Αναβάθμιση ψηφιακής πηγής, τα φώτα σας

@ kiriak
Στα χρήματα που κινείσαι αξίζει να δεις και ν' ακούσεις αυτό: Mytek Stereo 192 DSD DAC Black

Η Mytec είναι πασίγνωστη στον κόσμο των επαγγελματιών και στις Hi-End δισκογραφικές εταιρείες. Άγνωστη όμως στους κύκλους του Consumer Hi-End. Δε σου κρύβω ότι το έχω βάλει στο μάτι. Άν δεν ήμουν πλήρως καλυμμένος με το Prism Sound Ορφεύς και αν δεν ήταν αυτή η παλιοκατάσταση, που δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει, θα το είχα πάρει και αυτό, ειδικά για την ικανότητα της native DSD αναπαραγωγής.

Υπ' όψιν ότι το μηχάνημα είναι σε εξέλιξη ακόμα όσον αφορά το Software που αφορά την DSD αναπαραγωγή. Τα τελευταία νέα είναι πολύ καλά όμως.

Και η δυνατότητα σύνδεσης είτε από USB είτε από Firewire είναι επίσης ένα μεγάλο πλεονέκτημα...

Για τον μη επαγγελματία - τον κοινό χομπίστα, η δυνατότητα DSD έχει κάποιο νόημα;

δεν ξέρω
αν έχει νόημα για αυτούς που έχουν SACD (ριπάρονται; )

ούτε ξέρω αν μπορεί κανείς να βρει αρχεία DSD

όσον αφορά εμένα, η αναζήτηση dac τελείωσε
(προς το παρόν τουλάχιστον, μπορεί αν το ακούσω να αλλάξω γνώμη και να ξαναψάχνομαι)

κατέληξα σε τυφλή παραγγελία του metrum acoustics

Η απόφαση πάρθηκε μετά από μακρά αναζήτηση μέσω ίντερνετ και όπως καταλαβαίνετε είναι τυφλή αγορά και ότι κάτσει.

Προφανώς για πολλούς δεν κάνει λογική η αναζήτηση συσκευής ήχου μέσω τεστ και φόρουμς, χωρίς ακρόαση αλλά έχω έτοιμες τις δικαιολογίες (!!)

Αυτόν τον καιρό (και μετά από τρίμηνη απουσία στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους) δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για ακροάσεις.
Τρέχουν άπειρες εκκρεμότητες μετά την επιστροφή μου τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και σε οικογενειακό.
Η επίσκεψη σε αντιπροσώπους και καταστήματα δυνατή μόνο ορισμένα Σάββατα, οπότε οι ακροάσεις θα τραβούσανε μέσα στο καλοκαίρι.

Αλλά το κρίσιμο σημείο είναι το τι θα άκουγα. Όλοι συμφωνούν ότι τα ντακς επηρεάζουν το τελικό απότέλεσμα λιγότερο από τον ενισχυτή και πολύ λιγότερο από τα ηχεία. Οπότε εγώ ο άπειρος (ούτε το δικό μου σύστημα δε μπορώ να κρίνω) πως θα καταλάβαινα ότι το ΒΩΨ ντακ είχε φοβερό μπάσο και δεν ήταν ο ενισχυτής ή τα ηχεία;

Οπότε αποφάσισα να συμβουλευτώ φόρουμς και τεστς στην αναζήτηση αυτή. Αφιέρωσα αρκετό χρόνο (που είχα τους τρεις μήνες που ήμουν στο εξωτερικό). Και όσον αφορά τα τεστς των περιοδικών , αλλά και τις γνώμες κατόχων στα φόρουμς έχω μάθει να διαβάζω πίσω από τις λέξεις, το κρυμμένο νόημα. Π.χ. κάποιος που λέει ότι έχει το τάδε ντακ που πάιζει όσο ντακς πενταπλάσιας αξίας, αλλά ταυτόχρονα και ο ενισχυτής του και τα ηχεία του παίζουν όσο κομμάτια τριπλάσιας ή πενταπλάσιας αξίας. αυτομάτως για μένα η γνώμη του παύει να έχει αξία. Ή επίσης δείτε τα τεστς των περιοδικών, όσο και να θέλουν να προωθήσουν ένα προϊόν, δε θέλουν ταυτόχρονα να ξεφτιλιστούν και να χάσουν αναγνώστες. Δείτε όχι ΤΙ λένε για ένα προϊόν αλλά ΠΩΣ το λένε, δε είναι πάντα εμφανές ή εύκολο να βγάλει κανείς το κρυμμένο νόημα, αλλά τουλάχιστον μπορεί να αρχίσει να ψυλιάζεται τι παίζει.

Τα λινκς που παρατέθηκαν στα ποστς 1 και 3 εδώ

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/88968-Metrum-Acoustics-what-chip-inside-NOS-DACs-%28Quad-Octave%29

ήταν η αρχή για να μπει το ντακ στα υποψήφια. Η αναζήτηση NOS Dac και το γεγονός ότι ήταν εντός μπάτζετ με έκαναν να το σκεφτώ περισσότερο. Η απόφαση πάρθηκε μετά από το τεστ του τελευταίου HiFi Choice. Δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί τόσο ενθουσιώδη σχόλια ούτε για αγγλικά προϊόντα.
Η απουσία σύγκρισης με ανάλογης τιμής αγγλικά ντακς (τέτοιες έστω σύντομες συγκρίσεις είναι συνηθισμένες στο περιοδικό αυτό) λέει για μένα πιο πολλά από το τεστ το ίδιο.

Τέλος πάντων, η παραγγελία έγινε, σε κάνα μήνα θα έχω μία πρώτη ιδέα. Μπορεί τα τεστς να επαληθευτούν, μπορεί και όχι........

(περισσότερες πληροφορίες για ενδιαφερόμενους στο ποστ Νο 36

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/88968-Metrum-Acoustics-what-chip-inside-NOS-DACs-%28Quad-Octave%29/page4

Απάντηση: Re: Αναβάθμιση ψηφιακής πηγής, τα φώτα σας

Για τον μη επαγγελματία - τον κοινό χομπίστα, η δυνατότητα DSD έχει κάποιο νόημα;

δεν ξέρω
αν έχει νόημα για αυτούς που έχουν SACD (ριπάρονται; )

ούτε ξέρω αν μπορεί κανείς να βρει αρχεία DSD

Ένα feature απλά είναι και τίποτα παραπάνω
Αλλά για εμένα είχε μια κάποια αξία
Εξαρτάται και τη μουσική που έχει ο καθένας
Εγώ κάποια sacd που έχω κλασικής μουσικής δεν είχα αρκετά καλή πηγή να τα ακούσω
Ripping γίνεται με παλιό ps3 , αλλά είναι δύσκολος ο δρόμος…
Πιθανά θα προτιμούσα να τα έχω εξ αρχής σε hi bit rate flacs, αλλά συζητώ για ηχογραφήσεις dsd σε sacd.

Όπως και να έχει το ‛feature’ αυτό το κατά-ευχαριστήθηκα στο σαλόνι μου :-)
Φυσικά μπορούσα να ζήσω και χωρίς, αλλά έστω για κάποια δικά μου δισκάκια, το επιδίωξα.

Δηλαδή μη τρελαινόμαστε με αυτή τη δυνατότητα, εξαρτάται από τον ‛ακροατή’ και το ‛περιεχόμενο’ :-)

Re: Απάντηση: Αναβάθμιση ψηφιακής πηγής, τα φώτα σας

Ένα feature απλά είναι και τίποτα παραπάνω
Αλλά για εμένα είχε μια κάποια αξία
Εξαρτάται και τη μουσική που έχει ο καθένας
Εγώ κάποια sacd που έχω κλασικής μουσικής δεν είχα αρκετά καλή πηγή να τα ακούσω
Ripping γίνεται με παλιό ps3 , αλλά είναι δύσκολος ο δρόμος…
Πιθανά θα προτιμούσα να τα έχω εξ αρχής σε hi bit rate flacs, αλλά συζητώ για ηχογραφήσεις dsd σε sacd.

Όπως και να έχει το ‛feature’ αυτό το κατά-ευχαριστήθηκα στο σαλόνι μου :-)
Φυσικά μπορούσα να ζήσω και χωρίς, αλλά έστω για κάποια δικά μου δισκάκια, το επιδίωξα.

Δηλαδή μη τρελαινόμαστε με αυτή τη δυνατότητα, εξαρτάται από τον ‛ακροατή’ και το ‛περιεχόμενο’ :-)

...και το σύστημα-χώρο Τάσο.
Ένα μικρό μεν, αλλά σημαντικό σε αξία ποσοστό ηχογραφήσεων βρίσκεται σε DSD Format. Εάν η διάδοση και διάθεση του μέσω Internet συνεχιστεί και επεκταθεί, όπως ήδη γίνεται από κάποιες εταιρείες, τότε είναι ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό.

Μέχρι τώρα το πρόβλημα ήταν η έλλειψη των κατάλληλων DAC's και interface (μετρούνται στα δάκτυλα των δύο χεριών οι κατάλληλοι) και το κυριότερο η έλλειψη software αναπαραγωγής, δηλαδή players.

Επιτέλους τα νέα στον τομέα είναι καλά. Και απ' αυτό μόνο όφελος μπορεί να προκύψει...