλειά, προς το παρόν τουλάχιστον.

Εγω ψηφιζω λιγνιτη.

Και δεν μπορω να καταλαβω, ΠΟΙΟΣ δεκαλογος του Μωυσεως, απαγορευει βρωμικες πηγες ενεργειας ?
Mηπως ο ιδιος (Γερμανια-Γαλλια) που πετυχε την "απεξαρτηση" ... αλλα μεσα απ'την πυρηνικη σχαση ?

Η υποκρισια .... περισσεψε !

Αυτό είναι το τρίτο θέμα. Ας τα βάλουμε όλα μαζί:

1. Υπάρχει κλιματική αλλαγή;
2. Είναι ανθρωπογενής;
3. Αξίζει να κάνουμε κάτι για αυτό; Αν ναι, τι;

Στις προηγούμενες σελίδες, έχω βάλει πολλά λίνκ για τα (1) και (2). Το πόρισμα των επιστημόνων είναι συντριπτικό:

1. Ναι, υπάρχει κλιματική αλλαγή.
2. Ναι, οφείλεται στις δραστηριότητες του ανθρώπου.
3. ???

Σημαντικό: τα δύο πρώτα ερωτήματα μιλάνε για το ΠΑΡΟΝ, και για το άμεσο παρελθόν 100-200 ετών. Και γι αυτό οι επιστήμονες μπορούν να μιλήσουν με βεβαιότητα.

Το τρίτο θέμα όμως, είναι για το ΜΕΛΛΟΝ. Τι επιπτώσεις θα φέρει η κλιματική αλλαγή; Πόσο θα κοστίσουν αυτές οι επιπτώσεις, και σε χρήματα και σε ανθρώπινο πόνο; Πόσα λεφτά αξίζει να ξοδέψουμε σήμερα για να αποφύγουμε (τι πράγμα; ) αύριο;

Για να βγάλουμε συμπέρασμα χρειάζονται μοντέλα που προβλέπουν. Και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο και απλό. Υπάρχουν μοντέλα, και βελτιώνονται συνεχώς, όμως δεν υπάρχει κάποια βεβαιότητα. Και είναι δύσκολο και μπερδεμένο θέμα, και δεν έχω βγάλει άκρη προσωπικά. Και βεβαίως είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ θέμα κυρίως.

Οι επιστήμονες δεν παίρνουν καμιά απόφαση, οι πολιτικοί παίρνουν αυτές τις αποφάσεις. Να θυμίσω ότι ο Μπους δεν υπέγραψε το πρωτόκολλο του Κυότο και ο Τραμπ βγήκε από την συμφωνία του Παρισιού τώρα πρόσφατα. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι και οι δύο ρεπουμπλικανοί. Υπάρχει πολύς κόσμος με μετοχές στην Exxon και τις άλλες μεγάλες πετρελαϊκές και δεν έχουν καμιά όρεξη να μειωθεί η αξία τους!

Οπότε είναι λογικό να συζητήσουμε καταρχήν αν πρέπει να γίνει κάτι. Μπορεί κάποιοι να υποστηρίξουν ότι δεν χρειάζεται να γίνει τίποτα. Θα ζεσταθούμε, τι έγινε;

Βέβαια, για να συζητήσουμε με επιχειρήματα, πρώτα πρέπει να καταλάβουμε τις επιπτώσεις. Και μερικές επιπτώσεις ΔΕΝ είναι αντιστρέψιμες, με οποιαδήποτε αστρονομικό κόστος. Για παράδειγμα, αν κάποια καλλιεργήσιμη έκταση ερημοποιηθεί λόγω ξηρασίας, δεν επανέρχεται. Πολύ παλιά η Σαχάρα είχε δέντρα, τώρα δεν μπορούμε να φυτέψουμε δέντρα στη Σαχάρα. Ομοίως, αν το πλακτόν εξαφανιστεί λόγω αυξημένης θερμότητας, δεν μπορούμε να το επαναφέρουμε. Προσοχή, δεν υποστηρίζω ότι ΑΥΤΑ θα συμβούν σε 20-50-100 χρόνια. Απλώς λέω ότι αν δεν έχουμε ιδέα για τις προβλέψεις, τότε τι να συζητήσουμε;

Και για να είμαι ειλικρινής, εγώ δεν θέλω να πληρώσω ούτε δραχμή για την ιστορία αυτή. Σε 30 χρόνια δεν θα ζω, τι με νοιάζει; Και τώρα μόλις που τη βγάζω, δεν μου περισεύουν.

(Με την ίδια λογική βέβαια το 1985 οι προηγούμενοι φώναζαν "Τσοβόλα δώστα όλα". Τι τους ένοιαζε αν 30 χρόνια μετά χρεοκοπούσε η χώρα; Αλλά να ζητήσω συγνώμη γιατί προφανώς μπαίνουμε στα πολιτικά εδώ... Όμως αυτό είναι αναπόφευκτο: οι αποφάσεις για το μέλλον είναι Πολιτική, και τις παίρνουν οι πολιτικοί και όχι οι επιστήμονες... )

Φιλε Bruin

Aς πουλησουν τις καθαρες μορφες ενεργειας εκει που υπαρχει ρευστο (βιομηχανιες κολλοσους).
Οχι στον μεροκαματιαρη που ο λιγινιτης ειναι οτι πιο φθηνο στον λογαριασμο ΔΕΗ του.

Θα μου πεις "ποιος κολλοσος θελει να βαλει το χερι στην τσεπη ?" και θα χεις δικιο.
Ε ... το ιδιο δικιο εχει και ο μεροκαματιαρης (ακομα περισσοτερο) που βλεπει 40 ευρω επιπλεον
στον λογαριασμο και τρελλαινεται. Τον κοσμο δεν τον οδηγει η τεχνολογικη καινοτομια (αλλωστε
ειμαι απο τους λιγους εδω μεσα, αναφανδον υπερ της τεχνολογιας) αλλα ο συνδυασμος, το κραμα
καινοτομιας και κοστους (φθηνιας). Πολλα πραγματα αξιζαν να ηγουνται της τεχνολογιας σημερα

... ΟΜΩΣ ...

τα υπερκερασαν αλλα (υποδεεστερα) λογω κοστους !

η (υπάρχουσα) τεχνολογία μπορεί συνήθως να γίνει φθηνή, αρκεί να υπάρχει ενδιαφέρον και μαζική χρήση

δεν υπάρχει βιώσιμο μέλλον, άμα θέλουμε να έχουμε τα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας, και να βασιζόμαστε για αυτό στην κάυση άνθρακα και πετρελαίου

Τα μαθηματικά είναι αμείλικτα και πολύ απλά. Θέλουμε να μειώσουμε δραματικά το ενεργειακό μας αποτύπωμα στον πλανήτη; Πολύ ωραία. Κόβουμε ενέργεια, τόσο απλά. Κόβουμε κατανάλωση από παντού. Όσο κατανάλωνε η ανθρωπότητα σε ηλεκτρισμό το 81 καταναλώνει τώρα μόνο σε φορητές συσκευές, κινητά τάμπλετ, λάπτοπ κτλ. Το να χρησιμοποιεί ο κάθε ένας μας 500w ισχύος καθημερινά σε γούστα και μετά να σκούζει για πράσινες ενέργειες είναι υποκρισία. Και μ@υνί και ξυρισμένο και τσάμπα δε γίνεται. Είναι κοινό μυστικό πως αν δε μεσολαβήσει καύση, σχάση ή σύντηξη δε γίνεται δουλειά, προς το παρόν τουλάχιστον.

μαζί σου είμαι για την ελάττωση της κατανάλωσης, και ενέργειας και προϊόντων,
θα ήτανε καλύτερη η ζωή όλων μας

Re: Απάντηση: Αλλαγή κλίματος - Περιβαλλοντικές καταστροφές

Φιλε Bruin

Aς πουλησουν τις καθαρες μορφες ενεργειας εκει που υπαρχει ρευστο (βιομηχανιες κολλοσους).
Οχι στον μεροκαματιαρη που ο λιγινιτης ειναι οτι πιο φθηνο στον λογαριασμο ΔΕΗ του.

Θα μου πεις "ποιος κολλοσος θελει να βαλει το χερι στην τσεπη ?" και θα χεις δικιο.
Ε ... το ιδιο δικιο εχει και ο μεροκαματιαρης (ακομα περισσοτερο) που βλεπει 40 ευρω επιπλεον
στον λογαριασμο και τρελλαινεται. Τον κοσμο δεν τον οδηγει η τεχνολογικη καινοτομια (αλλωστε
ειμαι απο τους λιγους εδω μεσα, αναφανδον υπερ της τεχνολογιας) αλλα ο συνδυασμος, το κραμα
καινοτομιας και κοστους (φθηνιας). Πολλα πραγματα αξιζαν να ηγουνται της τεχνολογιας σημερα

... ΟΜΩΣ ...

τα υπερκερασαν αλλα (υποδεεστερα) λογω κοστους !

Μωρέ ας κάνουν ότι θέλουν. Σάμπως θα είμαστε εδώ σε 30-50 χρόνια; Άλλωστε εμένα δεν με ρωτάει κανείς. Κουβέντα κάνουμε. Και μια που έγραψα τόσα πολλά για το θέμα, ας γράψω και κάτι άλλο που έχω κατανοήσει για το θέμα και ίσως κάποιοι να μην το έχουν καταλάβει έτσι.

Λοιπόν, είπαμε ότι υπάρχουν τρία ξεχωριστά θέματα:

1. Υπάρχει κλιματική αλλαγή.
2. Η κλιματική αλλαγή που βλέπουμε να συμβαίνει, έχει αιτία τις δραστηριότητες του ανθρώπου.
3. Το άλυτο ερώτημα είναι αν μπορούμε να κάνουμε κάτι, και τι ακριβώς.

Όπως είπα παραπάνω, τα δύο πρώτα αφορούν το παρόν και το παρελθόν, ενώ το τρίτο αφορά το μέλλον. Αυτό πολλοί δεν το κατανοούν. Δηλαδή ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που θα συμβεί κάποτε στο μέλλον, η κλιματική αλλαγή ήδη συμβαίνει ΤΩΡΑ. Όμως δεν είναι σαν να γυρνάμε ένα διακόπτη από το on στο off. Είναι μια αργή, σταδιακή προσαρμογή της Γης στα νέα δεδομένα. Πιθανόν κάποια στιγμή μετά από δεκαετίες να φτάσει σε ένα νέο σημείο ισορροπίας και να σταθεροποιηθεί. Τώρα βρισκόμαστε στην περίοδο όπου περνάμε από μια κατάσταση Α, σε μια κατάσταση Β, σιγά-σιγά. (Βέβαια σιγά-σιγά είναι για τα δεδομένα των ανθρώπων, για τον γεωλογικό χρόνο είναι πολύ γρήγορα!)

Για παράδειγμα, η Ελλάδα σήμερα έχει "Μεσογειακό κλίμα". Σε 200 χρόνια ίσως έχει "Κλίμα Σαχάρας". Η αλλαγή από το ένα στο άλλο δεν συμβαίνει σε μια μέρα, αλλά παίρνει δεκαετίες. Μέχρι το σύστημα να ισορροπήσει σε κάτι άλλο. Και προφανώς η Γη και η Φύση, δεν ενδιαφέρονται για το αν η Ελλάδα έχει κλίμα Μεσογειακό ή κλίμα Σαχάρας!

Τώρα για το (3), τα λίγα που έχω διαβάσει όλα μιλάνε για ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ αυτής της διαδικασίας. Δηλαδή αυτή τη στιγμή οι τεχνολογίες που έχουμε δεν επιτρέπουν την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής. Και τελείως να σταματούσαμε ΟΛΗ την παραγωγή CO2, δεν θα σταματούσαμε την υπερθέρμανση, ούτε την κλιματική αλλαγή! Ο λόγος είναι ότι ήδη υπάρχουν τεράστιες ποσότητες CO2 στην ατμόσφαιρα, που λειτουργεί σαν κουβέρτα. Αυτό δεν θα φύγει αν σταματήσουμε να παράγουμε άλλο.

Αυτά φαίνονται και στο διάγραμμα από το web site της ΝΑΣΑ:

https://climate.nasa.gov/climate_resources/24/graphic-the-relentless-rise-of-carbon-dioxide/

24_co2-graph-061219-768px.jpg

Αλήθεια, αν σε 200 χρόνια η Ελλάδα είναι σαν την Σαχάρα, και η Σουηδία έχει Μεσογειακό κλίμα, ποιο θα είναι το κόστος για τους τότε κατοίκους της Ελλάδας;

Πάντως διαβάζοντας τις προηγούμενες σελίδες, διαπιστώνω ότι όλοι οι συμφορουμίτες έχουν καλή θέληση, αλλά αρκετοί ίσως δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς λένε οι επιστήμονες.

Οι επιστήμονες λένε ότι ο άνθρωπος ήδη έχει σπρώξει την γη από την κατάσταση ισορροπίας που ήταν παλιότερα, σε κάτι άλλο. Ήδη έχουν απελευθερωθεί τεράστιες ποσότητες CO2, πολύ μεγαλύτερες από όσες είχαμε για πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια. Η γη είναι ένα φυσικό σύστημα και το έχουμε σπρώξει από την κατάσταση που βρισκόταν σε μια άλλη κατάσταση. Αυτό δεν είναι κάτι θεωρητικό που θα συμβεί στο μέλλον, είναι κάτι που ήδη έχει συμβεί. Απλώς επειδή είναι τεράστιο σύστημα, έχει και μεγάλη αδράνεια και αλλάζει σιγά-σιγά και όχι σε μια μέρα.

Και να κλείσω με κάτι θετικό: το φύτεμα δέντρων είναι μια πολύ καλή λύση. Ιδού ένα άρθρο:

https://www.theguardian.com/environ...le-climate-crisis-scientists-canopy-emissions

Planting billions of trees across the world is one of the biggest and cheapest ways of taking CO2 out of the atmosphere to tackle the climate crisis, according to scientists, who have made the first calculation of how many more trees could be planted without encroaching on crop land or urban areas.

Απάντηση: Re: Αλλαγή κλίματος - Περιβαλλοντικές καταστροφές

Πάντως διαβάζοντας τις προηγούμενες σελίδες, διαπιστώνω ότι όλοι οι συμφορουμίτες έχουν καλή θέληση, αλλά αρκετοί ίσως δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς λένε οι επιστήμονες.

Οι επιστήμονες λένε ότι ο άνθρωπος ήδη έχει σπρώξει την γη από την κατάσταση ισορροπίας που ήταν παλιότερα, σε κάτι άλλο. Ήδη έχουν απελευθερωθεί τεράστιες ποσότητες CO2, πολύ μεγαλύτερες από όσες είχαμε για πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια. Η γη είναι ένα φυσικό σύστημα και το έχουμε σπρώξει από την κατάσταση που βρισκόταν σε μια άλλη κατάσταση. Αυτό δεν είναι κάτι θεωρητικό που θα συμβεί στο μέλλον, είναι κάτι που ήδη έχει συμβεί. Απλώς επειδή είναι τεράστιο σύστημα, έχει και μεγάλη αδράνεια και αλλάζει σιγά-σιγά και όχι σε μια μέρα.
Είμαστε τόσο μικροί και υπάρχουμε τόσο λίγο που δεν είμαστε σε θέση να σπρώξουμε ένα τόσο τεράστιο οικοσυστήμα και να επιρεασουμε δραματικά την πορεία του. Η φύση ακολουθεί την πορεία της εκατομμύρια χρόνια τώρα και το ίδιο θα κάνει και στο μέλλον αδιαφορώντας για μας. Εμείς απλά βλέπουμε τα αποτελέσματα στον μικρόκοσμο μας μιας τεράστιας εξελικτικής πορείας δισεκατομμύριων χρόνων.

Στάλθηκε από το Nokia 6.1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

greekBruin ειχα σκεφτει να κανω αυτο που εκανες εσυ. Δηλαδη να θεσω τις προτασεις σημειο προς σημειο.
Και φυσικα θα ειχα το ιδιο αποτελεσμα με εσενα. Το Νο 3.

Δεν νομιζω να υπαρχει καποιος που να λεει "εγω τη βρισκω με διοξιδιο του ανθρακα και οπου βλεπω εξατμηση κολαω τη μυτη μου απο πισω".
Καποιων μας ειναι μαλιστα πολυ πιο απεχθης απο καπους αλλους εξ αιτιας συνηθειας η ιδιοσυγρασιας.

Το θεμα ειναι το 3 !!! Τι προτεινεται και απο ποιους. Για τις δυο συμφωνιες που λες...οπου δεν υπεγραψε ο Μπους και υστερα ο τραμπ. Ναι αυτοι δεν υπεγραψαν, αλλα και οι αλλοι που υπεγραψαν πανηγυρικα με πλατια ασιατικα χαμογελα μπροστα στα φλας (λεγε με Κινεζο) αυτοι δεν τηρησαν καμμια υποσχεση, το αντιθετο μολυναν ακομα περισσοτερο.

Εγω ειμαι καλης θελησης. Οταν ακουω τον Μαεστρο που λεει ακομα κι αν προκειται για μια πιθανοτητα 1% πρεπει να κανουμε κατι, και τα ηλεκτρικα αυτοκινητα δεν στοιχιζουν 100.000 αλλα βρισκεις πλεον με 20.000. ΟΚ, αλλα ο Μαεστρος δεν αγορασε ηλεκτρικο περυσι ππυ γορασε καινουριο αμαξι, Audi Q3 αγορασε.
Αυτο για παραδειγμα του μεσου καταναλωτη.
Και αμα πας στο νημα του αυτοκινητου θα δεις τι ενδιαφερει και τι τραβαει...

Οποτε στα λογια ολα καλα ειναι. Τα συντομα 8 δις ανθρωπων που θελουν και αυτοι και να καταναλωσουν οπως ολοι πως θα τα φερεις γυρα. Οι προτασεις εχουν ηδη εφαρμοστει και επι δεκαετιες. Παραγουμε αυτοκινητα που και καινε λιγοτερο και μολυνουν λιγοτερο, αεροπλανα, Εναλακτικη ενεργεια ... Τι μενει ;
Ας το πουμε ξεκαθαρα, απαγορευση ΙΧ ; Απαγορευση τουριστικων ταξιδιων ; Να κανουν ολοι ιστιοπλοϊα ; Να μενουν εκει που ειναι φοροντας δυο πεκτα το χειμωνα και σκουφο μες στο σπιτι ;
Εκτος απο διαφορα "ενοχικα" δεν βλεπω καποια νεα προταση.

Προτασεις θελω.

Δυστυχως, οι οικολογικες μας ευαισθησιες ωφειλαν να μας ταρακουνησουν 70 χρονια ΠΡΙΝ, οχι σημερα.
Ομως .... 70 χρονια πριν, μολις ειχαμε βγει απο τον μεγαλο σπαραγμο (B Παγκοσμιο Πολεμο).
Οχι μονο δεν υπηρχε διαθεση αλλα τολμω να πω ... ουτε καν γνωση του προβληματος (καυση και CO2).

Αλλα ακομα και οταν φτασαμε στην 1η πετρελαικη κριση (καπου στο 70) ... ποιος ταρακουνηθηκε ?
Δυο λαλλουν και τρεις χορευουν. La dolce vita .... καψτε οσο μπορειτε .... το γλεντι ειναι αξημερωτο.
Και βεβαια, οταν μπηκε η Κινα στον χορο ... παλι δεν ιδρωσε αυτι. Με καποιο μαγικο τροπο, θα εξισορροπουσε
τις καυσεις με την προοδο. Με καποιο μαγικο τροπο ....

Που, ολο αυτο τι μας λεει ? ...

Μονο αν συμβει κατι πολυ δραματικο (φυσικη καταστροφη) η Ανθρωποτητα παταει φρενο. Τωρα ακομα παταει γκαζι.
Οσο οικονομικοτεροι και αποδοτικοτεροι και αν εχουν γινει οι κινητηρες εσωτερικης καυσης .... ΠΑΤΑΕΙ ΓΚΑΖΙ.
Πρεπει να ΠΑΘΟΥΜΕ για να ΜΑΘΟΥΜΕ. Τοσο απλα ....

Ότι και να γίνει είμαστε χαμένοι αν δείτε πόσο θα είναι ο πληθυσμός μέχρι το 2100 θα καταλάβετε ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Απάντηση: Re: Αλλαγή κλίματος - Περιβαλλοντικές καταστροφές

Ότι και να γίνει είμαστε χαμένοι αν δείτε πόσο θα είναι ο πληθυσμός μέχρι το 2100 θα καταλάβετε ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Δεν ειναι τοσο στανταρακι (αυτο).

Τρια σεναρια παιζουν (μεχρι το 2100) :
1) να εκτροχιασθει ο πλυθησμος πανω απο τα 15 δις,
2) να αυξανεται αλλα ασυμπτωτικα μεχρι τα 11 δις,
3) να αρχισει να μειωνεται μεχρι να φτασει τα 2μισυ δις (το 2300)

ΟΛΑ ... εχουν ιδιες πιθανοτητες να συμβουν (δηλαδη 33.3%)
Οκ, τα πρωτα δυο ... αλλα το τριτο ? Πως γινεται να μειωθει ο πλυθησμος.

ΟΛΑ ... εξαρτωνται απο την μορφωση των γυναικων στις υπαναπτυκτες χωρες.
Εαν ενημερωθουν και ΜΑΘΟΥΝ οτι υπαρχει αντισυλληψη τοτε η αιχμη του δορατος
στις γεννησεις θα φαει στραπατσο γκραντε. Γιατι στις χωρες που η κοπελιτσα/κοριτσακι
ΔΕΝ ξερει πως μπορει να αποφυγει εγκυμοσυνη ... συντελειται ο καλπασμος γεννησεων.
Εαν ΟΛΕΣ οι κοπελιτσες του κοσμου ενημερωθουν (τουλαχιστον αυτο, αφηστε την μορφωση)
ΔΕΝ θα γεννανε 6 και 7 παιδια μεχρι τα 22. Μα που γινονται αυτα ?

ΝΙΓΗΡΙΑ ... (και οχι μονο).

Η υποσαχαρια Αφρικη φερει τον κυριο ογκο αυξησης του παγκοσμιου πλυθησμου.
1.3 δις απο τα συνολικα 2.4 δις (που αναμενεται να προστεθουν στον πλυθησμο μας).
ΜΟΝΟ η Νιγηρια .... θα εχει τον ιδιο πλυθησμο με τις ΗΠΑ .... μεχρι το 2050.
Αρα, τι μας λενε ολα αυτα ? Κατι που φανταζει σχεδον αδιανοητο.

ΑΝ ολες οι γυναικες του κοσμου ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ να επιλεξουν ποτε και ποσο θα γεννησουν
τοτε το προβλημα ... τεινει με μαθηματικη βεβαιοτητα (σε βαθος χρονου) σε υπογεννητικοτητα.
Το ξερω οτι ακουγεται οξυμωρο (και εχει ελαχιστη σημασια στην κοσμοπλυμμηρα που
συντελειται σημερα). Ειναι σαν να μιλας στον θαλλασοπνιγμενο ... για ξηρασια !