Αναβάθμιση ηχείων? Κι αν ναι, με ποια?

tio4711

AVClub Addicted Member
24 October 2007
2,113
Καλησπέρα στο φορουμ. Θα αναγκαστω να ζητησω και παλι τη γνωμη σας, δεδομενου οτι μεσω αυτης εμαθα αρκετα πραγματα που με οδηγησαν στην αγορα του πρωτου μου συστηματος.

Το συστημα μου αποτελείται από Ενισχυτη: Unison Research Unico 200, Ηχεια: Chario Pegasus, CD: Primare CD31, DACs: Audiolab MDAC, Creek OBH-14

Υπο ορισμένες συνθήκες θα μπορούσα να εκταμιεύσω ένα ποσό για αναβάθμιση των ηχείων και εδώ έγκειται το ερώτημα προς τα μέλη του φορουμ όσον αφορά τις προτάσεις για ακρόαση. Ο χώρος που θα παίξουν είναι ένα υπόγειο γύρω στα 60 τμ με το χώρο ακρόασης να περιορίζεται στα 30 περίπου - ο χώρος ειναι ενιαίος αλλά η θέση ακρόασης έχει οριστεί στο μισό από αυτόν

Εχοντας καλομάθει από τον γλυκό ήχο των Chario αν ήταν να τα αναβαθμίσω θα ήθελα να παραμείνω σε κάτι μουσικό, με έκταση και σώμα, το οποίο να μπορεί να παίζει εξίσου καλά και σε χαμηλές εντάσεις, κάτι που ο Pegasus δεν μου το προσφέρει όλο θα ήθελα

Εχω κάνει κάποια έρευνα αγοράς και έχω βάλει στις υποψήφιες προς ακρόαση εταιρίες τις: Sonus Faber (Liuto) την Audio Physic (Scorpio 25, Virgo) καθώς και την Vandersteen (2Ce, 3A)

Καθε πρόταση θα εκτιμηθεί ιδιαιτέρως καθότι η μουσική ακρόαση πολλών επιλογών πιο πολύ σύγχυση θα μου προκαλέσει παρά γνώση, δεδομένου ότι κάθε φορά ακους τα υποψήφια ηχεία με άλλους ενισχυτές, συνοδά, χώρο και δεν είναι εύκολο να συγκριθούν με τη δική σου περίπτωση

Οταν λες περιορίζεται στα τριάντα τ.μ.;
Με χώρισμα η νοητά;
Έχω ακριβώς τον ίδιο χώρο (64 τ.μ.,υπόγειο)χωρίς περιορισμό όμως και ενδιαφέρομαι για το πως ακούς.
Ο δικός μου χώρος πάντως με τα Opera Seconda διπλοενισχυμένα και με την δυνατόν σωστότερη τοποθέτηση δεν γέμιζε με τίποτα και προτίμησα να τα δώσω (με πολύ βαριά καρδιά) για να μην τα πιέσω και αναμένω κάτι διαφορετικό και μεγάλο.
Βέβαια μετράει και το τι και πως ακούς...

Ο δικός μου χώρος κάνει ένα Γ χωρίς χωρίσματα. Ακούω στη μια διάσταση έχοντας την κάθετη της ανοιχτή. Τα Chario τον γεμίζουν μια χαρά, δεν έχω θέμα με αυτό, ίσως και λόγω ρευμάτων του Unico. Δεν ακούω σε μεγάλες εντάσεις εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Τα ακούσματα είναι Ροκ, Electronic, Jazz, Εντεχνο

Αφού έχεις καλομάθει στον ήχο των Chario να πας σε ένα μεγαλύτερο μοντέλο της εταιρείας π.χ. το Ursa Major. Νομίζω ότι αυτή θα έπρεπε να είναι η πρώτη σου επιλογή.
Θα προτείνω επίσης να ακούσεις τα Dynaudio focus 340. Νομίζω ότι θα καλύψουν το χώρο σου άνετα. Ο Unico 200 δίνει 200W 8 ohm δε νομίζω να έχεις πρόβλημα στην οδήγηση.

Last edited:
Όντως, δες πρώτα τα μεγαλύτερα Chario και μετά τα Vandersteen. Πρόσεξε όμως γιατί τα Model 2 είναι πολύ αναίσθητα! Τα Model 3 είναι ΟΚ.

Απάντηση: Re: Αναβάθμιση ηχείων? Κι αν ναι, με ποια?

Ο δικός μου χώρος κάνει ένα Γ χωρίς χωρίσματα. Ακούω στη μια διάσταση έχοντας την κάθετη της ανοιχτή. Τα Chario τον γεμίζουν μια χαρά, δεν έχω θέμα με αυτό, ίσως και λόγω ρευμάτων του Unico. Δεν ακούω σε μεγάλες εντάσεις εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Τα ακούσματα είναι Ροκ, Electronic, Jazz, Εντεχνο

Οπότε το χώρισμα είναι φυσικό εξ' ου και το 'γέμισμα'.
Τα ακούσματα πάντως (τα ίδια κι εγώ περίπου),ζητούν ηχείο με ικανές μονάδες στα χαμηλά.
Κι αφού τον χώρο τον έχεις,8" η 10" νομίζω πως είναι απαραίτητο.
Αλλοι πιο ειδικοί θα στα πουν καλύτερα,αλλά μεγάλος χώρος=μεγάλο ηχείο.

Re: Απάντηση: Re: Αναβάθμιση ηχείων? Κι αν ναι, με ποια?

Οπότε το χώρισμα είναι φυσικό εξ' ου και το 'γέμισμα'.
Τα ακούσματα πάντως (τα ίδια κι εγώ περίπου),ζητούν ηχείο με ικανές μονάδες στα χαμηλά.
Κι αφού τον χώρο τον έχεις,8" η 10" νομίζω πως είναι απαραίτητο.
Αλλοι πιο ειδικοί θα στα πουν καλύτερα,αλλά μεγάλος χώρος=μεγάλο ηχείο.

θα συμφωνήσω απόλυτα!

Για τα Audio Physic τι γνωμη εχετε?

Έχω ακούσει μόνο το Virgo V. Τα πιο σύγχρονα μοντέλα με το cone tweeter όχι. Διάβασα εδώ ότι τα μεγάφωνα φτιάχνονται στην Κίνα και ομολογώ ότι αυτό δε μου άρεσε. Ειδικά με τις τιμές που έχουν.
Θεωρώ ότι μπορείς να βρεις φτηνότερο ηχείο που να παίζει το ίδιο καλά ή και καλύτερα από αυτά.

Τα μικρά vandersteen που άκουσα στην έκθεση μου είχαν κάνει πάρα πολύ καλή εντύπωση αν κ εδώ δεν είδα σχόλια... ο σχεδιαστής τους μονό τυχαίος δεν είναι... θα τα έψαχνα πολύ σοβαρά τα εν λόγω ηχεία.
Από κει κ περα μια ακρόαση στα μεγάλα spendor κ harbeth νομίζω επιβάλλεται σε σχεση κ με τον ήχο που λες πως θες...
Τα a. physic ποτέ δεν τα "πήγα"

Σήμερα άκουσα τα μικρά Vandersteen, τα 2ce, οδηγούμενα από έναν Krell ο οποίος δεν τα πήγε καλά. Επαιζε πάνω από το 75% της δύναμης ισχύος του με αποτέλεσμα να σκληραίνει ο ήχος και να χάνει τη μουσικότητα του. Πάντως σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο ηχεία σε οδήγηση.

Από την άλλη, αντιλαμβάνομαι άλλη μια φορά πόσο δύσκολο πράγμα είναι η ακρόαση εκτός χώρου που έχεις συνηθίσει και με τα δικά σου συνοδα. Σήμερα δεν ξέρω αν άκουσα τον ενίσχυτη, το χώρο, το CD player ή όλα μαζί, όπου βέβαια κανένα δεν είναι ίδιο στο δικό μου χώρο

Go figure..

Μια ιδέα για το πώς παίζουν την παίρνεις όμως. Κι αυτό είναι πολύ θετικό. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να κουβαλάς και τον ενισχυτή σου στα μαγαζιά για ακροάσεις λόγω μεγέθους και βάρους. Πάντως αν καταλήξεις σε 2-3 ηχεία μπορείς κάποια από αυτά να τα ακούσεις στο χώρο σου. Κάποιοι αντιπρόσωποι παρέχουν αυτή τη δυνατότητα.

Εγώ νομίζω πως αν θες αναβάθμιση ενός ήχου που σου αρέσει, ο δρόμος είναι τα Ursa Major. Αν κάτι σου φταίει και θες αλλαγή ηχητικής κατεύθυνσης, έστω και στα σημεία, τότε δοκιμάζεις διάφορα... Αν και είμαι βέβαιος πως είχες ακούσει αρκετά πράγματα και πριν τα Pegasus, δεν είναι έτσι;

Έχοντας ζήσει μισή ζωή με τα Vandersteen 1B, μπορώ να πω ότι ήμουν απόλυτα ευχαριστημένος. Ήταν και 90dB με εμπέδηση 6-8Ω, ιδιαίτερα ευκολοδήγητα. Και λατρεύω τον ισορροπημένο ήχο τους. Τώρα βέβαια έχω τα Spicom F3. Δεν τα κοιτάς κι αυτά. Είναι και ακόμα πιο ευκολοδήγητα!

Έχοντας ζήσει μισή ζωή με τα Vandersteen 1B, μπορώ να πω ότι ήμουν απόλυτα ευχαριστημένος. Ήταν και 90dB με εμπέδηση 6-8Ω, ιδιαίτερα ευκολοδήγητα. Και λατρεύω τον ισορροπημένο ήχο τους. Τώρα βέβαια έχω τα Spicom F3. Δεν τα κοιτάς κι αυτά. Είναι και ακόμα πιο ευκολοδήγητα!

Η αλήθεια είναι ότι δεν τα ήξερα τα spicom και δεν είχα κατα νου να ανέβω τόσο σε τιμή, από ότι βλέπω είναι κοντά στα 7Κ..

Εγώ νομίζω πως αν θες αναβάθμιση ενός ήχου που σου αρέσει, ο δρόμος είναι τα Ursa Major. Αν κάτι σου φταίει και θες αλλαγή ηχητικής κατεύθυνσης, έστω και στα σημεία, τότε δοκιμάζεις διάφορα... Αν και είμαι βέβαιος πως είχες ακούσει αρκετά πράγματα και πριν τα Pegasus, δεν είναι έτσι;

Μια εναλλακτική σίγουρα είναι και τα Ursa Major. Θα μιλήσω με τον Ρενο μπας και τα ´χει για ακρόαση..

Τα μικρά vandersteen που άκουσα στην έκθεση μου είχαν κάνει πάρα πολύ καλή εντύπωση αν κ εδώ δεν είδα σχόλια... ο σχεδιαστής τους μονό τυχαίος δεν είναι... θα τα έψαχνα πολύ σοβαρά τα εν λόγω ηχεία.
Από κει κ περα μια ακρόαση στα μεγάλα spendor κ harbeth νομίζω επιβάλλεται σε σχεση κ με τον ήχο που λες πως θες...
Τα a. physic ποτέ δεν τα "πήγα"

Τα Αγγλικα που προτεινεις θεωρούσα οτι ανηκουν στη monitor σχολή, έχω άδικο;

Αφού έχεις καλομάθει στον ήχο των Chario να πας σε ένα μεγαλύτερο μοντέλο της εταιρείας π.χ. το Ursa Major. Νομίζω ότι αυτή θα έπρεπε να είναι η πρώτη σου επιλογή.
Θα προτείνω επίσης να ακούσεις τα Dynaudio focus 340. Νομίζω ότι θα καλύψουν το χώρο σου άνετα. Ο Unico 200 δίνει 200W 8 ohm δε νομίζω να έχεις πρόβλημα στην οδήγηση.

Αν και δεν έχω μεγάλες προσδοκίες θα τα ακούσω σίγουρα τα Dynaudio γιατί και καλές κριτικές διαβάζω και με ...τον αντιπρόσωπο μπορώ να συννενοηθω

Μια εναλλακτική σίγουρα είναι και τα Ursa Major. Θα μιλήσω με τον Ρενο μπας και τα ´χει για ακρόαση..

έλα ρε Θωμά να ακούσεις τα δικά μου... αν είσαι και ορεξάτος φέρε και τον ενισχυτή σου ... ή ότι άλλο θέλεις ...

ούτως ή άλλως δεν νομίζω να τα έχει κανείς στημένα...

πάρε και τον Τάιλερ να σε βοηθήσει στα κουβαλήματα...

Last edited:
Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση! Τον ενίσχυτη δεν τον βλέπω να μεταφέρεται αλλά θα πάρω μια άποψη για τα ηχεία

Θα μιλήσουμε με pm