Αναλογική σύνδεση κάρτας ήχου με ενισχυτή για HD ήχο

Θοδωρής Ρ.

AVClub Addicted Member
Καλησπέρα,

γνωρίζει κανείς να μου πει τι καλώδια χρειάζομαι για να συνδέσω τις αναλογικές εξόδους της κάρτας ήχου asus xonar dg με το 5.1 input του ενισχυτή yamaha rx-v 1500 ώστε να μπορώ να ακού τα HD audio formats από τα ηχεία μου?

Re: αναλογική σύνδεση κάρτας ήχου με ενισχυτή για HD ήχο

34110face.jpg

i1.jpg

Απάντηση: αναλογική σύνδεση κάρτας ήχου με ενισχυτή για HD ήχο

ok τη συνδεσμολογία τη βλέπω από το manual.
Capture.JPG
δύο ερωτήσεις ακόμα:
1. κανένα λινκ για κανένα καλώδιο mini jack stereo σε rca της προκοπής που να έχετε δοκιμάσει?
2. με το υπάρχον setup πιστεύετε θα ακούσω διαφορά σε σχέση με τη σύνδεση spdif όπου άκουγα μόνο τον core ήχο? (setup: asus xonar dg, yamaha rx-v1500, wharfedale sapphire sp-88 front, wharfedale pps-1 surround

Στο ερώτημα δυο, προφανώς εννοείς αν θα ακούσεις διαφορά αναπαράγοντας τα HD φορμά των blu ray με λογισμικό. Εξαρτάται από το όλο σύστημα βέβαια, αλλά λογικά θα ακούσεις διαφορά αμέσως.
Θα έλεγα να ξεκινήσεις δοκιμαστικά με φτηνά καλωδιάκια (2-3 ευρώ το καθένα στα καταστήματα ηλεκτρονικών εξαρτημάτων) και αν δεις ότι αξίζει τον κόπο παίρνεις καλύτερα.

Που λέει ότι η συγκεκριμένη κάρτα υποστηρίζει τα hd format? Εγώ θα έλεγα να βολευτείς με την οπτική τις κάρτας σου η του player σου γιατί η παραπάνω ποιότητα με το όλο εγχείρημα είναι εκ διαμέτρου αντίθετες έννοιες. Μάλλον ένα blue ray με αναλογικές εξόδους να είναι αυτό που ψάχνεις.

η κάρτα δε χρειάζεται να υποστηρίζει τίποτα. η επεξεργασία θα γίνεται από το lav (δες αυτό το σχετικό post) και η κάρτα θα παίζει το ρόλο του DAC. Ακριβώς ότι κάνει και ένα bd player με αναλογικές εξόδους.
Γι αυτό και αναρωτιέμαι αν το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο από το να ακούω μόνο τον core ήχο αλλά από τα dac του ενισχυτή.
Υποθέτω ότι η απάντηση θα έρθει μόνο με ψάξιμο, εκτός αν κάποιος έχει ήδη άποψη.

Αν λέει κάπου γιατί μια ματιά έριξα μόνο ότι, και οι μη συμβατές κάρτες βγάζουν hd κάτι θα ξέρει ο συγγραφέας. Ένα dac όμως για να στείλει στις αναλογικές πρέπει να υποστηρίζει και τις hd δειγματοληψίες.

Όλες αυτές οι καρτούλες της asus φοράνε γνωστά dac chip. Η δική σου φέρει CS4398 για το Front-Out και CS4362A για τα υπόλοιπα 6 κανάλια.
Τα υπόλοιπα υλικά είναι απλώς αξιοπρεπή. Δεδομένου ότι τα ίδια τσιπάκια και ανάλογης ποιότητας υλικά βρίσκεις σε ένα σωρό πολυκάναλους, δεν βλέπω κάποιο λόγο να
μην πάρεις καλό αποτέλεσμα. Στην τελική δεν μιλάμε για δικάναλη ακρόαση κλασικής μουσικής, αλλά για σινεμά, όπου τα λιγότερο απωλεστικά φορμά δίνουν κάτι παραπάνω (έστω και αν δεν πάρουμε το μέγιστο).
Με μια asus xonar ds έχω πάρει καλά αποτελέσματα.
Και για την ιστορία, αναπαραγωγή των HD φορμά προσφέρουν και εμπορικά προγράμματα, όπως π.χ. το γνωστό Power Dvd. Εννοείται ότι το πρόγραμμα κάνει την αποκωδικοποίηση
και αρκεί η κάρτα ήχου να έχει 5.1 ή 7.1 εξόδους.

Last edited:

Η κάρτα του Θοδωρή, Αντώνη, υποστηρίζει μέχρι 24/192, οπότε είναι υπερκαλυμμένος.

Να κάνω και μια αφελή ερώτηση? Πώς είσαστε σίγουροι ότι αυτό που παίρνετε είναι dts master audio και όχι ο βασικός πυρήνας του DTS?

Πονηρή ερώτηση. Ως early adopter επί σειρά ετών (συμμορφώθηκα λόγω κρίσεως) φρόντισα να έχω πολυκάναλο που να υποστηρίζει τα "νέα" φορμά, σχεδόν από την πρώτη μέρα, που κυκλοφόρησαν.
Όπως ξέρεις φαντάζομαι , σε ένα p.c είσαι σε θέση να γνωρίζεις τι αναπαράγεις με κάθε λεπτομέρεια. Από bitrate, απόκριση συχνότητας κλπ. Οπότε αν το p.c σου πάιζει DTS Master Audio, ειναι DTS Master Audio. Αν ήταν ο πυρήνας
θα το ήξερες από το ίδιο το πρόγραμμα, εκτός και αν κάποιος είναι τόσο αδαής, που δεν ξέρει τι του γίνεται.
Δεν έχω πάρει καλύτερο ήχο από το p.c σε σχέση με τους ενισχυτές, που κάνουν μόνοι τους την αποκωδικοποίηση. Έχω όμως πάρει πολύ καλό αποτέλεσμα και δυνατότητα παιχνιδιού, με την έννοια των πολλών ρυθμίσεων
και επεμβάσεων που προσφέρουν ορισμένα προγράμματα.
Και εδώ το ζήτημα δεν είναι κάρτα ήχου vs ενισχυτή, αλλά αν μπορεί να έχει HD audio format με έναν παλιότερο ενισχυτή. Ας δοκιμάσει ο άνθρωπος, δεν έχει να χάσει τίποτα.

Απάντηση: Re: αναλογική σύνδεση κάρτας ήχου με ενισχυτή για HD ήχο

Και εδώ το ζήτημα δεν είναι κάρτα ήχου vs ενισχυτή, αλλά αν μπορεί να έχει HD audio format με έναν παλιότερο ενισχυτή. Ας δοκιμάσει ο άνθρωπος, δεν έχει να χάσει τίποτα.

εδώ σ´εχασα. εφόσον κάνω την παραπάνω συνδεσμολογία και ρυθμίσω αντίστοιχα lav & reclock, γιατί να μην έχω τα HD formats? λείπει κάτι από την αλυσίδα που δεν το έχω καταλάβει? το παραπάνω setup δεν είναι αντίστοιχο με ένα consumer bd player με αναλογικές εξόδους που συνδέτεαι με ενισχυτή από το 5.1 input?

HD formats θα έχεις. Bass management της προκοπής δεν θα έχεις, ούτε και την ισοστάθμιση ενός μοντέρνου AVR. Το τελευταίο μόνο με ψηφιακή σύνδεση θα το πάρεις, και το πρώτο, μόνο σε καλά consumer players (κι αν).

η έλλειψη ισοστάθμισης & bass management όμως αφορούν και τις αντίστοιχες συνδέσεις consumer players με ενισχυτές (στην πλειοψηφία των desktop players).
είχα την εντύπωση όμως ότι είναι μια αποδεκτή ποιοτικά λύση, ναι μεν με υποχωρήσεις σε σχέση με το bitstreaming αλλά όχι "καταστροφική" όπως τη διαβάζω στο τελευταίο post.
να την εγκαταλείψω την ιδέα και να μείνω με την optical?

4 minijack σε RCA δεν είναι μεγάλο κόστος. Εγώ και μόνο για την περιέργεια θα τα αγόραζα να δοκιμάσω.

Ο ασυμπίεστος ήχος των formats είναι ένα κομμάτι του παζλ. Tα υπόλοιπα είναι η ψηφιοαναλογική μετατροπή, το bass management και η ισοστάθμιση.

Re: Απάντηση: Re: αναλογική σύνδεση κάρτας ήχου με ενισχυτή για HD ήχο

εδώ σ´εχασα. εφόσον κάνω την παραπάνω συνδεσμολογία και ρυθμίσω αντίστοιχα lav & reclock, γιατί να μην έχω τα HD formats? λείπει κάτι από την αλυσίδα που δεν το έχω καταλάβει? το παραπάνω setup δεν είναι αντίστοιχο με ένα consumer bd player με αναλογικές εξόδους που συνδέτεαι με ενισχυτή από το 5.1 input?

Απλά δεν κατάλαβες τι έλεγα απαντώντας στον Αντώνη. Δεν είπα ότι δεν μπορείς να έχεις HD audio format, αλλά ότι αυτό είναι το θέμα μας. (και όχι να αρχίσουμε να διαφωνούμε για το αν είναι καλύτερα να έχει κανείς πολυκάναλο ή setup μέσω htpc).
Εγώ σου είπα προχώρα, δεν έχεις να χάσεις τίποτα. Πιστεύω ότι θα πάρεις ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Πάρε 2-3 καλωδιάκια και ξεκίνα το παιχνίδι.

Δίχως να θέλω να σε απογοητέψω είμαι σχεδόν σίγουρος ότι το τελικό αποτέλεσμα που θα πάρεις από τις αναλογικές δεν θα συγκρίνετε καν σε θέμα ποιότητας από αυτό που παίρνεις από το blue ray από την ψηφιακή spdf ακόμα και αν η κάρτα σου ήταν πλήρως συμβατή σε ρόλο dac. Πάντως μια δοκιμή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
Τα hd format προσφέρουν το κατιτίς παραπάνω σε σχέση πάντα με τον βασικό πυρήνα , αλλά άποψη μου είναι ότι, πολύ μεγαλύτερη βελτίωση θα έχεις όταν αναβαθμίσεις επιμέρους μονάδες πχ, καλύτερο κεντρικό, ηχεία γενικά η ακόμα και καλύτερο ενισχυτή standard definition.
Από εκεί και πέρα οι νέοι av εκτός από τα hd format είναι βελτιωμένοι και πιο ακριβείς στα επιμέρους σημεία όπως είναι τα θέματα ρυθμίσεων και ισοστάθμισης. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την υψηλή ανάλυση προσφέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

ok έχω παραγγείλει και περιμένω τα καλωδιάκια και ανάλογα του αποτελέσματος θα μείνω με οπτική ή θα παώ με αναλογικές.

πάντως από την παραπάνω κουβέντα και ειδικά από την προτροπή του αντώνη για αναβάθμιση ηχείων και ενισχυτή μου δημιουργήθηκε ο εξής προβληματισμός:
ως σήμερα είχα την εντύπωση ότι το setup μου ήταν αξιοπρεπές, ότι ο 1500 τα πήγαινε καλά και στο κομμάτι της ισοστάθμισης με το YPAO αλλά και στο να οδηγεί καλά τα wharfedale (τα μπροστά, τα πίσω δεν έχουν ανάγκη).
πχ αν το παρομοίαζα με αμάξι θα έλεγα ότι έχω ένα golfάκι 5ετίας. μήπως τελικά έχω μείνει τόσο πίσω και οδηγώ seicento 15ετίας και δεν το έχω πάρει χαμπάρι?

γενικά δεν είμαι πολύ του ήχου, στην εικόνα το μάτι μου είναι πιο εκπαιδευμένο και εκτιμά έναν καλό προβολέα και βλέπω διαφορές παίζοντας με τις ρυθμίσεις του HTPC, αλλά στον ήχο είτε λόγω των περιορισμών του διαμερίσματος σε εντάσεις είτε λόγω των αισθητικών περιορισμών στο καθιστικό, βολεύομαι και με πιο μέτριο ήχο χωρίς να νιώθω ότι χάνω πολλά.
και για να το κάνω πιο συγκεκριμένο:
θα λέγατε ότι η αναβάθμιση σε έναν HD receiver θα μου έδινε πχ +50% στο κομμάτι του ήχου?
αντώνη την αλλαγή του κεντρικό την έγραψες τυχαία ή αναφερόσουν συγκεκιμένα στο δικό μου yamaha? έχω διαβάσει διάφορα για το κεντρικό, άλλοι λένε ότι είναι το πιο σημαντικό ηχείο σε ένα σύστημα, άλλοι το παραλείπουν και το βάζουν Phantom στα δύο μπροστινά. εμένα δεν μπορώ να πω ότι με συγκινεί τόσο πολύ ή ότι μου κάνει τόση διαφορά.
για το πίσω κανάλι (wharfedale pps-1) δυστυχώς δε μπορώ να κάνω πολλά, δεν θέλω αισθητικά να έχω πίσω από τον καναπέ δύο ξεκάρφωτα ηχεία.

κάθε σχόλιο στον παραπάνω προβληματισμό ευπρόσδεκτη.

Η αναφορά μου σε μηχανήματα ήταν απλά αόριστη για τονίσω ότι με καλύτερα μηχανήματα μπορείς να πάρεις καλύτερο αποτέλεσμα παρά με τα hd format ήχου.
Το αν θα σου προσφέρει βελτίωση έστω και στο ελάχιστο ένας νέος hd receiver δεν είναι απλά αποκλειστικά θέμα hd format αλλά γενικής ποιότητας ήχου του ενισχυτή. Σε γενικές γραμμές σήμερα έχω την εντύπωση ότι με λιγότερα χρήματα παίρνεις καλύτερη ποιότητα ήχου και σίγουρα περισσότερες ευκολίες.