Αναβαθμιση σωματος ή αγορα φακων?? Και τα δυο, αδυνατον...

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
37,192
Βριλήσσια
Αγορασα προσφατα την Nikon D5000 σαν entry level camera απο την οποια ειμαι ευχαριστημενος οντας και ο ιδιος entry level στον κοσμο των dSLR.

Η αρχη εγινε πριν απο κανα χρονο οταν το Multirama ειχε μια προσφορα την (εξαιρετικη) Panasonic G1 με φακο 14-45μμ μονο 249 Ευρω! Το προβλημα ηταν οτι οι φακοι των μ3/4 περα απο ακριβοι ηταν και ελαχιστοι, οποτε αποφασισα να συνεχισω με Νικον -εξ'ου και το ως ανω αποκτημα με swivel οθονη, επηρρεασμενος απο την G1.

Ετσι λοιπον κατεληξα σημερα με τον εξης εξοπλισμο φακων

Nikkor 18-55VR & 55-200VR (kit)
Nikkor 35mm 1.8
Nikkor 85mm 3.5 Micro
Samyang 8mm fisheye

Και τωρα το (ευχαριστο) διλλημα:

Απο τη στιγμη που ανακοινωθηκε η D5100, αν και προσπαθουσα να πεισω τον εαυτο μου οτι ειναι νωρις (και κριμα) να αναβαθμισω, καθομουν σε αναμμενα καρβουνα... Νομιζω οτι καποιοι φιλοι θα με καταλαβουν, ειδικα αν ειναι gadget maniacs σαν και μενα...

Εκατσα και υπολογισα λοιπον τι θελω να κανω (για να ηρεμησω) και κατεληξα σε δυο ισοτιμες εναλλακτικες

1) Αγορα των κατωτερω φακων για να ξεχαστω και να μου περασει η αρρωστια της αναβαθμισης:

-Nikkor 16-85mm
-Tokina 11-16mm
(2nd runner up: Samyang 14mm)

2) Αγορα οχι της Nikon D5100 αλλα της Nikon D7000(+Νikkor 18-105VR). Ναι, γνωριζω οτι δεν κατεχω ακομα ουτε το 50% της D5000, αλλα την λαχταρησα την αλλη, και τη λαχταρησα τα μαλα!

Τη γνωμη και τη συμβουλη σας παρακαλω. Ποια εναλλακτικη νομιζετε πρεπουσα.

(Παρεμπιπτοντως αφου αργα η γρηγορα θα αναβαθμισω, οι ανωτερω προτεινομενοι φακοι ειναι ανταξιοι της D7000? Η τι αλλο προτεινετε αναλογιζομενοι τους ηδη υπαρχοντες φακους που διαθετω).

Η αγορα θα γινει αυριο το απογευμα, τελεσιδικα, δεν κρατιεμαι :drummer:.

Σας ευχαριστω εκ των προτερων

"...αλλα την λαχταρησα την αλλη, και τη λαχταρησα τα μαλα!"

Ειναι πολυ σοβαρο το παραπανω ! :grandpa:

Εγώ σου προτείνω να μην αγοράσεις τιποτα.

Aν σε ενδιαφέρει πραγματικά το σπόρ, επένδυσε σε γνώση διαβασμα, βγάλε οσο περισσοτερες φωτογραφίες μπορείς (εκατοντάδες) , πειραματισου και μάθε (μονος σου λές οτι εισαι αρχάριος) και μετά θα μπορεις να κρινεις τι πραγματικά σου χρειάζεται..

Αν σώνει και καλά θες να ξοδέψεις, ξεκινα να αγοράσεις ενα τρίποδο ή ενδεχομενως ενα φλας (μαζι με μερικά βιβλία για flash photography). Θα σε κρατήσουν απασχολημένο - εαν εχεις ορεξη - για αρκετους μήνες, ισως και χρόνια...

tokima παρε, και φλας η τον 50/1.4.
Ο 16-85 απο την στιγμη που εχεις τον 18-55 δεν ειναι απαραιτητος νομιζω.

Εγώ σου προτείνω να μην αγοράσεις τιποτα.

Aν σε ενδιαφέρει πραγματικά το σπόρ, επένδυσε σε γνώση διαβασμα, βγάλε οσο περισσοτερες φωτογραφίες μπορείς (εκατοντάδες) , πειραματισου και μάθε (μονος σου λές οτι εισαι αρχάριος) και μετά θα μπορεις να κρινεις τι πραγματικά σου χρειάζεται..

Αν σώνει και καλά θες να ξοδέψεις, ξεκινα να αγοράσεις ενα τρίποδο ή ενδεχομενως ενα φλας (μαζι με μερικά βιβλία για flash photography). Θα σε κρατήσουν απασχολημένο - εαν εχεις ορεξη - για αρκετους μήνες, ισως και χρόνια...

Αγαπητη Geoha, το σπορ με ενδιαφερει παρα πολυ και το εχω αρχισει απο το 1998 με μια Casio των 340.000 δραχμων!!! Εχω ακομα το κουτι!!

Τραβαω γυρω στις 4000+ φωτογραφιες το χρονο. Η διαφορα ειναι οτι μεχρι προτινος χρησιμοποιουσα compact cameras τις οποιες αγοραζα κατα κορον μεχρι να μεινω ικανοποιημενος. Η LX3 και η Sony WX1 με φρεναραν καπως.

Και τριποδα εχω και φλας εχω και καμμια πενηνταρια ebooks για φωτογραφια εχω, τα οποια προσφατως εχω αρχισει να μελετω επισταμενως.

Αλλα εχω το μικροβιο του γκατζετακια. Μεχρι τωρα την σχετικα φτηνο, τωρα αλλαζουν τα πραγματα με τους εναλλαξιμους φακους και τα νεα dslr μοντελα. Το average μιας compact δεν ξεπερνουσε τα 250-300 ευρω... Τωρα εμπλεξα για τα καλα και προσπαθω να χτισω μια ικανοποιητικη βαση ετσι ωστε να καθησω να μαθω αλλα να μην μου λειπει κατι σημαντικο απο εξοπλισμο.

Πιστευω οτι οταν ολοκληρωσω το ανωτερω εγχειρημα θα ησυχασω και θα κατσω στ' αυγα μου για αρκετο καιρο.

Πιστεψε με δεν ειναι ευκολο να εισαι σε αυτο το φορουμ και να βλεπεις τον εξοπλισμο που εχουν τα παιδια και να μην ζηλευεις με την καλη εννοια.

Τουλαχιστον τωρα που υπαρχει δουλεια, ειναι ευκαιρια να 'επενδυσω' κατι παραπανω στο χομπυ μου, γιατι αυριο μπορει να μην εχω την δυνατοτητα. Οι καιροι ειναι δυσκολοι...τουλαχιστον lets have fun while we can :)

Ευχαριστω για το σχολιο σου και περιμενω τη γνωμη σου!

tokima παρε, και φλας η τον 50/1.4.
Ο 16-85 απο την στιγμη που εχεις τον 18-55 δεν ειναι απαραιτητος νομιζω.

Εννοεις τον τοκινα που εχω ηδη στη λιστα. Ναι?

Φλας σκεφτομαι να παρω αργοτερα, αφου κατανοησω την τεχνη του μακρο. Θελω αυτο το ειδικο της Νικον. Κατα τα αλλα δεν μου αρεσει το φλας και το αποφευγω- δεν ξερω γιατι- και αρκουμαι στο φλας της μηχανης.

50 1/4? Μπορεις να μου περιγραψεις σε παρακαλω ποιο ακριβως μοντελο? Για τον 16-85 δεν εχεις αδικο, αλλα διαβαζω στο φορουμ οτι ειναι εξαιρετικος και πολυ ανωτερος του κιτ.

Το καλο ειναι οτι αυτη η μηχανη μπορει να φορεσει και παλαιους φακους που ο κ.Βλασιδης αποκαλει διαμαντακια και θελω να τα ανακαλυψω σιγα σιγα.

Αγαπητη Geoha, το σπορ με ενδιαφερει παρα πολυ και το εχω αρχισει απο το 1998 με μια Casio των 340.000 δραχμων!!! Εχω ακομα το κουτι!!

Τραβαω γυρω στις 4000+ φωτογραφιες το χρονο. Η διαφορα ειναι οτι μεχρι προτινος χρησιμοποιουσα compact cameras τις οποιες αγοραζα κατα κορον μεχρι να μεινω ικανοποιημενος. Η LX3 και η Sony WX1 με φρεναραν καπως.

Και τριποδα εχω και φλας εχω και καμμια πενηνταρια ebooks για φωτογραφια εχω, τα οποια προσφατως εχω αρχισει να μελετω επισταμενως.

Αλλα εχω το μικροβιο του γκατζετακια. Μεχρι τωρα την σχετικα φτηνο, τωρα αλλαζουν τα πραγματα με τους εναλλαξιμους φακους και τα νεα dslr μοντελα. Το average μιας compact δεν ξεπερνουσε τα 250-300 ευρω... Τωρα εμπλεξα για τα καλα και προσπαθω να χτισω μια ικανοποιητικη βαση ετσι ωστε να καθησω να μαθω αλλα να μην μου λειπει κατι σημαντικο απο εξοπλισμο.

Πιστευω οτι οταν ολοκληρωσω το ανωτερω εγχειρημα θα ησυχασω και θα κατσω στ' αυγα μου για αρκετο καιρο.

Πιστεψε με δεν ειναι ευκολο να εισαι σε αυτο το φορουμ και να βλεπεις τον εξοπλισμο που εχουν τα παιδια και να μην ζηλευεις με την καλη εννοια.

Τουλαχιστον τωρα που υπαρχει δουλεια, ειναι ευκαιρια να 'επενδυσω' κατι παραπανω στο χομπυ μου, γιατι αυριο μπορει να μην εχω την δυνατοτητα. Οι καιροι ειναι δυσκολοι...τουλαχιστον lets have fun while we can :)

E, οχι και αγαπητή :smash:

(Πρέπει να αλλάξω username .... )

........ gadget maniacs σαν και μενα...
Έχεις προσπαθήσει να απαντήσεις στο ερώτημα :
- Γιατί φωτογραφίζω; Επειδή μου αρέσει η ενασχόληση με το σπόρ; Ή μήπως γουστάρω το μέσον (τη μηχανή δηλαδή) ;
- Ένας ζωγράφος ας πούμε δεν ζωγραφίζει επειδή του αρέσουν τα πινέλα και οι μπογιές, θα γινόταν μπογιατζής τότε !
Δώσε την απάντησή σου και θα βρείς το δρόμο σου!

Κουρτίνα 1 για 'μένα. Εκτός και αν σε ενδιαφέρει το video :)

Και η αλλη κουρτινιτσα καλη δεν ειναι? :)))

Ξερω οτι κανω υπερβολη...να μην το πω αλλιως... και προσπαθω να βρω αλλοθι και 'συνενοχους' για να εχω τη συνειδηση μου πιο ησυχη.

Αναφορικα με το βιντεο, ναι με ενδιαφερει πολυ με το macro φακο. Ζουζουνια, μυρμηγκια, σαλιγκαρακια, αραχνες κλπ. Μαγεια ο μικροκοσμος.

Τα παραπανω 2 bold ειναι συγκρουομενα :worshippy:

Έχεις προσπαθήσει να απαντήσεις στο ερώτημα :
- Γιατί φωτογραφίζω; Επειδή μου αρέσει η ενασχόληση με το σπόρ; Ή μήπως γουστάρω το μέσον (τη μηχανή δηλαδή) ;
- Ένας ζωγράφος ας πούμε δεν ζωγραφίζει επειδή του αρέσουν τα πινέλα και οι μπογιές, θα γινόταν μπογιατζής τότε !
Δώσε την απάντησή σου και θα βρείς το δρόμο σου!

Καταλαβαινω τι λες spageo, αλλα...

Λατρευω τα gadgets. Μεσα σε αυτα περιλαμβανονται και οι φωτογραφικες μηχανες και οι φακοι τωρα τελευταια...

Μου αρεσει πολυ η φωτογραφια, οπως προανεφερα, αλλα μου αρεσει εξ'ισου και το "μεσον" που λες, το οποιο προφανως το βλεπω σαν gadget. Δεν ειναι κακο νομιζω.

Διευκρινιζω δε, οτι την φωτογραφια δεν την αισθανομαι τοσο σαν τεχνη (περα απο τη μακροφωτογραφια) οσο σαν ιστορικη καταγραφη ολων των στιγμων της ζωης μου και των αγαπημενων μου προσωπων στα διαφορετικα περιβαλλοντα που κατα καιρους διαβιουμε.

Αρα το δρομο μου τον γνωριζω, καθως γνωριζω καλα οτι καποιες φορες το περιστασιακο "ξεστρατισμα" ειναι αναποφευκτο (και ενιοτε το πιο ομορφο) μερος του ταξιδιου :-)

Δεν αμφέβαλα γιά την απάντησή σου ! Σου προτείνω φυσικά το πρώτο σενάριο!
Οι φακοί στο κάτω-κάτω μένουν τα σώματα έρχονται, χαλάνε, τα βαριόμαστε, ξέρεις εσύ!
Να 'σαι καλά!

Τα παραπανω 2 bold ειναι συγκρουομενα :worshippy:

Σοφα παρετηρησες και σωστα διατυπωσες DB! :worshippy:

Σου διεφυγε βεβαια οτι ρητα ανεφερα, λιγο πιο πανω, οτι ψαχνω ενα ειδος 'αλλοθι' για συγκαλυψω την εξαρτηση μου και τις συνεπεις της απο το νεο μου χομπυ.

Αν δεν ειχα μπει σε αυτο το ομορφο φορουμ, μαλλον θα την ειχα σκαπουλαρει πιο οικονομικα, αλλα this is life και πληρωνω (ευχαριστως) το τιμημα :))

Δεν αμφέβαλα γιά την απάντησή σου ! Σου προτείνω φυσικά το πρώτο σενάριο!
Οι φακοί στο κάτω-κάτω μένουν τα σώματα έρχονται, χαλάνε, τα βαριόμαστε, ξέρεις εσύ!
Να 'σαι καλά!

Παντως γνωριζω οτι γνωριζεις ποιο σεναριο θα με ευχαριστουσε περισσοτερο :-)

Παρ'ολο που η λογικη σωστα λεει "go for the lenses", σκεφτομαι οτι αν ω μη γεννητο χασουμε τη δουλιτσα μας, θα εχω κολλησει με ενα μετριο σωμα και πολλους καλους φακους. Δεν ειναι καλυτερο να εχω κολλησει με ενα καλο σωμα (gadget) και λιγοτερο καλους φακους? Τουλαχιστον να υπαρχει λιγη χαρα μεσα στη μιζερια :-)

Θα δουμε πια φωνη θα υπερισχυσει μεχρι αυριο.

Σ'ευχαριστω spageo.

Εφόσον είσαι γκατζετάκιας και δεν πρόκειται να σταματήσεις όπως λες (ή δεν λες) άρχισε μια συστηματική αναβάθμιση σε φακούς.

Κάνε ένα πλάνο κάπως μεγαλόπνοο, με δύο εναλλακτικές ανά κατηγορία φακού (μια καλή και μια ακριβή-ιδανική), και άρχισε να το υλοποιείς σιγά-σιγά.

Ψαρομάτη, μάκρο, και απλό στάνταρ φακό έχεις, αυτούς τους κρατάς. Σε αυτούς δεν θα δεις αισθητή βελτίωση ακόμη και εάν αναβαθμιστείς ή το κέρδος από την αναβάθμιση θα είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με το κόστος.
Μπορείς να καλύψεις με καλύτερους φακούς, το πεδίο του υπερευρυγωνίου, του γρήγορου στάνταρ ζου, του γρήγορου τέλε ζουμ, και αναλόγως τα γούστα ή το είδος φωτογράφισης με το οποίο καταπιάνεσαι, του σταθερού φακού πορτραίτου, του μεγάλου τηλεφακού.

Είναι λάθος να λέμε "μέτριο σώμα" σήμερα.
Μια χαρά φωτογραφίες μπορεί να σου δώσει η 5000. Εάν το θέμα σου είναι σε χαμηλό φωτισμό, αντί να έχεις τον 18-55 και να φωτογραφίζεις στα 6400iso (που μη νομίζεις ότι η 5100 θα τα καταφέρνει και τόσο καλά εκεί, είπαμε υπάρχουν και κάποια όρια) και f/5.6 δεν θα ήταν προτιμότερο να έχεις έναν γρήγορο ζουμ f/2.8 και να φωτογραφίζεις στα 1600;

Φίλε μου και εμένα μου άρεσε πολύ η Nikon D7000 πράγματι πρόκειται για υπέροχη μηχανή. Αγόρασε το Σάββατο που μας πέρασε η κόρη μου την Canon EOS 600D με ένα Tamron 18-270 VR. Έτσι ζήλεψα και εγώ και άρχισα να ψάχνω και εγώ για μηχανή, γύρισα τα μαγαζιά και μου άρεσε πολύ η ποιότητα της Nikon D7000. Εγώ θα σου σύστηνα να πάρεις την μηχανή χωρίς φακό, ήδη έχεις φακούς από κιτ και αν θες παίρνεις μετά αν ζορίζεσαι ένα καλύτερο φακό. Εγώ δεν είμαι ιδικός αλλά άπλα είμαι γκατζετακιας και σε καταλαβαίνω. Νομίζω πως το Body μετρητά το βρίσκεις με ζωντανά χρήματα αν τους δείξεις 950 έως 980 .