Αναβάθμιση πικάπ project perspective(κεφαλή, phono stage)

gzanias

Established Member
22 February 2007
207
ΓΑΛΑΤΣΙ
Ζω εδω και 5 χρονια με ενα πικαπ project perspective μεκεφαλη sumiko blue point No 2 και phono stage το tube box της project.
Νιωθω πως χρειαζομαι μια αναβαθμιση, χωρις ν'αλλαξω το πλατω! Η ιστορια ειναι πως δεν εχω ιδεα προς τα που να κινηθω! Να διαθεσω
χρηματα αγοραζοντας μια σαφως καλυτερη κεφαλη, κρατοντας το phono stage? Ποια ,ωστε να ακουστει η διαφορα? Μηπως
πρεπει ν'αλλαξω και το phono stage? Με τον υπαρχοντα βραχιονα ειμαι ο.κ. ή θα ηταν εξισου σημαντικο να αλλαχτει κι αυτος?
Περιμενω αγωνιωδως να μοιραστειτε τις εμπειριες και τις γνωσεις σας μαζι μου...:chinscratch:

Πάρε αρχικά ένα καλό ματ, αντί για την απλή τσόχα.

Για παράδειγμα, αυτό της Audioquest από σορμποθάνη ή το Clearaudio Vinyl Harmo-nicer.

Έπειτα, δοκίμασε να αλλάξεις κεφαλή, κάτι σε MC χαμηλής εξόδου. Οι γιαπωνέζικες είναι πολύ καλά value for money.

Τελευταίο άφησε το phono.
A, έχε υπόψη σου ότι για να πάρεις πραγματικά καλή απόδοση από λάμπα σε phono, πρέπει να δώσεις κάμποσα λεφτά...

Εννοείται πως θα κάνεις demo αρκετά, ούτως ώστε να διαλέξεις αυτό που κάθεται καλύτερα στην κεφαλή σου.

Αυτές που έχω ακούσει καλά, είναι η δικιά μου (Denon 304) και του Ντοκ (Shelter 501 MKII).

Αν δε θες να ξοδευτείς τόσο, υπάρχει και η πλέον giant killer κεφαλή, Denon 103. Με 100 ευρώ, παίρνεις τζάμπα πράμα.
Αυτήν την έχω ακούσει στου Πολυχρονίδη και του Παναγιωτίδη, αλλά όχι τόσο πολύ.

Αυτές που έχω ακούσει καλά, είναι η δικιά μου (Denon 304) και του Ντοκ (Shelter 501 MKII).

Αν δε θες να ξοδευτείς τόσο, υπάρχει και η πλέον giant killer κεφαλή, Denon 103. Με 100 ευρώ, παίρνεις τζάμπα πράμα.
Αυτήν την έχω ακούσει στου Πολυχρονίδη και του Παναγιωτίδη, αλλά όχι τόσο πολύ.

καταπληκτικη η denon 103 γιατι την έχω μετα απο παροτρινση των παιδιων εδω, αλλα την blue point θα την κραταγα αν ημουν εγω.εξαρταται που θελεις να φτασει και τι θελεις να κανεις...σε phono αν διαθετεις γυρω στα 500 θα πηγαινα στην audiocraftworks...αν γραψεις ενα budget oλοι θα γινουμε πιο συγκεκριμενοι

Σωστός, αλλά μην τα λες σε μένα, άλλος θέλει να αναβαθμιστεί.

Αυτό το phono του Σπέρτου, το έχει κανείς στη Θεσσαλονίκη να το ακούσουμε;

στον αλλον φιλο τα ελεγα, αλλο κουοτ εκανα, αχταρμας σαν την γειωση του phono μου. Εσενα σου χρωστω ευγνωμοσυνη για την denon.

Ασχετο αλλα εδω και κανα δυο μερες δοκιμαζω σουπερ υλικο ως ματ απο ΙΚΕΑ, θα σιγουρευτώ και θα προτείνω δοκιμες μπας και πετυχαμε τιποτις καλο

Σε οτι αφορα το budget η αληθεια ειναι οτι για να πετυχω σημαντικα καλυτερο αποτελεμα θα εφτανα και στα 1000 ευρω!
500 για την κεφαλη και 500 για το phono stage. ελπιζω να ειναι αρκετα για κατι καλυτερο...

Άνετα.
Ωραίο βραχίονα έχει, καλή κατασκευή είναι.
Δοκίμασε και κανένα speed box της project, η εξωτερική τροφοδοσία θα το κάνει πιο ήσυχο.

Από phono και κεφαλή, θα σου συνιστούσα το συνδυασμό που έχω πετύχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Trigon Vanguard με Denon 304. Αργότερα, παίρνεις το εξωτερικό τροφοδοτικό του Vanguard, το Volcano και αναβαθμίζεσαι περισσότερο.
Αν είσαι Αθήνα, δοκίμασε και το phono του Σπέρτου. Επίσης, μπορείς να δοκιμάσεις και το Clearaudio Symphono, πρέπει να είναι εντός ορίων.

Ήμουν για 7 χρόνια διοκτήτης ενός perspective στο οποίο μπορώ να σου προτείνω "εκ του ασφαλούς" τις εξής αναβαθμίσεις.
1.Βάλτου ενα speed box,δέν χρειάζεται το ακριβό η διαφορά είναι ιδιαίτερα αισθητή και η ηχητική βελτίωση σε timing,επιπεδο θορύβου,"σφίξιμο" χαμηλού απίστευτη για 90Euro μόνο.
2.Εάν δέν το έχεις κάνει ήδη βάλτο οπωσδήποτε να κάτσει πάνω σε ένα φύλλο γρανίτη (40euro περίπου) ο οποίος να στέκεται σε κάποιου είδούς ποδαράκια,έαν δεν θές να δώσεις πολλά χρήματα κάνουν δουλειά και πόμολα αρκεί να είναι λίγο στιβαρά(πχ μπρούτζινα ντουλάπας 15 με 20 euro praktiker).
3.Στο δικό μου είχα τοποθετήσει το ματ της Funk Firm "Αchromat" η διαφορά επίσης πολύ μεγάλη σε ανάλυση,έκταση χαμηλού,και επίπεδα θορύβου.Απλά επειδή το κάνει πιό απαλό στον ήχο συνδυάζεται καλύτερα με κάποια ζωηρή κεφαλή η οποία έτσι κιαλλιώς ταιριάζει καλύτερα στον χαρακτήρα του πικάπ.
4.Αν και δέν έχω ακούσει κάποιο απο τα ακριβά μοντέλα της ΒENZ MICRO ακόμα θυμάμαι έντονα τον υπέροχο ήχο που μου έδινε η φτηνή MC20E2.Γενικά ο ήχος αυτής της εταιρίας του πάει γάντι και στην θέση σου θα δοκίμαζα την ACE στα 500euro περίπου.Πάντως εμένα είναι στους μελλοντικούς μου στόχους.
5.Αν και μου αρέσει ο ήχος τους είμαι κατά των λυχνιών σε κάτι τόσο ευαίσθητό όπως ένα phono stage.Εάν δέν το ξέρεις ούτε το δικό σου είναι ουσιαστικά λαμπάτο.Χρησιμοποιεί τις λυχνίες στην έξοδο για "ηχοχρωματική βελτίωση".Θα σου πρότεινα χωρίς φοβο ή πάθος να αλλάξεις άμεσα το phono σου με ένα καθαρόαιμο solid state ακόμα και της ίδιας περίπου τιμής όπως το phono box se II της pro-ject ή το OBH15 της creek,άν μπορείς να διαθέσεις χρήματα και για κανένα Trichord Dino με το special τροφοδοτικό του τότε πραγμάτικά θα "πετάξεις" άσε που "τελείωσες" και απο phono..
6.Κάποιος στο vinylengine forum μου είχε γράψει ότι είχε αλλάξει τα κωνικά ποδαράκια του perspective με κάτι καινούρια της pro-ject με σομπορθάνη και είχε βελτίωση αλλα δέν μπορώ να το επιβεβαιώσω απο ιδίαν πείρα.

Αυτά που ανέφερα είναι όλα βελτιώσεις που εγώ είχα κάνει πλήν της BENZ και του "6" και μπορώ να σε διαβεβαιώσω οτι ο συνδυασμός τους θα μετάμορφώσει το πικάπ και θα το φέρει στα όρια της κατηγορίας του..

Δές και εδώ: http://www.vinylengine.com/phpBB2/album_cat.php?cat_id=64

Αυτά τα ολίγα καλή τύχη..:grandpa:

Last edited:
Eιναι ευχαριστο να διαβαζεις σε ενα θρεντ σωστες συμβουλες και οχι κοτσανες. Το οτι εγω εκ φυσεως αντιρησιας και ειδημων δεν εχω να αντικρουσω κατι απο τα παραπανω επιβεβαιωνει την ορθοτητα των γραφομμενων των παραπανω συνφορουμιτων.

Πολυ χρησιμες οι παρατηρησεις σου PETROULOP. Παρελειψα στην αρχη να σας πω, οτι ηδη χρησιμοποιω το φτηνο speed box.

Εγώ θα δοκίμαζα την Blue Point Special EVO III. Έχω και την απλή και την Special (παλιές εκδόσεις), και η Special είναι καλύτερη σε λεπτομέρεια και ακρίβεια χωρίς να αλλάζει ουσιαστικά την ηχητική υπόγραφη. Για phono stage δες και το Lehmann.

Είμαι κάτοχος ενός project 2xperience κ την ίδια κεφαλή, ενώ είχα στην αρχή το ίδιο phonobox project. Αυτό που έκανα όταν έκανα αναβάθμιση ήταν να αλλάξω προενισχυτή. Πρώτα πήγα στο λαμπάτο της project κ τελικά κατέληξα στο smartphono της clearaudio, το 1ο δλδ της σειράς κάπου στα 300 ευρώ. Πολύ καλό για τα χρήματα που ζητά, δίνει ωραίο ήχο σε συνδυασμό με την κεφαλή αυτή. Μάλιστα, φοράμε κ τον ίδιο βραχίονα των ανθρακονημάτων.

Last edited:
Ως κάτοχος πικαπ project (STUDIE με τους δυο βραχίονες), συμμετέχω στην συζήτηση συμφωνώντας με το σύνολο σχεδόν των απόψεων που διατυπώθηκαν. Επιπλέον θα ήθελα να σημειώσω τα εξής.

- Ελεγξε τα λαστιχάκια που συνοδεύουν τις τρεις βίδες του βραχίονα (οχι τις alen που ρυθμίζουν το VTA) στο ύψος του άξονα διότι έχουν την τάση να "σπάνε" (καίγονται) από τις αλλαγές θερμοκρασίας. Προσεκτικά ξαναρύθμισε τον βραχίονα ή ανέθεσέ το αν το θεωρείς ρίσκο στην αντιπροσωπεία.

-Αντίστοιχα έλεγξε τον ιμάντα μήπως κι έχει σκάσει και αυτός μετά από τόσα χρόνια χρήσης. Αν και δεν νομίζω πως τα πλατό μας φορούν τον ίδιο ιμάντα, έχω να δηλώσω πως ο δικός μου έσπαγε κάθε δυο χρόνια. Βρήκα γιατρειά με έναν ιμάντα από clearaudio...

-Καθάρισε όλα τα σημεία στα οποία εφάπτεται ο ιμάντας από το μοτέρ μέχρι το υποπλατό σου.

-Καθάρισε προσκετικά και τον ιμάντα με μη αλκοολούχο διαλυμα καθώς μπρορεί να τον "σπάσει". Ενα λιποδιαλυτικό κάνει δουλειά. Στέγνωσε τον καλά και βουρ...

-Φυσικά καθάρισε το πηγάδι και λάδωσε το με κάποιο από τα ειδικά λάδια που κυκλοφορούν ή με λάδι μηχανής.

- Αντίστοιχα καθάρισε και τους ακροδέκτες (οπου συνδέεται το rca που πάει στο phono stage)

ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΗΔΗ

Ανακαλωδίωση βραχίονα με ό,τι καλύτερο μπορείς να βάλεις (σε λογικά πλαίσια πάντα). Αν το κάνεις στον Ορφέα φρόντισε να ολοκληρώσεις τη δουλειά με τα ειδικά 4 pins που βγάζει η Clearaudio για την σύνδεση καλωδίου βραχίονα με κεφαλή. (δίνει μαζί και 4 θερμοσυστελλόμενα στα κατάλληλα χρώματα).

Για τις κεφαλές και τα phono όλα είναι θέμα γούστου και ΣΩΣΤΟΥ ΤΑΙΡΙΑΣΜΑΤΟΣ. Βy the way το phono του Σπέρτου το ζαχαρώνω κι εγώ, αν και θεωρώ πιο πιθανό να του κάνω ειδική παραγγελία διπλού phono (MM και ΜC στό ίδιο κουτί με κοινή έξοδο- βλέπεις ο προ μου δεν έχει πολλές εισόδους [μόνο 4])

Ακου και την DENON 304 ΜC (προσοχή είναι χαμηλοέξοδη) και τις νεες εξελιγμένες βερσιον της 103. Απο κει και πέρα τσέκαρε τη dynavector karat DIII που έχει για μένα κορυφαίο value for money (αλλά κοστίζει 600 ευρώ). Για ΜΜ δεν νομίζω πως πρέπει να μιλήσουμε. Προσωπικά πάντως δεν έχω πειστεί από τις Sumiko εκτός αν μιλάμε για την celebration (αλλά αυτή πάει στα 1500)

Κάποιοι στο ιντερνετ ενοχοποιούν το πιαστράκι του βραχίονα (εκεί που τον πιάνεις και τον σηκώνεις για να τον φέρεις στο σημείο του δίσκου που θέλεις) για πρόσθετους συντονισμούς επειδή δεν είναι συμπαγές κομμάτι στον βραχίονα αλλά απλά εφαρμόζει και σφίγγει μόνο με τις βίδες της κεφαλής. Ισως γι αυτό οι πιο καινούριοι ανθρακονημάτινοι βραχίονες της project είναι ενιαίοι μέχρι και σ' αυτό το σημείο. Δοκίμασε το αν θες και κρίνε. Βγαίνει πανεύκολα. Δεν ξέρω αν ακούγεται η αλλαγή αλλά το πιο ζόρικο εδώ είναι να μάθεις να χειρίζεσαι τον βραχίονα χωρίς αυτό.
Ισως να πήγαινες για τον βραχίονα 9cc?

Και μη ξεχάσεις το speed box (το απλό ή το SE) που το κάνει πραγματικά πιο ήσυχο και σταθερό και σε απαλλάσσει και από την χειροκίνητη αλλαγή ταχύτητας περιστροφής.

Σε επόμενη φάση δοκίμασε τη project βάση ground it που υπόσχεται πολλά αλλά δεν είναι φτηνή και σχετικά με το budget που διαθέτεις καλύτερα είναι να βάλεις άλλες προτεραιότητες. Εγώ προσωπικά με μάρμαρο την κάνω τη δουλειά και από κάτω έχω βάλει τους μεγάλους ημισφαιρικούς φελλούς της ringmat.

Αυτά προς το παρόν και από μένα...
Καλό ψάξιμο.

Γεια σας και από μένα.
Υπάρχει κάτι απλό και φθηνό που να μας δείχνε τις στροφές ή πως μεταβάλλονται αυτές, ώστε να κρίνει κανείς αν του χρειάζεται το spped box ή όχι? Εχω το RPM5.