Αλλαγή τοποθέτησης ηχοσυστήματος στο χώρο

hunter

Moderator
Staff member
9 December 2006
883
Θεσσαλονίκη
Γεια σας! Θέλω να αλλάξω την θέση του ηχοσυστήματος στο χώρο. Αυτη την στιγμή βρίσκεται απο την άλλη πλευρά και η τηλεόραση ξεχωριστά αλλού. Θέλω να το αλλάξω γιατι στην πλευρά που βρίσκεται τώρα το αριστερό ηχείο απο πισω έχει τζαμαρία και δίπλα του δέν εχει τοιχο ενώ το δεξί είναι μια χαρά. Επίσης θέλω να τα έχω όλα μαζί tv και hifi. το τζάκι έχει ενα μοχλό που τον κατεβάζεις και κλείνει την σωλήνα εντελώς (ή μπορώ να πάρω 2 μαρμάρινες πλάκες και να το κλείσω). Αν τα βαλώ οπως στην photo θα έχουν και τα δυο ηχεία τοίχο πίσω και πλάγια.Πως σας φαίνεται η ιδέα?

Κανείς? Μπορώ να περιποιηθώ ακουστικά τον χώρο πίσω απο τα ηχεία? όλο τον τοίχο? μπορούν να βγούν μέχρι και ένα μέτρο μπροστά.

αν η θέση αυτή σε βοηθάει να στήσεις ισοσκελές τρίγωνο με τη θέση ακρόασης δεν είναι άσχημη σαν εναλλακτική. Υπάρχουν κάποια θέματα βέβαια, αφενός το τζάκι είναι κολλητά με το ηχείο και έχει αναφερθεί πως καταπίνει τα χαμηλά και κάνει ηχείο και αφετέρου από θέμα συμμετρίας πλαινών τοίχων δε φαίνεται το τι παίζει. Αν το έχεις μεράκι δεν ανεβάζεις και μια συνολική κάτοψη του χώρου?

στο τζακι δεν μπορεις να βαλεις μαρμαρα για να το κλεισεις, θα δημιουργησεις μεγαλες ανακλασεις ηχου.

αν και η φωτο δεν βοηθα, ισως να εχει ενδιαφερων η τοποθετηση του συστηματος στην θεση του αριστερου καναπε

Με δυο φωτογραφίες είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος τον χώρο. Δεν μπορώ άλλο πια να είναι τα ηχεία πίσω απο τις πολυθρόνες και να τις μεταφέρω απο εδω και απο εκεί για να πάρω τα μέγιστα. Επίσης δεν είναι καθόλου συμμετρικά εκει που είναι τώρα. Το ένα ηχείο έχει τζάμι απο πίσω και απο τα αριστερά δεν έχει τοίχο.(κουζίνα)

Μελλοντικά σχεδιάχεται να φύγει το τζάκι και στην θέση του να μπεί κάτι σαν σόμπα ετσι ώστε να πιάνει λιγότερο χώρο.

Αν τα βάλω όλα εκει σκέφτομαι. Και θα βλέπουν και θα ακούνε όλοι άνετα. Τωρα η απόσταση των ηχείων μου είναι απο tweeter σε tweeter 2.22m και απο τον πίσω τοίχο στο 1.00m. Το ηχείο που θα μπεί δίπλα απο το τζακι αν βγεί μπροστά στο 1.00m που βγαίνει άνετα (ειναι ακριβώς εκει που ξεκινάει το χαλί) απο τον πλαγιο τοίχο έχει απόσταση 1.30m. Και θέλω να περιποιηθώ τον τοίχο πίσω απο τα ηχεία με πάνελ κλπ. Και πίσω απο τις δυο πολυθρόνες στον τοίχο πάλι θα μπορούσα να βάλω ότι χρειάζεται. (πχ ενα ξύλινο diffuser )

Χρόνια Πολλά!
Θέλω να χρησιμοποιήσω ηχοαπορροφητικά πίσω απο τα ηχεία και θέλω την γνώμη σας. Βρήκα αυτό το υλικό http://www.iselco.gr/index.php?page...d=80&option=com_virtuemart&Itemid=179&lang=el το οποιο θα ντύσω με ύφασμα, έχει πάχος 5 cm. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω πόσο να χρησιμοποιήσω.να καλύψω όλο τον τοίχο? Ο τοίχος έχει διαστάσεις 2.50 χ 2.70 και στην μέση πάνω στον τοίχο θα μπεί μια 50αρα τηλέοραση. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι απο ότι δίαβασα και στο ίντερνετ ειναι το λεγόμενο flutter echo. Το ηχοσύστημα γενικότερα τσιρίζει κουράζει και χαμηλά ακούγεται μπερδεμένο δεν ξέρω πως να το εξηγήσω καλύτερα. Δοκίμασα και έβαλα για πλάκα πολύ μεγάλα χοντρά μαξιλάρια πίσω απο τα ηχεία και επίσης κάλυψα με ύφασμα τα σημεία που έχω first reflections from the side walls αφού πρώτα τις εντόπισα με την μέθοδο του καθρέφτη. Το αποτέλεσμα ήταν να '' καθαρίσει '' χαμηλά ο ήχος και να μεγαλώσει το soundstage, δεν κούραζε σχεδόν καθόλου ήταν αισθητή η βελτίωση. Έμεινα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Στην μία πλευρά που έχω τις πρώτες ανακλάσεις θα τοποθετήσω μια βιβλιοθήκη και πιστεύω θα λύσω το πρόβλημα. Πίσω απο τα ηχεία τι να κάνω είναι το θέμα. Φόβάμαι μήν το παρακάνω και ''νεκρώσει'' ο χώρος. Σας ακούω!

Αν τα ηχεια σου βγαζουν πολλες χαμηλες συχνοτητες και τοποθετησεις ακριβως πισω τους στον τοιχο απο ενα ηχοαπορροφητικο 100x50cm θα λιγοστεψουν οι χαμηλες και ισως καθαρισουν λιγο.Εχω κανει αυτη τη δουλεια πισω απο τα klipsch rf 62 και ειχα αρκετη βελτιωση στις χαμηλες (τα klipsch ειναι γνωστα για τις πλουσιες χαμηλες τους).Αν και τα δικα σου ηχεια ειναι απο αυτα που εχουν πλουσιες χαμηλες θα εχεις αλλαγη σ αυτες.Τοποθετεις δοκιμαστικα δυο ηχοαπορροφητικα στις θεσεις πισω απο τα ηχεια σου και κανεις το τεστ με η χωρις για να καταληξεις σε σιγουρο συμπερασμα.

Καλημέρα! πήγα πήρα 2 πάνελ για να τα δοκιμάσω. Οι διαστάσεις είναι 1.20 χ 0.60. Τα τοποθέτησα πίσω απο κάθε ηχείο. Ο ήχος πολύ διαφορετικός απο πρίν σαν να ''έδεσε'' , τα ηχεία εξαφανίστηκαν στον χώρο και απλώθηκε η σκηνή. Στα χαμηλά καθάρισε το μπάσσο και πλέον όταν ακους drums το νίωθεις σφιχτό με λεπτομέρεια. Γενίκοτερα αυξήθηκε η ανάλυση. Το είχα συνηθίσει τόσο καιρό διαφορετικά και τώρα μου φαίνεται περίεργο. Πάω καλά?

Μπράβο που το ψάχνεις με τη τοποθέτηση και το χώρο.
Ευχάριστο που πέτυχες και βελτίωση (ή έτσι κατάλαβα)... γενικά πάντως είναι δύσκολο μιας και δεν έχεις μετρήσεις οπότε δεν μπορείς να γνωρίζεις επακριβώς το πρόβλημα.
Απ'ότι κατάλαβα έχεις κάνει σωστά τις βασικές κινήσεις για να φέρεις μια συμμετρία στη τοποθέτηση και να μαζέψεις τις χαμηλές συχνότητες. Σωστά?

Είναι εύκολο να μάθουμε για ποια ηχεία και σύστημα μιλάμε? Επίσης μια κάτοψη του χώρου με τις διαστάσεις του θα βοηθούσε.
Προσωπικά χωρίς αυτά τα στοιχεία προσωπικά μου είναι δύσκολο να παρακολουθήσω, οπότε και να σου δώσω κάποιες ιδέες ενδεχομένως.

-bye-

Πας πολυ καλα,αυτες οι διαφορες που ακουσες σου λενε οτι εισαι σε καλο δρομο.Μπορεις αν θελεις να παρεις ξυλο για κορνιζα αβαφο να φτιαξεις κορνιζα για τα πανελ που εχεις και να βαψεις το ξυλο στο χρωμα που θελεις (τετοια ξυλα υπαρχουν στο πρακτικερ και σε αλλα αντιστοιχα καταστηματα).Αφου τελειωσεις μ αυτο το σταδιο (και μας πεις και ποια ηχεια εχεις) υπαρχουν και αλλα σταδια βελτιωσης πχ βασεις για τα ηχεια.

Μπράβο που το ψάχνεις με τη τοποθέτηση και το χώρο.
Ευχάριστο που πέτυχες και βελτίωση (ή έτσι κατάλαβα)... γενικά πάντως είναι δύσκολο μιας και δεν έχεις μετρήσεις οπότε δεν μπορείς να γνωρίζεις επακριβώς το πρόβλημα.
Απ'ότι κατάλαβα έχεις κάνει σωστά τις βασικές κινήσεις για να φέρεις μια συμμετρία στη τοποθέτηση και να μαζέψεις τις χαμηλές συχνότητες. Σωστά?

Είναι εύκολο να μάθουμε για ποια ηχεία και σύστημα μιλάμε? Επίσης μια κάτοψη του χώρου με τις διαστάσεις του θα βοηθούσε.
Προσωπικά χωρίς αυτά τα στοιχεία προσωπικά μου είναι δύσκολο να παρακολουθήσω, οπότε και να σου δώσω κάποιες ιδέες ενδεχομένως.

-bye-

Απο ότι έχω καταλάβει ο χώρος είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο στον ήχο. Είναι βελτίωση σίγουρα σε σχέση με το πρίν απλά είναι περίεργο μετά απο τόσο καιρό συνήθειας στα αυτιά μου. Λοιπόν ο χώρος έχει μήκος 6,50m πλάτος 4,5-5m και ύψος 2.70m. Τα ηχεία μεταξύ τους απο twitter σε twitter έχουν απόσταση 2.20m. και απόσταση απο τον πίσω τοίχο πάλι απο το twitter 1.13m. H θέση ακρόασης είναι κοντά στα 3m. Ο χώρος δεν είναι ο ιδανικός γιατί είναι σαλοκουζίνα και σχηματίζει ένα ανάποδο Γ .Επίσης υπάρχει τζάκι στην γωνία απο το αριστερό ηχείο.

Το σύστημα αποτελείται από τα Ηχεία http://www.jamo.com/speaker-types/floorstanding/?sku=D870 , ενισχυτής Marantz PM11S1 , cd player marantz sa7001 και πρόσφατα DAC EMU USB 0404. Τα καλώδια των ηχείων είναι τις inakustik και τα interconnect είναι χειροποίητα τελειωμένα με βυσματα της neutrik.

Υπάρχει κάποιο εύκολο πρόγραμμα για να σχεδιάσω την κάτοψη?

Απάντηση: Re: Αλλαγή τοποθέτησης ηχοσυστήματος στο χώρο

Πας πολυ καλα,αυτες οι διαφορες που ακουσες σου λενε οτι εισαι σε καλο δρομο.Μπορεις αν θελεις να παρεις ξυλο για κορνιζα αβαφο να φτιαξεις κορνιζα για τα πανελ που εχεις και να βαψεις το ξυλο στο χρωμα που θελεις (τετοια ξυλα υπαρχουν στο πρακτικερ και σε αλλα αντιστοιχα καταστηματα).Αφου τελειωσεις μ αυτο το σταδιο (και μας πεις και ποια ηχεια εχεις) υπαρχουν και αλλα σταδια βελτιωσης πχ βασεις για τα ηχεια.

Καλή ιδέα σε ευχαριστώ Γιάννη!

Την επόμενη εβδομάδα θα μπεί και η 50αρα tv στον τοίχο γιατί τώρα είναι μακριά απο το ηχοσύστημα και δεν βολεύει στον χώρο. Λογικά δεν είναι καλό να βρίσκεται μια σκληρή σχετικά μεγάλη επιφάνεια ανάμεσα απο τα ηχεία οπότε πρέπει να σκεφτώ μια πατέντα για να ''ντύνω'' την τηλεοραση όταν ακούω μουσική.

Μοιάζει καλός ο συνδυασμός, αν και πιστεύω ότι τα ηχεία σου θα ωφελούνταν με λίγο περισσότερο ρεύμα (η εταιρεία τα δίνει 150W long term). Απο εντάσεις όμως με 91db πιστεύω ότι θα είσαι οκ.

Αν αυτό που περιγράφεις είναι μια ασάφεια ή πλαδαρότητα στις χαμηλές συχνότητες είναι πιθανόν με τον μαραντζ να υποοδηγούνται και να μη φταίει αποκλειστικά ο χώρος (με κάθε επιφύλαξη όλα αυτά, αφού όπως είπα δεν τα ξέρω τα μηχανάκια - specs διαβάζω)

Για την τοποθέτηση όντως θα χρειαστεί κάποια κάτοψη (μπορείς σε λίγα λεπτά να την κάνεις πρόχειρα στο "paint". Η δουλειά όμως γίνεται και με 2-3 φωτό που θα περιγράφουν όλο το χώρο.
(βλέπω ότι γίνεται αναφορά σε photo σε προηγούμενα post, αλλα προσωπικά δεν τις βλέπω!)

Μοιάζει καλός ο συνδυασμός, αν και πιστεύω ότι τα ηχεία σου θα ωφελούνταν με λίγο περισσότερο ρεύμα (η εταιρεία τα δίνει 150W long term). Απο εντάσεις όμως με 91db πιστεύω ότι θα είσαι οκ.

Αν αυτό που περιγράφεις είναι μια ασάφεια ή πλαδαρότητα στις χαμηλές συχνότητες είναι πιθανόν με τον μαραντζ να υποοδηγούνται και να μη φταίει αποκλειστικά ο χώρος (με κάθε επιφύλαξη όλα αυτά, αφού όπως είπα δεν τα ξέρω τα μηχανάκια - specs διαβάζω)

Για την τοποθέτηση όντως θα χρειαστεί κάποια κάτοψη (μπορείς σε λίγα λεπτά να την κάνεις πρόχειρα στο "paint". Η δουλειά όμως γίνεται και με 2-3 φωτό που θα περιγράφουν όλο το χώρο.
(βλέπω ότι γίνεται αναφορά σε photo σε προηγούμενα post, αλλα προσωπικά δεν τις βλέπω!)

Δεν πιστεύω ότι υποοδηγούνται απο τον marantz με 200watt που δίνει στα 4ohm. Θα σχεδιάσω αργότερα μια κάτοψη και θα ανεβάσω φωτογραφίες όταν πάρει την τελική του μορφή ο χώρος ( τις διέγραψα για αυτό δεν τις βλέπεις).

Πιθανόν να έχεις δίκιο, όπως είπα δεν μπορώ να γνωρίζω σίγουρα μόνο από τα specs.
το ηχείο πάντως είναι τρίδρομο με μεγάλες μονάδες και μεγάλο όγκο.

Aν βοηθάει ρίξε μια ματιά και σε αυτό το review (σε μένα μοιάζει αξιόπιστο)
Ο reviewer τα συνδύασε και με ένα Bryston 4BST και πάλι διαπίστωσε πρόβλημα στο μπάσο:
- "there are signs of lack of control in the low frequencies, despite being driven by the 250 watt Bryston"
- και στα cons: "Bass can be tighter"
πηγή: http://sites.thestar.com.my/audio/story.asp?file=/2002/2/21/audiofile/21jamo
¨
Έχεις δοκιμάσει κάποιο καλώδιο που θα περιορίσει το μπάσο? Έχεις δει βελτίωση ή έστω χειροτέρευση?
Επίσης δοκίμασε να κλείσεις τα bass ports και πες μας ποια είναι η διαφορά.
Θεωρώ επιβεβλημένες τέτοιες δοκιμές, ώστε να διαπιστώσεις πόσο μεγάλη είναι η επίδραση του χώρου στο θέμα των χαμηλών συχνοτήτων.