Αναζήτηση DAC για αναβάθμιση Teac UD-H01

wynn

AVClub Enthusiast
20 September 2011
753
Καλησπερίζω την παρέα. Για άλλη μία φορά θα ζητήσω τα φώτα σας, αυτή τη φορά σε πρώιμο στάδιο αναζήτησης.

Ζητούμενο είναι ένα DAC με τα παρακάτω χαρακτηριστικά

1) Να είναι αναβάθμιση σε σχέση με το υπάρχον Teac UD-H01.
2) Θα χρησιμοποιηθεί καθαρά ως dac στο σύστημα για format pcm μιας και το 99% της βιβλιοθήκης μου είναι redbook. Δε χρειάζομαι dsd, έξοδο ακουστικών και λοιπά extra.
3) Ηχητικά θα επιλέξω με κριτήριο τη μουσικότητα, τα σώματα και τη μεγάλη μουσική σκηνή. Δεν είναι ζητούμενο η μεγάλη ανάλυση και η πλήρης ουδετερότητα. Ένα δείγμα γραφής ήχου που μου αρέσει από την αναλογική αλυσίδα είναι της denon 103R. Δεν ξέρω αν προς το πιο ρομαντικό φάσμα του ήχου πλησιάζουν τα λεγόμενα NOS DACs. Η μουσική που θα παίξει είναι κυρίως blues rock, κλασικό/ψυχεδελικό rock.

Budget μέχρι τα 1000 ευρώ περίπου. Φυσικά λόγω εποχών προτιμάται και κάποιο μεταχειρισμένο αντίστοιχης κατηγορίας σε χαμηλότερη τιμή.

Η υπόλοιπη αλυσίδα αποτελείται από: Πηγή squeezebox touch με έξοδο από τη usb θύρα, Ενισχυτικά NAD C165bee-C275bee, Ηχεία: Chario Delphinus.

Κάποια dacs που έχω δει πρόχειρα από το internet και γράφουν για πιο ''αναλογικό'' χαρακτήρα είναι τα παρακάτω:

1)Metrum Octave: http://www.metrum-acoustics.com/OctaveIIEN.html . Το πρώτο βρίσκεται και μεταχειρισμένο σε αρκετά καλή τιμή. Μπορεί να συνδιαστεί με κάποιο hiface για να ταιριάξει με τη usb.
2)Rega DAC: http://www.stereophile.com/content/rega-dac-da-processor. Έχει βγει και νεότερο Rega DAC-R άλλα δεν έχω βρει κάποιο καλό review.
3)PS Audio NuWave DAC: http://www.psaudio.com/nuwave-dac/ . Μάλλον τεχνικά ανώτερο από τα προηγούμενα και περισσότερο προς την ουδετερότητα, μου κίνησε την περιέργεια το ότι παίζει και σε native mode εκτός από upsampling.

Οποιαδήποτε άποψη για τα ανωτέρω ή για άλλα μοντέλα παρόμοιας φιλοσοφίας ευπρόσδεκτα.

Αν γνωρίζετε καταστήματα που δανείζουν αντίστοιχα dacs προς ακρόαση θα ήταν πολύ χρήσιμο. Φυσικά η αγορά όποτε γίνει θα γίνει μόνο κατόπιν ακρόασης για να διαπιστωθούν διαφορές με το Teac.

τα NOS υποτίθεται έχουν πιο "αναλογικόν ήχο" με λιγότερα ψηφιακά "artefacts"και ίσως ταιριάζουν περισσότερο με αυτό που ψάχνεις,
σε πολλούς αρ'εσουν πολύ , σε άλλους όχι αν και πολλοί τα αγνοούν

έχω το metrum και επίσης ακούω ροκ μουσική, από blues rock, κλασικό και ψυχεδελικό αλλά και hard , και επίσης κατά 100% redbook

το metrum που έχεις στο λινκ είναι το νέο μοντέλο με ενσωματωμένη usb από την m2tech, δεν ξέρω αν είναι συμβατό με linux (αν σε ενδιαφέρει)

επίσης από τα παλιό metrum λίγα κομμάτια φτάνανε τα 192 (το δικό μου ναι, ήμουν τυχερός), τα περισσότερα ήταν μέχρι 176 (ούτε εμένα με ενδιαφέρει αλλά αν τυχόν θες να το πουλήσεις θα είναι μείον), φυσικά στο καινούργιο δεν υπάρχει πρόβλημα

ας ακούσει ο φίλος μόνος του όσα μπορεί,
και νομίζω (ίσως κάνω λάθος) ότι αυτό που έχει και το δεύτερο που προτείνεται (501) έχουν ίδιο μετατροπέα, πόσο διαφορετικά θα ακούγεται με ίδιο υλικό redbook ;

Σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις.
Το metrum και το young ειναι μεσα στη λιστα για ακροασεις. Το 501 αν και θα ειναι πολυ καλο για τα λεφτα του λογω παρομοιας τοπολογιας με το δικο μου δεν ξερω αν θα μου δωσει κατι προς αυτο που ψαχνω. Πανεμορφο παντως.
Γενικα οποιεσδηποτε συγκριτικες εμπειριες με το ud-h01 ειναι πολυ χρησιμες.

Εχει ακουσει καποιος απο τα nos dacs της audio analogue?

Last edited:
Το ερώτημα ήταν για nos dacs της Audio Note (http://www.audionote.co.uk/products/digital/_home_dac_01.shtml). Εκ παραδρομής έγραψα την ιταλική Audio Analogue.

Όπως επίσης παρουσιάζουν ενδιαφέρον τα dacs της Northstar που κινούνται κοντά στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ουσιαστικά θέλω να περιορίσω τη λίστα βάσει αναζήτησης σε 3-4 dacs πριν περάσω αργότερα στο στάδιο των ακροάσεων.

Έχουν περάσει και τα δύο από το rack μου. Στην τιμή που ψάχνεις το Northstar είναι πολύ καλή περίπτωση. Το Audio Note είναι μακράν το dac με τον πιό "αναλογικό" ήχο που έχω ακούσει (το 3.1x balanced), αλλά είναι σε άλλη κατηγορία τιμής αν δεν κάνω λάθος.

Έχουν περάσει και τα δύο από το rack μου. Στην τιμή που ψάχνεις το Northstar είναι πολύ καλή περίπτωση. Το Audio Note είναι μακράν το dac με τον πιό "αναλογικό" ήχο που έχω ακούσει (το 3.1x balanced), αλλά είναι σε άλλη κατηγορία τιμής αν δεν κάνω λάθος.

Ευχαριστώ για το feedback. Όντως το 3.1 είναι ανώτερης κατηγορίας τιμής ξεφεύγει από αυτό που ψάχνω. Είναι ενθαρρυντικό όμως αν και τα μικρότερα μοντέλα είναι ανάλογης φιλοσοφίας. Αλλά δε βρίσκω να υπάρχουν σε κάποιο ελληνικό μαγαζί σε stock για κάποια δοκιμή.

Συνοψίζοντας από ένα πρόχειρο αρχικό ψάξιμο μία πρώτη λίστα για ακρόαση (για όσα είναι εφικτό) είναι:

1)Metrum Octave
2)Audionote 1.1 ή αντίστοιχο μοντέλο ίδιας κατηγορίας
3)Κάποιο Northstar της κατηγορίας
4)YBA WD 202 αν και πιο παλιό, με αφορμή το review του Σταματάκου τον οποίο εμπιστεύομαι με βάση τις εμπειρίες του παρελθόντος. Αναφέρει μεγάλη μουσική σκηνή και σώματα με πολύ καλή περιγραφή.

metrum δεν ξέρω αν θα βρεις εύκολα να ακούσεις στην Ελλάδα (ο Ολλανδός μου είπε ότι είχε πουλήσει και άλλα κομμάτια στην Ελλάδα αλλά δεν έχω ακούσει άλλον να το έχει, αν είσαι Αθήνα ίσως μπορούσε να βρεθεί λίγος χρόνος για συγκρίσεις με το δικό μου)

επίσης τα κομμάτια που κοιτάς δεν είναι πολύ εμπορικά οπότε είναι καλά να ακούσεις πριν αγοράσεις, γιατί πιθανώς δε θα μπορούν να πουληθούν εύκολα μετά (αν και εγώ έψαχνα να βρω ένα μεταχειριεμένο AN κάποτε)

Παναγιώτη το 501 παίζει πάρα πολύ καλά. (Eιδικά balanced και με upsample τα πάντα σε dsd από foobar ή pcm 384 από jriver). Αυτό που δεν έχω δοκιμάσει είναι κάποιο φίλτρο σαν το iusb micro αλλά θα γίνει και αυτό (πολλοί λένε ότι είδαν μεγάλη βελτίωση). Τα φωνητικά σε σχέση με το 1793 του nano είναι πλέον "κρύσταλλο" και παίζει πολύ πιο καθαρά και με πολύ μεγαλύτερη σκηνή. Ίσως θα 'πρεπε να το ακούσεις αν γίνεται, όπως επίσης και το ifi micro (αφού ο προ σου δεν έχει balanced εισόδους)

Καρα - υποκειμενικά όλα αυτά.... Μην ακούς κανένα εκτός από τα αυτιά σου.....

Αδερφέ Τεκάκιε... κοίτα και το Luxman DA-200...
Σου υπογράφω πως πρόκειται για γλυκόηχο μηχανάκι... είναι στα χρήματα που ψάχνεις και μπορείς και να το πάρεις και για ακρόαση σπίτι σου (τουλάχιστον σε μένα δεν αρνήθηκαν κάτι τέτοιο, απο το κατάστημα Λ. Πεντέλης).

Ίσως είναι ακριβώς αυτό που ψάχνεις. BurrBrown φοράει by the way... :)

Σου υπογράφω πως πρόκειται για γλυκόηχο μηχανάκι... είναι στα χρήματα που ψάχνεις και μπορείς και να το πάρεις και για ακρόαση σπίτι σου (τουλάχιστον σε μένα δεν αρνήθηκαν κάτι τέτοιο, απο το κατάστημα Λ. Πεντέλης).

Εσύ το εχεις ακούσει Αντωνη;

Ναι. Μου άρεσε παααααααρα πολύ.
ΟΜΩΣ ήθελα να φτάνει 192 απο usb.
Ο φίλος wynn οπμως γράφει πως 99% θα παίζει redbooks γι' αυτό και του το πρότεινα.
Είναι πολύ γλυκόηχο χωρίς να σου λείπει όμως ανάλυση...
Είναι πολύ καλοκατασκευασμένο και απο μια εταιρία που το όνομά της είναι εγγύηση.

Θα ήθελα σαν τρελός να ακούσω το D-06, και ας μην υπάρχει περίπτωση να το πάρω ποτέ.
Οι κριτικές του είναι διθυραμβικές και είναι και πλήρες δυνατοτήτων.
Σε τιμή βέβαια που παίζουν "θηρία"... :)

metrum δεν ξέρω αν θα βρεις εύκολα να ακούσεις στην Ελλάδα (ο Ολλανδός μου είπε ότι είχε πουλήσει και άλλα κομμάτια στην Ελλάδα αλλά δεν έχω ακούσει άλλον να το έχει, αν είσαι Αθήνα ίσως μπορούσε να βρεθεί λίγος χρόνος για συγκρίσεις με το δικό μου)

επίσης τα κομμάτια που κοιτάς δεν είναι πολύ εμπορικά οπότε είναι καλά να ακούσεις πριν αγοράσεις, γιατί πιθανώς δε θα μπορούν να πουληθούν εύκολα μετά (αν και εγώ έψαχνα να βρω ένα μεταχειριεμένο AN κάποτε)
Ναι Αθηνα ειμαι. Εννοειται αν εχεις τη δυνατοτητα καποια στιγμη κερναω τσιπουρομεζεδες για ακροαση, ευχαριστω πολυ.

Οντως δεν ειναι πολυ εμπορικα. Δεν κινουμαι προς τις νεες δυνατοτητες με formats κλπ αλλα και παλι η μουσικη που ακουω δεν εχει και πολλες επιλογες στα hi res. Ασε που ως ρομαντικος προτιμω να αγορασω 2-3 μεταχειρισμενα βινυλια απο ενα hi res αρχειο, γνωριζοντας οτι τεχνικα δεν ειναι το ιδιο.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Παναγιώτη το 501 παίζει πάρα πολύ καλά. (Eιδικά balanced και με upsample τα πάντα σε dsd από foobar ή pcm 384 από jriver). Αυτό που δεν έχω δοκιμάσει είναι κάποιο φίλτρο σαν το iusb micro αλλά θα γίνει και αυτό (πολλοί λένε ότι είδαν μεγάλη βελτίωση). Τα φωνητικά σε σχέση με το 1793 του nano είναι πλέον "κρύσταλλο" και παίζει πολύ πιο καθαρά και με πολύ μεγαλύτερη σκηνή. Ίσως θα 'πρεπε να το ακούσεις αν γίνεται, όπως επίσης και το ifi micro (αφού ο προ σου δεν έχει balanced εισόδους)
Εννοειται το 501 πρεπει να ειναι πολυ καλο. Μια απευθειας συγκριση με το δικο μου για να δω τις διαφορες στην πραξη θα ηταν πολυ ενδιαφερουσα. Αυτο που λες για τη μεγαλη σκηνη ειναι ενα απο τα χατακτηριστικα που ψαχνω.
Η ifi εχει αποσπασει εξαιρετικες κριτικες στη budget κατηγορια. Περιμενω να βγαλει το επομενο dac της στην κατηγορια των 1000. Αν ειναι κατι αντιστοιχο με τα nano και micro θα μπω σε σοβαρες σκεψεις.

Αδερφε Τεκακιε (θα ξεμεινουμε απο Teac) η αποψη σου που ειμαστε κατοχοι του ιδιου dac εχει ιδιαιτερη σημασια. Οντως το luxman ειναι πολυ ενδιαφερουσα συσκευη και με βαση τη φιλοσοφια του που ειναι προς αυτο που ψαχνω μπαινει στη λιστα ακροασεων. Το οτι το δανειζουν απο το καταστημα ειναι πρωταρχικης σημασιας. Μολις αρχισω τη διαδικασια ακροασεων θα το τιμησω. Ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια!

Περιμενω με μεγαλο ενδιαφερον και τις εντυπωσεις απο το shootout που θα κανετε με τα dacs της κατηγοριας.

Προσεξτε λιγο με τα ΤΕΑΚ γιατι ακουγονται προβληματα στην υποστηριξη απο τις αντιπροσωπειες πανευρωπαικα.

Αδερφέ Τεκάκιε τελικά έκανα λάθος για την τιμή του Luxman. Είναι οριακά κάτω από τα 2000.