Αναβάθμιση-Συντήρηση Musical Fidelity A-1 Anniversary

Re: Απάντηση: Αναβάθμιση-Συντήρηση Musical Fidelity A-1 Anniversary

Μανόλη επανέλαβε τη μέτρηση THD + N vs Frequency χωρίς τη χρήση φίλτρου Α weight.
Αποδεκτά είναι τα φίλτρα τύπου flat band pass (π.χ 20Hz – 40 KHz αν υπάρχει σαν επιλογή στο πρόγραμμα).

- Ντίνο, δεν έχει flat. Επιλογές μόνο για φίλτρα A,B,C. Στα 20-40000Hz που του έδωσα δεν άλλαξε κάτι (απλά σήκωσε μετά τα 20Khz λίγο την παραμόρφωση.


Όσο αφορά τη παρεμβολή μετά τα 30KHz ίσως να προέρχονται και από το UPS. Γενικά μου μυρίζει παρεμβολή από διακοπτικό τροφοδοτικό.
Ο εντοπισμός τέτοιων παρεμβολών είναι συχνά πολύ προβληματικός, αλλά απαραίτητος αν θέλουμε μετρήσεις ακριβείας.

- Εδώ ότι και να έκανα, δεν άλλαξε κάτι, ακόμη και από άλλη μπρίζα με μπαλαντέζα έφερα αποκλειστικά για τον ενισχυτή και την emu, αλλά δεν άλλαξε κάτι.


... Κάνε την ίδια μέτρηση βήμα - βήμα όπως και στην απόκριση συχνότητας, και δες αν συμφωνούν τα αποτελέσματα. Οι συχνότητες στα 150 200 έως τα 400ΗΖ οφείλονται σε αρμονικές από την πλήρη ανόρθωση και είναι αναμενόμενο...

Σωστά, επανέλαβα τη μέτρηση με χειροκίνητο τρόπο στις συχνότητες που διακρίνονται στο παρακάτω σχήμα και το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το αντίθετο από το αποτέλεσμα που δίνει το Spectra.
Η διαδικασία ήταν η εξής: για κάθε επιλεχθείσα συχνότητα, έβαζα το Spectra να αναπαράγει το FFT και σημείωνα τις τιμές (thd & thd+N)/κανάλι σε φύλο excel. Στο τέλος πήρα το παρακάτω διάγραμμα

attachment.php


Παρατηρούμε ότι στην περιοχή 20-500Hz η thd+N δεν ξεπερνά τα 0,24 (στη χειρότερη περίπτωση) και σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει το 1% που είχε δείξει το Spectra.
Παρατήρησα ότι στην περιοχή 50-400Hz υπάρχει κυμάτωση στις μετρήσεις με εύρος 01-0,2 thd (προφανώς παραγόμενη από την περιοδικότητα της ανόρθωσης που προκαλούν οι δίοδοι).
 

Attachments

  • thd.jpg
    thd.jpg
    77.2 KB · Views: 298
Οι ωραίοι προγόνοι μας, που πολλά με σοφία έκαναν, μας είπαν "ότι τα αγαθά μόνο με κόπο μπορείς να τα αποκτήσεις".
Σε αυτήν την περίπτωση με πολύ κόπο (με παίδεψε πάνω από εβδομάδα μετρήσεων) κατάφερα να βρω την "άκρη του νήματος" στο πρόβλημα της υψηλότερης παραμόρφωσης στο ένα κανάλι.
Η λανθασμένη επιλογή των 68pF, εδώ και μερικούς μήνες, ενός πυνωτή 680J ήταν και η αιτία για αυτήν την ανώμαλη πορεία με τον ενισχυτή.

Τέλος καλό με πάμπολες ώρες ενασχόλησης μαζί του (μόνο καλό μου έκανε) και επανέρχομαι διορθώνοντας τα όσα κακώς παρουσίασα.

Τελικές Μετρήσεις στον Τελικό Ενισχυτή (έχει γίνει πλήρης αφαίρεση του προενισχυτή) με φορτίο 8Ωμ.
To SpectraPlus όπου χρησιμοποίηθηκε βαθμονομήθηκε με σήμα 1Vrms (0dBV).


1) Απόκριση συχνότητας στα 2.83V και με φορτίο 8Ωμ

attachment.php


Η μέτρηση έγινε με γεννήτρια Hameg 8030-6 με αναπροσαρμογή των αποτελεσμάτων υπολογίζοντας την απόκλιση της γεννήτριας. Στην έξοδο του ενισχυτή, ένα σε κάθε κανάλι, χρησιμοποιήθηκαν δυο Fluke45 όπου σταθμίστηκε η τάση αναφοράς 0dB σε σήμα 1KHz/2.83Vrms. Κατόπιν σε επιλεγμένες συχνότητες μετρήθηκε η απόκλιση σε dB από τη στάθμη αναφοράς. Τα δεδομένα συλλέχτηκαν σε φύλλο excel.
Η απόκριση είναι σταθερότατη για μεγάλο εύρος (±3db 10-110000Hz) και στο ακουστικό φάσμα παρουσιάζει ελάχιστη απόκλιση της τάξης ±0.1db.


2) THD+N (%) σε συνάρτηση με τη συχνότητα απόκρισης (2.83V/8Ωμ)

attachment.php


Χρησιμοποιήθηκαν δυο Fluke45 στην έξοδο του ενισχυτή, ένα σε κάθε κανάλι. Η έξοδος του ενισχυτή ρυθμίστηκε στο 1KHz στα 2.83Vrms. Κατόπιν σε επιλεγμένες συχνότητες, υπολογίστηκε μέσω του SpectraPlus η THD+N (%) για κάθε κανάλι και οι τιμές περάστηκαν σε φύλλο excel.
Όπως φαίνεται καμία σχέση με την πρωτύτερη μέτρηση (τότε με το πρόβλημα της παραμόρφωσης), σε όλο το ακουστικό φάσμα η thd+N είναι από 0,02 - 0,08% και για τα δύο κανάλια.



3) Συνολική Αρμονική Παραμόρφωση (thd) σε στάθμες εξόδου 1V (Α-weighting) & 2.83V (flat) για σήμα 1KHz και φορτίο 8Ωμ.

attachment.php


attachment.php


Και εδώ η παραμόρφωση είναι αρκετά χαμηλά. Και στις δύο αυτές τάσεις ο ενισχυτής είναι σε καθαρή τάξη Α (στην ουσία από ότι είδα μέχρι και στα ≈ 8Vrms εξόδου/κανάλι παίζει σε τάξη Α και μετά γυρνά σε ΑΒ).
Στην πρώτη τάση του 1Vrms (άνω) τα αποτελέσματα είναι Α-ζυγισμένα (A-weighting), στη δεύτερη τάση των 2.83Vrms τα αποτελέσματα είναι flat.


4) Παραμόρφωση Ενδοδιαμόρφωσης IMD, Standard1 & Standard2 για έξοδο 2.83Vrms και φορτίο 8Ωμ.
attachment.php


attachment.php


Χρησιμοποιήθηκαν και οι δύο τυποποιήσεις (250Hz, 8KHz - 60Hz, 7KHz). Και στις δύο τα αποτελέσματα σύμφωνα με το Spectra είναι της τάξης 0,013-0,016% τα οποία θεωρούνται αρκετά καλά.



5) Τετράγωνο 1KHz & 10KHz σε φορτίο 8Ωμ και έξοδο 2.83Vrms
attachment.php

attachment.php


το τετράγωνο στο 1KHz είναι υποδειγματικό, ενώ στα 10KHz δεν παρουσιάζει προβλήματα overshooting & ringing (νομίζω ότι είναι καλό).

Εν κατακλείδι, άψογα σε γενικές γραμμές (τουλάχιστον για τα 8Ωμ).
 

Attachments

  • frequency.jpg
    frequency.jpg
    112.4 KB · Views: 278
  • thd+N.jpg
    thd+N.jpg
    85.2 KB · Views: 273
  • 1Vrms_A_weighting_8 ohm.jpg
    1Vrms_A_weighting_8 ohm.jpg
    107.6 KB · Views: 275
  • 2.83Vrms_Flat_8 ohm.jpg
    2.83Vrms_Flat_8 ohm.jpg
    109 KB · Views: 270
  • 2.83Vrms_imd_Standard2_8 Ohm.jpg
    2.83Vrms_imd_Standard2_8 Ohm.jpg
    110 KB · Views: 268
  • 2.83Vrms_imd_Standard1_8 Ohm.jpg
    2.83Vrms_imd_Standard1_8 Ohm.jpg
    110.6 KB · Views: 270
  • 1KHz_2.83V_8ohm.jpg
    1KHz_2.83V_8ohm.jpg
    19.3 KB · Views: 249
  • 10KHz_2.83V_8ohm.jpg
    10KHz_2.83V_8ohm.jpg
    19.8 KB · Views: 254
Συμπληρώνοντας τις μετρήσεις παραθέτω και δύο τελευταία διαγράμματα Αντίστασης εξόδου (output impedance) & Συντελεστή Απόσβεσης (Damping Factor) σε φορτίο 8 Ωμ.

Για τις μετρήσεις ακολουθήθηκε η διαδικασία που περιγράφεται στο OnLine περιοδικό AudioHolics, άρθρο Basic Amplifier Measurement

attachment.php


attachment.php


''Οπως βλέπουμε η αντίσταση εξόδου σε όλο το ακουστικό φάσμα βρίσκεται μεταξύ 0,35-0,45 Ωμ ενώ o DF από 23-18. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να ήταν καλύτερα εφόσον στο στάδιο εξόδου χρησιμοποιεί αντίσταση 0.22 Ωμ για τη ρύθμιση του ρεύματος ηρεμίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Musical Fidelity στο εγχειρίδιο έγραφε, ότι αυτός ο ενισχυτής θα πρέπει να συνδεθεί με ένα 8ώμο και υψηλής ευαισθησίας ηχείο για να μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα.

Από μετρήσεις που έκανα σε φορτίο 6 & 4 Ωμ, ο ενισχυτής αυτός διπλασιάζει την παραμόρφωση (6ωμ) και τετραπλασιάζει+ στα 4Ωμ, ρίχνοντας και ελαφρώς την τάση εξόδου.
Διαβάζω τα γραφόμενα του περιοδικού ήχου όταν τον πρωτοδοκίμασε (02/1992) "...αντίθετα η μέτρηση μέγιστης ισχύος σε χαμηλή αντίσταση φορτίου (4Ω) βυθίστηκε στη χαμηλότατη τιμή των 7 περίπου watt rms ανά κανάλι, γεγονός που όμως δεν επιβεβαιώθηκε στο ελάχιστο από τις επίπονες ακροάσεις του ενισχυτή αυτού".

Μετρώντας σήμερα (μετά από 27 χρόνια) τον ενισχυτή καταλαβαίνω γιατί υπήρχε διάσταση (τότε) στα γραφόμενα του συντάκτη με τα εργαστηριακά αποτελέσματα. Θέτοντας το όριο της thd+N στο κοινώς αποδεκτό 0,3% στα 4Ω γρήγορα αυτός ο ενισχυτής θα βγει off (≈7W), αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσει να ανεβάζει την ισχύ του...και καθώς ο κρίκος της αλυσίδας (βλέπε ηχεία) έχουν αρκετά μεγαλύτερη παραμόρφωση από το όριο του 0,3% το αυτάκι αδυνατεί να το αντιληφθεί.

Εν κατακλείδι, πολύ θα με ενδιέφερε να δοκιμάσω τον εν λόγω ενισχυτή με άλλο μεγαλύτερο τροφοδοτικό (≈300VA) με περίσσεια ρεύματος. Θα ήθελα να δω, εάν και τότε θα συνεχίσει να έχει την ίδια ιδιότροπη συμπεριφορά με την αυξομείωση του φορτίου. -bye-
 

Attachments

  • output impedance.jpg
    output impedance.jpg
    51.6 KB · Views: 227
  • damping factor.jpg
    damping factor.jpg
    51.8 KB · Views: 222
Last edited:
Είχε δεν είχε ο Tim de Paravicini, μας ξαναέβαλε στο εργαστήριο για μέτρηση του ενισχυτή.

Αιτία αυτού στάθηκε η αναφορά στον εξαίρετο ιστότοπο του Mark Hennessy, περί παρέμβασης του Paravicini στα όσα έχουν αναφερθεί στον ιστότοπο του άγγλου για το θέμα "περί λειτουργίας σε τάξη Α" του εν λόγω ενισχυτή.

Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά για να γίνω και πιο σαφής.

Σύμφωνα με τον Mark Hennessy, ο Α1 είναι ένας ενισχυτής Push-Pull που έχει τυπική συμπεριφορά τάξης ΑΒ (πολωμένος αρκετά). Έτσι κατά τον Hennessy, όταν έχουμε ένα ρεύμα ηρεμίας περί των 800mA (τόσο μέτρησε το δικό του MarkII Α1), τα πρώτα 8W λειτουργίας του ενισχυτή είναι σε καθαρή τάξη Α (φορτίο 8Ω) και μετέπειτα με την αύξηση της ισχύος ή την προσθήκη χαμηλότερου φορτίου μεταπηδά σε τάξη ΑΒ που είναι και λογικό.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία στη δική μου περίπτωση που το ρεύμα ηρεμίας είναι περί του 1Α μιλάμε ότι τα πρώτα 16W είναι σε τάξη Α και μετέπειτα μεταπηδά σε ΑΒ (φορτίο 8Ω).

Με αυτή τη θεωρία, διαφωνεί ο Tim de Paravicini (έχει σχεδιάσει τον εν λόγω ενισχυτή) και αναφέρει ότι ο A1, δεν ακολουθεί την πεπατημένη της τάξης ΑΒ. Πιο συγκεκριμένα στη μεταξύ τους επικοινωνία αναφέρει:

As to Class A, people cannot get into their minds the analogy with tube amps and realise that the two halves of the circuit are additive so that total available current is 1600mA [he assumes a standing current of 800mA] and the peak is about 2.3 amps. Power consumption of a push-pull class A amp is 50 percent efficient so 20 watts per channel times 2 is 80 watts from the mains. As a final proof, if the amp is driven into an 8 Ohm load with a sine wave at full output the heat sink temperature fell by more than 10 degrees. Because 40 of these watts is now in the load.

Δηλαδή ότι το κάθε μισό του κυκλώματος συνεισφέρει στο συνολικό διαθέσιμο ρεύμα (για 800mA ρεύμα ηρεμίας, ανάγεται σε 1.6Α με 2.3Α κορυφής). Επίσης ότι σε μία διάταξη push-pull τάξης Α, έχουμε 50% απόδοση, οπότε είναι αναμενόμενο σε ένα ενισχυτή π.χ 2Χ20 (40W) να έχουμε 80W κατανάλωσης. Ως τελική απόδειξη, εάν ο Α1 οδηγηθεί με φορτίο 8Ω σε πλήρη ισχύ θα υπάρξει πτώση στη θερμοκρασία ψύκτρας κατά 10°C από αυτή που είχε σε χαμηλότερη ισχύ ως αποτέλεσμα ότι η μισή ισχύς (40W) θα είναι πάνω στο φορτίο !!!!

Ένας άλλος άγγλος τεχνικός (Jezz Arkless) διαβάζοντας τα γραφόμενα του Tim de Paravicini, επιβεβαιώνει για τον απλό Α1 λέγοντας ότι είναι ο μόνος ενισχυτής από τη σειρά Α (Series A) που όσο ανεβαίνει η ισχύς τόσο παραμένει η συνολική καταναλισκώμενη ισχύς (80W) κάτι που δεν συμβαίνει στους άλλους ενισχυτές σειράς Α της εταιρίας (δηλ. οι άλλοι μεταπίπτουν σε τάξη ΑΒ και ανεβάζουν την καταναλισκόμενη ισχύ).

Φουρ στο εργαστήριο λοιπόν για να δω τα όσα ειπώθηκαν κατά πόσο ισχύουν στο εργαστήριο.

Αφού προηγήθηκε ζέσταμα 1 ώρας και εν συνεχεία παίξιμο για άλλη 1 ώρα στα 5V εξόδου, ξεκίνησε η μέτρηση (αφορά μόνο το τελικό στάδιο του ενισχυτή).
Σήμα δόθηκε από την emu0404, ενώ η έξοδος του Α1 μετρείτο συνεχώς σε κάθε κανάλι μέσω Fluke45 και εν συνεχεία οδηγείτο στην είσοδο της emu0404 για μέτρηση παραμόρφωσης μέσω ARTA.
Την καταναλισκώμενη ισχύ τη μετρούσε συνεχώς το Energy Monitor 3000 (VoltCraft).
Τα μεσοδιαστήματα μετρήσεων ήταν στα 7 λεπτά.

attachment.php


Παρατηρούμε ότι όσο η έξοδος του ενισχυτή κυμαίνεται από τα 1-5+ Vrms η ψύκτρα αποκτά τη μεγαλύτερη θερμοκρασία ενώ η καταναλισκόμενη ισχύς βρίσκεται σταθερή μεταξύ 108-109W.
Στα 10Vrms εξόδου ενώ πέφτει η θερμοκρασία ψύκτρας κατά 5°C η καταναλισκόμενη ισχύς παραμένει σταθερή δηλ. κατά τα λεγόμενα του Tim de Paravicini ο ενισχυτής δεν μεταπηδά σε τάξη ΑΒ, αλλά παραμένει σε τάξη Α και μεταφέρει ποσοστό κατανάλωσης στο φορτίο (τι στο καλό γίνεται εδώ; ).

Πράγματι σε αυτή τη φάση διαπιστώνω ότι το τεχνικό φορτίο αρχίζει να ζεσταίνεται ενώ μέχρι τα 8Vrms ήταν παγωμένο.
Στα 13Vrms (πλησιάζοντας το max του ενισχυτή) η παραμόρφωση φθάνει τα 0,35% και η ψύκτρα πέφτει όπως αναφέρει ο Tim de Paravicini κατά 10°C (το φορτίο αρχίζει να τα βρίσκει δύσκολα). Η καταναλισκόμενη ισχύς εξακολουθεί να παραμένει σταθερή δηλ. δεν έχει ακόμη μεταπηδήσει σε τάξη ΑΒ, παραμένει σε τάξη Α.
Τέλος στα 15Vrms εξόδου, η παραμόρφωση σκαρφαλώνει στα 0,40-0,45%, η θερμοκρασία της ψύκτρας πέφτει και άλλο και εδώ κάνει μια μερική μεταπήδηση σε τάξη ΑΒ, γιατί παρατηρούμε ότι η καταναλισκόμενη ισχύς από 108W σκαρφαλώνει στα 112W.

Να αναφέρω για άλλη μια φορά ότι σε αυτόν τον ενισχυτή έχω παρακάμψει τον προενισχυτή του και έχω αλλάξει τα τελικά τρανζίστορ εξόδου σε ζευγάρια MJ15003/15004.

Ο Mark Hennessy ξαφνιασμένος από αυτές τις πληροφορίες, αναφέρει ότι πρέπει να επιστρέψει σε εργαστηριακές μετρήσεις και να δει τους ισχυρισμούς του Tim de Paravicini και μόνος του.

Ποιο καλό παλλικάρι θα μας εξηγήσει λίγο πιο λιανά αυτή την ιδιόμορφη συμπεριφορά τάξης του Α1;
 

Attachments

  • 2011-02-10_212753.jpg
    2011-02-10_212753.jpg
    17.8 KB · Views: 500
Ο ωραίος αυτό παλαίμαχος ενισχυτής, είναι ακόμη στη συλλογή μου (και θα παραμείνει) και χρησιμοποιείται σπανίως και αναλόγως της περίστασης.
Κατά καιρούς θα ενημερώνω το νήμα με τις όποιες αλλαγές, γιατί έχει ενδιαφέρων και για τη συζήτησή μας (ως εμπειρία) αλλά και για το μελλοντικό αναγνώστη που θα του πέσει ένα τέτοιο συλλεκτικό κομμάτι στα χέρια του.

Είχα περίπου δύο χρόνια, να τον ανάψω, με όλα αυτά τα ατέλειωτα σχέδια διαφόρων υλοποιήσεων που καταπιανόμαστε.
Παρατήρησα λοιπόν ότι με το που άνοιγε έκαιγε αυτομάτως την ασφάλεια του πρωτεύοντος. Το αίτιο βρέθηκε ως βραχυκυκλωμένο πρωτεύων.

Μπήκα λοιπόν στη διαδικασία αλλαγής Μ/Τ και επί της ευκαιρίας, αλλάχθηκαν οι ηλεκτρολυτικοί τροφοδοσίας με 105άρηδες γιατί τους 85άρηδες του φουσκώνει με δύο χρόνια χρήσης.

Μεγάλη δυσκολία η εξεύρεση Μ/Τ σε αυτές τις διαστάσεις δηλ. να μην είναι μεγαλύτερος από 97mm και όχι υψηλότερος από 47mm. Από Γιατρά δεν μπόρεσα να προμηθευτώ τέτοιον Μ/Τ, δεδομένου ότι είχαμε το θεωρητικό 2Χ18 εξόδου στο δευτερεύων αλλά αγνώστου VA.
Στα αρκετά προγενέστερα που έχω γράψει οι πληροφορίες για τον απλό Α1 έδιναν 2Χ18 με περίπου 100VA. Αν και τα VA φαίνονται πολύ λίγια για ενισχυτή, εντούτοις οι πληροφορίες που δίνει ο ίδιος ο σχεδιαστής (Tim De Paravincini) αναφέρουν για 0,8Α ρεύμα ηρεμίας ανά κανάλι δηλ. σταθερό ρεύμα 1,6Α κα με κορυφές στα 2,1Α. Αυτό χοντρικά σημαίνει περίπου 76VA στις κορυφές, οπότε τα 100VA επαρκούν μεν αλλά συνήθως, πρακτικά βάζουμε τουλάχιστον διπλάσιο σύνολο VA από τις κορυφές του κυκλώματος.
Μάλλον η MF έβαλε ≈100VA λόγω χώρου.
Στον 25th anniversary όμως το τοπίο ήταν χλωμό, γιατί είχα μετρήσει γύρω στα 2Χ20 Vac, αυτό απαιτούσε custom παραγγελία με χίλια δύο προβλήματα στο μέγεθος.

Αναγκαστικά, περιόρισα την τάση στα 2Χ18 αγοράζοντας έναν MultiComp 2X18 (120VA) τον οποίο βρήκα ακριβώς στις διαστάσεις που χρειαζόμουν.

Αλλάχθηκε και η τετράδα των 4Χ15000 Vishay που είχαν τοποθετηθεί και είχαν γίνει ως βαρέλι με Nichicon 4X10.000uF και 2Χ4700uF οι οποίοι είναι 105άρηδες και κατάλληλου ύψους. Επιπρόσθετα μπήκαν επί των τελικών πυκνωτών και 0,22uF bypass. Η τοπολογία της εξομάλυνσης τηρήθηκε στο εργοστασιακό CRC

Εργαστηριακά, επιβεβαιώθηκε η σωστή λειτουργία μεν με μειωμένη τελική έξοδο τάσης δε, λόγω 2Χ18 αντί 2Χ20 στα επίπεδα του απλού Α1.

Υπάρχει όμως θέμα στο στρες τεστ, όπου καίει την 1Α αργή ασφάλεια του πρωτεύοντος. Το 1Α δεν προκύπτει σύμφωνα με το γνωστό τύπο αλλά αυτή ήταν η επιλογή του κατασκευαστή.

Φαίνεται ότι τώρα στο επίπονο τέστ της συνεχόμενης μέγιστης τάσης δεν επαρκεί η αρχική 1Α αντίσταση του πρωτεύοντος! Αν και η πράξη λέει ότι δοκιμάζεις λίγο μεγαλύτερη, εντούτοις θεωρητικά δεν θα έπρεπε να συνέβαινε αυτό...θέμα προς διερεύνση Νο 1

Η συνέχεια επί της εργαστηριακής μέτρησης της συμπεριφοράς του τροφοδοτικού έδωσε:

1) Έλεγχος της τάσης τροφοδοσίας χωρίς σήμα στην είσοδο του ενισχυτή και χωρίς φορτίο στην έξοδο.
Είσοδος VACrms: 228-232 έξοδος τοροειδή VACrms: 18.5-18.8
Έξοδος DC επί του τελευταίου πυκνωτή ±21.7-22.0
Με τιμή απόκλισης αναφοράς (1%) το αποτέλεσμα θεωρείται OK.

2) Έλεγχος της κυμάτωσης της τροφοδοσίας σε ηρεμία, χωρίς σήμα στην είσοδο του ενισχυτή και χωρίς φορτίο στην έξοδο
Παλμογράφος ≈1.10Vp-p στους πρώτους πυκνωτές και 0.24Vp-p στους δεύτερους.
Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από το προηγούμενο τροφοδοτικό όπου είχαμε ≈1.25Vp-p στους πρώτους πυκνωτές εξομάλυνσης και 0.35Vp-p στους δεύτερους (προφανώς λόγω χαμηλότερης τάσης του δευτερεύοντος)
Είναι κατά πολύ καλύτερα από τις μετρήσεις του Hennessy που είχε μετρήσει επί εξόδου 2Χ18

3) Έλεγχος της κυμάτωσης της τροφοδοσίας με σήμα στην είσοδο του ενισχυτή και φορτίο 8Ohm στην έξοδο - (έξοδος THD+N 0.2% ημιτόνου)
Μέτρηση VACpp με παλμογράφο Owon SDS7102 (100MHz), περιορισμός BW=20MHz, επί των πυκνωτών C2 & C4.
Τάση εξόδου Α1 ≈ 8Vrms,
Γεννήτρια Altor Generator 96KHz (Left to stereo με αντάπτορα "Υ")
Hz Εύρος(Vp-p)
· 10Hz (2.72)
· 20Hz (1.68-1.70)
· 50Hz (0.68-0.8)
· 100Hz (0.19-0.6 periodic)
· 500Hz (0.32-0.37 periodic)
· 5KHz (0.29-0.30)
· 15KHz (0.30-0.31)
· 35KHz (0.30-0.31)

Και εδώ η συνολική συμπεριφορά ήταν καλύτερη από την αντίστοιχη που είχε μετρηθεί με το προηγούμενο τροφοδοτικό. Το τροφοδοτικό δεν είναι σταθεροποιημένο όπως συνήθως επιβάλλεται σε ενισχυτές τελικών σταδίων, παρατηρήθηκε και εδώ περιοδική κυμάτωση μη σταθερή στις συχνότητες κυρίως 100-1000Hz.

Τέλος, το αποτέλεσμα της κυμάτωσης είναι μέσα στα πλαίσια εξομείωσης που δίνει το γνωστό πρόγραμμα PSU Designer II και μάλιστα από διάφορες εξομειώσεις που έκανα είδα ότι η τοπολογία CRC δεν έχει άλλη βελτίωση ότι και να κάνεις, οι μικροδιαφορές που προκύπτουν έχουν να κάνουν με την ικανότητα των επιμέρους πυκνωτών.
Εκεί που είδα σημαντική διαφορά δηλ. από τα 0.24Vpp στην τελευταία σειρά των πυκνωτών να πέφτει περίπου στο μισό (γύρω στο 0,13) ήταν με αντικατάσταση της αντίστασης από πηνίο, δηλ. αντί CRC να γίνει CLC.

Το θέμα είναι ότι από κατασκευή πηνίου είμαι νιούμπης.
Ναι μεν υπάρχει διάθεση και όργανο να το μετρήσω, αλλά πως πετυχαίνω το συνδιασμό συγκεκριμένης τιμής σε ανρί με συγκεκριμένη ωμική αντίσταση που χρειάζεται σύμφωνα με την εξομείωση;
Σίγουρα, το είδος του πυρήνα, το πάχος και μήκος του πηνιοσύρματος παίζουν ρόλο, παρακαλώ τους γνώστες την αποψή τους. Θέμα προς διερεύνηση Νο2
 
Re: Απάντηση: Αναβάθμιση-Συντήρηση Musical Fidelity A-1 Anniversary

Αυτό χοντρικά σημαίνει περίπου 76VA στις κορυφές, οπότε τα 100VA επαρκούν μεν αλλά συνήθως, πρακτικά βάζουμε τουλάχιστον διπλάσιο σύνολο VA από τις κορυφές του κυκλώματος.
Μάλλον η MF έβαλε ≈100VA λόγω χώρου.

Αυτά ισχύουν μόνο σε τάξη λειτουργίας ΑΒ και Β. Σε τάξη λειτουργίας Α έχουμε σταθερό ρεύμα., Το οοίο αλλάζει μόνο στο clipping.

Για το πηνίο, η αυτεπαγωγή βγαίνει από τον αριθμό των σπειρών τί /πηρήνας κλπ και η αντίσταση από τα χαρακτηριστικα του σύρματος (Ω/μέτρο)
 
Δεν είναι μόνο η τάξη ΑΒ/Β που απαιτεί μεγαλύτερο.
Εάν ρωτηθεί κατασκευαστής Μ/Τ, τι Μ/Τ να βάλω όταν έχω απαίτηση κυκλώματος 80-90VA κορυφές, δεν θα σου πει ποτέ ότι βάλε έναν 100VA και δεν χρειάζεσαι μεγαλύτερο, επειδή αντέχει και μεγαλύτερες κορυφές. Είναι και άλλοι παράγοντες, όπως η αντοχή στο χρόνο, η εσωτερική θερμοκρασία, η αντίδρασή του όταν το κύκλωμα όπως γράφεις αρχίζει και κλιπάρει λόγω στρες και άλλοι που μας διαφεύγουν.
Έχει γίνει συζήτηση με έλληνα κατασκευαστή και είχε ακριβώς την ίδια άποψη, απλά είναι δύσκολο λόγω συγκεκριμένων διαστάσεων.

Για το πηνίο, λίγο πιο συγκεκριμένα; Κάποιο utility ίσως που να μπορεί να δεχθεί όλες αυτές τις παραμέτρους και να μας βοηθήσει;
 
Για το πηνιο καλο θα ηταν να χρησημοποιησεις χοντρο συρμα δλδ σε mm^2 , ετσι ωστε τυλιγοντας πολλες σπυρες πανω σε εναν πυρηνα π.χ πυρηνα απο καποιο πηνιο ενος subwoofer cross , μπορεις να πετυχεις υψηλη αυτεπαγωγη δλδ αρκετα mH ( μετρωντας τα με πηνιομετριο φυσικα ) και μικρη DC αντισταση ωστε να μην εχεις μεγαλη πτωση τασης πανω στο πηνιο , με περισσοτερη αυτεπαγωγη και μεγαλυτερη χωρητικοτητα ( μετα απο το πηνιο φυσικα ) μπορεις να πετυχεις πολυ χαμηλη Fc και να εχεις πολυ καλο φιλτραρισμα της τασης τροφοδοσιας .
 
Για να βοηθήσω την κουβέντα, θα ξαναδώ το πρόγραμμα να σας πω τι χαρακτηριστικά ζητά από το πηνίο...μιλάμε πάντα για CLC διάταξη.
 
Δηλαδη θεωρεις οτι αυτα που ειπα δεν σε βοηθησαν καθολου ?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δεν χρειαζεται προγραμμα , λιγες γνωσεις γυρω απο φιλτρα π.χ Fc = συχνοτητα αποκοπης κ.τ.λ , νομος του Ohm και ενα πηνιομετρο !! και εκανες την δουλεια σου .
 
Δεν είπα τέτοιο πράγμα, μη βιάζεσαι να κρίνεις....κάθε άλλο η παρέμβασή σου ήταν σαφώς χέρι βοήθειας.
 
Καλά εννοείται οτι μπαίνει μεγαλύτερος μετασχηματιστής από τον απολύτως οριακό, για θέματα αύξησης θερμοκρασίας και μικρότερη πτώση τάσης . Θεμα κορυφών δεν υπάρχει, δουλεύει πάντα στο 100% του ρεύματος, όπως το είχε γράψει και κααποιος άλλος στην αρχή του νήματος. (Ταξη Α)

Τελοσ πάντων, βλέποντας στο σχηματικό οτι οι αντιστάσεις είναι 0,85 Ωμ, μπορείς εύκολα να φτάσεις σε αυτη την τιμη μα λιγα μέτρα συρμα. Καλυτερα να είναι κάτι θωρακισμένο γιατί θα βάλει βόμβους μέσα. προσοχή στην τοποθέτηση.

http://www.endmemo.com/physics/resistance.php

Ξεκινλας απο εδώ και λες: Πόσα μέτρα σύρμα 1 καρέ (τετραγωνικό χιλιοστά) πχ θελουμε για 0.8 Ω αντίσταση; Αν βάλεις αυτά τα μέτρα σύρματος σε σιδηροπηρύνα θα έχεις έτοιμο το πηνίο σου. τα Ανρύ έτσι συνήθως βγαίνουν σχετικά λίγα αλλα πχ ο Pass στα ZEN κλπ δίνει πηνία 7mH . Οτι και να βγεί,θα εχεις και την αυτεπαγωγη και την αντίσταση για φιλτρο. Γενικά θα έλεγα μην βάλεις λεπτό σύρμα όπως λέει και ο Δημήτρης γιατί εχει και μεγάλα ρεύματα εκει. Βάλε οσο χοντρό έιναι το δευτερεύον του μετασχηματιστή, τουλάχιστιον.
 
Να που μαζεύτηκαν όλα....:a0210: φίλτατοι. Το νήμα αυτό πάει 6 χρόνια πίσω!

Οι αντιστάσεις στο CRC δεν ήταν 0,85ωμ αλλά 0,47ωμ (σχηματικό), θυμάμαι όμως ότι το λογισμικό απαιτούσε πηνίο με πολύ χαμηλότερη αντίσταση, αλλά όπως έγραψε και ο Dim.Ar αυτό επιτυγχάνεται εύκολα με χοντρό σύρμα.

Περί θωράκισης, συνήθως στα μικρά πηνία κυκλώματος είναι πακτωμένα σε θήκη με προστασία, εδώ απλά φτιάχνουμε μεταλλική θήκη ή υπάρχουν και έτοιμες σε δεδομένες διαστάσεις πυρήνα;
 
Εφοσον οπως λες η αντισταση ειναι 0,47Ω και ο πυκνωτης μετα απο αυτην ειναι 10.000μF τοτε αυτο το φιλτρο εχει συχνοτητα αποκοπης 34Hz , ενω εαν βαλεις ενα πηνιο 6mH τοτε το φιλτρο θα εχει πιο χαμηλη συχνοτητα αποκοπης , γυρω στα 20Hz δλδ με αυτο τον τροπο εχεις καλυτερο φιλτραρισμα διοτι εισαι πολυ πιο κατω απο την συχνοτητα 100Hz του τροφοδοτικου ( ripple frequency ) και θα εχεις μικροτερη αντισταση ( DC resistance ) με το πηνιο φυσικα , βεβαια δεν κανει να το παρακανουμε και να βαλουμε μεγαλυτερο πηνιο διοτι αρχιζουν και φαινονται τα "μειονεκτηματα" των πηνιων πιο εντονα μετα , πιστευω οτι αυτος ειναι ο λογος για το οποιο ο μεγαλος Nelson Pass βαζει 7mH οπως ανεφερε ο Costis Ni σε προηγουμενο ποστ .
Ενα τετοιο πηνιο ειναι σχετικα ευκολο να τυλιχτει η βρισκεις και ετοιμο π.χ καποιο σε Hammond .
 
Re: Απάντηση: Αναβάθμιση-Συντήρηση Musical Fidelity A-1 Anniversary

Φαίνεται ότι τώρα στο επίπονο τέστ της συνεχόμενης μέγιστης τάσης δεν επαρκεί η αρχική 1Α αντίσταση του πρωτεύοντος! Αν και η πράξη λέει ότι δοκιμάζεις λίγο μεγαλύτερη, εντούτοις θεωρητικά δεν θα έπρεπε να συνέβαινε αυτό...θέμα προς διερεύνση Νο 1

H αντίσταση του πρωτεύοντος (του σύρματος δηλαδή) του παλιού και του καινούργιου Μ/Τ είναι ιδιες ?

Θέμα προς διερεύνηση Νο2

Είναι πολύ μπερδεμένο το θέμα με τις αυτεπαγωγές καθώς επιρρεάζονται από διαφουρους παράγοντες που δεν μπορείς να ξέρεις. Πάει καιρός απο την τελευταία φορά που έφτιαξα πηνία και δεν έχω μπροστά μου σημειώσεις, όμως μπορείς πολύ εύκολα εφόσον έχεις και όργανο που μετρ'αει αυτεπαγωγή να φτιάξεις δικά σου πηνία. Εαν θέλεις αέρος κάνε search στο net θα βρείς πολλά υπολογιστήρια πχ http://www.colomar.com/Shavano/inductor_info.html .
Επίσης μπορείς να φτιάξεις "πυρηνικό", το οποίο το βρίσκω βολικότερο.

Λοιπόν το δικό μου 1mΗ έγινε σε μπομπίνα 30Χ40 χιλιοστά (δηλαδή 96άρα λαμαρίνα, εννοείται τα Ε χωρίς τα Ι) γύρω στις 60 σπείρες (με επιφύλαξη) , άρα για 7mH θα χρειαστείς γύρω στις 160. (Η αυτεπαγωγή δεν αυξάνει ανάλογα με τον αριθμό των σπειρών αλλά με το τετράγωνο του)

Αυτό που μπορείς λοιπόν να κάνεις, σε οποιοδήποτε μέγεθος μπομπίνας και πυρήνα, είναι να τυλίξεις μερικές σπείρες, να βάλεις τα Ε , να μετρήσεις την αυτεπαγωγή με τις σπείρες αυτές και μετά να υπολογίσεις πόσες χρειάζονται για τα 7mH - μην ξεχνάς οτι οι σπείρες πάνε στο τετράγωνο.

Αν χρειαστείς περισσότερα στείλε ΠΜ ...
 
Η αντίσταση του πρωτεύοντος του μαμά Μ/Τ δεν μπορεί να βρεθεί γιατί έχει βραχυκυκλώσει.

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες που μου δίνεται.
Η εξέλιξή του πάει αργά, γιατί παράλληλα τρέχω και άλλες εργασίες. Αυτή τη στιγμή έχω κλείσει το καπάκι, θα επικοινωνήσω μόλις το ξανασυνεχίσω.

Και πάλι ευχαριστώ.