Αναβάθμιση-Συντήρηση Musical Fidelity A-1 Anniversary

δεν μπορω να καταλάβω ακριβώς τι είναι αυτές οι τασεις που εχεις μετρήσει. για το ρευμα ηρεμίας πρέπει να μετρήσεις την τάση πανω στα δυο ακρα της αντιστασης R30 ή R31. εαν αυτες οι αντιστασεις ειναι ακριβως ιδιες τοτε πρεπει και οι τασεις να ειναι ακριβως ιδιες(πραγμα απίθανο) αφου το ρευμα ηρεμίας περναει απο το ενα τρανζιστορ προς το αλλο μεσω των αντιστάσεων αρα το ρευμα ειναι ενα και ιδιο για τα δυο τρανζιστορ.
για να βρεις το ρεύμα απλα διαιρείς την ταση που θα βρεις πανω στην μια αντισταση με την τιμη της αντιστασης .
 
τα ποδαράκια ειναι ιδια σε ολα τα TO3 τρανζίστορ αρα εισαι ΟΚ. ασε που αμα δεν ήσουν θα γινόταν ναυτική εβδομάς......
 
Κώστα ευχαριστώ για την απόκριση.

Εφόσον και τα δύο τρανζίστορ (σε κάθε κανάλι) είναι κοινού εκπομπού, η τάση που μετράω, είναι του συλλέκτη, τόσο για τα pnp όσο και για τα npn - σωστά;
Σε αυτά ο συλλέκτης είναι πάντα το σώμα του τρανζίστορ - σωστά;
Απλά υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση (λογικό νομίζω) από το συλλέκτη μέχρι την αντίσταση, δηλ. μια μικρή πτώση 2-3mV.

Όμως βλέπω ότι η τάση στα τρανζίστορ pnp είναι 211-213 (μετρώντας στις αντιστάσεις), ενώ στα npn είναι -163 έως -168mV. Πρακτικά το ρεύμα ηρεμίας δεν είναι το ίδιο μεταξύ pnp & npn (για αυτό έβαλα στους υπολογισμούς μου το μέσο όρο σε κάθε κανάλι).
Υπόψη ότι οι αντιστάσεις (δύο σε κάθε κανάλι είναι ταυτόσημες 0,22ohm).

Επίσης βρήκα μια παραπομπή για αυτού του τύπου τρανζίστορ, όπου αναγράφει την τοπολογία του. Η απόσταση ακίδων κορυφής είναι άνιση (κόκκινο vs πορτοκαλί), οπότε εάν βάλουμε την μικρότερη απόσταση προς τα επάνω τότε αριστερά έχουμε τη βάση και δεξιά τον εκπομπό.

Δηλαδή Κώστα εάν μπέρδευα τη βάση με τον εκπομπό και τα έβαζα ανάποδα, τι θα γινόταν κάψιμο;
 

Attachments

  • bipolar.jpg
    bipolar.jpg
    21.9 KB · Views: 82
Μανόλη νομίζω ως πρέπει να ξαναγίνουν οι μετρήσεις, εκτός και αν υπάρχει λάθος στο …τυπογραφείο.
- Η τάση που αντιστοιχεί στο ρεύμα ηρεμίας επί των αντιστάσεων δεν μπορεί να είναι RMS αλλά μόνο DC.
- Το ρεύμα ηρεμίας μετριέται χωρίς σήμα στην είσοδο και χωρίς φορτίο στην έξοδο. Μετράμε την συνεχή τάση σε κάποια από τις αντιστάσεις των εκπομπών και μετά υπολογίζουμε το ρεύμα, με δεδομένο πως οι τιμές των αντιστάσεων δεν έχουν μεταβληθεί λόγω θέρμανσης.
- Οι μικρές διαφορές στα ρεύματα μεταξύ των PNP και NPN τρανζίστορ, προκύπτουν όταν έχουμε συνδέσει φορτίο στην έξοδο και οφείλονται σε δυο βασικές αιτίες.
Η πρώτη στη κατασκευαστική διαφορά μεταξύ PNP και NPN τρανζίστορ, με τα πρώτα να έχουν μεγαλύτερο κέρδος ρεύματος (η διαφορά αυτή ίσως μεγεθυνθεί με την αύξηση της θερμοκρασίας).
Η δεύτερη αιτία εντοπίζεται στην μεταβολή του κυκλώματος τόσο λόγω μικρών αποκλίσεων των υλικών, αλλά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την θερμοκρασιακή μεταβολή των εξαρτημάτων. Εδώ βοηθάει πολύ η ανάδραση.
 
Re: Απάντηση: Αναβάθμιση-Συντήρηση Musical Fidelity A-1 Anniversary

Μανόλη νομίζω ως πρέπει να ξαναγίνουν οι μετρήσεις, εκτός και αν υπάρχει λάθος στο …τυπογραφείο.
- Η τάση που αντιστοιχεί στο ρεύμα ηρεμίας επί των αντιστάσεων δεν μπορεί να είναι RMS αλλά μόνο DC.

Συγνώμη Ντίνο, dc μέτρησα, αλλά συνηθισμένος να γράφω όλο για ac-rms έβαλα και στο dc rms. Πάντως για κάθε ενδεχόμενο θα επαναλάβω σε λίγη ώρα τις μετρήσεις.


... Το ρεύμα ηρεμίας μετριέται χωρίς σήμα στην είσοδο και χωρίς φορτίο στην έξοδο. Μετράμε την συνεχή τάση σε κάποια από τις αντιστάσεις των εκπομπών και μετά υπολογίζουμε το ρεύμα, με δεδομένο πως οι τιμές των αντιστάσεων δεν έχουν μεταβληθεί λόγω θέρμανσης.
Τηρήθηκαν στο επ' ακριβώς οι παραπάνω προυποθέσεις.

...Οι μικρές διαφορές στα ρεύματα μεταξύ των PNP και NPN τρανζίστορ, προκύπτουν όταν έχουμε συνδέσει φορτίο στην έξοδο και οφείλονται σε δυο βασικές αιτίες.
Η πρώτη στη κατασκευαστική διαφορά μεταξύ PNP και NPN τρανζίστορ, με τα πρώτα να έχουν μεγαλύτερο κέρδος ρεύματος (η διαφορά αυτή ίσως μεγεθυνθεί με την αύξηση της θερμοκρασίας).
Η δεύτερη αιτία εντοπίζεται στην μεταβολή του κυκλώματος τόσο λόγω μικρών αποκλίσεων των υλικών, αλλά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την θερμοκρασιακή μεταβολή των εξαρτημάτων. Εδώ βοηθάει πολύ η ανάδραση.
Τις μετρήσεις τις πήρα μετά από αρκετή ώρα λειτουργίας του ενισχυτή (μισή έως μία ώρα). Δεν μπορώ όμως να έχω το καπάκι της ψήκτρας στη θέση του, γιατί δεν μπορώ να μετρήσω (το καπάκι στον Α1 βιδώνει πάνω στο Π για τα ημιαγωγά και δεν υπάρχει πρόσβαση με αυτό). Βάζω ένα επαρκέστατο ανεμιστήρα να ψύχει τα ημιαγωγά έτσι ώστε να δουλεύω με ανοιχτό τον ενισχυτή.
Δεν ξέρω πως αλλιώς μπορεί να μετρηθεί η τάση στις αντιστάσεις με κλειστό το κουτί με την εργοστασιακή ψήκτρα(*).
Να δημιουργεί αυτή η προσέγγιση μέτρησης πρόβλημα; Πάντως τη συμπεριφορά διαφορετικών τιμών τάσης μεταξύ των ημιαγωγών την είχα και πριν αλλάξω τα τρανζίστορ εξόδου (τις τιμές τις αναγράφω στο μήνυμα #67).
Κατά την αφή των αντιστάσεων R30, R31 δεν είχα παρατηρήσει αίσθηση ότι καίνε, απλά λίγο θερμές. Μήπως να μετρήσω τα R30, R31 επί του κυκλώματος με κρύο τον ενισχυτή και αμέσως μετά τη μέτρηση με σβήσιμο του ενισχυτή;

(*) Μετέπειτα προσθήκη = μήπως να κολλήσω 4 καλώδια από τις αντιστάσεις προς τα έξω του ενισχυτή και να πάρω εκεί τις μετρήσεις;
 
Last edited:
Μανολη την ταση στους συλλέκτες την μετράς σε σχέση με τη γη ή σε σχέση με την έξοδο (που είναι και το σωστό)??

εαν μετρας σε σχεση με τη γη τοτε στην εξίσωση μπαίνει και το dc offset. εαν δηλαδή εχεις 50mV dc οφσετ τοτε εαν η πραγματική πτώση τάσης πάνω στις αντιστάσεις ειναι 100mv εσυ σε σχέση με την γη θα πάρεις 150 mv στην μια και 50mv στη αλλη αντίσταση.
δεν ειναι δυνατόν να έχουμε διαφορετικά ρεύματα ηρεμίας απο το ενα στο αλλο τρανζίστορ. η μόνη περίπτωση να έχουμε κατι τέτοιο ειναι βλάβη αφου θα έχουμε απώλεια του ρεύματος απο την βάση (το ρεύμα αυτο πρέπει να ειναι αμελητέο). οι διαφορές στην μέτρηση μπορούν να εξηγηθούν μονο απο την ανοχή των αντιστάσεων. εαν τοποθετήσεις ακριβως τις ιδιες αντιστάσεις τοτε θα δεις και μετρητικά οτι τα ρευματα ειναι ακριβώς τα ιδια οπως πολυ εύστοχα εχει πει και ο μακαρίτης ο Κιρκοφ πριν πολλά χρόνια. ολα αυτα βέβαια χωρις φορτίο αφου εαν βαλεις φορτίο στην εξοδο τοτε το dc offset που πάντα υπαρχει θα δημιουργήσει ενα ρευμα μεσα απο αυτο αλλα αυτο το ρευμα προέρχεται μονο απο το ενα τρανζιστορ αφου ειναι DC ετσι ενα πχ εχεις ενα dc offset 80mv αυτο θα σου βγαλει στα 8 ομ ενα ρευμα 10mA και ετσι πχ το πανω τρανζιστορ θα εχει ρευμα (οχι ηρεμιας αλλα μόνιμο) 110 mA ενω το κάτω θα εχει 100mA.
ελπιζω να μην σε μπέρδεψα περισσότερο.
 
Καθόλου δεν με μπέρδεψες...απεναντίας με διαφώτισες!

Να' στε καλά παίδες, όταν υπάρχει μεράκι για αυτό που κάνεις και έχεις απέναντί σου ανθρώπους ανιδιοτελείς δίχως ίχνος κόμπλεξ και μυστικοπάθειας τότε ακόμη και ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης (όπως τα φόρουμ) μετατρέπεται σε σχολείο (εξ' αποστάσεως εκπαίδευση).
Ναι Κώστα, αυτό ήταν το λάθος μου, η εσφαλμένη αντίληψη ως προς τη γη. Μετρούσα πάνω στον (-) πόλο της εξόδου, ενώ όπως σωστά αναφέρεις ήθελε επί του (+) της εξόδου. :SFGSFGSF:

Ντίνο, Κώστα σας ευχαριστώ και τους δυο σας για τις πολύτιμες οδηγίες και την υπομονή σας.
Αυτή τη στιγμή έκανα ένα κύκλο μετρήσεων, οι τιμές είναι πάρα πολύ κοντά, αλλά δεν θα τις αναφέρω τώρα γιατί μόλις συνειδητοποίησα και το πως μεταβάλλονται αναλόγως της αποβολής της ψήκτρας - άλλαζα ταχύτητες στον ανεμιστήρα που έχω βάλει και παρατήρησα την αυξομείωση στο ρεύμα ηρεμίας.
Τώρα καταλαβαίνω πόσο πολυσύνθετο είναι να ρυθμίσεις σωστά μία συσκευή με το σωστό ρεύμα ηρεμίας και πόσο μακριά μπορείς να φθάσεις επιλέγοντας λάθος υλικά, ακόμη και στη ψήκτρα!
Αύριο θα τραβήξω καλωδιάκια εκτός σασί, θα βάλω τη μαμά ψήκτρα και θα πέσω με τα μούτρα στις μετρήσεις του πραγματικού ρεύματος ηρεμίας...με ηρεμία!
 
...Αύριο θα τραβήξω καλωδιάκια εκτός σασί, θα βάλω τη μαμά ψήκτρα και θα πέσω με τα μούτρα στις μετρήσεις του πραγματικού ρεύματος ηρεμίας...με ηρεμία!

Το παραπάνω έγινε και ήταν μονόδρομος για σωστές μετρήσεις και πολύ εμπειρία.

min. = λεπτό μέτρησης
Left (A)/Right(A) = Αμπέρ για το αριστερό και δεξί κανάλι
Ψήκτρα °C= θερμοκρασίας επιφανείας της ψήκτρας στο επίπεδο των ημιαγωγών.
Εσωτ.case °C = θερμοκρασία στο εσωτερικό του σασί.
Room °C = θερμοκρασία περιβάλλοντος χώρου.
Fan = μετά το πέρας των 2,5 ωρών, τοποθετήθηκαν διπλoί 12V ανεμιστήρες πάνω στην επιφάνεια της ψήκτρας, σε πολύ χαμηλή ταχύτητα (4,5V).

attachment.php


attachment.php



Συμπεράσματα

  • Ο ενισχυτής για να φθάσει στο μέγιστο της απόδοσης, θέλει 45-60 λεπτά, όπου και τα ημιαγωγά δίνουν το μεγαλύτερο ρεύμα.
  • Ρεύμα ηρεμίας 1Α/κανάλι, δηλ. στα πρώτα 8Wrms/κανάλι βρίσκεται σε καθαρή τάξη Α, μετά γυρνά σε ΑΒ.
  • Πετσοκαίει (αυτό τόσα χρόνια το ήξερα για τα καλά), ψήνεις αυγά άνετα, ίσως και καμία σωτέ μπριζόλα - η ψήκτρα τσίμπησε τους 77°C ενώ το εσωτερικό φλέρταρε 69°-77° αναλόγως του σημείου.
  • Τοποθετήθηκαν διπλοί 14άρηδες ανεμιστήρες σε πολύ χαμηλές στροφές (τάση με 4.5V) - η εσωτερική θερμοκρασία έπεσε 55°-60°+ αναλόγως του σημείου, ενώ το ρεύμα ηρεμίας σταθεροποιήθηκε στα 0.92Α.
  • Τους ανεμιστήρες σκέφτομαι να τους σενιάρω μετά στρας και μπριγιάν, για να ταιριάξουν στο σαλόνι! :flipout:
 

Attachments

  • table.jpg
    table.jpg
    40.1 KB · Views: 191
  • graph.jpg
    graph.jpg
    93.6 KB · Views: 194
Μπράβο Μανώλη, το προσεγγίζεις ξεκινώντας από τα βασικά και με το σωστό τρόπο. Ιδανικό θα ήταν να μέτραγες θερμοκρασία πάνω στα σώματα των ημιαγωγών.
Έτσι μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια και η θερμοκρασία στο εσωτερικό τους (junction) που σε τελική ανάλυση είναι το ζητούμενο.
Με μια πρώτη εκτίμηση βέβαια, ακόμα και 100 βαθμούς να έχουν (που δεν έχουν) πάλι είσαι πολύ μακριά από το όριο των 200 βαθμών, τουλάχιστον μέχρι να βγει από την τάξη Α.
 
Κώστα με τον αισθητήρα θερμοκρασίας που είχα, δεν υπήρχε περίπτωση να μπορούσα να το σταθεροποιήσω πάνω σε κάποιον ημιαγωγό. Το σκέφτηκα στην αρχή αλλά το απέρριψα λόγω υλικού.
Κάποτε είχα στην άκρη κάτι αισθητήρες από thermaltake για το εσωτερικό υπολογιστή, αλλά έκανα τη βλακεία να τα δώσω πριν κάτι χρόνια - και ήταν ότι έπρεπε για αυτήν την περίπτωση.
Η μεγ. θερμοκρασία εσωτερικού χώρου πάρθηκε 2-3 εκ. κοντά σε κάποιο από τα τρανζίστορ, επίσης και η 77άρα της ψύκτρας ήταν πάνω από το αλουμινένιο Π (στο μέσο του).
Όπως το λες, "πόσο περισσότερο να έχει η επιφάνεια του τρανζίστορ από τους 77";
Πάντως θα το άφηνες, έτσι ακόμη και με τους 77 βαθμούς ή θα του έβαζες έναν ανεμιστήρα όπως έκανα; Δεν με ενοχλεί το στυλ "θερμάστρας", αλλά το ψήσιμο των εσωτερικών υλικών του, με μια εσωτερική θερμοκρασία γύρω στους 77.
Με ανεμιστήρα η εσ. θερμοκρασία κατεβαίνει μέγιστο 60-63 - απλά χάνω λίγο ρεύμα ηρεμίας και λειτουργεί περίπου 1,5-2W λιγότερο σε τάξη Α.
 
Μανόλη θα το άφηνα. Ας πούμε ότι πάνω στα τρανζίστορ έχεις 85-90 βαθμούς. Και δέκα ακόμα worst case για το καλοκαίρι (που δεν πρόκειται, ίσως μόνο μια-δυο μέρες στα τόσα χρόνια σε κανένα παρατεταμένο καύσωνα), πάμε στους 100 βαθμούς - και πολύ λέω. Το 90 είναι ρεαλιστικότερο.

Σύμφωνα με το datasheet, τα ΜJ1500χ αντέχουν σε αυτή τη θερμοκρασία κάπου 140-150 βαττ!! (αν και to derating που γράφει είναι 1,43 W/C πάνω από τους 25, δηλαδή 93 βαττ στους 100). Εσύ καταναλώνεις μόνο 25.

Είσαι πολύ μακριά από το όριο. Καταλαβαίνω ότι ψυχολογικά είναι κάπως να μην μπορείς να αγγίξεις τις ψύκτρες, αλλά πρακτικά δεν τρέχει απολύτως τίποτα.
 
Και επανέρχομαι.
Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε στις υψηλές θερμοκρασίες (πέρα από το ψυχολογικό...) είναι η θερμική καταπόνηση και η αντίστοιχη εκτροπή των παθητικών εξαρτημάτων και κυρίως των ηλεκτρολυτικών πυκνωτών και δευτερευόντως των άλλων υλικών. Θυμάμαι πως σε μερικούς παλμογράφους της δεκαετίας 80 – 90 σχεδόν πάντα δίπλα στους υπέρθερμους υβριδικούς ημιαγωγούς οι περισσότεροι ηλεκτρολυτικοί είχαν διαρροές (κυρίως οι SMD) και σε μερικές περιπτώσεις είχαν διαβρώσει τη πλακέτα.
 
Σωστά λέει ο dinos, με 80 βαθμούς μέσα δεν νομίζω όμως ότι θα συμβεί οτιδήποτε. Ακόμα και οι 85 βαθμών ηλεκτρολυτικοί έχουν 10-15.000 ώρες ζωή στη θερμοκρασία αυτή.

Το καλοκαίρι βέβαια μπορεί να τους περάσει τους 85 ελαφρώς. Ξαναμέτρα τότε

Φυσικά είναι καλύτερα να είναι δροσερό το εσωτερικό (ακόμα μικρότερα ποσοστά αστοχίας των υλικών). Αλλά γι αυτό ευθύνεται η - επιεικώς - παράξενη σχεδίαση της εταιρίας.

Εγώ, αν με έπιανε άγχος με την εσωτερική θερμοκρασία, από το να βάλω ανεμιστήρες (ακόμα και με τους πιο αθόρυβους πάσχει το SNR που με κόπο βελτίωσες βάζοντας μεγαλύτερους πυκνωτές), θα του είχα αλλάξει κουτί αμέσως με κάτι της προκοπής που έχει τις ψύκτρες απέξω. Τουλάχιστον 20 βαθμοί κάτω στο εσωτερικό.

Τέλος πάντων, θεωρώ ότι δεν χρειάζεται. Από περιέργεια: υπάρχουν καθόλου πυκνωτές - ιδιαίτερα ηλεκτρολυτικοί- στη "ζώνη" των 77 βαθμών?
 
Last edited:
.......
Σύμφωνα με το datasheet, τα ΜJ1500χ αντέχουν σε αυτή τη θερμοκρασία κάπου 140-150 βαττ!! (αν και to derating που γράφει είναι 1,43 W/C πάνω από τους 25, δηλαδή 93 βαττ στους 100)....

Χαζομάρες γράφω: Ο υπολογισμός με βάση τους 1,43W/C συμφωνεί με την καμπύλη του datasheet: 107 βαττ λιγότερα από το μέγιστο, που είναι όμως 250 και όχι 200 από το οποίο αφαιρούσα εγώ.

Άρα όντως 140 βαττ μέγιστο στους 100 βαθμούς. Ο ενισχυτής καταναλώνει το 1/6 !
 
Βρήκα μια φώτο του εσωτερικού που είχα ανεβάσει σε πρωτύτερο μήνυμα και έβαλα τα δύο σημεία που έπαιρνα μέτρηση.

attachment.php


Οι 69° ήταν κοντά στις διόδους (είχε μια τρύπα εκεί η ψύκτρα για στερέωση) και οι 77° ανάμεσα στα τρανζίστορ και 2-3 εκ. μακριά από το Π (στην ουσία εκεί που έβαλα το σημάδι με τους 77.
Επειδή στη φώτο αυτή, η // πλακέτα προ που είχα παλαιότερα βάλει καλύπτει την περιοχή των ηλεκτρολυτικών - φαίνονται όμως στο άλλο κανάλι (το έχω σημειώσει με πορτοκαλί βέλος).
Εν πάσει περιπτώσει οι ηλεκτρολυτικοί σε αυτό το σημείο έχουν όλοι αλλαχθεί με άλλους 105°.
Φυσικά στην περιοχή εκτός από τους ηλεκτρολυτικούς, υπάρχουν και άλλοι όπως:, φιλμ πολυεστερικοί (γαλάζιοι), silvered mica & polystyrene.
Οι ηλεκτρολυτικοί τροφοδοσίας είναι 85°.

Σίγουρα η αλλαγή κουτιού θα ήταν το βέλτιστο, αλλά όχι με αυτή την πλακέτα, η οποία έχει σχεδιαστεί για τα ημιαγωγά στο μέσον αυτής με σταθεροποίηση σε Π. Οπότε στην ουσία πάμε για άλλο κουτί, με άλλες πλακέτες...στην ουσία νέο ενισχυτή.

Εάν υποθέσουμε ότι δεν θέλουμε, για θερμικούς λόγους, η εσωτερική θερμοκρασία να κτυπά την περιοχή 75-80+, τι θα ήταν προτιμότερο (για αυτό το κουτί), να πέφτει η θερμοκρασία με ανεμιστήρα πάνω στη ψήκτρα (όπως έκανα) ή με ανεμιστήρα στο αριστερό πλαινό του κουτιού (είσοδος αέρα από μετασχηματιστή) που να ανανεώνει ελαφρώς τον εσωτερικό αέρα.
 

Attachments

  • PC197158_2.JPG
    PC197158_2.JPG
    148.9 KB · Views: 298
Νομίζω άνοιξα πολλά μέτωπα, ταυτόχρονα. Εξηγούμαι:
- περιμένοντας αρκετές ώρες για τις μετρήσεις των θερμοκρασιών, είπα στο ενδιάμεσο να κάνω και κάποιες μετρήσεις s/n, thd, απόκριση συχνότητας.

Tο παρακάτω πάρθηκε με Spectra Plus.
Η συνδεσμολογία ήταν emu0404(output)->τελικό στάδιο Α1->ladder attenuator (κλίμακα 1/5, εξασθένιση ≈-14dB)->emu0404(input). Δειγματοληψία 192Khz (24bit), s/n, thd flat άνευ weighted (A), σήμα εξόδου ενισχυτή 1KHz/2.83Vrms, τεχνικό φορτίο ενισχυτή 8Ohm, οδηγούμενος και με τα δύο κανάλια ταυτόγχρονα.

attachment.php




Η κυματομορφή με έβαλε σε υποψίες/αμφιβολίες, τόσο για το πως εμφανίζεται χαμηλά, όσο και για το peak στους 30Khz- ιδού και το αποτέλεσμα από το θόρυβο χωρίς σήμα στην είσοδο του τελικού ενισχυτή (τα μόνα που ήταν ενωμένα και στις πρωτύτερες συνθήκες ήταν ο ενισχυτής-ladder-emu0404).

attachment.php


Αυτό που εμφανίζεται στους 100, 200, 400 μπορεί να οφείλεται στις νέες διόδους που έβαλα (MBR2060CT) που αλληλεπιδρούν με τη συχνότητα του δικτύου (50Hz);

Υπόψη ότι το ενδιάμεσο ladder attenuator, δεν έχει τέτοια συμπεριφορά.
attachment.php
 

Attachments

  • Noise without input signal (emu_input)_24_192.jpg
    Noise without input signal (emu_input)_24_192.jpg
    109.2 KB · Views: 282
  • noise without signal.jpg
    noise without signal.jpg
    113.7 KB · Views: 283
  • 24_192_thd_sn_283V.jpg
    24_192_thd_sn_283V.jpg
    114.6 KB · Views: 283
Last edited:
Ως προς τη θερμοκρασία των ημιαγωγών, κατάφερα να στριμώξω τον αισθητήρα, μεταξύ σώματος Τ και βίδας στερέωσης. Η θερμοκρασία επιφάνειας τρανζίστορ npn (αριστερό κανάλι) δεν ξεπέρασε τους 80°C δηλ. ταυτίζεται με αυτή της ψήκτρας.

Ως προς τα λοιπά χαρακτηριστικά που απορρέουν από το Spectrum Analyser, αναθεωρώ τα όσα παραπάνω παράθεσα και μέχρι στιγμής λαμβάνω υπόψη, μόνο αυτά που βγαίνουν με έξοδο 1Vrms (ac) από τον ενισχυτή (οι λόγοι αρκετοί και έχουν να κάνουν με το ενδιάμεσο ladder).

Οι νέες δίοδοι τύπου Schottky MBR2030CT, πήραν πόδι γιατί οι μετρήσεις έδειξαν ότι είχαν μεγαλύτερο ripple σε κατάσταση ηρεμίας ή αναμονής (ίσως γιατί έβγαζαν περίπου 0,5-0,8V μεγαλύτερη τάση από τις ήδη χρησιμοποιούμενες).

Οι συνολικές αλλαγές που έγιναν ήταν:

  • Αλλάχθηκε σχεδόν όλη η εσωτερική καλωδίωση
  • Παραλληλίστηκαν πυκνωτές 0,22uF(wima) στους C10,13,14.
  • Παράκαμψη του σταδίου προενίσχυσης και οδήγηση κατευθείαν στην είσοδο του τελικού σταδίου.
  • Αλλαγή των ημιαγωγών με MJ15003/15004 (On Semiconductor)
  • Αλλαγή των αντιστάσεων R13,14 του δεξιού καναλιού από 470 σε 680 Ohm (εφόσον έφυγε η απαίτηση ρεύματος του προενισχυτή).

Μετρήσεις


  • Φορτίο 8 Ohm
  • Ευαισθησία εισόδου: 1Vrms
  • Καταναλισκόμενη ισχύς: 110-120W max.
  • Μέγιστη ισχύς: 28-30W/ch (228-236V) / ≤0.3%thd



Μέτρηση Απόκρισης Συχνότητας στο 1Vrms εξόδου.

Η απόκριση συχνότητας, έγινε με χειροκίνητο τρόπο σε επιλεγμένες συχνότητες.
Για γεννήτρια χρησιμοποιήθηκε η κάρτα emu0404 (μέχρι τα 80KHz)
Για μέτρηση της στάθμης (dBV), χρησιμοποιήθηκαν δύο πολύμετρα Fluke45 (ένα για το κάθε κανάλι), όπου σταθμίστηκε η τάση στο 1KHz (στο 1Vrms εξόδου του τελικού) ως στάθμη αναφοράς (0dB) χωριστά για το κάθε κανάλι.

attachment.php


Η απόκριση συχνότητας είναι πανομοιότυπη μεταξύ των δύο καναλιών (συμμετρική σχεδίαση τελικού ενισχυτή), με όριο τα ±3dB επεκτείνεται από τα 10-70000+ Hz, με όριο τα ±1dB επεκτείνεται από τα 10-40000+ Hz και με όριο τα ±0.5dB επεκτείνεται από τα 20-30000+ Hz.
Φαίνεται αρκετά σταθερός στην απόκρισή του.



Μέτρηση Αρμονικής Παραμόρφωσης (1Vrms εξόδου)

Χρησιμοποίηθηκε το λογισμικό SpectraPlus (96KHz δειγματοληψία/24bit, Hanning, FFT 65536pts) όπου βαθμονομήθηκε στο 1Vrms.

attachment.php


Τα αποτελέσματα είναι μια χαρά 0.18%(L), 0.13%(R). Παρατηρούμε ότι o τελικός ενισχυτής του Α1, στο 1KHz παρουσιάζει μια ισχυρή 1η αρμονική εκεί στα -60dB και μετά όλες κάτω από τα -100dB (ίσως και αυτό δικαιολογεί τις ιδιαίτερες χροιές του ενισχυτή).
Έχω κάποια ερωτήματα για την περίεργη έξαρση στα ≈36KHz (περίπου -85dB), για την κορύφωση του δικτύου (50Hz) και κάποιες άλλες κορυφώσεις στην περιοχή 100-400Hz.



Μέτρηση Ενδοδιαμόρφωσης imd (1Vrms εξόδου)

Χρησιμοποιήθηκαν και οι δύο τυπικές μέθοδοι μέτρησης με λόγο 1:4, Standard1 (250Hz & 8000Hz) - Standard2 (60Hz & 7000Hz).
Και με τις δύο μεθόδους τα αποτελέσματα ήταν αρκετά καλά, με καλύτερες τιμές στη standard2.

attachment.php


attachment.php




Μέτρηση thd σε συνάρτηση με τη συχνότητα (τάση εξόδου 1Vrms)

Μετρήθηκε σε εύρος 20-20000Hz (weighted A).

attachment.php


Οι ανησυχίες που είχα προαναφέρει, για την χαμηλή περιοχή συχνοτήτων 100-400, φαίνονται και εδώ. Κάτω από τα 500Hz ανεβαίνει η παραμόρφωση πάνω από το όριο 0.3dB και στις πολύ χαμηλές ακουμπά το κλιπάρισμα 1%.
Το δεξί κανάλι φαίνεται ότι έχει λιγότερη παραμόρφωση (+ θόρυβο).

Εν κατακλείδι: ο τελικός ενισχυτής του Α1, έχει αρκετά καλή συμπεριφορά (τουλάχιστον σε έξοδο 1Vrms).
Με ευαισθησία εισόδου στο 1Vrms, ακόμη και αν οδηγηθεί παθητικά (έτσι το χρησιμοποιώ πλέον), ξεδιπλώνονται οι αρετές της σχεδίασης και έχεις το max. των δυνατοτήτων του.
 

Attachments

  • frequency_response.jpg
    frequency_response.jpg
    85 KB · Views: 257
  • 1V_thd_sn_direct.jpg
    1V_thd_sn_direct.jpg
    106 KB · Views: 258
  • 1V_imd_standard1_direct.jpg
    1V_imd_standard1_direct.jpg
    104.5 KB · Views: 260
  • 1V_imd_standard2_direct.jpg
    1V_imd_standard2_direct.jpg
    96.6 KB · Views: 253
  • 1V_thd_vs_frequency_direct.jpg
    1V_thd_vs_frequency_direct.jpg
    71.3 KB · Views: 251
Μανόλη δες αν τα 36ΚΗΖ προέρχονται από κάποιο διακοπτικό τροφοδοτικό (Π.χ αν πρόκειται για laptop, κάνε μια μέτρηση με την μπαταρία μονό και το τροφοδοτικό βγάλτε από τη πρίζα). Οι χαμηλές συχνότητες και η αυξημένη παραμόρφωση, μου δίνουν την εντύπωση λάθους . Δεν γνωρίζω πως έγινε η σάρωση και αν υπήρχε αρκετός χρόνος ώστε το δείγμα στη EMU να έχει αρκετή στατιστική (πράγμα απαραίτητο στις χαμηλές συχνότητες ώστε η μέτρηση να είναι αξιόπιστη). Κάνε την ίδια μέτρηση βήμα - βήμα όπως και στην απόκριση συχνότητας, και δες αν συμφωνούν τα αποτελέσματα. Οι συχνότητες στα 150 200 έως τα 400ΗΖ οφείλονται σε αρμονικές από την πλήρη ανόρθωση και είναι αναμενόμενο. Χρειάζεται ανασχεδιασμός του τροφοδοτικού για να μειωθούν και άλλο. Δε νομίζω πως αξίζει το κόπο.
 
Ντίνο, στο πάγκο δεν χρησιμοποιώ φορητό αλλά σταθερό (έχω έναν αποκλειστικά για αυτή τη χρήση) με τροφοδοσία μέσω ups.
Αλλαγές έκανα μόνο στην τροφοδοσία της emu, όπου παρατήρησα ότι τοποθετώντας το παλμοτροφοδοτικό της σε μια συσκευή Energy Monitor, μείωνε ελαφρώς την κορύφωση στα 50Hz και βελτίωνε 1-1,5dB το S/N (οι μετρήσεις έχουν γίνει με αυτό).
Όλα τα μηχανήματα είναι πάνω στο ίδιο πολύμπριζο (ψηφιακά πολύμετρα, αναλογικός παλμογράφος, γεννήτρια, emu), στην ίδια γραμμή είναι και ο φωτισμός φθορίου.

H σάρωση έγινε με όσο περισσότερη προσοχή και με ευλάβεια τόσο στη βαθμονόμηση του προγράμματος, όσο και στο χρόνο (ο ενισχυτής δούλευε ήδη επί δίωρου) και έμεινε για άλλο ένα μισάωρο σε μέτρηση εξόδου 1Vrms.
Αφαίρεσα το attenuator, γιατί παρατήρησα ότι με απευθείας μέτρηση στην emu (με περιορισμό το 1Vrms) είχα καλύτερες μετρήσεις στο θόρυβο.

Το διάγραμμα thd_vs_frequency έχει προέλθει από υποπρόγραμμα του Spectra Plus, όπου του καθορίζεις εύρος και μορφή weight και τα κάνει μόνο του (δημιουργεί μόνο του σήμα->κάνει εγγραφή->ανάλυση->συγχρονισμός).
Η κυμάτωση των χαμηλών συχνοτήτων (από το Spectrum Analyser) δεν δικαιολογούν την αυξημένη παραμόρφωση σε αυτές τις συχνότητες;

'Οσο για την περαιτέρω βελτίωση του τροφοδοτικού...έχεις απόλυτο δίκιο δεν αξίζει ο κόπος σε ένα τόσο περιοριστικό κουτί - χρειάζεται άλλο σασί οπότε να επανασχεδιαστεί ένα νέο και μεγαλύτερο τροφοδοτικό

Εν τω μεταξύ είναι απορίας άξιο τι VA μπορεί να έχει το τροφοδοτικό του με διαστάσεις 96mm X 42mm και πάχος πυρήνα (μαζί με τις πλέξεις) 29mm. Είναι μεσαίας λήψης 2Χ18 (τον μετράω όμως 2Χ20+).
Πιστεύω ότι με το ζόρι θα φθάνει τα 150VA...οπότε μάλλον μια χαρά τα καταφέρνει στις χαμηλές συχνότητες με αυτές τις δυνατότητες.
 
Μανόλη επανέλαβε τη μέτρηση THD + N vs Frequency χωρίς τη χρήση φίλτρου Α weight.
Αποδεκτά είναι τα φίλτρα τύπου flat band pass (π.χ 20Hz – 40 KHz αν υπάρχει σαν επιλογή στο πρόγραμμα).
Το Α weight θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εκτίμηση της THD + N με μια συχνότητα των 1000Hz.
Μου φαίνεται παράξενο με μόλις 1 Vrms να έχεις THD + N περίπου 0.5% στα 200Hz.
Όσο αφορά τη παρεμβολή μετά τα 30KHz ίσως να προέρχονται και από το UPS. Γενικά μου μυρίζει παρεμβολή από διακοπτικό τροφοδοτικό.
Ο εντοπισμός τέτοιων παρεμβολών είναι συχνά πολύ προβληματικός, αλλά απαραίτητος αν θέλουμε μετρήσεις ακριβείας.
Και πάλι συγχαρητήρια για τη μεθοδολογία, την διάθεση για πειραματισμό και τις πολύ όμορφες μετρήσεις. Έτσι μαθαίνουμε όλοι μας.