Αναβάθμιση προενισχυτή audiolab 8000Q

Οκ, δεν έχει τίποτα για αλλαγή..

View attachment 270460

ένας ηλεκτρολυτικός κρυμμένος και αυτός elna.. οι άλλοι οι πλαστικοί είναι πολύ καλής ποιότητας, - αν δεν διαφωνεί κανείς..

Τα ολοκληρωμένα και να μου πείτε να τα πειράξω, δεν το κάνω.

View attachment 270461

Άρα μέχρι εδώ μπορεί να φτάσει και να παίξει με αυτούς τους τελεστικούς..

Δυστυχώς δεν μπορεί να καλύψει την διαφορά στην ποιότητα του ήχου με τον Rotel..

Αν ήμουν στέλεχος της audiolab και άκουγα τον RC 1090 θα ντρεπόμουν για το προϊόν μου.

Αν είμαι άδικος δεν ξέρω.. δεν παίζει άσχημα και 100% παίζει καλύτερα από την εργοστασιακή κατάσταση.

Αλλά ακούς τον Rotel μετά και σου έρχεται να του ρίξεις κλωτσιές πραγματικά και όχι "ποιητική άδεια" όπως η διαφορά του Α6 gen1 με PC Creative vs A6 gen2 me με το εργοστασιακό τροφοδοτικό.

Πρόσφατα ανακάλυψα το AI, δεν φαντάζεστε (ή γνωρίζετε ήδη) τι μπορεί να κάνει, μέχρι μου έχει περιγράψει από τα κυκλώματα τον ήχο που ακούω. Λοιπόν εδώ είναι τα σχόλιά του για το μαύρο κουτί

What This Board Actually Does
Beyond volume/gain control, this board is responsible for:
Input switching — selecting between sources
Mute logic — preventing pops/clicks during switching
Power sequencing — controlling turn-on/off behaviour
Remote control decoding — the PICs handle IR remote input
Display driving — sending data to any front panel indicators
Protection logic — monitoring for fault conditions

This is essentially the "brain" of the 8000Q's front-panel control system.

Last edited:
Και αφού το ευχαρίστησα μου απάντησε:

You're welcome! It was a great question — and thanks for sharing the photo, it completely changed the answer. Without seeing inside, I'd assumed a traditional passive attenuator, but it's clearly a much more sophisticated digital control system. The Audiolab 8000Q is a well-engineered piece of kit!

Τεχνικά μου φαίνεται πως ο Audiolab, τουλάχιστον από πλευράς δρομολόγησης σήματος, είναι καλύτερος.
Από τα συμφραζόμενα, (δυστυχώς δεν έχουμε το σχηματικό), ο Audiolab έχει σχεδίαση DC coupled (δεν παρεμβάλλονται πυκνωτές),
με χρήση τελεστικών σε όλη τη διαδρομή του σήματος.
Στον Rotel ο μόνος τρόπος αποφυγής των τελεστικών, είναι η χρήση των single end εισόδων και εξόδων.
Αντίθετα στην περίπτωση χρήσης των balanced εισόδων και εξόδων μεσολαβεί ένα ακόμα στάδιο, με χρήση τελεστικών
(AD711 ανά κανάλι εισόδου και ενός διπλού AD 712 για τις εξόδους), ενώ τόσο σε single end όσο και balanced
υπάρχουν ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές σε σειρά με το σήμα. Επίσης η δρομολόγηση του σήματος στα tape output,
γίνεται με ηλεκτρονικούς διακόπτες ενώ στον Audiolab χρησιμοποιούν rele.
Τα υλικά και στους δύο προενισχυτές είναι καλά έως πολύ καλά με τον Rotel να υπερτερεί στο ποτενσιόμετρο έντασης.
Σε κάθε περίπτωση δεν έχω δικαίωμα να τους κρίνω ηχητικά, διότι δεν έχω ακούσει κάποιο από τους δύο,
αλλά μου κάνει εντύπωση το μεγάλο ηχητικό προβάδισμα του Rotel.

• Like
Reactions: vlad66 and Ge0rge
Τεχνικά μου φαίνεται πως ο Audiolab, τουλάχιστον από πλευράς δρομολόγησης σήματος, είναι καλύτερος.
Από τα συμφραζόμενα, (δυστυχώς δεν έχουμε το σχηματικό), ο Audiolab έχει σχεδίαση DC coupled (δεν παρεμβάλλονται πυκνωτές),
Στον Rotel ο μόνος τρόπος αποφυγής των τελεστικών, είναι η χρήση των single end εισόδων και εξόδων.
Αντίθετα στην περίπτωση χρήσης των balanced εισόδων και εξόδων μεσολαβεί ένα ακόμα στάδιο, με χρήση τελεστικών
(AD711 ανά κανάλι εισόδου και ενός διπλού AD 712 για τις εξόδους), ενώ τόσο σε single end όσο και balanced
υπάρχουν ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές σε σειρά με το σήμα. Επίσης η δρομολόγηση του σήματος στα tape output,
Τα υλικά και στους δύο προενισχυτές είναι καλά έως πολύ καλά με τον Rotel να υπερτερεί στο ποτενσιόμετρο έντασης.
Σε κάθε περίπτωση δεν έχω δικαίωμα να τους κρίνω ηχητικά, διότι δεν έχω ακούσει κάποιο από τους δύο,

Έχεις στην ίδια άποψη με το AI (αναφορικα με το κύκλωμα) αλλά δεν το έγραψα γιατί δεν έχω δώσει λεπτομέρειες για να μου δώσει σωστή και ολοκληρωμένη απάντηση, οπότε δεν είμαι σίγουρος αν μπορώ να το εμπιστευτώ. Και επειδή θα χρειαστώ κάποια ώρα για να το κάνω, δεν το έκανα μέχρι στιγμής λόγω έλλειψης χρονου

Μια μικρή ένσταση ως προς τα υλικά που έχουν την έχω.. (είχε ο κινέζικος audiolab)..
Πέρα από το ποτ, (τουλάχιστον στο όνομα) ο audiolab έχει κατώτερους ηλεκτρολυτικούς και ήταν γεμάτος από απλές διόδους ενώ ο Rotel έχει μόνο κρυσταλλικές.
Και αν οι ηλεκτρονικές μου γνώσεις είναι χαμηλές, σαν μηχανολόγος είδα στην πλακέτα του Rotel χάλκινα ελάσματα μεταφοράς σήματος ικανού πάχους όπως αυτές που "ζουμάρω" ,

Screenshot_20260422-210240.png

, αλλά και πολύ παχύτερο (πλατύτερο πιο σωστά) τυπωμένο, με τον audiolab σε πολλά σημεία να είναι τόσο ψιλό που άλλαζα κολλητήρι για να μην κάνω ζημιά.

Σίγουρα καλύτερη εντύπωση δίνει ο audiolab με τις ανύπαρκτες καλωδιώσεις του ενώ στον Rotel το σπαγγέτι πάει σύννεφο...

Και εγώ δεν περίμενα κάτι τέτοιο και γι'αυτό επί έναν χρόνο (αν όχι περισσότερο) έλεγα όχι στον mdvq στην δοκιμή του.

φίλε vlad έχεις ακούσει κάποιον πολύ ακριβότερο προενισχυτή στο σύστημα σου?
Είναι από τα πιο υποτιμημένα μηχανήματα, μπορείς να βρεις κάποιο ιερό τέρας μιας άλλης εποχής σε τιμή....χώμα.
Κατανοώ ότι η βελτίωση των μηχανημάτων είναι μια ευχάριστη ασχολία για σένα αλλά να ξέρεις ότι δε μπορείς να κάνεις τον ροτελ να ακούγεται σαν MARK LEVINSON 320S.

φίλε vlad έχεις ακούσει κάποιον πολύ ακριβότερο προενισχυτή στο σύστημα σου?
Είναι από τα πιο υποτιμημένα μηχανήματα, μπορείς να βρεις κάποιο ιερό τέρας μιας άλλης εποχής σε τιμή....χώμα.
Κατανοώ ότι η βελτίωση των μηχανημάτων είναι μια ευχάριστη ασχολία για σένα αλλά να ξέρεις ότι δε μπορείς να κάνεις τον ροτελ να ακούγεται σαν MARK LEVINSON 320S.

Έχω ακούσει κάμποσα πολύ ακριβότερα συστήματα, ακούω συχνά πυκνά ζωντανή μουσική.

Αν κάποιος μου δώσει τσάμπα τον Mark Levinson όπως μου έδωσε τον Rotel ο mdvq , θα τον ακούσω/αξιολογήσω και αυτόν.. αλλά κυνηγός συσκευών δεν είμαι..

Πορεύομαι με αυτά που έχω και είμαι ικανοποιημένος.

ΥΣ
Στον Rotel δεν έκανα καμία βελτίωση στα ηλεκτρονικά του, μόνο βάρος του πρόσθεσα.. εδώ είναι το νήμα του audiolab , αυτός "δέχτηκε" πολλές αλλαγές σε υλικά.

Μια μικρή ένσταση ως προς τα υλικά που έχουν την έχω.. (είχε ο κινέζικος audiolab)..
Πέρα από το ποτ, (τουλάχιστον στο όνομα) ο audiolab έχει κατώτερους ηλεκτρολυτικούς και ήταν γεμάτος από απλές διόδους ενώ ο Rotel έχει μόνο κρυσταλλικές.
Και αν οι ηλεκτρονικές μου γνώσεις είναι χαμηλές, σαν μηχανολόγος είδα στην πλακέτα του Rotel χάλκινα ελάσματα μεταφοράς σήματος ικανού πάχους όπως αυτές που "ζουμάρω" ,

View attachment 270561

, αλλά και πολύ παχύτερο (πλατύτερο πιο σωστά) τυπωμένο, με τον audiolab σε πολλά σημεία να είναι τόσο ψιλό που άλλαζα κολλητήρι για να μην κάνω ζημιά.

Σίγουρα καλύτερη εντύπωση δίνει ο audiolab με τις ανύπαρκτες καλωδιώσεις του ενώ στον Rotel το σπαγγέτι πάει σύννεφο...

Και εγώ δεν περίμενα κάτι τέτοιο και γι'αυτό επί έναν χρόνο (αν όχι περισσότερο) έλεγα όχι στον mdvq στην δοκιμή του.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά στην χωρητικότητα των πυκνωτων και από την άλλη το ρεύμα που μεταφέρεται μέσα στην πλακέτα του προ είναι μικρό αν δεν κάνω λάθος. Δεν ξέρω τι να πω.

Εγώ είμαι πολύ μεγάλος φαν πάντως και πιθανώς να μην έχω αντικειμενική άποψη

Από τις φωτογραφίες το υλικό μου φαίνεται παρόμοιο.
Όσο αφορά τους πυκνωτές δεν γνωρίζω τι ποιότητες χρησιμοποιούνται (του Rotel αναφέρουν πως είναι φτιαγμένοι στην M. Βρετανία).
Στην εικόνα το διαφορετικό μέγεθος οφείλεται στην διαφορετική διηλεκτρική αντοχή (35V vs 63V).
Οι κρυσταλλικές δίοδοι είναι αρκετά παλαιότερες (1Ν4148 και ζένερ από ότι είδα) και φτηνότερες,
ενώ οι κανονικές είναι πιο σύγχρονες και αξιόπιστες, όμως και πάλι δεν γνωρίζουμε τι είδος είναι στον Audiolab.
Οι γέφυρες σύνδεσης J77, 78, 79 είναι για μεταφορά ρεύματος τροφοδοσίας από τον μετασχηματιστή και δεν σχετίζονται με σήμα.
Για την ποιότητα των PCB δεν μπορων να εχω άποψη.

Έχω ακούσει κάμποσα πολύ ακριβότερα συστήματα, ακούω συχνά πυκνά ζωντανή μουσική.

Αν κάποιος μου δώσει τσάμπα τον Mark Levinson όπως μου έδωσε τον Rotel ο mdvq , θα τον ακούσω/αξιολογήσω και αυτόν.. αλλά κυνηγός συσκευών δεν είμαι..

Πορεύομαι με αυτά που έχω και είμαι ικανοποιημένος.

ΥΣ
Στον Rotel δεν έκανα καμία βελτίωση στα ηλεκτρονικά του, μόνο βάρος του πρόσθεσα.. εδώ είναι το νήμα του audiolab , αυτός "δέχτηκε" πολλές αλλαγές σε υλικά.
"Πορεύομαι με αυτά που έχω και είμαι ικανοποιημένος."
Αυτό φίλε vlad είναι ευτυχία, και δε μιλάω μόνο για τα στέρεα!

• Like
Reactions: vlad66
Από τις φωτογραφίες το υλικό μου φαίνεται παρόμοιο.
Όσο αφορά τους πυκνωτές δεν γνωρίζω τι ποιότητες χρησιμοποιούνται (του Rotel αναφέρουν πως είναι φτιαγμένοι στην M. Βρετανία).
Στην εικόνα το διαφορετικό μέγεθος οφείλεται στην διαφορετική διηλεκτρική αντοχή (35V vs 63V).
Ο πυκνωτής πάνω σε αυτόν της Rotel δεν αφορούσε το ποστ, η φωτογραφία μου έμεινε από κάτι που έδειξα στον Dim Dim...

Οι κρυσταλλικές δίοδοι είναι αρκετά παλαιότερες (1Ν4148 και ζένερ από ότι είδα) και φτηνότερες,
ενώ οι κανονικές είναι πιο σύγχρονες και αξιόπιστες, όμως και πάλι δεν γνωρίζουμε τι είδος είναι στον Audiolab.
1Ν4002 με 0,14€ το τεμάχιο

IMG_20260423_121936.jpg
Όλα τα υλικά τα κράτησα..
Έβαλα Schottky (στα 3Α γιατί δεν βρήκα μικρότερες)

Οι γέφυρες σύνδεσης J77, 78, 79 είναι για μεταφορά ρεύματος τροφοδοσίας από τον μετασχηματιστή και δεν σχετίζονται με σήμα.
Αυτό ήθελα να δείξω.. τις γέφυρες.
Άσχετα αν δεν σχετίζονται με σήμα , είναι πολύ καλής ποιότητας χωρίς τσιγκουνιές.
Έχει και σε άλλα σημεία παρόμοιες.

Για την ποιότητα των PCB δεν μπορων να εχω άποψη.
(y)

Υπάρχει μεγάλη διαφορά στην χωρητικότητα των πυκνωτων και από την άλλη το ρεύμα που μεταφέρεται μέσα στην πλακέτα του προ είναι μικρό αν δεν κάνω λάθος. Δεν ξέρω τι να πω.

Εγώ είμαι πολύ μεγάλος φαν πάντως και πιθανώς να μην έχω αντικειμενική άποψη
Και μόνο ότι ο audiolab είναι πολύ καλύτερος από τους ανάλογους της εποχής advance acoustic (MPP 206 & 505) , φτάνει να γίνεις φαν..
Επίσης είναι καλύτερος από το προενισχυτικό τμήμα του creek (δεν θυμάμαι μοντέλο, 1700€ είχε) , τον οποίον τον έχει ο mparaxir και τον δοκίμασε ένα βράδυ σπίτι του..

Θα τον ακούσεις τον Rotel όταν έρθεις...

• Like
Reactions: Ge0rge

View attachment 270561

Οι μπαρες μου φαινονται μπρουτζινες, εκτος κι αν δεν φαινονται σωστα τα χρωματα στη φωτο.

Κατά πάσα πιθανότητα είναι χάλκινες. Απλά με την οξείδωση θα έχει αλλάξει λίγο το χρώμα τους.

Ο Rotel είναι αρκετά εντυπωσιακός εσωτερικά, έχει ακολουθήσει πρακτικές πολύ σοβαρής κατασκευής.

Ο Audiolab είναι πιο τυπικής σχεδίασης.