Ακόμα είναι νωρίς.
Θέλω να πιστεύω πως η σειρά δεν θέλει μονο να δείξει αλλά και να πει.
Ως τώρα μου άρεσε ο τρόπος αποτύπωσης του μελλοντικού κοινωνικού στάτους.
Οι δυνατότητες των ισχυρών και ως που μπορούν να φτασουν έναντι αυτών που χάνονται ακόμα και σε ένα νέο παλιό κορμί.
Για να δούμε τι μυστικά κρύβει...
Ακόμα είναι νωρίς.
Θέλω να πιστεύω πως η σειρά δεν θέλει μονο να δείξει αλλά και να πει.
Ως τώρα μου άρεσε ο τρόπος αποτύπωσης του μελλοντικού κοινωνικού στάτους.
Οι δυνατότητες των ισχυρών και ως που μπορούν να φτασουν έναντι αυτών που χάνονται ακόμα και σε ένα νέο παλιό κορμί.
Για να δούμε τι μυστικά κρύβει...
O κόσμος όπως έχει"χτιστεί" σου αρέσει; Ξέρεις, ρωτάω διότι θυμάμαι ότι δεν σου πολύ άρεσε το blade runner και έτσι είχα τις αμφιβολίες μου κατά πόσο θα σου τραβούσε το ενδιαφέρον αυτή η σειρά.
Ότι sci-fi βγαίνει υποχρεωτικά το βλέπουμε...
Ο κόσμος που έφτιαξαν είναι απλώς το μέσο.
Τι να πούμε παραπάνω για αυτό;
Δεν μπορώ να τον δω ως πρωταγωνιστή.
Με ενδιαφέρει να δω σε αυτόν τον κόσμο λόγους και προβληματισμούς.
Μια μελλοντική πόλη με εφιαλτικό περιβάλλον , από μόνη της για δέκα ωριαία επεισόδια δεν μπορεί να σταθεί.
Το εφιαλτικο περιβαλλον ΔΕΝ το φτιαχνει η πολη (και η τεχνολογικη δεινοτητα).
Αυτο (δηλαδη η τεχνολογικη δεινοτητα) ισως ειναι αυτο που ψαχνει μονο ο Μανος
(αλλα ακομα και ο Μανος, οταν του δοθει η δυνατοτητα ψαχνει και για κατι
ΠΑΡΑΠΑΝΩ .... οταν του δοθει ! .... οχι οτι του δινεται)
Στο πρωτο επεισοδιο, πες μου οτι δεν σου σηκωθηκε η τριχα καγκελο, οταν
καποια μανα ψαχνει το 12χρονο παιδι της και το βρισκει στο σωμα 70χρονης !!!!
Το βλεπεις καθε μερα αυτο ? ΑΥΤΗ ειναι η εφιαλτικοτητα του μελλοντος !
Τα υπολοιπα ειναι .... χρονοταξικα ! Χωροθετικα ενος ιστορικου πλαισιου.
Ότι sci-fi βγαίνει υποχρεωτικά το βλέπουμε...
Ο κόσμος που έφτιαξαν είναι απλώς το μέσο.
Τι να πούμε παραπάνω για αυτό;
Δεν μπορώ να τον δω ως πρωταγωνιστή.
Με ενδιαφέρει να δω σε αυτόν τον κόσμο λόγους και προβληματισμούς.
Μια μελλοντική πόλη με εφιαλτικό περιβάλλον , από μόνη της για δέκα ωριαία επεισόδια δεν μπορεί να σταθεί.
Καταλαβαίνω τι λες. Προσωπικά πάντως όταν ο δημιουργός φτιάχνει έναν καινούριο κόσμο, είτε είναι fantasy είτε sci fi, συνήθως πιο πολύ με ενδιαφέρει να δω αν αυτός ο κόσμος είναι πειστικός και υπάρχουν "νόμοι" που τον διέπουν, παρά ότι ιστορία έχουν αποφασίσει να πουν.
Πχ χαβαλε είχε ο πόλεμος των δαχτυλιδιών, αλλά το πραγματικό ενδιαφέρον για εμένα ήταν η προϊστορία (Hobbit,silmarilion)
Eαν κατι δεν ικανοποιηθηκε στον θεατη του LOTR ... εξακολουθει να μην ικανοποιειται μεχρι σημερα.
Ολοκληρη η προιστορια του Sauron ! Δειξαν δυο σκηνες (απο δεκα δευτερα) και ... ο κοσμος στα κεραμιδια !
Εσαει :icon15: ...
Eαν κατι δεν ικανοποιηθηκε στον θεατη του LOTR ... εξακολουθει να μην ικανοποιειται μεχρι σημερα.
Ολοκληρη η προιστορια του Sauron ! Δειξαν δυο σκηνες (απο δεκα δευτερα) και ... ο κοσμος στα κεραμιδια !
Εσαει :icon15: ...
υπαρχουν παντα τα βιβλια
Προσωπικα θεωρω οτι οταν υπαρχει στημενη η προϊστορια στο μυαλο του δημιουργου (συγγραφεα, σκηνοθετη, σεναριογραφου κτλπ), τοτε ακομα και αν δεν στα εξηγει ολα στην σειρα/ταινια/βιβλιο, φαινεται αυτη η "προετοιμασια" απο διαφορες μικρες λεπτομεριες στο τελικο εργο. Για παραδειγμα (ανεξαρτητα αν σου αρεσουν ή οχι) η Rowling εχει γεμισει απειρα σημειωματαρια με τις σκεψεις της γυρω απο τον κοσμο του Χαρι Ποττερ και τελικα εκανε και τα βιβλια της. Στα σημειωματαρια υπαρχουν πραγματα τα οποια ουδεποτε εφτασαν στην "επισημη ιστορια" των βιβλιων. Εν τουτοις, καταλαβαινει κανεις που απλα διαβαζει τα βιβλια, οτι αυτος ο κοσμος ειναι προϊον ωριμης σκεψης και οχι δουλεια του ποδιου. Αντιστοιχα και στο LOTR. Απλα εκει ειχαμε (οπως και στα Χαρι Ποττερ) δυο διαδοχικες συμπτηξεις, μια για να γινουν τα βιβλια και αλλη μια για να γινουν οι ταινιες. Το Σιλμαριλιον που ειναι η προϊστορια ειναι ενα χαος, καθως δεν τελειωσε ποτε. Παρολα αυτα βλεπει κανεις ομως οτι ο Τολκιν τα ειχε σκεφτει ολα.
Η κορη, ετων 67, "φοραει" το εφεδρικο sleeve της μητερας της για να πηδηχτει με εναν απο τους φρουρους. Γιατι; επειδη ειναι η μανα πιο ομορφη; οχι, δεν εχουν σημασια τετοια πραγματα αφου ειμαστε σιγουροι οτι και το δικο της σωμα, λογω πλουτου, θα ειναι πανεμορφο. Το "βγαζει βολτα" οπως θα εβγαζε καποιος πιτσιρικας την μερσεντες του μπαμπα, επειδη ειναι πιο υψηλων προδιαγραφων ("state of the art" οπως αναφερεται στη σειρα)
ανδρογυνο επαγγελματιων μονομαχων παλευει μεχρι του "σωματικου" θανατου και καθε βραδυ γυρνουν στα παιδια τους με διαφορετικη εξωτερικη εμφανιση (ο/η ηττημενος/η).
Κατι σαν να παιζεις τεννις/σκακι με τη γυναικα/αντρα σου.
Στο τελευταιο δεν θα βαλω σποιλερ. Ο χρονος και οι συνεπειες του για τον ανθρωπο. Οι παμπλουτοι δεν χαρακτηριζονται super/hyper-rich ή κατι αντιστοιχο. Ονομαζονται "meth" σε συντομια του Μεθουσαλα. Δηλαδη το χρημα/δυναμη δινει τη δυνατοτητα να ζεις (σχεδον) αιωνια, αφου μπορεις να μεταφερεσαι σε οποιο σωμα θελεις, να κανεις backup τον εαυτου σου κτλπ. Κατι αντιστοιχο ειχε εξερευνηθει στο In Time (2011), οπου ειχε παρει μια εξαιρετικη κεντρικη ιδεα, οτι ο χρονος ζωης εχει παρει τη θεση του ανταλλαξιμου χρηματος, και την ειχε κανει μια πολυ μετρια ταινια. Το scifi εχει αναλωθει παρα πολλα χρονια να εξερευνα το (θεωρητικο) ταξιδι μεσα στο χρονο και την (θεωρητικη) επιδραση του στη ψυχοσυνθεση του ανθρωπινου ειδους. Το Altered Carbon κανει κατι λιγο διαφορετικο. Αφαιρει τον χρονο (τουλαχιστον απο συγκεκριμενες κοινωνικες ομαδες) απο το συνολο των διαστασεων του συμπαντος, αφου για αυτους τους ανθρωπους σταματα να εχει σημασια. Αυτο ομως εχει επιπτωσεις ακομα και για αυτους τους "υπερανω".
Οταν σταματα να ειναι σημαντικο το στοιχειο που καθοριζει τον ανθρωπο και τη ζωη του, δηλαδη η υπαρξη του τελους, τοτε τι μενει; Τα παιδια μενουν για παντα παιδια και συμπεριφερονται ως παιδια. Στον πραγματικο κοσμο, τα παιδια ωριμαζουν (αργα ή γρηγορα) οταν βγουν απο την ασπιδα προστασιας των γονεων τους, διοτι αυτη ειναι η ροη της ζωης. Οταν μπορεις να εισαι υπο την προστασια των γονεων σου αιωνια, για ποιο λογο να "ενηλικιωθεις"; Δεν υπαρχει η (ψυχολογικη) εξελικτικη αναγκη για αυτην τη διαδικασια.
Κατι αλλο που μου τραβηξε το ενδιαφερον ειτε ενα μικρο κομματακι απο μια συνομιλια οπου ενας meth ανεφερε για τον Bancroft οτι τον μισουσε για 100 χρονια, αλλα μετα σταματησε διοτι δεν υπηρχε νοημα. Συνεχιζει λεγοντας "we are stuck with each other". Οι ανθρωποι αυτοι δεν ειναι πλεον ανθρωποι, αλλα κατι σαν θεοι του ολυμπου. Ζουν στα ουρανια, δεν πεθαινουν, αλλα εχουν ολα τα ανθρωπινα παθη (και ακομα περισσοτερα).
Αυτα το ολιγα για τωρα.. Το 'πα εγω οτι οταν παιρνω φορα δεν σταματαω
...καλά τι σαλιγκάρια είστε εσείς....κανίς δεν το είδε όλο ακόμα? Έστω στη μέση δεν το εφτασε κανείς?
Εμένα αυτο που μου αρεσε πιο πολυ στη σειρά ηταν το ξενοδοχείο στο οποίο έμενε ο πρωταγωνιστής.......και τι δεν θα δινα για να έμενα σε κατι αντίστοιχο.
...καλά τι σαλιγκάρια είστε εσείς....κανίς δεν το είδε όλο ακόμα? Έστω στη μέση δεν το εφτασε κανείς?
Εμένα αυτο που μου αρεσε πιο πολυ στη σειρά ηταν το ξενοδοχείο στο οποίο έμενε ο πρωταγωνιστής.......και τι δεν θα δινα για να έμενα σε κατι αντίστοιχο.