Αν θα έπρεπε να ξεκινήσετε απο την αρχή.........

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΚΟΣ

Supreme Member
29 June 2006
4,437
Και έπρεπε να διαλέξετε ένα κομμάτι του συστήματός σας για να κρατήσετε.

Ποιο θα ήταν αυτό;

Ποια συσκευή θα διαλέγατε για να χτίσετε γύρω της απο την αρχή;

Νομίζω πως θα βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα απο τις απαντήσεις.

Αυστηρά και μόνο ΜΙΑ συσκευή ο καθένας παρακαλώ και 2 λόγια για την επιλογή σας.

Αρχίζω εγώ.

Θα διάλεγα το λαμπάτο buffer της fidelity.

Η πνοή που δίνει στο σύστημα είναι απλά μοναδική και εθιστική.

Η γενική συμβουλή που δίνω σε φίλους και πελάτες, αν δεν έχουν χρήματα για πλήρη αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματός τους, ή δεν συντρέχει τέτοιος λόγος, είναι να κινηθούν στρατηγικά διατηρώντας μέρος του συστήματος και να αλλάξουν σταδιακά τμήματά του, έτσι ώστε η κάθε σχεδιασμένη αλλαγή να έχει και καλύτερο κάθε φορά αποτέλεσμα.
Σε αυτό χρειάζεται πείρα και γνώση ή εμπιστοσύνη.
Θα μπορούσα να πω συγκεκριμένα τη γνώμη μου ΜΟΝΟ αν γνωρίζω ένα σύστημα. Λ.Σ.

Δεν μιλάω για απλές αλλαγές.

Αν θα έπρεπε οπωσδήποτε να δώσετε το σύστημα σας και σας επιτρεπόταν να κρατήσετε μια συσκευή........

Σίγουρα το αναλογικό μου: Τhorens TD-145mkII + Grace-707 + Ortofon 2M Bronze. Η Bronze, θεωρητικά και οι
υπόλοιπες κεφαλές της σειρας 2Μ, κάθονται πολύ καλά σε ελαφρύ βραχίονα.

Last edited:
Θα κρατούσα το τελευταίο μου απόκτημα , τον υβριδικό ενισχυτή Lector VFI-70 που δίνει μια λαμπάτη χροιά στον ήχο και δείχνει να "βαστάει" ακόμα καλά σε συνολικό ηχητικό επίπεδο.

Αν το ερώτημα ετίθετω διαφορετικά , Θα πέταγα ευχαρίστως το αρχαιοπρεπές cd player

Αυτο που κατα πασα πιθανοτητα δε θα αλλαξω ποτε ειναι ο προενισχυτης μου Sovereign Director ( ο κυριος λογος ειναι οχι οτι δεν υπαρχει καλυτερος προενισχυτης αλλα αυτος ο ενας ο οποιος ειναι συντριπτικα καλυτερος στοιχιζει οσο κανει μια Mercedes ML)....

Και μεσα στο πακετο του Director εχεις δωρο και ενα super phono stage...

Δεν χρειάζεται να ξεκινήσει ΚΑΝΕΙΣ από την αρχή, πριν κάνει έναν ολόκληρο κύκλο.

Και για να κάνεις ολόκληρο κύκλο πρέπει να καταφέρεις να κάνεις το -όποιο - σύστημα σου να κάνει αυτό που λένε οι αγγλοσάξωνες "a system that plays the room"

Χρειάζεται επιμονή υπομονή πειραματισμό και παρατήρηση για να κάνεις αυτά που έχεις να παίξουν σωστά στον χώρο σου. (όποια και αν είναι αυτά).

Γιατί αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι να αναλωνόμαστε σε συσκευολαγνεία.

Ο στόχος όμως είναι άλλος. Να ακούει ο καθένας, με τον τρόπο που τα αυτιά του επιθυμούν, την μουσική που αγαπάει.

Και τελικά αν το έχουμε καταφέρει αυτό φυσικά μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω αν και αν αυτό έχει συμβεί αναρωτιέμαι γιατί να να θέλαμε να αλλάξουμε κάτι...
Γιατί πόσο σίγουροι είμαστε πως αν αλλάξουμε κάτι θα οδηγηθούμε απ ευθείας στη... nirvana?

Το στοίχημα δεν θα το κερδίσουν ποτέ τα μηχανήματα από μόνα τους.

Ερώτημα. Εχεις βρει μετά από κόπο α)την ιδανική θέση ακρόασης β)τη σωστή θέση που πρέπει να έχεις το σύστημα γ) τη σωστή απόσταση μεταξύ των ηχείων δ) το toe in ε) ενδεχομένως το tilting τους κοκ, έχεις κάνει και μερικές στοχευμένες και διακριτικές επεμβάσεις στον χώρο (δεν μιλάω για dedicated room) και το σύστημα παίζει μια χαρά! Εσύ όμως αποφασίζεις να αλλάξεις ηχεία με πολύ καλύτερα. Αν τα βάλεις έτσι απλά στην ίδια ακριβώς θέση με τα προηγούμενα λες πως θα ακούσεις τα λεφτά σου με τη μία?

ΥΓ (θα κράταγα τη dynavector μου και το phono stage του Σπέρτου)

Θα κρατούσα όλα όσα απαρτίζουν το σύστημά μου. Είναι καταστάλλαγμα πολυετους εμπειρίας και παρ' ό,τι έχω τη δυνατότητα αλλαγών λόγω επαγγέλματος, εν τούτοις δεν συνηθιζω να αλλάζω τα μηχανήματά μου με άλλα μοντέλλα. Θλίβομαι οταν βλέπω αρκετούς φίλους και χομπίστες να αλλάζουν διαρκώς μηχανήματα και στην ουσία ποτέ δεν έχουν ένα *ολοκληρωμένο* και τελειωμένο σύστημα. Έχω την εντύπωση ότι ακολουθούν ένα δρόμο χωρίς νόημα. Τα μηχανήματα τα αγοράζουμε για να ακούμε μουσική. Φυσικά να την ακούμε όσο καλύτερα γίνεται. Αλλά η γρήγορη αλλαγή μηχανημάτων δεν μας αφήνει χρονικά περιθώρια να εξοικειωθούμε με αυτά. Διαφορετικό είναι επίσης όταν αυτό γίνεται από έμπειρο άτομο που ξέρει πραγματικά τι ζητά. Λ.Σ.

Τα μωρά μου....

(χωρίς το CD player που δεν το έχω έτσι κι αλλιώς)

Attachments

• P1016769.jpg
    P1016769.jpg
    33.4 KB · Views: 194
Θα κρατούσα όλα όσα απαρτίζουν το σύστημά μου. Είναι καταστάλλαγμα πολυετους εμπειρίας και παρ' ό,τι έχω τη δυνατότητα αλλαγών λόγω επαγγέλματος, εν τούτοις δεν συνηθιζω να αλλάζω τα μηχανήματά μου με άλλα μοντέλλα. Θλίβομαι οταν βλέπω αρκετούς φίλους και χομπίστες να αλλάζουν διαρκώς μηχανήματα και στην ουσία ποτέ δεν έχουν ένα *ολοκληρωμένο* και τελειωμένο σύστημα. Έχω την εντύπωση ότι ακολουθούν ένα δρόμο χωρίς νόημα. Τα μηχανήματα τα αγοράζουμε για να ακούμε μουσική. Φυσικά να την ακούμε όσο καλύτερα γίνεται. Αλλά η γρήγορη αλλαγή μηχανημάτων δεν μας αφήνει χρονικά περιθώρια να εξοικειωθούμε με αυτά. Διαφορετικό είναι επίσης όταν αυτό γίνεται από έμπειρο άτομο που ξέρει πραγματικά τι ζητά. Λ.Σ.

Ωραια το ειπατε κυριε Λουκα.Εγω ειμαι φοιτητης και εχω ενα συστηματακι βασισμενο σε ακουστικα.
Οταν τελειωσω απο το στρατο και πιασω δουλεια,θα ηθελα να αγορασω ενα συστημα γυρω στα 3000 ευρω,η με τα ηχεια που εχω ηδη η ολα μαζι(εναν ολοηληρωμενο,ενα cd/sacd,και ενα ζευγαρι ηχεια),να τα στησω οπως πρεπει σε ενα καλουτσικο χωρο,και να μη μπω στη διαδικασια των αναβαθμισεων κτλ.Μπορει να γινει και αυτο αλλα θελω να το αποφυγω.

Θελω να ακολουθησω τη λογικη του "παν μετρον αριστον" οσο ειναι δυνατον.

Ωραια το ειπατε κυριε Λουκα.Εγω ειμαι φοιτητης και εχω ενα συστηματακι βασισμενο σε ακουστικα.
Οταν τελειωσω απο το στρατο και πιασω δουλεια,θα ηθελα να αγορασω ενα συστημα γυρω στα 3000 ευρω,η με τα ηχεια που εχω ηδη η ολα μαζι(εναν ολοηληρωμενο,ενα cd/sacd,και ενα ζευγαρι ηχεια),να τα στησω οπως πρεπει σε ενα καλουτσικο χωρο,και να μη μπω στη διαδικασια των αναβαθμισεων κτλ.Μπορει να γινει και αυτο αλλα θελω να το αποφυγω.

Θελω να ακολουθησω τη λογικη του "παν μετρον αριστον" οσο ειναι δυνατον.
Κάποτε για πάνω από ένα χρόνο όταν έκανα μεταπτυχιακά στην Αγγλία αφού ειχα αγοράσει πρώτα το πικάπ και τον προενισχυτή άκουγα με Senheizer τα 424. Ήταν μια προσωρινή πολύ καλή και αναγκαία λύση. Μπορείς να κρατήσεις τα ηχεία που έχεις και να ξοδέψεις τα χρήματα που θα έχεις για ενισχυτή και πηγή, αλλά αυτά να είναι 'μόνιμες' λύσεις και μετά από καιρό να αντικαταστήσεις μόνο τα ηχεία. Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις πώς θα είναι τα οικονομικά σου και οι απαιτήσεις σου. Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα είχα όσα έχω. Π.χ. 20.000 βινύλια. Και με λιγότερα πάλι ευτυχισμένος ήμουν, άκουγα τη μουσική μου. Εξαρτάται από τις προτεραιότητες που βάζουμε στη ζωή μας. Προτιμούσα ένα δίσκο ή μια συναυλία συμφωνικής ή Τζαζ μουσικής και όχι ένα πουκάμισο. Λ.Σ.

Εγώ πάλι Λουκά θα έπρατα αντίθετα, βάσει αυτών που πιστεύω μετά τόσα χρόνια. Θα έδινα ότι είχα και οτι δεν είχα γα να αποκτήσω ηχεία, και πάνω από τα οικονομικά μου. Θα βολευόμουνα με οτι ενισχυτικό και πηγή υπήρχαν διαθέσιμα και αργότερα θα τα βελτίωνα.

Εγώ πάλι Λουκά θα έπρατα αντίθετα, βάσει αυτών που πιστεύω μετά τόσα χρόνια. Θα έδινα ότι είχα και οτι δεν είχα γα να αποκτήσω ηχεία, και πάνω από τα οικονομικά μου. Θα βολευόμουνα με οτι ενισχυτικό και πηγή υπήρχαν διαθέσιμα και αργότερα θα τα βελτίωνα.

+1

Εξαρταται από το τί είναι τα ηχεία και τα ενισχυτικά που έχει κάποιος, ώστε να αποφασίσει για το τί θα κρατήσει και τί θα αντικαταστήσει. Π.χ. δεν θα αντικαταστούσα απλά μόνο το ηχείο στην αρχή, κρατώντας π.χ. τον ενισχυτή αν δεν θα μπορούσε π.χ. να οδηγήσει το νέο ηχείο. Λ.Σ.

+1

Συμφωνώ και εγώ με χίλια! Άλλωστε είναι το μόνο που δύσκολα προσαρμόζεις στο χώρο που ακούς. Όταν το πιστεύεις πως το έχεις βρει γιατί να το αποχωριστείς;

Το πρώτο DIY ηχείο που σχεδόν "έφτιαξα" (περισσότερο βοήθησα μιας και οικογενειακός φίλος το έκανε) ήταν ένα τρίδρομο ηχείο βάσης της SEAS με το όνομα Argon. Παρά τους τρεις δρόμους (σε κάποιους ξινίζει) και τη δύσκολη προσαρμογή στο χώρο, όντας ηχείο δαπέδου είναι ακόμα και σήμερα το αγαπημένο μου κομμάτι. Με τον καιρό βελτίωσα τα υλικά του x-over (πολύ ταπεινή κατασκευή από το κέντρο μεγαφώνου) και άλλαξα και τις αναρτήσεις των woofer τα οποία υπέφεραν κάτω από τον ελληνικό ήλιο. Από τότε έφτιαξα μόνος μου πια αρκετά, έμαθα κι’άλλα, άκουσα και διάφορα commercial "όρθια φέρετρα", αλλά σαν τα Argon ΤΙΠΟΤΑ! Με λύπη θα έδινα τα υπόλοιπα αλλά αυτά τα δυο πολυαγαπημένα κομμάτια θα τα κράταγα σφιχταγκαλιασμένα! :love: