Αναβάθμιση 1-XpressionIII ή αλλαγή πικάπ???

Καλημέρα σας.
Το αναλογικό μου σύστημα είναι:
Πλατο Project 1-Xpression III, πάνω σε βάση της SSC Twinbase Karbon
Κεφαλή Benz MC 20E2-L
Phono stage Project Tube box II (με λαμπες golden dragon)
Project Speed box II
Twisted clamp clearaudio
Interconnects από πικαπ σε phono και απο phono σε ενισχυτη, Project connect it

Σκεφτόμουνα για αναβάθμιση (κεφαλή-ανακαλοδίωση βραχίονα-αλλαγή πλατω-υποπλατώ- ίσως phono stage)
Πήγα λοιπόν στον Ορφέα στην Στουρνάρη να σηζητήσουμε το θέμα....και καταλήξαμε ότι θα ήταν καλύτερο να προχωρίσω στην αγορά του 2-XPERIENCE CLASSIC με κεφαλή Sumiko Blue point EVO III. Τον ρώτησα μάλιστα αν θα χρειαστώ αλλαγή στο phono stage και μου είπε πως το Tube box II είναι πολύ καλό και ότι θα ματσάρει καλά με την sumiko, αλλά μου είπε ότι πρέπει να αλλάξω το speed box με το SE που ρυθμίζει τις στροφές....αλλά κοστίζει και 400 ευρώ!!!

Έχουμε λοιπόν,
Project 2-Xperience classic: 890 euro
Sumiko Blue point EVO III: 390 euro
Project sreedbox SE II: 400 euro
Σύνολο: 1680 euro

Το Xpression μέχρι στιγμής μου έχει κοστίσει 1230 euro!!!

Οι απορίες μου τώρα είναι οι εξής.
Με την αναβάθμιση που σκέφτομαι να κάνω, ξεπερνάω κατα πολύ το πακέτο του 2-Xperience classic, φτάνοντας το Xpression στα όριά του, αξίζει άραγε?
Τα 400 ευρω να τα δώσω για το speed box ή για ένα καλύτερο phono?
Στα 1700 ποια πικαπ καλύτερα θα βρω μεταχειρισμένα? Βασικά μου αρέσει πολύ
το DPS, έχω κολλήσει θα έλεγα, χωρίς να το έχω ακούσει, αλλά ξεφεύγει στην τιμή (4400 χωρις κεφαλή) αλήθεια μεταχειρισμένο πόσο να το βρίσκει κανείς???

Συγνώμη αν σας κούρασα με το μακροστελες του θέματος, περιμένω απόψεις και να ανοίξουμε κουβέντα!
-bye-

Οι πολύ σωστές συμβουλές που σου έδωσαν στον Orpheus δυστυχώς σε έφεραν αντιμέτωπο με την μεγάλη αλήθεια οτι ΟΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ..τουλάχιστον οι ουσιαστικές..

Τώρα το θέμα είναι να σκευτείς το γιατί θέλεις να αναβαθμίσεις.
Δεν σου αρέσει ο ήχος που έχεις τώρα; Σου αρέσει αλλα θέλεις κιάλλο;
Σου τρέχουν τα σάλια για κάτι συγκεκριμένο εδώ και χρόνια και αποφάσισες υποσεινήδειτα να το κυνηγήσεις;

Tα λευτά που έχεις δώσει μέχρι τώρα δεν είναι λίγα και σε λίγο το παιχνίδι θα γίνει πολύ σοβαρό.
Εγώ προ τριετίας παρόμοια φαγούρα είχα και κατέληξα με ένα Clearaudio Performance, "μάτωσα" αλλα άξιζε τον κόπο γιατι απο τότε φαγούρα τέλος.

Εγώ θα σου πρότεινα το Clearaudio Concept με την κεφαλή Maestro άπιαστος συνδυασμός στα χρήμματα που διαθέτεις με ήχο που θα σε απαλλάξει απο την φαγούρα για χρόνια πολλά!..

Last edited:
Να πας κατευθείαν για το Clearaudio Performance (με το κεραμικό έδρανο) αν μπορείς να διαθέσεις το ποσό. Κεφαλή τη maestro, phono το clearaudio basic+.
Ζήτα να ακούσεις αυτό το συνδυασμό. Κατά τη γνώμη μου η αναβάθμιση θα είναι ουσιαστικότερη.

Όσον αφορά την πρόταση του φίλου quevedo.

Αυτό θα ήταν το ιδανικό και το πιο σωστό αλλα οικονομικά διπλασιάζεται το πλαφόν που έθεσε ο φίλος.
Βέβαια αυτή θα ήταν η ουσιαστικότερη αναβάθμιση που όπως είπα κοστίζει..

Φίλε Μιχάλη αν δεν μπορείς να κάνεις υπομονή να μαζέψεις χρήμματα η απλά δεν αντέχεις να ξοδέψεις το αντίτιμο για το κορυφαίο πακέτο που σου πρότεινε ο φίλος quevedo το οποίο με άλλη κεφαλή και phono χρησιμοποιώ και εγώ θα βρείς ικάνοποίηση στην δική μου πρόταση η οπoία είναι ήδη κορυφαία στην κατηγορία τιμής της και θα αναβαθμίσει ξεκάθαρα και πολύ αυτό που έχεις τώρα.

Last edited:
Eνας φιλος πηρε ενα ελαφρως μεταχειρισμενο Thorens TD810 χωρις βραχιονα για 950 ευρω.Εχει εξωτερικο τροφοδοτικο 33+45 στροφων.Βαρυ με 4.5 κιλα πλατω και με τον Jelco SA750D / Benz ACE ακουγεται καταπληκτικα.

Σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση!!!
Φίλε Gort, μου αρέσει, αλλά....θέλω κι άλλο!!!!
Στο 2-Xperience classic μου άρεσε πολύ που είναι ξύλινο και γιαυτο έφαγα κόλλημα και με το DPS(οπτικά).
Όσο για την φαγούρα που λες, με τα πικάπ παντα με τρώει ο ..... μου.....:laugh:
Φίλε quevedo με το Performance, ξεφεύγω οικονομικά.
Κύριε Μιχαήλο, ο ήχος του concept, είναι πολύ ανώτερος του 2-Xperience? Αν δεν κάνω λάθος το consept είναι το εισαγωγικό πικαπ της clearaudio, ενω το 2-Xperience είναι στη μέση περιπού της γκάμας της Project. Το consept δεχεται το μαγνητικό πηγάδι?
Φίλε AUDIOLYTIC πολύ καλή και η προτασή σου για το Thorens, είναι μια εταιρία που την έχω μέσα στη λίστα μου, αλλά θα προτιμούσα κάποιο άλλο μοντέλο, ξύλινο.
Επίσης αυτό που σκέπτομαι να κάνω για αρχή είναι να βάλω την sumiko στο Xpression να δω διαφορά.
Αν καταλήξω τελικα σε clearaudio ματσαρει η sumiko με τον βραχίονα?

Τo td810 ειναι ξυλινο(HDF)αλλα βαμενο μαυρο.Επισης εχει και την βαρια σιδερενια πλακα απο κατω για αυξηση της μαζας και σταθεροτητας.Εσυ εννοεις σε χρωμα ξυλου φανταζομαι,αλλα αυτο βγαινει μονο σε μαυρο και ασημι

Απάντηση: Re: Αναβάθμιση 1-XpressionIII ή αλλαγή πικάπ???

Τo td810 ειναι ξυλινο(HDF)αλλα βαμενο μαυρο.Επισης εχει και την βαρια σιδερενια πλακα απο κατω για αυξηση της μαζας και σταθεροτητας.Εσυ εννοεις σε χρωμα ξυλου φανταζομαι,αλλα αυτο βγαινει μονο σε μαυρο και ασημι

Καλά φανταζεσαι, το σε χρώμα ξύλου εννοώ.....:a0210:

Re: Απάντηση: Αναβάθμιση 1-XpressionIII ή αλλαγή πικάπ???

Γιατί λένε όλοι ότι τα project χρειάζοντε τα speed control? δεν έχουν σταθερά μοτέρ από την μάνα τους?
Τα clearaudio χρειάζοντε και αυτά speed control?

Αν ειναι μονο για να ελεγχει +/- τις στροφες δεν θα ελεγα οτι χρειαζεται,αλλα μαλλον θα βοηθα στην ακριβεια της ταχυτητας του μοτερ και επισης θα βοηθα βελτιωνοντας τον θορυβο του.400 ευρω ειναι σεβαστο ποσο για ενα πικαπ της τιμης του project

Παιδιά τα speedcontrol κάνουν καλό σε κάθε πικάπ μειώνοντας το rumble του πηγαδιού και βελτιώνοντας την σταθερότητα/ποιότητα περιστροφής του πλατώ με πολύ ακουστα αποτελέσματα όπως περισσότερο και καλύτερο χαμηλό (το πρώτο θύμα του rumble), περισότερος αέρας και ανάλυση, πιο ζεστός και ανθρώπινος ήχος.
Το δικό μου clearaudio παρότι δεν έχει σχεδόν καθόλου rumble λόγω μαγνητιού εδράνου επωφελήθηκε κιαυτό όσον αφορά την πιό ζεστή/ήρεμη και μεγαλύτερη συνοχή ηχητική απόδοση.

Απο την πείρα μου όλα τα pro-ject επωφελούνται τόσο απο την προσθήκη των speed control της εταιρίας που δεν ακούει κανείς το πικάπ του χωρίς τουλάχιστον την προσθήκη του φθηνού.

Tέλος άλλη μια σημαντική και πολύ ακουστή αναβάθμιση σε όλα τα pro-ject είναι η ανακαλωδίωση του βραχίονα, μιλάμε για πραγματική μεταμόρφωση.

Απάντηση: Re: Αναβάθμιση 1-XpressionIII ή αλλαγή πικάπ???

Παιδιά τα speedcontrol κάνουν καλό σε κάθε πικάπ μειώνοντας το rumble του πηγαδιού και βελτιώνοντας την σταθερότητα/ποιότητα περιστροφής του πλατώ με πολύ ακουστα αποτελέσματα όπως περισσότερο και καλύτερο χαμηλό (το πρώτο θύμα του rumble), περισότερος αέρας και ανάλυση, πιο ζεστός και ανθρώπινος ήχος.
Το δικό μου clearaudio παρότι δεν έχει σχεδόν καθόλου rumble λόγω μαγνητιού εδράνου επωφελήθηκε κιαυτό όσον αφορά την πιό ζεστή/ήρεμη και μεγαλύτερη συνοχή ηχητική απόδοση.

Απο την πείρα μου όλα τα pro-ject επωφελούνται τόσο απο την προσθήκη των speed control της εταιρίας που δεν ακούει κανείς το πικάπ του χωρίς τουλάχιστον την προσθήκη του φθηνού.

Tέλος άλλη μια σημαντική και πολύ ακουστή αναβάθμιση σε όλα τα pro-ject είναι η ανακαλωδίωση του βραχίονα, μιλάμε για πραγματική μεταμόρφωση.

Σωστά όλα αυτά. Κι εγω έχω ακούσει διαφορές στον ήχο με το φτηνό speed box, αλλά μου φαινετε και λίγο καταναλωτικό τρυκ της Project για να πουλάει ξεχωριστά τα speed box της. Θα μπορούσε ας πούμε να εξελίξει τα μοτέρ της στα πικάπ της.
Ο Κύριος Μηχαήλος τι λέει για την χρησιμότητα των speed control στα Project-Clearaudio?

Φίλε μου η pro-ject θέλοντας να κρατήσει χαμηλές τις τιμές και να προσελκύει νέους πελάτες στο βινύλιο πράγμα στο οποίο ειδικεύεται φαντάζομαι χρησιμοποιεί την λογική αυτή πάντως με πολύ πιο τίμιο λόγο τιμής προς απόδοση απο άλλους κατασκευαστές κάτι είναι κι αυτό, εξάλου τα πικάπ πάντως μια χαρά είναι και σκέτα τα πικάπ της.

Φίλε μου η pro-ject θέλοντας να κρατήσει χαμηλές τις τιμές και να προσελκύει νέους πελάτες στο βινύλιο πράγμα στο οποίο ειδικεύεται φαντάζομαι χρησιμοποιεί την λογική αυτή πάντως με πολύ πιο τίμιο λόγο τιμής προς απόδοση απο άλλους κατασκευαστές κάτι είναι κι αυτό, εξάλου τα πικάπ πάντως μια χαρά είναι και σκέτα τα πικάπ της.

Συμφωνοι αλλα ενα speedbox στα 400 ευρω δεν θα ελεγα οτι ειναι ο σωστος τροπος να ξοδεψει καποιος ενα τετοιο ποσον για ενα πικαπ που κοστιζει περιπου 400-500 ευρω (υπολογισμενο περιπου, χωρις βραχιονα για σκοπους συγκρισης).

Re: Απάντηση: Αναβάθμιση 1-XpressionIII ή αλλαγή πικάπ???

Έχει ακούσει κανείς το 2-Xperience και το concept να μου πει αν έχουν σημαντικές διαφορές?
Πάντως οπτικά το 2-Xperience περνει ποντους (το χρωμα ξύλου) από το Concept.

Έχω το 2-Xperience όχι το ξύλινο αλλά το ακρυλικό (παίζουν ίδια).
Η κεφαλή που του φοράω είναι η Ortofon Kontrapunkt A.Σε σχέση με τη Sumico την προτίμησα 100% και δίχως αμφιβολία. Η Sumico μου φάνηκε πολύ νωθρή δίχως ενθουσιασμό και αδρεναλίνη (ακούω κυρίως ροκ και λίγη τζαζ)
Το πικάπ παίζει εξαιρετικά και κάθε φορά νιώθω σαν να το ακούω πρώτη φορά:2thumb22sup:. Βέβαια έχω χειρότερο φόνο στέιτζ από σένα (Project SE phono box).
Eπίσης έχω το απλό το speedbox και κάνει μια χαρά τη δουλειά του.
Στο προτείνω το πικάπ με κλειστά τα μάτια (μόνο για τη Sumico έχω αμφιβολίες):guitarist: